3000 de euro si un singur ceas. Eterna, GP sau GO?

Sfaturi, intrebari, cu privire la viitoarele achizitii orologere.
Scrie răspuns

Ce sa aleg?

Eterna
10
29%
Girard Perregaux
9
26%
Glashutte Original
15
44%

Voturi totale: 34

VasileG

3000 de euro si un singur ceas. Eterna, GP sau GO?

Mesaj de VasileG »

Am posibilitatea de a cumpara un singur ceas dintre urmatoarele trei. Nu ma hotarasc insa pe care. Sunt diferite, stiu, dar fiecare imi place in felul lui. Daca subiectiv si estetic nu ma pot hotari, va cer ajutorul tehnic (cu informatii despre calibre si finisaje) pentru a lua cea mai buna decizie. Sa nu uit, niciunul dintre aceste ceasuri nu este nou, dar nici mai vechi de cativa ani; pretul se ridica la aproximativ 3000 de euro. Le-am tinut pe toate in mana, le-am probat la incheietura, imi vin bine. Nu au probleme de vreun fel, zgarieturi, arata toate foarte bine, deci acesta nu ar fi un criteriu.

Ceasurile sunt:

Eterna Vaughan, varianta cu curea de piele si cadran negru 7630.41.50.1186

Girard Perregaux Classique Elegance Ref 49570-11-151-BA6A, cu cadran alb si secundar albastru

Glashutte Original Senator Zeigerdatum, 39-58-01-02-04, tot cu cadran negru

Pentru cei care nu au timp sa detalieze sfatul pe care mi l-ar acorda, deschid un sondaj. Multumesc.
Clipper

Re: 3000 de euro si un singur ceas. Eterna, GP sau GO?

Mesaj de Clipper »

Acum cateva luni cand ma gandeam sa imi iau acelasi model de GP (pe bratara) vizat de tine, Gisbert Joseph il avea la vanzare, nou, pe la 2000 sau 2200 euro, deci 3000 euro in cazul de fata pentru stare pre-owned mi se pare cam mult.
VasileG

Mesaj de VasileG »

Multumesc celor care m-au ajutat prin vot. Deocamdata este echilibrat si nu am ajuns la o concluzie. Astept inca pareri despre calibrele automatice, diferente, plusuri, minusuri, robustete si fiabilitate. Maine urmeaza sa iau o decizie si sper in ajutorul vostru.

Intr-adevar, Clipper, eu am spus 3000 de euro, dar de fapt cele trei ceasuri dintre care ma voi hotari nu sunt exact la acelasi pret, intre ele sunt mici diferente (aprox. 400 de euro intre cel mai ieftin si cel mai scump). GP este cel mai ieftin dintre cele trei, GO cel mai scump, Eterna Vaughan intre ele.

Deci?
Razvee

Mesaj de Razvee »

Daca tot nu prea se incumeta nimeni, indraznesc sa formulez cateva consideratii succinte despre modelele prezentate de dvs.

Eterna – un ceas frumos, subtire, cel mai subtire mecanism cu data mare din lume. M-a tentat o vreme, mai ales cand pe la Kultho exista o reducere de 30% si ajunsese la pretul de 14700 de lei. Am renuntat insa pentru un Zenith El Primero Class T, dar continui sa visez ca poate-l voi avea intr-o zi. Am vazut si probat Vaughan atat cu cadran alb cat si negru, cel alb mi se pare mult mai frumos, iar cel negru are probleme de lizibilitate. Un alt aspect de care trebuie tinut cont e ca diametrul este destul de mare - 42mm. Compenseaza insa bombarea cadranului care ii confera un placut efect retro.

Glashutte Original – acel model mi se pare un pic de strutocamila, in sensul ca este incarcat cadranul ca la un cronograf aproape, desi nu este un cronograf. Daca va place acel design, de ce sa nu optati pentru un cronograf? Noul Longines Column Wheel, El Primero, Piguet… sunt multe optiuni bune in acest buget. Daca nu, in seria Senator sunt ceasuri mai frumoase (de exemplu mie imi plac cele rotunde, fara secundar, cu calibrul 100 care este mai nou decat 39 si are o rezerva de mers de 55h fata de numai 40h. Daca doriti un ceas german cu calibru in-house, va puteti orienta oricand spre un Nomos nou sau un Union Glashutte cu cal. 26, care este parintele direct al calibrului 39 de la GO. Puteti gasi Union chiar in jur de 1000 de euro, numai ca nu are stralucirea GO.

GP are un mecanism f bun, nimic de zis, dar nu imi plac deloc cifrele cadranului si, cel putin din poze, pare cam sters si ilizibil. Secundarul albastru mai drege busuiocul, seamana cu cel de la Master Control (JLC).

