Ceasornicar.ro

Totul despre ceasuri !
Acum este 29 Mar 2024, 08:48

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Reguli forum


Aceasta sectiune este dedicata exclusiv prezentarilor unor companii, ceasuri de referinta, mecanisme care au facut istorie.
Orice post nou trebuie sa aduca informatii noi sau completari la un articol deja creat. Orice alt tip de post va fi sters fara avertisment.



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
MesajScris: 19 Mar 2017, 15:20 
Neconectat

Membru din: 06 Apr 2015, 09:51
Mesaje: 77
Localitate: Cluj - Bucuresti
Istoria mărcii Atlantic începe cu numele Eduard Kummer - considerat a fi unul dintre fondatorii orologeriei elvețiene.
Acest domn bine intenționat, și-a dezvoltat ani la rând deprinderile în domeniul orologeriei prin Franța (Charquemont), dar și în Elveția natală (Reconvilier și Grenchen), devenind un adevărat maestru orologer.
Imagine
russian image hosting
Astfel, în 1882 devine co-fondatorul companiei „Obrecht & Cie” din Grenchen (nume sonor în industria de profil elvețiană de la acea vreme alături de Omega, Langerdorf, Tavannes, Longines, Zenith și Fontainemelon).

Ambițios din fire, încearcă să preia întreaga companie, însă obiectivul său a fost în contradicție cu intențiile fostului său partener.

Câțiva Bettlach-cieni mai bine-îmbrăcați l-au abordat pe Eduard Kummer și i-au propus să înființeze o nouă companie în orașul său natal.
Imagine
bb code img
Astfel, în 1888, Nea’ Kummer (care ne privește lung din cabrio), cu sprijinul municipalității a reușit să pună bazele unei noi companii numite EKB (Eduard Kummer Bettlach) care fabrica ceasuri de buzunar.

Imagine
bb code img
Compania a adoptat sigla compusă dintr-o ancoră și un compas.

Cu toate că fondatorul brandului Atlantic era un iubitor al școlii vechi de ceasornicărie, el credea cu tărie în posibilitățile de dezvoltare a industriei. La acel moment, săptămâna de lucru avea 6 zile și 11 ore de muncă pe zi (asta da multinațională!!).
Imagine
bb code img
Nu existau concedii plătite sau sporuri. Introducerea obligatorie a 6 zile de concediu pe an a fost o victorie socială importantă a anului 1937.

În același an, primii 20 de angajați au început munca în cadrul acestei companii. Inițial, EKB s-a bazat pe producția-Ebauche, dar în scurt timp a evoluat foarte rapid, reușind să introducă și gama de produse finite ceasuri.
Imagine
bb code img
"Inventa" și "Ariston„ sunt primele mărci de ceasuri care au avut un succes deosebit pe piață.

Următorii ani au fost marcați de creșterea spectaculoasă a cifrei
de afaceri, fiind necesară extinderea și modernizarea fabricii.

Așa arăta uzina în anul 1900. În anii de început, mașinile-unelte erau puse în mișcare de forța apei, ulterior acestea fiind propulsate de motoare cu abur (inclusiv un Lokomobil – motor cu abur capabil să creeze o presiune de 900 c.p.).

În 1905 a fost introdusă energia electrică în fabrică (până atunci iluminarea se făcea cu lămpi cu parafină), anii următori fiind marcați de creșteri enorme în vânzări. Compania a câștigat mai multe premii și în urma succesului a fost fondată o sucursală în Besançon (Franța).
Imagine
bb code img
O inovație importantă pentru acea perioadă o reprezintă introducerea sistemului “interșanjabil”, adică apariția posibilității de interschimbare a tuturor pieselor de ceas, prin standardizarea producției (concept american al revoluției industriale).

Fiind receptivă la acest tip de inovații, în 1914, compania avea deja 720 de angajați extinzându-și gama de produse prin apariția de noi modele.

La începutul anilor '20, deși se află într-o primă criză financiară majoră, compania a reușit să introducă pe piață ceasuri de mână rezistente la apa, primele ceasuri cu denumirea “Atlantic” fiind lansate de abia în 1932.
Imagine
bb code img
Cu toate că EKB a început să echipeze deja ceasuri cu mecanisme automatice, perioada de criză industrială de la începutul anilor '30, a determinat declinul societății în forma sa veche.

Astfel, în data de 30.07.1931, societatea a fost vândută nou-înființatei ASU AG (Allgemeine Schweiz
erische Uhrenindustrie AG sau Société Générale de l'Horlogerie Suisse) care era practic un grup de companii format pentru a proteja industria orologeră de efectele colapsului economic și care, mult mai târziu în 1985, a devenit parte a SMH (în prezent Swatch Group).
Imagine
bb code img
În 1932 a fuzionat și Departamentul Rohwerke din cadrul Ebauches S.A.(care fabrica la acel moment atât mecanisme tip Anker, cât și cilindru).

Începând cu anul 1937, aceste societăți operează sub numele Ebauche Bettlach (EB).

