Sapphire sau sticla minerala ?

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Scrie răspuns
cosmins2000

Sapphire sau sticla minerala ?

Mesaj de cosmins2000 »

Care este diferenta intre cele doua tipuri de sticla?, in afara de pret?
Banuiesc ca duritatea si rezistenta la zgarieturi.

Cei care aveti ceasuri cu sticla minerala , va rog sa postati daca ati inceput sa aveti probleme cu sticla ( zgarieturi, ciobituri, sparturi, etc.)

Vreau sa-mi iau un ceas si nu stiu daca merita sa dau bani in plus pentru sapphire sau e destul sticla minerala.
Gabi
Site Admin

Mesaj de Gabi »

Safirul este deosebit de rezistent la zgarieturi, pe cand sticla minerala se poate zgaria ceva mai usor dar rezista mai bine la impact.

Eu am sticla minerala (Hardlex) pe Seiko 5 si nu am nici un fel se zgarietura desi port ceasul zilnic de deja aproape 3 ani.
iEdi
Membru Special

Mesaj de iEdi »

Tot din experienta vorbesc : ia safirul (asta presupunand ca nu faci cu ceasul ce fac eu cu G-Shock-ul). Daca ai chef sa supui ceasul la teste de anduranta - ia un G :) (si spun asta dinainte sa am G- uri la vanzare, de fapt cred ca 2 s-au dat deja)
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...
cosmins2000

Mesaj de cosmins2000 »

multumesc de raspunsuri, dar banuiesc ca sticla minerala la un ceas Citizen e mai rezistenta decat sticla de la ceasurile ordinare din piata sau tot felul de replici si fake-uri.
Gabi
Site Admin

Mesaj de Gabi »

Replicile nu prea au sticla minerala, eventual cele bine executate si nu tocmai ieftine, caci altfel nu iese bine la profit. :lol:
Alfie

Mesaj de Alfie »

Eu sunt pentru sticla safir daca este vorba despre ceasuri in general dar accept cu toata convingerea sticla minerala de la Seiko .
Citizen din pacate nu are aceeasi calitate,Casio sunt si ei :cry:
Sticla minerala utilizata pentru ceasurile elvetiene din categoria mijlocie spre joasa nu sunt nici pe departe apropiate calitativ de Seiko :cry:
Sticla safir este cea mai buna alegere.
GEO

Re: Sapphire sau sticla minerala ?

Mesaj de GEO »

Sticla minerala de la Seiko 5 al meu s-a zgariat urat dupa ce l-am purtat de cateva ori doar. Ma intreb peste cativa ani daca voi mai putea vedea ceva prin ea...

Safirul este ideal!
mumus

Mesaj de mumus »

GEO scrie:Sticla minerala de la Seiko 5 al meu s-a zgariat urat dupa ce l-am purtat de cateva ori doar. Ma intreb peste cativa ani daca voi mai putea vedea ceva prin ea...

Safirul este ideal!

la mine dupa vreo 5 ani au inceput sa apara zgarieturile, iar acum dupa 6-7 ani de cand il am, Sticla e praf, dar defectele se vad doar dintr-un anumit unghi de vizualizare, practic, de cate ori ma uit sa vad cat este ora, rar se observa vreo zgarietura.
Acum mai am 2 ceasuri cu safir, de fapt unul seiko cu hardex si un hamilton cu safir, va spun diferentele peste 5-6 ani :)
Timpul este prietenul sau dusmanul nostru.
GEO

Mesaj de GEO »

Nu cred ca am facut mare afacere cu Seiko 5 deoarece l-am cumparat din Kuala Lumpur si tare mi-e teama ca este asamblat prin Singapore sau prin zona. Am vrut ceva exotic si am avut. Cred, totusi ca nu este sticla minerala. Prea s-a zgariat usor. Stiti cumva daca exista si alt tip de sticla la Seiko 5?
Mersi!
bonheur

Mesaj de bonheur »

Hardlex la toate Seiko 5.
alin-stefan

Mesaj de alin-stefan »

Una e sticla minerala, una e cristal mineral si alta e hardlex! Eu am avut 7 ani un Seiko 5 automatic cu cristal mineral si l-am vindut impecabil. Un Casio cu sticla minerala dupa 4 ani al cuiva din familie e plin de zgirieturi.
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Generic se poate pune safir.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
GEO

Mesaj de GEO »

Revin cu niste informatii despre Hardlex si Sapphlex:

"Hardlex is a Seiko proprietary type of hardened mineral crystal and comes in at least two different varieties (what goes in Seiko 5's is not the same quality of what goes into ISO divers). Hardlex is closer to 7 in the Moh's scale, but is much more flexible than sapphire. IOW's sapphire is harder but more brittle. Hardlex will scratch easier but resists impact much better. "
"Sapphlex is also a Seiko proprietary type of hardened mineral crystal that is laminated (layered on the outer side of the crystal) with sapphire. The idea being to provide the best of both sapphires's superior scratch resistance and Hardlex's superior impact resistance."
De asemenea, se pare ca NASA foloseste hardlex pentru ceasurile astronautilor pentru ca nu este casant ca safirul si este mult mai rezistent la socuri. De asemenea, safirul se sparge in mii de cioburi mici daca este supus unui soc, spre deosebire de hardlex care se poate crapa mai mult. Cioburile de safir ar putea astfel taia costumele astronutilor si chiar ar putea avaria nava respectiva.

Toate cele bune
SCI

Mesaj de SCI »

Port safir de 20 de ani. Am prelucrat cateva. Se sparge cu crapaturi simple, nicidecum in mii de bucati. Daca ar fi sa aleg, as face-o fara sa clipesc in favoarea geamului de sapphire.
GEO

Mesaj de GEO »

Bine dar safirul este casant iar hardlex rezista mai bine socurilor.
Dar am inteles ca acest Hardlex rezista mai bine la adancimi mai mari in apa si unor presiuni mari, de exemplu. De aceea echipeaza diverse divere de la Seiko. Poate safirul este mai aspectuos dar pentru activitati outdoor parca hardlexul este mai potrivit.
Scrie răspuns