1. Oris si Omega sunt doua firme total diferite. Eu as lua un Omega second hand in stare decenta in locul unui Oris nou (la acelasi pret, bineinteles), insa decizia e bineniteles discutabila.
2. Nu am vazut in 2016 Speedmaster-uri Professional (poate doar variante automatice, care sunt altceva) sau Rolex Datejust-uri in rubrica de vanzari a forum-ului... Au fost cateva in 2014 si 2015 insa s-au vandut de mult, si nici atunci nu se incadrau toate in buget. Poate ai gasit anunturi mai vechi?
Preturile au mai urcat putin in ultima vreme, depasind clar 6000 RON (vorbesc de exemplare in stare buna/foarte buna, cu service facut, fara polish sau cu polish corect etc.).
Longines gasesti second hand (chiar si nou insa alte modele) in acest buget. Daca vrei un ceas pe care lumea sa il recunoasca, poate nu e o optiune asa de rea - mai multa lume a auzit pe aici de Longines decat de Omega (ce sa mai vorbesc de JLC, Zenith etc.).
3. Speedmaster Professional este un ceas mai putin cunoscut pe la noi, Hodinkee nu e la fel de popular ca in SUA, iar implicarea mioritica in procesul aselenizarii minima. Rolex poate face impresie, insa Datejust-ul fiind un ceas modest ca dimensiuni, poate face impresia gresita
Este de asemenea una dintre cele mai falsificate firme, iar falsurile au ajuns, estetic, foarte aproape de original. Eu cand vad pe cineva cu Rolex la mana nu ma gandesc neaparat ca stie cine este si ce face, mai degraba ma gandesc ca vrea sa lase impresia asta.
Cand vad insa pe cineva cu un Seiko Monster pe o curea N.A.T.O imi dau seama ca sigur e pasionat de ceasuri; cine altcineva ar sta sa schimbe curelele si sa poarte Monster-ul pe curea de panza?
Spor in cautari!