Ceasornicar.ro

Totul despre ceasuri !
Acum este 29 Mar 2024, 10:12

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Reguli forum


Aceasta sectiune este dedicata exclusiv prezentarilor unor companii, ceasuri de referinta, mecanisme care au facut istorie.
Orice post nou trebuie sa aduca informatii noi sau completari la un articol deja creat. Orice alt tip de post va fi sters fara avertisment.



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: JULIEN COUDRAY - Manufactura 1528
MesajScris: 06 Noi 2014, 21:41 
Neconectat

Membru din: 16 Mar 2014, 19:48
Mesaje: 80
Localitate: Arad
JULIEN COUDRAY 1518 - Manufacture de Grande Horlogerie

Manufactura „JULIEN COUDRAY 1518” a fost fondată în anul 2012 de către domnul Fabien Lamarche (personalitate cu mare experienţă în domeniu, lucrând anterior pentru nume ca BREGUET, ROGER DUBOIS, L. LEROY, sau ZENITH), în locul de naştere al orologeriei elveţiene, anume Le Locle.

Aceasta a „împrumutat” numele legendarului orologier din perioada renaşterii, Julien Coudray, născut undeva în intervalul 1450-1470 şi decedat în anul 1530 la Blois (centrul Franţei).
Vizavi de menţiunea „1518”, vorbim de anul în care Julien Coudray inventează practic ceasul portabil, sub forma unor mecanisme miniaturizate şi inserate în mânerele a două pumnale, la solictarea monarhului francez Francisc I. Acestea îi sunt vândute oficial figurii regale la 31 decembrie 1518.

Julien Coudray a activat ca orologier regal atât pentru Ludovic al XII-lea (iniţial), iar apoi pentru Francisc I. Potrivit unui contemporan „era un om sclipitor care ştia foarte multe despre atâtea lucruri”. Astfel, între 1504 şi 1530, aflăm că „unuia dintre cei mai abili artizani din lume” îi este solicitat să creeze „globuri sau ceasuri cu mişcările cerului (...) şi cu care, prin mijlocirea unui ingenios mecanism, să se poată urmări mişcarea stelelor şi progresul lor prin intermediul semnelor zodiacale.” Coudray şi-a făcut o veritabilă specialitate din această ramura a orologeriei, deşi a creat şi alte mecanisme: miniaturale, ceasuri „cu figurine”, ori mari ceasuri „astronomice” pentru biserici.

Revenind la zilele noastre, „JULIEN COUDRAY 1518” este o veritabilă manufactură orologeră, extrem de exclusivistă, şi în ciuda „tinereţii”, într-o opinie strict personală, îşi merită locul printre cele mai mari nume ale industriei din toate timpurile, motto-ul „Manufacture de Grande Horlogerie” nefiind deloc o exagerare, dimpotrivă, potrivindu-i-se deplin.

Astăzi, ne vom opri la modelul preferat al subsemnatului din panoplia brandului, respectiv „Manufactura 1528”. Modelul, potrivit chiar creatorului său: „urmăreşte să reinventeze un clasic, un ceas three-hands cu armare manuală indicând ora, minutele şi secundele, suplimentat cu o funcţie neobişnuită, anume un indicator de service." Această funcţie (pe care personal am mai văzut-o doar la URWERK, dar evocată într-o complet altă manieră decât modelul aici omagiat) este prezentată într-o apertură discretă la ora „12”, în cadrul căreia, la patru ani de funcţionare, va apărea simbolul unei picături (de ulei), semn că ceasul trebuie servisat.

Imagine
Cu deosebita amabilitate JULIEN COUDRAY

Mai departe ne vom concentra pe latura „estetică” a piesei, finalizând articolul prin prezentarea mecanismului acesteia. Astfel, JULIEN COUDRAY 1518 este singura manufactură din lume creatoare de ceasuri mono-metalice. Mai exact spus, fiecare calibru este fabricat din acelaşi material ca şi carcasa ceasului, la modelul nostru aceasta având 39 mm în diametru, anse scurte, dar elegant şi optim curbate pentru a se aşeza natural pe încheietura mâinii.

Ca „semn” distinctiv, unic, JULIEN COUDRAY 1518 foloseşte pentru creaţiile sale în mod exclusiv aurul de 18 kt (galben, roşu şi alb) sau platina (doar PT 950), adică platina „high-grade”, şi care nu a mai fost folosită vreodată, în acest fel, în orologerie. Prin acest concept, practic, 95% din fiecare ceas (carcasă + mecanism) este fabricat din aur de 18 kt sau platină (PT 950).

Imagine
Cu deosebita amabilitate JULIEN COUDRAY

O veritabilă operă de artă este cadranul piesei, născută din îmbinarea superbă a tehnicii de emailare cunoscută ca „grand feu” (marele foc, datorită temperaturilor de topire necesare de peste 800°C) cu tehnica champlevé (şi care constă, cât mai simplu şi general exprimat, în umplerea cu smalţ a spaţiilor adâncite într-o placă metalică, în scop decorativ).

