Am sa incerc sa fac o mica istorioara a ceasurilor din Arad.
Dupa razboi,odata cu instaurarea regimului Comunist ,ceasornicarii independenti au fost trecuti ,cu scule cu tot,de voie cde nevoie,in cadrul Cooperativeoi Precizia,care se ocupa cu reparatii de stilouri,radiouri si multe altele,printre care si ceasuri.
Prin anii 54-55,la initiativa unor ceasornicari cu dragoste de ceasuri si mandrie patriotica din Arad,in mod special al D-lui Simulan Ioan ,s-a produs primul ceas Romanesc ,in cadrul acestei cooperative,si care a fost omologat in 56.Productia de ceasuri s-a pornit la modul manufacturier,cu 50-100 de ceasuri pe luna.La inceputurile productiei,in 57,tatal meu s-a alaturat echipei de 10 ceasornicari,care au constituit nucleul viitoarei industrii de ceasuri.Incetul cu incetul,prin achizitionarea de utilaje s-a marit productia de ceasuri,s-au achizitionat utilaje,si prin munca patriotica a acestor ceasornicari s-a cladit ceea ce avea sa devina in 61 "Fabrica de ceasuri Victoria Arad",prin trecerea de la Cooperativa in cadrul sistemului de industrie centralizat al Statului.
In anii 76 a fost importata din elvetia o banda de productie completa de la firma Lanco,cu toate utilajele aferente.S-a ajuns la o productie de 1000-1200 de ceasuri pe zi,si un numar de angajati de aprox 1000 de persoane.
In jurulk acestei fabrici s-a constituit practic si scoala romaneasca de ceasornicari.
Ceasurile produse de Precizia erau cesuri care puteau rivaliza cu orice alt ceas desteptator produs in lume,si asta deoarece au fost facute de adevarati ceasornicari in spiritul ceasornicariei.
Din pacate in sistemul Comunist ,scoala de ceasornicari a lasat de dorit,adevaratii ceasornicari-care nu erau ingineri ,dar stiau ceasornicarie-au fost dati la o parte,si productia a fost lasata pe mana Inginerilor de mec.Fina,care au stiut orice numai mecanica fina NU-si o spun din experienta.
Astfel ,pentru a raporta o productie mare,cu cheltuieli reduse,s-au facut compromisuri la calitatea ceasurilor.S-a renuntat la rubine,s-au marit cotele la cepurile rotilor,s-au montat arcuri mai tari pentru a compensa alte defecte de fabricatie etc.
Si asa s-a ajuns ca ceasurile Victoria sa nu mai fie competitive,si de proasta calitate.
_________________ Ceasornicar,FBHI"Parerea mea" Before you judge me, make sure you're perfect. Stati sanatosi!
|