Identificare mecanism ceas de buzunar

Aici vor fi postate toate cererile de identificare. Nu se fac evaluari.
dynkysei

Mesaj de dynkysei »

Băieţi,vă rog frumos,dacă poate cineva să identifice acest mecanism :
Vă mulţumesc frumos.
Multe salutări,
Imagine
Fantomas

Re: Identificare mecanism ceas de buzunar

Mesaj de Fantomas »

Este o masina asemanatoare cu unele mecanisme care echipau ceasurile frantuzesti Paul Garnier si Lip:

http://ceasuridemana.ro/pictures/2013/0 ... 6d3b48.jpg

http://ceasuridemana.ro/pictures/2013/1 ... b4c40e.jpg
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Singura asemanare pe care o vad consta in faptul ca toate mecanismele (masinile sunt altele) au roti dintate si lagare cu rubine. In rest :cry:
Fantomas

Mesaj de Fantomas »

Hă, hă, hă, hă!!! Ce ironie fină! Ca si aia cu "masinile sunt altele", lansata in gol, dat fiind ca termenul "masina", cu referire la mecanism, este utilizat in Romania inca de la inceputul secolului trecut (de-aia imi si place sa-l folosesc).

Ma refeream la designul puntii dintre roata remontoarului si caseta cu arc. N-am spus ca e acelasi mecanism. Doar ca seamana. Era o constatare de ordin estetic. Personal, cel mai adesea am vazut acest tip de punte la ceasurile frantuzesti.

http://blog.lip.fr/wp-content/uploads/2 ... sset-2.jpg
Fantomas

Mesaj de Fantomas »

Fantomas scrie:Hă, hă, hă, hă!!! Ce ironie fină! Ca si aia cu "masinile sunt altele", lansata in gol, dat fiind ca termenul "masina", cu referire la mecanism, este utilizat in Romania inca de la inceputul secolului trecut (de-aia imi si place sa-l folosesc).
Dati click pe pozele paginilor catalogului de aici si veti gasi de cateva ori cuvantul "masina", cu sensul de "mecanism" : http://www.ceasuripentruromania.ro/ceas ... rticle=110.
impala2328

Mesaj de impala2328 »

fantomas,
ati postat niste link uri...
exista diferente majore intre geometria puntilor din mecanismul colegului si cele din link urile indicate de dvs.
asemanari exista, dar dpdv al constructiei sunt diferite...
Imagine
Fantomas

Mesaj de Fantomas »

impala2328 scrie:...asemanari exista...
Draga colega,

am scris de la bun inceput ca semnalez o simpla asemanare. Care - poate! - furnizeaza cuiva mai priceput decat mine un indiciu in plus, in identificarea mecanismului si a tarii de provenienta.

Chiar nu vad ce rost are sa repetati ceea ce am scris din capul locului, cu aerul ca semnalati cine stie ce eroare din parte-mi, doar pentru a-i tine isonul unui moderator ironic de la natura si rauvoitor de cand, cu mult timp in urma, am avut cu dansul cateva dispute pe care nu vrea in ruptul capului sa le dea uitarii.

Personal, nu am nimic cu nimeni. Si am uitat orice dispute din trecut. Vreti sa discutam pe un ton relaxat, bine. Vreti sa sarim unul la gatul altuia fara motiv, n-aveti decat s-o faceti. Eu parasesc distinsa adunare. Cu atat mai mult cu cat nici timp nu prea am.
Fantomas

Mesaj de Fantomas »

Revin cu un ultim mesaj. O punte inca si mai asemanatoare cu cea a ceasului din poza exista la unele ceasuri Precia. Iata o poza cu unul din colectia mea:

