De ce oare "no jewels"? (Citizen Eco-Drive E812)

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Scrie răspuns
Laurentiu L.

De ce oare "no jewels"? (Citizen Eco-Drive E812)

Mesaj de Laurentiu L. »

Incep cu concluzia-intrebare: de ce mecanisme (quartz) complexe ca cel in cauza nu folosesc nici un "jewels"? Sunt foarte rezistente materialele din locurile unde exista totusi frecare continua? Cam ce viata au astfel de componente?

Si acum cateva detalii.
Nu sunt un fun al quartz-urilor, insa ceasul in cauza imi place (il port cu placere :) ).
Este vorba de un "Citizen Eco-Drive Men's TITANIUM Perpetual Calendar Chronograph Watch BL5350-59L" - nume complet :)
Mecanismul este calibrul E812.

Imagine

Din cate citesc in linkul de mai jos (a se vedea si imaginea de mai jos), realizez ca mecanismul lui este unul destul de complex. Gresesc oare? :?:

http://www.citizenwatch.com/downloads/t ... s/E812.pdf

Ma intreb de ce nu se folosesc "jewels" la un astfel de mecanism? Cum intrebam si mai sus, sunt materialele foarte rezistente? :?: :!:
Multumesc anticipat.

Imagine
rubin

Re: De ce oare "no jewels"? (Citizen Eco-Drive E812)

Mesaj de rubin »

Cred ca au constatat ca merge si asa ! fara rubine !
Poate ca rezista 20 ani fara probleme deoarece frecarile sunt mici.
Poate ca se reduce substantial pretul mecanismului si al ceasului.
Sau bongiorno....
catalinus

Mesaj de catalinus »

Laurentiu L. scrie:Incep cu concluzia-intrebare: de ce mecanisme (quartz) complexe ca cel in cauza nu folosesc nici un "jewels"? Sunt foarte rezistente materialele din locurile unde exista totusi frecare continua? Cam ce viata au astfel de componente?
...
Nu avem prea multe informatii pe durata lunga, dar cel mai probabil fortele implicate sunt atat de mici incat la 20-50 de ani uzura (fara praf/mizerie adaugate) nu este suficient de mare sa opreasca ceasul (si spre deosebire de ceasurile mecanice, uzura mecanica la quartz nu are efecte in precizie).
Laurentiu L.

Mesaj de Laurentiu L. »

rubin scrie:Cred ca au constatat ca merge si asa ! fara rubine !
Poate ca rezista 20 ani fara probleme deoarece frecarile sunt mici.
Poate ca se reduce substantial pretul mecanismului si al ceasului.
Si eu (cum probabil multi altii) am fost tentat sa zic ca pretul este justificarea.
Dar stiu multe mecanisme care au peste 20 jewels si costa mai putin decat acest mecanism.
Stiu mecanisme care au peste 40 jewels si nu costa o avere.
Un prieten are (daca nu ma insel) un Jager LeCoultre cu peste 40 jewels. Super.
Dar stiu si Vostok Europe cu 40 jewels... departe de a fi scumpe..

Deci nu stiu ce sa zic de pret.
Exista diverse quartz-uri care au 5 jewels de exemplu. Cele 5 jewels cu siguranta nu au ridicat semnificativ pretul de productie. Zic eu... :roll:
carcozep

Mesaj de carcozep »

Cred ca trebuie facuta o diferenta :)
Ceasurile cu rubine de care zici sunt mecanice, nu quartz cum e acel Citizen :) Si da, e adevarat ca sunt multe ceasuri quartz mai scumpe ca cele mecanice, fara ca de fapt sa aiba vreun avantaj :)
De asemenea, nici sa ai multe rubine nu e iarasi o chestiune care depinde de functionalitate. Cred ca inca mai e pe forum acea discutie in care s-au chinuit niste ceasornicari sa puna 100 rubine intr-un ceas[chit ca 75 dintre ele stateau degeaba si erau de decor :) ]
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Plasticul folosit este destul de dur pentru a face fata mecanismului.Fortele implicate sun mici.Un factor important este cuplul asigurat de motorul pas cu pas.La cele cu rubine acest cuplu este mai mic,deci durata de viata a bateriei si a ceasului mai mare.La cele de plastic,cuplul este mai mare,de unde si consum mai ridicat.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Scrie răspuns