Vreau Chronograph la 2-3 mii de euro ce sa-mi iau?

Sfaturi, intrebari, cu privire la viitoarele achizitii orologere.
Scoupi

Re: Vreau Chronograph la 2-3 mii de euro ce sa-mi iau?

Mesaj de Scoupi »

gherghin nicolae scrie:
Tendinta este sa scada costurile cit mai mult...Probabil si plasticul este un motiv in plus .Nu contest fiabilitatea plasticului si lipsa lubrifierii acelei zone , insa diferenta de la 300 la 2000 nu vi se pare cam mare ? Zic si eu...nu dau cu parul , dar cum poate sa coste o carcasa si un cadran , care fie vorba intre noi tot de roboti sint fabricate (ca si mecanismul !) de citeva ori mai mult decit mecanismul ?
Cata vreme nu stim care este pretul final real al ceasului nu putem spune daca e scump sau nu. In productie intervin mai multi factori in afara de roboti, operatorii acestor roboti, designeri, costuri de marketing si distributie plus profitul, costuri care trebuie luate in calcul in evaluare unui produs. Din pacate aceste costuri nu sunt niciodata publicate, probabil tocmai pentru a putea umfla pretul. Daca e sa comparam acel Sinn cu Breitling Navitimer, care are pretul cel putin dublu si nu ofera nimic in plus decat numele, ceasul nu mai pare asa de scump.
gherghin nicolae scrie: Chiar daca ar fi avut modul Dubois-Depraz , care tehnic vorbind este peste orice Valjoux
Va rog sa elaborati aceasta afirmatie. Opinia generala, cel putin care circula pe net, este ca un cronograf modular nu este niciodata peste unul integrat. Daca din punct de vedere al functionalitatii se ridica probleme de aliniere a butoanelor la mecanismele modulare, din punct de vedere al servisarii Valjoux este cu mult peste Dubois Depraz. Din cate stiu modulele nici nu sunt servisabile, in caz de probleme se recomanda pur si simplu schimbarea modulului, o operatiune foarte costisitoare. Nu cred ca Dubois Depraz vinde piese de schimb pentru module, din nou o problema in cazul ca se gaseste un ceasornicar destul de curajos si cu suficiente cunostiinte tehnice pentru a-l repara. Poate se exprima si Claudiu in aceasta chestiune.
zveros scrie:Chestia cu citeva inbunatatiri in house pe Eta mau dat gata :D
Sinn nu se lauda ca imbunatateste mecanismul dar se lauda ca il modifica pentru a-i da configuratia originala Navitimer de tri-compas. Personal nu stiu cat este de adevarat, dar daca este merita un pic de consideratie.

Pentru amatorii de tehnicalitati:

http://people.timezone.com/library/horo ... 3433425752
http://www.watchtime.at/archive/wt_2008 ... 03_156.pdf
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Modulul DD este o solutie de adaptare a a unui modul de cronograf pe un mecanism neproiectat pentru asta.Solutia este relativ ok,dar nu cred ca este cea mai buna.
Cat despre servisare,DD se poate servisa-dealtfel am prezentat servisarea unuia intr-un topic pe Forum-dar piese de schimb eu inca nu am gasit.In plus efortul de servisare este atat de mare si riscant-lipsa dispozitivelor specifice,care eu nu le-am vazut pe piata,lipsa pieselor-incat se prefera schimbarea acestuia.Iar costurile servisarii sunt pe masura dificultatilor.
Si nu-l consider ca solutie tehnica peste un Valjoux,din toate punctele de vedere.
Cat despre prezenta pieselor de plastic in Valjoux,pot spune ca intr-adevar exista aceste piese,dar acestea nu scad cu nimic calitatea acestui mecanism,din contra,sunt acolo din acest material din motive bine determinate.
Aceste piese sunt prezente la blocarea rotii secundare centrale-nu intotdeauna-si este asa pentru a proteja dantura acestei roti,deasemenea la blocarea rotii contoare a orelor,tot din acelasi motiv,si la arculetul de compresie al rotii secundare centrale care este din plstic-de fapt nu este un plastic ordinar-pentru a micsora efectul de uzura,fiind vorba de un arculet care exercita presiune permanenta pe roata-si frecare fara ungere.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

