Duminica, un amic care in repetate randuri a demonstrat ca nu e de incredere mi-a facut cadou ceasul. Nu am crezut nici o clipa ca ar putea fi autentic. Era ambalat intr-o cutie ieftina de carton si cand am scos ceasul din cutie a si cazut folia de protectie. Apoi am vazut ca indica ora doisprezece dar minutarul si orarul nu erau suprapuse perfect. Imediat am catalogat ceasul, o imitatie ieftina.
Luni dmupa amiaza mi-am amintit de ceas si l-am cercetat mai cu atentie. Am scos bucata de plastic care bloca cheita si am incercat sa reglez ora. Surpriza, se invartea numai acul care indica ora. De data asta eram absolut sigur : ceasul este un fake. Am impins cheita la locul ei si secundarul s-a trezit la viata. Apas pe butoanele cronometrului si acele cronometrului incep sa miste. Resetez cronometrul dar acelel nu revin la ‘ora 12’ cum ar fi trebuit, reveneau intr-o pozitie aiurea, dar intotdeauna aceeasi. In gandul meu : totusi bine ca misca acele, inseamna ca este o copie mai elaborata, poate urmatoarea versiune va fi chiar functionala, oricum e un progres fata de clonele care au acele cronografului desenate pe cadran. Treaba era extrem de clara : Era timpul sa stabilesc care nepot va primi cadou ceasul.
Astazi marti, in timpul pauzei de cafea gasesc in geanta carticica ceasului. Citesc in carte ca inainte de prima folosire sau dupa schimbarea bateriei ceasul trebuie ‘ajustat’ adica printr-o procedura simpla acele indicatoare ale cronometrmului sunt aduse pe pozitia ‘zero’ sau ‘doisprezece’, dupa caz. Acum vad ca functioneaza perfect, functioneaza si iluminarea, exact cum scrie in manual…