Miyota Cal. 821A - pierdere tensiune

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Scrie răspuns
sergiu_gh

Miyota Cal. 821A - pierdere tensiune

Mesaj de sergiu_gh »

Salutare!
Nici nu stiu cum sa descriu tehnic problema, dar voi face tot posibilul sa ma fac inteles.
Din luna mai 2023 port un Zeppelin Hindenburg LZ129, cumparat nou. Are un Cal. 821A.
Acum o saptamana a inceput pendulul de la sine sa se invarta din ce in ce mai tare pana cand s-a oprit singur (pendulul). Ceasul parea ca functioneaza in continuare. Am banuit ca e o problema, dar nu am acordat atentie atunci.
La cateva zile apoi s-a intamplat iar de cateva ori. Si in final ceasul nu s-a mai miscat, pierzand tensiunea si nici nu pare sa mearga in sistemul automatic.

Din intamplare, necunoscand tehnica ceasurilor prea bine, am descoperit ca il pot incarca prin a invarti rotita. Apoi, pare ca exista ceva viata in el, pare ca si pendului opune acea rezistenta a unui ceas deja cu tensiune in el. Functioneaza in felul asta cateva zile, probabil ca si incarca de unul singur. Daca vreau sa ajustez limbile, tragand de rotita la al doilea nivel (primul e pentru setarea zilei), pendulul incepe sa se invarta si pierde tensiunea.

E stricat, dar oare cat de stricat? :) Mai merita intervenit pe el, avand in vedere ca nu este un ceas de mare valoare? Bineinteles ca mi-a crapat post-garantie...
Multumiri!
matabog

Re: Miyota Cal. 821A - pierdere tensiune

Mesaj de matabog »

click-ul nu face treaba, nu opreste arcul (de fapt ratchet wheel-ul) sa nu se descarce inapoi in roata inversoare si apoi in greutatea automaticului. Ori e uzat, ori nu sta pe pozitia corecta sub click spring - posibil sa se fi slabit surubul care il tine pe pozitie. Trebuie vazut de un ceasornicar...
"Foarte bine" este dusmanul "Bine"-lui!
sergiu_gh

Mesaj de sergiu_gh »

Mersi de opinie.
Astazi intr-un final l-am dus la ceasornicar. Sa vedem ce descopera si ce trebuie inlocuit. Revin aici cu informatii, daca voi intelege ceva. :D
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Sau roara reversibila.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
sergiu_gh

Mesaj de sergiu_gh »

Salutare si la multi ani.
Intr-adevar, ceasornicarul mi-a spus ca e nevoie de o rotita a fi schimbata. L-am ridicat inainte de Anul Nou, ceasul e reparat, traieste.

Din pacate, mi-a spus ca aceste Miyota sunt predispuse la astfel de defecte. A fost amuzant cand mi-a scos pliculetul cu vreo 5 rotite, mentionand ca are nevoie de stoc. :)
Asta e.

Multumesc de opinii!
Scrie răspuns