Claudiu scrie:Modulul DD este o solutie de adaptare a a unui modul de cronograf pe un mecanism neproiectat pentru asta.Solutia este relativ ok,dar nu cred ca este cea mai buna.
Cat despre servisare,DD se poate servisa-dealtfel am prezentat servisarea unuia intr-un topic pe Forum-dar piese de schimb eu inca nu am gasit.In plus efortul de servisare este atat de mare si riscant-lipsa dispozitivelor specifice,care eu nu le-am vazut pe piata,lipsa pieselor-incat se prefera schimbarea acestuia.Iar costurile servisarii sunt pe masura dificultatilor.
Si nu-l consider ca solutie tehnica peste un Valjoux,din toate punctele de vedere.
Cat despre prezenta pieselor de plastic in Valjoux,pot spune ca intr-adevar exista aceste piese,dar acestea nu scad cu nimic calitatea acestui mecanism,din contra,sunt acolo din acest material din motive bine determinate.
Aceste piese sunt prezente la blocarea rotii secundare centrale-nu intotdeauna-si este asa pentru a proteja dantura acestei roti,deasemenea la blocarea rotii contoare a orelor,tot din acelasi motiv,si la arculetul de compresie al rotii secundare centrale care este din plstic-de fapt nu este un plastic ordinar-pentru a micsora efectul de uzura,fiind vorba de un arculet care exercita presiune permanenta pe roata-si frecare fara ungere.
Am citit si eu multe asemenea opinii pe net , sigur ca nu pot sa fiu de alta parere , insa daca vorbim despre modul ca o singura piesa interschimbabila cu totul , cum scria si Claudiu , atunci poate se schimba datele problemei .
Nu am foarte multe ceasuri cu modul DD astfel incit sa desfac unul si sa separ modulul de restul mecanismului . Am vazut si servisarea postata de Claudiu .
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Nic,poate ca nu m-am exprimat corect.
Modulul DD,ca si modul in sine este o realizare f.buna,practic rezolva problema dezvoltarii altui mecanism cronograf de la A la Z,iar economic scade cheltuielile aferente realizarii unui asemena mecanism.
Tehnic,in ansamblul acestuia cu ceasul,nu cred ca este peste un cronograf dedicat.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Scoupi

Mesaj de Scoupi »

gherghin nicolae scrie: Am citit si eu multe asemenea opinii pe net , sigur ca nu pot sa fiu de alta parere , insa daca vorbim despre modul ca o singura piesa interschimbabila cu totul , cum scria si Claudiu , atunci poate se schimba datele problemei .
Poate doar ca si comoditate a ceasornicarului si scaderea timpului cat sta un ceas la ceasornicar, pare intradevar mai facil sa schimbi un modul decat sa servisezi un cronograf, dar daca luam in calcul ca un asemenea modul costa cam 200 euro la care se adauga costurile servisarii mecanismului de baza si montarii modulului atunci nu mai pare asa atractiv un modul.

Cand am spus ca modulele nu sunt servisabile m-am referit la faptul ca aceasta este recomandarea producatorului si ca modulele nu au fost concepute pentru a fi servisate ci sub o mentalitate ca modulele sunt "de unica folosinta" cand se strica se inlocuiesc pur si simplu. Probabil acesta este si motivul pentru care lipsesc dispozitivele specifice si piesele de schimb.
gherghin nicolae
Moderator