Dpdv al cadranului as alege Eterna, dpdv al mecanismului as merge pe GP, dpdv al brandului as merge pe GO. Daca as fi in situatia dvs probabil ca as alege totusi Vaughanul, dar aceasta ar fi o decizie cat se poate de subiectiva.

Succes!
VasileG

Mesaj de VasileG »

Pana la urma am optat pentru Eterna. Pana sa ma hotarasc eu GO se vanduse.

Din ce am auzit Eterna au fost cumparati de chinezi, si nu stiu daca vor mai scoate modele atat de frumoase ca pana acum. Daca viitorul lor e incert, macar au un trecut mare si un prezent care-mi place.

Am observat ca pe forum sunt multi pasionati si colectionari de Eterna vintage. Probabil ca stiu ei ce stiu. Eu nu sunt pasionat de ceasuri vintage, doar mi-am dorit unul contemporan cu mecanism mai rar. Sper ca am facut o alegere buna.

Ceasul va ajunge la mine in cateva zile, pana atunci adaug mai jos doua fotografii de la fostul posesor.

Imagine
Imagine
cnd

Mesaj de cnd »

Felicitari,sa-l stapanesti sanatos, eu unul as fi ales GO, dar e alegerea ta asa ca bucura-te de ea :P
Razvee

Mesaj de Razvee »

Felicitari pentru achizitie. Este un ceas destul de rar si frumos (dar tot varianta cu cadran alb mi se pare mai reusita). Si eu sunt curios care va fi evolutia Eterna dupa schimbarea patronilor.

Cat despre calibrul 3030 din acest ceas, as avea si eu o nelamurire/intrebare la care poate Claudiu sau alti cunoscatori sa ne "lumineze". Este acest calibru dezvoltat complet de la zero, sau are ca stramos un ETA (in speta 2892)? Pentru un novice complet ca mine, mi se pare ca aduce nitel, cel putin vizual, cu ETA, tocmai de aceea cer o parere avizata.
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

Eta 2892...
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
ate14

Mesaj de ate14 »

Nu tocmai, din cate vad eu.

Mecanismul este dezvoltat avand totusi ca baza vechiul 1504 din anii '60. Nu pare sa fie un 2892.

In big date display movements, the date is displayed in large numerals on two separate discs. For the display of the date, one of the discs carries the units, while the other carries the tens. A two-disc system allows the use of larger numerals, thereby enhancing the legibility of the date. In the case of the Eterna 3030, an outer disc carries the unit numbers for every day of the month. A small disc, arranged further inside, carries the four necessary digits for the tens display. The Eterna calibre 3030 shows a convex profile on both sides, in the form of a lens. The two discs of the date display blend seamlessly into the cambered surface of the movement. They are designed, not as a conventional arrangement of two flat and horizontal discs positioned one above the other, but as two cambered rings, which rotate next to each other.

The big date display of the Eterna Vaughan Big Date has a fast-acting calendar function, and will change at midnight within less than one second. In contrast with the majority of conventional movements, the switch mechanism allows both the time and date to be adjusted at any time. The rotational impulse for the tens disc is generated directly by the units disc of the date display. In order to achieve a slim-line movement, the engineers at Eterna have developed a ball bearing-mounted date disc with integral gear toothing. In accordance with conventional practice, the date is adjusted manually using the winding button. Rotating the crown through 360° will adjust the date by two days. Setting the date is both fast and straightforward.

The basic movement is closely modelled on the Eterna Kaliber 1504 from the 1960s. However, this model has been thoroughly overhauled by the design engineers. Ease of maintenance and the lifetime of the movement have been significantly enhanced. The movement can be fully dismantled, allowing the re-placement of each individual component. A photolithographic process has been used for the production of the main components. This method allows the high-precision creation of complex forms of small dimen-sions, which are generally responsible for key functions in a watch movement. The photolithographic proc-ess delivers components of an extremely hard nickel or nickel-phosphor alloy, which is barely to wear.

Movements incorporating components of this type are distinguished by their exceptionally long lifetime. High-technology notwithstanding, the creative and traditional metalworking skills of the watchmaker are well represented. The bridges of the Eterna calibre 3030 are rhodanized and decorated with a combination of “Perlage” and “Colimaçon”. The rotor sparkles with a dazzlingly beautiful “Côtes de Genève“ finish.

The brilliantly designed interior of the Eterna Vaughan Big Date is mirrored in its outward appearance. The lens shaped movement is reflected in the cambered dial and the smooth outlines of the case. The fine details, the clear markings and the straight Dauphine hands are all elements of sophisticated design.
Time is on my side!
Born an original, don`t die a copy!
Scrie răspuns