Imagine
Cu deosebita amabilitate JULIEN COUDRAY

Patternul cadranului îşi are inspiraţia în marile ceasuri din turlele bisericilor renaşterii, interpretat, însă, într-o tuşă modernă. Superbă este ideea „omiterii” indexului orei opt, în această casetă fiind gravat, însă, numărul piesei – cum altfel, la o asemenea capodopera vorbim de o ediţie limitată, anume de 28 exemplare.

Imagine
Cu deosebita amabilitate JULIEN COUDRAY

Indicatoarele sunt create in-house şi sunt albăstrite prin încălzire, fără folosirea vreunui tratament chimic sau lăcuire. Un aspect aparent insignifiant, totuşi, el demonstrează aspiraţia mărcii (aşa cum vom mai vedea) spre rezistenţa/durabilitatea excepţională în timp. Pe acelaşi considerent, nici unul dintre elementele/componentele ceasului nu este lipit. Indicatoarele orelor şi minutelor sunt în stil „lancette”, într-o opinie strict personală, de gust (şi fără a aduce nici cel mai mic reproş creţiei aici omagiate) opinez că s-ar fi potrivit mai bine cele în stil „Louis XV”.

Credem că cel mai edificatoar exemplu pentru a înţelege clasa şi poziţia manufacturii JULIEN COUDRAY 1518 în lumea orologeriei este reliefarea aspectului că singura piesă furnizată din surse externe este arcul spiral, toate celelalte componente/elemente ale ceasului fiind produse in-house. Astfel, inclusiv toate calibrele mărcii sunt concepute şi manufacturate de către aceasta, sub un „unic” acoperiş.

„Manufactura 1528” este echipat cu calibrul JC 1528, care dispune de un eşapament cu totul original (asupra căruia compania deţine şi brevet). Vorbim despre un mecanism cu armare manuală, cu un diametru de 13 ¼ linii (29,80mm), fabricat fie din aur solid de 18 kt ori din platină (PT 950), 34 de rubine, peste 55 de ore rezervă de putere şi o frecvenţă de 28.800 vibraţii pe oră. Sub aspectul decorării mecanismului (totul realizat manual), remarcăm îndeosebi superba gravură cu modele în stil renascentist, la care se adaugă întreaga „pleiadă” de tehnici care nu pot lipsi (individual sau combinate) de la o piesă din categoria haute horologerie, anume şanfrenare (beveling) în unghi interior, exterior şi rotunjit, perlage (cunoscut şi ca circular graining), dressage, şuruburi albăstrite, dar şi mai rara „poli bloque” (o tehnică de lustruire a suprafeţelor atât de „intensă”, încât le conferă aproape un efect de oglindă).

Imagine
Cu deosebita amabilitate JULIEN COUDRAY

Extrem de elegant şi ingenios deopotrivă, ceasul vine într-o „cutie” ce îmbracă forma unei cărţi impozante cu coperţi din piele. Deschizând-o, eşti întâmpinat de o scrisoare de mână a domnul Fabien Lamarche, care se termină prin aplicarea unui sigiliu de ceară. Întorcând pagina vom da de varii certificate şi garanţii, iar apoi observăm că paginile sunt lipite împreună, şi apoi „sculptat” în interiorul lor un spaţiu necesar pentru a aşterna ceasul, precum şi husa de călătorie.

Imagine
Cu deosebita amabilitate JULIEN COUDRAY

Dacă nu era de ajuns, toate acestea vin împreună cu un mic container din metal, sigilat, care poartă inscripţionat pe capac numele modelului, numărul de serie şi materialul carcasei. În interior vom găsi un geam protector safir cristal, un eşapament complet asamblat şi alte câteva piese importante ale ceasului.

Imagine
Cu deosebita amabilitate JULIEN COUDRAY

Incontestabil, un ceas de o asemenea grandoare şi frumuseţe se „cere” transmis din generaţie în generaţie, un oarecare accident fizic (deplin plauzibil) netrebuind să strice o atare succesiune.

Imagine
Cu deosebita amabilitate JULIEN COUDRAY

O creaţie de o frumuseţe atemporală, o capodoperă nu doar în termeni stricţi orologeri, ci o veritabilă operă de artă, de un artistic desăvârşit, mulţumind aici din suflet JULIEN COUDRAY 1518 pentru şansa oferită de a o contempla şi admira.

_________________
Ştiu că nu ştiu nimic, dar ştiu că pot şti mai mult decât ştiu...


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 15 Ian 2015, 16:06 
Neconectat

Membru din: 14 Ian 2015, 13:39
Mesaje: 3
Da, arta pura, prețios și funcțional, vedeți, frumusețea este data de abordarea absolut holistica, fiecare detaliu este schingiuit" sa încânte, de la ambalaj, la materialele alese, design, totul profesionist..! Mulțumesc frumos pentru aceasta postare, astfel simt ca l-am atins" și eu!


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România