Haideti sa vedem cam care ar fi jucatorii care au totusi preturi accesibile , in zona de preturi solicitata in titlu .
Prima data sa vedem cam ce mecanisme exista pe piata la ora actuala .Ar fi ETA , Valjoux , Stellita si Unitas .Sigur ca si Valjoux este tot ETA si Unitas-ul la fel . Nu vorbim aici de producatorii exclusivisti care-si fabrica singuri propriul mecanism , pentru ca nu ne mai incadram in acel barem de preturi . Si nici pe Rolex nu-l putem include aici din acelasi motiv.
Valjoux este cunoscut si renumit pentru fiabilitate , insa luat individual , la nivelul de finisare de baza , este ieftin , dupa cum ati scris si mai sus. Daca brandul sub care este comercializat este unul de renume , finisarea mecanismului creste , eventual este redenumit , carcasa de asemenea beneficiaza de finisare si materiale corespunzatoare pretului cu care este comercializat .Similar se procedeaza cu ETA , la care de asemenea se practica redenumirea mecanismului dupa ce evident se adauga diferite module aplicate si actionate de catre axul secundarului mecanismului de baza . Astfel se realizeaza diferitele complicatii care pot varia astfel : Data cu doua discuri , rezerva de putere , cronografe , fazele lunii , 24 ore si diferite alte complicatii .
Din acest motiv , dar si pentru ca nu prea mai este de adaugat, inventat sau perfectionat mare lucru la aceste mecanisme numite pe buna dreptate caii de bataie , nu prea o sa observam o aparitie noua in aceasta gama de preturi . Oricum , modulele respective , indiferent daca se serviseaza sau se schimba , in sine au constituit o revolutie totusi in dezvoltarea acestui domeniu . Despre Stellita , cu toate ca este criticat si greu acceptat ca mecanism in gama de preturi medii , veti vedea ca viitorul suna cam a...Stellita . Mai ales dupa ce Eta nu o sa mai furnizeze mecanisme pe piata .Probabil cel mai usor o sa fie sa se adapteze astfel de module , pe cine stie ce alte mecanisme care vor exista in gama ieftina de preturi ...
Omega , cu al sau Coaxial ...aflat la a patra sau a cincia editie , dupa ce s-au tot adus modificari /imbunatatiri , inca nu a ajuns la o maturitate care sa-l recomande ca fiind fiabil . Insa doar timpul va dovedi ce si cum...
De asta prefer eu mecanismele si modelele vintage .
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Bine punctat!
Un cunoscator va prefera oricand un crono automatic Lemania sau Tenor-Dorly net superioare d.p.d.v. al calitatii (si mult mai ieftine) unui 7750 sau D-D actual.
Singurul dezavantaj: nu sunt noi! :lol:
Scoupi

Mesaj de Scoupi »

gherghin nicolae scrie:Haideti sa vedem cam care ar fi jucatorii care au totusi preturi accesibile , in zona de preturi solicitata in titlu .
Prima data sa vedem cam ce mecanisme exista pe piata la ora actuala .Ar fi ETA , Valjoux , Stellita si Unitas .Sigur ca si Valjoux este tot ETA si Unitas-ul la fel .
Cred ca trebuie sa diferentiem daca vorbim de cronografe sau de mecanisme necomplicate manuale/ automatice. Daca in pretul asta la cronografe, Valjoux pare alegerea ideala, la mecanismele simple treaba se schimba.
gherghin nicolae scrie: Nu vorbim aici de producatorii exclusivisti care-si fabrica singuri propriul mecanism , pentru ca nu ne mai incadram in acel barem de preturi .
De ce nu? Nomos, Frederique Constant, Alpina, Schauer/Stowa (cu Durowe 7440 http://www.durowe.de/en/neues-werk-durowe.php, recunosc nu este foarte in-house dar se apropie) Revue Thommen, Jean Richard, Seiko sunt manufacturi care se incadreaza in acest barem de preturi. Este adevarat nu cu mecanisme cronograf (poate in afara de Seiko) ci cu automatice/manuale. Poate mai sunt si altele dar nu imi vin in minte acum.

gherghin nicolae scrie:Din acest motiv , dar si pentru ca nu prea mai este de adaugat, inventat sau perfectionat mare lucru la aceste mecanisme numite pe buna dreptate caii de bataie , nu prea o sa observam o aparitie noua in aceasta gama de preturi .
Mai sunt si aparitii noi, vedeti producatorii mentionati mai sus si cred ca in curand o sa vedem mai multe apartii pe masura ce si alte companii se dezvolta si cauta alternative la ETA.

