Fiabilitate mecanism quartz versus mecanic

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Scrie răspuns
pike

Fiabilitate mecanism quartz versus mecanic

Mesaj de pike »

Care dintre cele doua mecanisme este mai fiabil ?Ma refer la modul general.
De exemplu intre un ETA quartz si un ETA mecanic.

Multumesc
emilmaga

Re: Fiabilitate mecanism quartz versus mecanic

Mesaj de emilmaga »

Avand in vedere definitia fiabilitatii (capacitate de funcționare a unui aparat, a unui sistem tehnic fără defecțiuni o perioadă îndelungată de timp) cred ca quartzul cu mai putine parti in miscare castiga, iar daca vorbim de un ceas solar atunci castiga detasat. Nu cred insa ca fiabilitatea trebuie privita singular, sunt multe alte lucruri de luat in seama.
Avantaje quartz:
- service redus spre minim ( schimbare baterie)
- acuratete ridicata chiar la sisteme ieftine
Dezavantaje quartz:
- odata stricat, se cam arunca la gunoi
- nu are suflet, doar o pastila de quartz care pulseaza
Avantaje mecanic:
- daca se strica se poate repara sau schimba piesa defecta
- are "suflet"
Dezavantaje mecanic:
- pentru o durata lunga de viata necesita mentenanta care de multe ori este costisitoare
- acuratete in scadere odata cu trecerea anilor

Acum trebuie vazut testul timpului, sunt ceasuri mecanice care inca merg in parametrii initiali din secolele 15-16, deci le putem considera fiabile ( si atunci tot zeci de minute aveau abaterile), trebuie vazut un quartz peste 3-400 de ani ;)
zapotek

Fiabilitate mecanism quartz vs mecanic dar fara rubine

Mesaj de zapotek »

Sunt mecanisme quartz cat si unele modele mecanice mai ales Timex care nu au o urma de rubin in mecanism. Sunt asa numitele "pe lagare". Ce durata de viata au acestea pana ajung la gunoi?
Zar

Mesaj de Zar »

Am explicat mai demult dar repet pe scurt : nr. de rubine la un quartz nu este relevant pt. performanta, fiabilitate si in general. Exista mecanisme inclusiv HEQ care nu au nici un rubin si nici nevoie - din concept tehnic.
AR1070-56E
zapotek

Mesaj de zapotek »

Zar scrie:Am explicat mai demult dar repet pe scurt : nr. de rubine la un quartz nu este relevant pt. performanta, fiabilitate si in general. Exista mecanisme inclusiv HEQ care nu au nici un rubin si nici nevoie - din concept tehnic.
puteti sa ma indrumati unde ati discutat de acest aspect? Multumesc
Scrie răspuns