Cronograf de buzunar TAVANNES [M.A.N. S.S.A.U.]

Ceasuri Militare
Scrie răspuns
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Ma gindeam!! :lol: :wink:
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
montana

Mesaj de montana »

Am scris tipului de pe MWRForum cu rugamintea de a ne transmite serial no. pentru ceasul semnalat. Din pacate n-a mai cumparat ceasul si in consecinta ca raspuns la provocarea lansata de galaxy ca sa aflam cate cronografe Tavannes "MAPN SSAU" au fost produse n-avem decat doua exemplare:
- cel a lui galaxy: 1898
- cel a lui mihai33: fara no.
Daca mai aveti stiinta si de altele va rog sa le semnalati pe acest topic! Cu multumiri!
montana

Mesaj de montana »

Am mai vazut un cronograf Tavannes si in colectia lui constantin14! Nu este marcat MAN SSAU dar are inscriptiile in romaneste de pe cadran! Sa fi scapat la "inventariere"?
constantin14

Mesaj de constantin14 »

Nu Montana, din pacate, capacul spate nu este original!
Si cand ma gandesc ca am scapat un asemenea crnograf acum un an jumate , pentrucca 4,5 milioane, imi vine sa-mi dau pumni in cap!
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

Eu mai am un Tavannes cronograf identic, dar acela are mai multe probleme estetice si functionale, si... are lipsa capacul exterior.
E posibil ca modelul sa fi avut balamaua exterioara mai putin reusita, si in consecinta se pare ca aceasta se rupe relativ usor.
montana

Mesaj de montana »

Reiau o discutie purtata aici referitoare la marcajul "MAN SSAU" de pe cronograful Tavannes!
M-am uitat putin pe diverese istorii ale Armatei si iata mai jos cateva date gasite:
1. La inceputul anilor '930 numele ministerului prin lege era "Ministerul Apararii Nationale" (MAN);
2. In '936 si '938 au fost create pe langa MAN doua "departamente" numite: "Ministerul Aerului si Marinei", respectiv "Ministerul Inzestrarii Armatei";
3. Structura MAN de mai sus a fost reorganizata la 16.octombrie.1940 fiind create:
- Subsecretariatul de Stat pentru Armata de Uscat (SSAU)!
- Subsecretariatul de Stat al Aerului;
- Subsecretariatul de Stat al Marinei
- Subsecretariatul de Stat al Inzestrarii si Administratiei Armatei.
4. Structura SSAU a functionat pana la o noua reorganizare in 1947!
NOTA: Nu am gasit o explicatie clara dar titulatura de Minister de Razboi a fost in fapt titulatura "ministrilor armatei" si a reprezentat o componenta a MAN care de fapt "coordona" mai multe structuri mlitare (minister, Stat Major, Consilii de Aparare, etc).

In concluzie presupunerea mea este ca modelele de buzunar Tavannes au fost in dotarea "armatei de uscat" undeva intre anii 1940-1947!
priam

Mesaj de priam »

De-a lungul timpului, acest minister a purtat diferite denumiri: Ministerul de R?zboi (22 ianuarie 1862), Ministerul Armatei (7 iunie 1930), Ministerul Ap?r?rii Na?ionale (6 iunie 1932), Ministerul de R?zboi (1 septembrie 1944), Ministerul Ap?r?rii Na?ionale (30 decembrie 1947), Ministerul For?elor Armate (24 martie 1950), Ministerul Ap?r?rii Na?ionale (21 noiembrie 1972).
Ma bucur ca macar pe partea cu SSAU am avut dreptate! :D
everything around me, but me, is changing
montana

Mesaj de montana »

Multam' priam! Eu n-am reusit sa gasesc astfel de informatii, atat de precise! Pe baza datelor precizate de tine putem considera ceasurile de buzunar, cronograf, Tavannes ca fiind achizitionate in intervalul: octombrie 1940-septembrie 1944!
Ultima oară modificat 16 Mar 2008, 14:39 de către Anonymous, modificat 1 dată în total.
montana

Mesaj de montana »