gherghin nicolae scrie: Despre Stellita , cu toate ca este criticat si greu acceptat ca mecanism in gama de preturi medii , veti vedea ca viitorul suna cam a...Stellita . Mai ales dupa ce Eta nu o sa mai furnizeze mecanisme pe piata.
S-ar putea sa nu prea sune a Sellita (ma gandesc ca la ei va referiti prin Stellita). Pe masura ce Eta restrange furnizarea de mecanisme complete catre producatorii independenti de grupul Swatch incep sa apara companii gata sa umple golul lasat. Pe langa Sellita si Claro mai sunt si Valanvron (http://valanvron.com/Pages/Valanvron-24-UK.html), Technotime (http://www.technotime.ch/en/movements/a ... t-738.html), Concepto (http://www.conceptowatch.ch/EN/catalogu ... mille=2000). Istoricul si cine se afla in spatele lor ramane de lamurit dar incet incet alternativele incep sa apara. Desigur alte companii tind sa devina/redevina manufacturi.
gherghin nicolae scrie:Omega , cu al sau Coaxial ...aflat la a patra sau a cincia editie , dupa ce s-au tot adus modificari /imbunatatiri , inca nu a ajuns la o maturitate care sa-l recomande ca fiind fiabil . Insa doar timpul va dovedi ce si cum...
La Omega Coaxial deja depasim acest barem de preturi, si 8500 s-a dovedit ca fiind destul de stabil si fiabil pana acum.
gherghin nicolae scrie: Insa doar timpul va dovedi ce si cum...
Foarte adevarat, daca ne uitam la cum evolueaza industria viitorul pare promitator...
gherghin nicolae scrie:De asta prefer eu mecanismele si modelele vintage .
Si eu prefer vintage, in parte si pentru ca ce m-ar interesa nou nu imi permit.

Alex Clej scrie:Bine punctat!
Un cunoscator va prefera oricand un crono automatic Lemania sau Tenor-Dorly net superioare d.p.d.v. al calitatii (si mult mai ieftine) unui 7750 sau D-D actual.
Cronografele TDBK nu pot fi considerate superioare unui 7750. Constructia lor este modulara bazata pe un mecanism destul de modest de la Tenor Dorly pe care s-a "cocosat" un modul Dubois Depraz intre mecanismul de baza si rotor. Dupa o productie de circa 23000 mecanismele au fost scoase din productie pentru motive de fiabilitate si la scurt timp dupa, compania a fost "ucisa" in revolutia quartz. Sunt rare si interesante dar nu cred ca sunt superioare.
Ca vintage peste 7750 ar fi Lemania, Zenith si Piguet. La acelasi nivel ar fi Seiko 6139, 7015, Citizen 8100, Chronomatic-ul, desi pozitionarea este discutabila. Cam astea ar fi rivalitatea pe un palier mediu-ridicat dupa parerea mea in cadrul cronografelor automatice. Daca ar fi sa discutam despre cronografe manuale treaba se complica prin aparitia unor "jucatori" frumosi ca Longines, Pierce, Excelsior Park, Minerva s.a.
Alex Clej scrie:Singurul dezavantaj: nu sunt noi!
Din pacate poate fi un dezavantaj mare. Daca trebuie reconstruit un asemenea cronograf treaba poate deveni destul de costisitoare. Dar din punctul meu (si dat fiind pretul unor cronografe si din punctul multor altora) de vedere riscul merita.
Satan

Mesaj de Satan »