În 1939, s-a realizat de asemenea încorporarea departamentului Roskopf.
Imagine
bb code img
Divizia de ceasuri finite, redenumită "Ed. Kummer SA", cu un număr redus de personal, s-a concentrat exclusiv pe dezvoltarea și fabricarea de ceasuri de mână folosind mecanisme fabricate de alți producători (în special calibre ETA, dar și mecanisme Felsa și Unitas), având un mare succes.
Imagine
bb code img

Nu în ultimul rând, s-a pus accentul pe zona țărilor scandinave și a celor din Europa de Est, fapt ce a ajutat noua companie să intre pe această piață cu produse extrem de competitive.

(În 1950, Atlantic deschide primul magazin în Polonia.)

Din toată gama de modele nou apărute, seria Atlantic Worldmaster atinge cea mai mare faimă. La 40 de ani de la apariția pe piață a companiei, acesta devine modelul cu cel mai mare succes.

Denumirea “Worldmaster” devine pentru piața germană „Weltmeister“, iar pentru cea scandinavă "Vãrldsmãstarur".
Imagine
bb code img
Imagine
bb code img

Această recunoaștere pe scară largă a brand-ului „Atlantic", a determinat în cele din urmă ca în anul 1952, numele companiei să se schimbe în "Atlantic Watch Ltd.".

Totodată, compania a păstrat trendul inovator, astfel că, în aceiași ani ’60 a dezvoltat sistemul de ajustare rapidă a datei.

Acest sistem denumit “speedswitch” a fost utilizat la modelele Atlantic cu dată, iar principiul său de proiectare este și astăzi utilizat pe scară largă.
Imagine
bb code img
Alte inovații demne de menționat sunt:

-Atlantic Nautilus Titan cu waterproof până la 1000 metri adâncime și

-Atlantic Midas cu carcasă extra-durabilă și rezistentă la zgârieturi.
Imagine
bb code img
La începutul anilor '70, compania a extins gama de ceasuri de mână cu modele noi cu un design extravagant.

Deși “criza cuarțului” din anii '70-'80 a afectat din plin Atlantic Watch Ltd. prin reducerea dramatică a vânzărilor, compania a putut să depășească aceste momente grele, spre deosebire de mulți alți producători de ceasuri elvețiene, datorită prezenței continue și concentrării pe piața est-europeană (în special Polonia, Ungaria, România și Bulgaria).
Imagine
bb code img
Imagine
bb code img
In anul 2008 compania și-a mutat sediul la Lengnau (lângă Biel), stabilindu-se în clădirea fostei fabrici a firmei Enicar.

Atlantic este astăzi, în ciuda utilizării exclusive a mecanismelor fabricate de alți producători (ETA, Selita, Ronda etc.), unul dintre puținii fabricanți de ceasuri elvețiene, încă independenți.

Atlantic este unul dintre cele mai cunoscute branduri de ceas din țara noastră.
Imagine
bb code img
Începând cu anii ’60-’70, alături de Doxa, ceasurile Atlantic au devansat în preferințele românilor Vostokurile, Raketele, Pobedele și alte ceasuri rusești cu denumiri suave.

Atlanticul este ceasul bunicului, al tatălui sau al vreunui văr de-al mamei mai de
scurcăreț.

Cu siguranță Atlanticul este însoțit de o poveste despre cum a fost cumpărat de la vaporenii din Constanța, ori de pe la vreun polonez oacheș, care l-a expus pe capota unei Lada prin vestul țării.

Modelele cele mai răspândite în România sunt Worldmaster “Original”, “Super de Luxe” și mai rar “Prima”.
Imagine
bb code img
Chiar și fără carcase din oțel și cu mecanisme simple, aceste ceasuri s-au făcut remarcate prin robustețe și fiabilitate...un fel de VW cu motor TDI al orologeriei din România.
În prezent, Worldmaster-urile vintage sunt încă foarte căutate, fiind de foarte multe ori chiar supraevaluate.

Cu dimensiuni generoase ale carcaselor, acești bătrânei încă în putere sunt ușor de remarcat pe încheieturi și cu siguranță vor provoca mult timp de acum conversații și retrospective.

Imagine
bb code img

(În ultima imagine este un nou venit în colecția mea, revizionat complet de către Claudiu - căruia îi mulțumesc încă o data.)

Watch out!


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 19 Mar 2017, 16:06 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Iun 2013, 17:27
Mesaje: 1971
Multumiri pentru prezentare.
Am citit-o cu interes deoarece recunosc ca nu sunt un pasionat al acestui brand si nu stiam mare lucru despre el.
Am si eu insa o nelamurire.
Ce legatura are acel Raketa in carcasa de aur (probabil ceasul cu cea mai masiva carcasa de aur care s-a facut pe timpul fostei URSS) si tovarasul Secretar general Breşnev, care poza propagandistic cu un ceas rusesc la mana (in realitate purta de obicei Rolex) cu ceasurile Atlantic?