O scurta explicatie!
Am facuta aceasta cautare (si contributia lui priam a fost importanta) din dorinta de a ma lamuri in ce perioada au fost achizitionate ceasurile Tavannes. Din observatiile personale (fara pretentia de concluzie!) dupa 1944 in "haosul" instalat si in organizarea armatei romane mi-a fost foarte greu sa cred ca au existat timp, resurse si interes pentru inventarierea sau achizitia de ceasuri pentru militari. In arhivele IAR mi-a atras atentia cum dupa 1944 in documente s-a pierdut orice rigurozitate in organizare si cum s-a inceput achizitia de ceasuri de pe la persoane fizice sau ateliere locale de ceasornicarie. Nici vorba de documente pentru achizitii sub specificatie!
* * *
O alta observatie este diferenta intre ceea ce reprezinta marcajele pentru ceasuri militare de-alungul timpului (cu multumiri galaxy si fireman pentru fotografii):
- - - - - - - - - -
Imagine Imagine
sursa: galaxy si fireman pe ceasornicar.ro
montana

Mesaj de montana »

Mi-am permis (sper sa nu deranjez initiatorii) sa separ subiectul cronografului de buzunar Tavannes de pe topicul Zenith-urilor de buzunar si sa-l aduc in sectiunea de militare. Subiectul a capatat suficienta "greutate" ca sa se descurce singur d-acum inainte!
Nu avem inca documente certe dar TAVANNES marcat MAN SSAU este primul ceas despre care se poate afirma (sper sa urmeze si documente) ca a fost comandat de Armata Romana undeva in intervalul 1940-1944!
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

E mai bine asa! Acum cu noile achizitii :shock: sigur va capata consistenta si acest topic. :D
Dus cu CEASUL!
montana

Mesaj de montana »

A intrat si in colectia mea un TAVANNES de buzunar, cronograf, MAN SSAU!
Cateva fotografii doar pentru aceasta scurta prezentare:

TAVANNES cronograf, militar [cca. 1940-1944] dia./h=52/14 mm, mecanism Excelsior 4, 17 j, marcat Tavannes si "DEDESUBT PIESE DE SCHIMB + PATENT", capac marcat "Nr. xxxx" si M.A.N. S.S.A.U., cadran marcat Tavannes, cronograf 30 min, tahimetru spirala pana la 15 km/ora, marcat "KM PE ORA", secundar la ora 06:00, carcasa marcata "xxxx" pe rama:
* * *
Imagine ImagineImagine
* * *
LISTA CEASURI TAVANNES - MAN SSAU IDENTIFICATE:
(s-au luat in considerare ceasurile care au cel putin cadranul in romana si mecanism Tavannes)
* * *
1. Nr. 375 | fara capac / constantin14 pe ceasornicar.ro
2. Nr. 718* | fara capac / mihai33 pe ceasornicar.ro
3. Nr. 875 | fara capac / galaxy pe ceasornicar.ro
4. Nr. 1119* | complet / Costache Ioan pe ceasornicar.ro
5. Nr. 1xxx | info nedisponibil / knight427 pe mwrfrum.net
6. Nr. 1664 | fara capac / galaxy pe ceasornicar.ro
7. Nr. 1898* | fara carcasa / galaxy pe ceasornicar.ro
8. Nr. 2174* | complet / montana pe ceasornicar.ro
Nota: pentru numar [Nr. xxxx*] gasiti in continuare o fotografie a marcajului precizat.
* * *
Imagine Imagine
Imagine Imagine
foto: numere marcaje prin amabilitatea posesorilor

up-date: ceasuri pentru Romania / 30.septembrie.2008
Ultima oară modificat 30 Apr 2008, 18:58 de către Anonymous, modificat de 7 ori în total.
montana

Mesaj de montana »

Inainte sa plece spre Claudiu spre o necesara revizie si conservare mai pun cateva poze (inclusiv mecanismul) cu cronograful de buzunar Tavannes MAN.
- - - - - - - - - -
Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine
- - - - - - - - - -
Am remarcat cu surprindere, doar in aceasta seara, ca seria din patru cifre [Nr. 2174] este marcata si pe carcasa mecanismului (am pus un detaliu) si in consecinta vin cu rugamintea pentru mihai33 si galaxy de a verifica aceste serii si pentru cele doua ceasuri (ambele fara capace spate) ce le detineti. Cu multumiri!
mihai33

Mesaj de mihai33 »

Daca teoria este corecta, cred ca ceasul meu avea numarul 718.

Imagine
montana

Mesaj de montana »

Multam' mihai33!
Teoria este sigur corecta caci al meu are acelasi numar atat pe capac cat si pe carcasa - 2174!
Felicitari; al tau - 718 pare sa fie cel mai "batran"!
Scrie răspuns