Studiez piata.. numai site-uri cu ceasuri rasfoiesc toata ziua.. ma simt ca drogat.. problema e ca din cat studiez despre el cu atat imi plac mai multe si parca mi-as dori o colectie... Da putina dependenta mecanica asta fina! Tre sa iau o decizie inteleapta... sa n-am remuscari! :mrgreen:
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Scoupi scrie: Cronografele TDBK nu pot fi considerate superioare unui 7750. Constructia lor este modulara bazata pe un mecanism destul de modest de la Tenor Dorly pe care s-a "cocosat" un modul Dubois Depraz intre mecanismul de baza si rotor. Dupa o productie de circa 23000 mecanismele au fost scoase din productie pentru motive de fiabilitate si la scurt timp dupa, compania a fost "ucisa" in revolutia quartz. Sunt rare si interesante dar nu cred ca sunt superioare.
Ca vintage peste 7750 ar fi Lemania, Zenith si Piguet. La acelasi nivel ar fi Seiko 6139, 7015, Citizen 8100, Chronomatic-ul, desi pozitionarea este discutabila.
Roland Ranfft vede relatia Tenor-Dorly/ Chronomatic cu totul altfel.
Considera ca Tenor Dorly da dovada de bun simt tehnic pe cand Chronomatic-ul e o carpeala mecanica :shock:
http://forum.watchtime.ch/viewtopic.php?f=11&t=25027
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Satan scrie:Studiez piata.. numai site-uri cu ceasuri rasfoiesc toata ziua.. ma simt ca drogat.. problema e ca din cat studiez despre el cu atat imi plac mai multe si parca mi-as dori o colectie... Da putina dependenta mecanica asta fina! Tre sa iau o decizie inteleapta... sa n-am remuscari! :mrgreen:
Luati-o usor. Ganditi-va bine daca aveti cu adevarat nevoie de un cronograf diver.
Profesionistii nu recomanda asa ceva. Intr-un topic mai vechi Poseidon a argumentat de ce. Poate ar fi mai intelept sa achizitionati un ceas diver si separat un cronograf. Ar fi pacat sa cheltuiti acum niste bani si peste cateva luni, dupa ce veti fi citit mai multe, sa regretati achizitia facuta.
:wink:
gherghin nicolae
Moderator

Bine zice Alex Clej !!!
-Abigail Van Buren
Scoupi

Mesaj de Scoupi »