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 19 Mar 2017, 16:15 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 04 Oct 2008, 14:21
Mesaje: 3019
Localitate: Pitesti
F. frumoasa lectura, cred ca toti iubitorii de ceasuri au un Atlantic Worldmaster din epoca comunista, au fost si sunt piese frumoase.

_________________
Nici un om nu este liber, dacă nu este propriul său stăpân


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 19 Mar 2017, 16:55 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Iun 2012, 00:32
Mesaje: 1967
Localitate: Bucuresti
Multumim pentru informatii. Foarte interesant, chit ca niciodata nu am fost un fan al marcii.

Daca se poate, eu as vrea mai multe poze cu reclame la ceas din acea vreme sau poze cu mai multe modele.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 19 Mar 2017, 17:06 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 29 Iun 2008, 16:23
Mesaje: 1564
Localitate: Bucuresti
orf3us scrie:
Istoria mărcii Atlantic începe cu numele Eduard Kummer - considerat a fi unul dintre fondatorii orologeriei elvețiene.
........

Atlantic este unul dintre cele mai cunoscute branduri de ceas din țara noastră.
Imagine
.......
Watch out!

L. Brejnev a fost secretar general al PC din USSR in perioada de apogeu a vanzarilor de ceas Atlantic pe canale ne-oficiale in Romania. Poza este o facatura digitala cu Raketa atasata.

Imagine
La mana ...poarta cu totul alt ceas auriu/ de aur decat Raketa photoshopat si sesizat de stimabilul heimdalg.
In rest ca vechi posesor de Atlantic va felicit pentru prezentare.

_________________
Homo suus fortuna faber est.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 20 Mar 2017, 00:05 
Neconectat

Membru din: 06 Apr 2015, 09:51
Mesaje: 77
Localitate: Cluj - Bucuresti
Multumesc pentru aprecieri!
@heimdalg: M-ati intrebat si la Sibiel acelasi lucru. Raspunsul este acelasi: nu am reusit sa gasesc o imagine sugestiva cu un ceas Atlantic purtat de cineva in perioada comunista. Am ales poza tov. Brejnev si am asezat-o chiar deasupra paragrafului in care vorbeam despre ceasurile rusesti.


Ultima oară modificat de orf3us pe 21 Mar 2017, 07:32, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 20 Mar 2017, 07:38 
Neconectat

Membru din: 27 Sep 2009, 19:51
Mesaje: 2348
Localitate: Sibiu Transilvania
Multumim pentru prezentare,interesanta !

_________________
Imagine


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 20 Mar 2017, 08:34 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Iun 2013, 17:27
Mesaje: 1971
orf3us scrie:
Multumesc pentru aprecieri!
@heimdalg: M-ati intrebat si la Sibiel acelasi lucru. Raspunsul este acelasi: nu am reusit sa gasesc o imagine sugestiva cu un ceas Atlantic purtat de cineva in perioada comunista. Am ales poza tov. Bresnev si am asezat-o chiar deasupra paragrafului in care vorbeam despre ceasurile rusesti.


Multumesc si eu pentru raspuns si scuze ca am uitat ca am mai discutat pe aceasta tema.
E bine ca ati surprins imaginea vremii aceleia despre ceasurile Atlantic in comparatie cu ceasurile rusesti. Dupa parerea mea nici inainte de anii 60 - 70 si nici ulterior piata romaneasca nu a dovedit o apetenta deosebita spre ceasurile rusesti. Ele pur si simplu se gaseau in magazine erau destul de ieftine si de aceea se purtau. Un Atlantic in perceptia comuna era un imens salt spre "lumea buna".
Asta se datoreaza in mare parte si producatorilor rusi care erau orientati spre piete occidentale iar o piata ca aceea a noastra era cadorisita numai cu ceasuri ieftine si comune. Problema provine si din bazele pe care functiona comertul intre statele foste comuniste si de aici lipsa de interes a producatorilor rusi de a alimenta pieteler tarilor membre CAER cu produse de calitate.
Exemplul insa nu se inscrie in categoria ceasurilor ce veneau la noi pe piata.
Parere mea este ca daca si atunci piata ar fi functionat pe principii concurentiale perceptia ar fi fost total diferita si mult mai apropiata de cea occidentala.
Iar acel ceas constituie tocmai un exemplu in sensul a ceea ce produceau fabricile rusesti mult peste ceea ce era un Atlantic.
De aceasta mi se pare interesanta poza aleasa.

PS: Multumesc si colegului @mnm pentru ca mi-a reamintit grafia corecta a numelui fostului Secretar general al PCUS (mea culpa) precum si pentru precizarile privind contextul istoric.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 22 Mar 2017, 22:05 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 04 Oct 2008, 15:37
Mesaje: 112
Localitate: Slobozia
Cunoaste cineva la modelu worldmaster cu Unitas u6300 de unde incepe sera lor ?

Majoritatea am vazut ca incep cu 330xxxx


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România