Alex Clej scrie:
Scoupi scrie: Cronografele TDBK nu pot fi considerate superioare unui 7750. Constructia lor este modulara bazata pe un mecanism destul de modest de la Tenor Dorly pe care s-a "cocosat" un modul Dubois Depraz intre mecanismul de baza si rotor. Dupa o productie de circa 23000 mecanismele au fost scoase din productie pentru motive de fiabilitate si la scurt timp dupa, compania a fost "ucisa" in revolutia quartz. Sunt rare si interesante dar nu cred ca sunt superioare.
Ca vintage peste 7750 ar fi Lemania, Zenith si Piguet. La acelasi nivel ar fi Seiko 6139, 7015, Citizen 8100, Chronomatic-ul, desi pozitionarea este discutabila.
Roland Ranfft vede relatia Tenor-Dorly/ Chronomatic cu totul altfel.
Considera ca Tenor Dorly da dovada de bun simt tehnic pe cand Chronomatic-ul e o carpeala mecanica :shock:
http://forum.watchtime.ch/viewtopic.php?f=11&t=25027
Nu cunosc limba germana si prin traducere cu google nu am inteles exact ce doreste dr. Ranfft sa zica, dar in acea discutie am inteles ca era vorba mai ales de o comparatie cu Chronomatic si nu cu Valjoux.
Intradevar relatia TDBK-Chronomatic este interesanta, amandoua sunt cronografe modulare si comparatia merita a fi facuta, din punctul meu de vedere toate cronografele modulare sunt "carpeli" folosind mecanisme de baza care nu au fost destinate acestor modificari, dar cum s-a spus si mai sus ele au relizat un progres si au stimulat competitia fiind o solutie economica destul de fiabila. Unul din punctele slabe ale Chronomatic-ului a fost insusi mecanismul de baza ales, Buren 1281 fiind un mecanism complicat si nu foarte robust, Tenor Dorly are un avantaj cel putin din acest punct de vedere. Daca Chronomatic-ul este foarte cunoscut mai ales prin prisma luptei pentru primul cronograf automatic si a numelor implicate, din pacate mecanismele TDBK sunt practic necunoscute decat pentru cei mai infocati dintre colectionari. Aceste mecanisme ar fi putut fi dezvoltate si sa fi evoluat in ceva foarte frumos, dar din pacate criza quartz a impiedicat asta si au ramas fara a-si realiza potentialul. Chiar si recunoscand calitatile TDBK nu cred ca putem spune ca este peste Valjoux, maxim poate la acelasi nivel si a-l pune pe acelasi palier cu Lemania este cam mult.
Alex Clej scrie:
Satan scrie:Studiez piata.. numai site-uri cu ceasuri rasfoiesc toata ziua.. ma simt ca drogat.. problema e ca din cat studiez despre el cu atat imi plac mai multe si parca mi-as dori o colectie... Da putina dependenta mecanica asta fina! Tre sa iau o decizie inteleapta... sa n-am remuscari! :mrgreen:
Luati-o usor. Ganditi-va bine daca aveti cu adevarat nevoie de un cronograf diver.
Profesionistii nu recomanda asa ceva. Intr-un topic mai vechi Poseidon a argumentat de ce. Poate ar fi mai intelept sa achizitionati un ceas diver si separat un cronograf. Ar fi pacat sa cheltuiti acum niste bani si peste cateva luni, dupa ce veti fi citit mai multe, sa regretati achizitia facuta.
:wink:
De acord, si eu va recomand sa aveti rabdare si sa mai studiati si cititi, orologeria este un teritoriu vast si e nevoie de timp sa explorati si sa va dati seama ce doriti, ce va place cu adevarat si ce va reprezinta, nu va grabiti ca veti regreta. Rabdarea cred ca este vitala mai ales daca este vorba de o suma destul de mare si ceasul se doreste a fi unul de lunga durata. Va mai recomad ca, daca aveti posibilitatea, sa mergeti sa vedeti si sa probati ceasul dorit, sau macar unul asemanator, se intampla deseori ca un ceas sa arate fantastic in poze si pe incheietura sa nu stea bine sau sa nu placa. Pentru un pasionat sau cineva cu o minima cultura orologera este foarte greu sa gasesti un singur ceas care sa fie bun la orice, parerea mea este ca ai nevoie de cel putin 3 ceasuri in functie de tinuta, unul pentru o tinuta eleganta, unul pentru o tinuta lejera (un cronograf?) si unul pentru sport (un diver?).
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Pomenirea lui T-D s-a vrut ca exemplu, nu ca etalon al calitatii. Nu l-as plasa nici din greseala la egalitate cu Lemania.
Din discutiile de pe forumuri straine am inteles ca ar fi fost un mecanism cu potential. Din pacate nu am reusit inca sa achizitionez unul pentru a-mi forma o opinie personala. Ramane o tema ptr. viitor.
Cat priveste 7750....e ...bunicel si cam atat. Vibratia rotorului (perceputa nu tocmai placut) la miscari bruste, tendinta de a mai sari 1-2 secunde la pornirea cronografului, si abaterile de mers la acceleratii mai mari l-au exclus de pe lista mecanismelor acceptate in cronografele militare moderne. Altfel la Lemania.
Pe de alta parte ca ceas nou in marja de pret mentionata ramane cea mai inspirata alegere.
PS. off topic
As fi teribil de curios sa aflu ce a facut ca Valjoux 22 sa fie fabricat 60 de ani fara intrerupere.
Satan

Mesaj de Satan »

gherghin nicolae scrie:Bine zice Alex Clej !!!
Hmmm, pai nici nu prea am vazut si divere si cronografe la un loc performante in ambele directii.
Poate n-ar fi rau pt diving sa-mi iau un Orient automatic buget si poate un cronograf mai bunicel separat. Divere se cam tavalesc!
Cat despre 7750 il voi reconsidera.
Azi m-a aflat si iubita ce vreau sa fac si ne-am certat. Ciudat cat de preocupate sunt partenerele pe ce-ti cheltui banii din munculita ta!
Of frate, femeile astea nu inteleg.
O sa mai scad bugetul alocat oricum nu cu mult.
Scrie răspuns