Imagine

Or, desi marca Precia era alsaciana, ceasul din poza a fost fabricat in anii '30, cand Alsacia redevenise deja franceza. De-aia am spus ca eu, unul, am intalnit cel mai adesea acest tip de punte la ceasurile frantuzesti. Stiu, obsevatia poate parea naiva. Dar stim cu totii ca exista tipuri de punti specifice unor anumite ceasuri sau unor anumite industrii orologere (asa cum puntea trilobata, de exemplu, este specifica ceasurilor Movado). Ce i-a scapat domnului Alex din vedere este faptul ca mecanismele ceasurilor (nu mai scriu "masinile", ca sa nu-l supar) nu sunt alcatuite numai din "roti dintate si rubine", ci si din punti. De acord: intalnim acest tip de punte si la alte ceasuri. Dar cel mai frecvent apare la cele frantuzesti. Nu sariti la gatul meu: nu intentionez sa prelungesc mica disputa de ieri. Am facut aceste precizari ca sa nu par chiar complet retardat. Desi cred ca demersul e deja tardiv.
ceasul

Mesaj de ceasul »

Imi puteti va rog indica in fotografia de sus care este puntea (sau ce este o "punte")?
stima
@ceasul
***I LOVE MY OLD AND STUPID WATCH***
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Acest configuratie a podului arcului a fost des intalnit la multi producatori de ceasuri de la inceputul secolului. Elvetienii au renuntat mai devreme la aceasta configuratie, la francezi s-a pastrat pana mai tarziu. Cam astea ar fi "asemanarile".
Evident ca in devalmasia de producatori de la inceputul anilor 1900 singurul indiciu CLAR de recunoasterea a unui unuia sau altuia il reprezinta prezenta unei "semnaturi"sau configuratia puntilor +/- sistemul de armare.
Mecanismul prezentat in poza s-ar incadra cronologic in perioada 1910 +/- si e elvetian. Poansonul de langa balans ar putea ajuta la identificare. Calitatea pozei insa nu permite asta.
Fantomas

Mesaj de Fantomas »

Alexvintage scrie:Elvetienii au renuntat mai devreme la aceasta configuratie, la francezi s-a pastrat pana mai tarziu.

Evident ca in devalmasia de producatori de la inceputul anilor 1900 singurul indiciu CLAR de recunoasterea a unui unuia sau altuia il reprezinta prezenta unei "semnaturi" sau configuratia puntilor.
Pai vedeti, domnu' Alex, cum ajungem pana la urma la un numitor comun? Esentialul este sa existe rabdare si bunavointa. Bine, dvs. sunteti de parere ca mecanismul e elvetian. Sa spunem. Dvs. sunteti expertul. Dar observatia mea cu privire la asemanarea puntilor nu e numai justa, ci constituie si una din putinele modalitati de a identifica mecanismul, dupa cum ati recunoscut in mesajul citat.

Concluzia ar fi ca, pana la urma, am inceput sa comunicam. Am fi inceput chiar mai devreme, daca n-ati fi fost atat de prompt in postarea unor ironii pur si simplu inutile, pentru a reveni apoi asupra pozitiei dvs.

Din punctul meu de vedere, acesta este inceputul unei prietenii frumoase.
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

M-am referit la puntile trenului de roti. Podul arcului e irelevant. In rest vom trai si vom vedea.
Fantomas

Mesaj de Fantomas »

Alexvintage scrie:M-am referit la puntile trenului de roti. Podul arcului e irelevant.
Serios?! Si totusi as fi jurat ca...
Alexvintage scrie:Acest configuratie a podului arcului a fost des intalnit la multi producatori de ceasuri de la inceputul secolului. Evident ca in devalmasia de producatori de la inceputul anilor 1900 singurul indiciu CLAR de recunoasterea a unui unuia sau altuia il reprezinta prezenta unei "semnaturi"sau configuratia puntilor.
Bine, acum, eu, ca profan, chiar nu stiu de ce puntile trenului de roti ar fi relevante, iar puntea arcului - nu. Decat poate pentru a gasi un nou motiv de dezacord cu Fantomas. Da', in sfarsit, cum spuneti dvs., ca dvs. sunteti expertu'. Si moderatoru'. Si membru' ăl mai vechi dintre noi doi. Si..., si...

' trăiţi, sefu'!
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Dupa ce veti vedea (si intelege) cateva mii de mecanisme diferite o sa va dati seama. Pana atunci numai bine.
Fantomas

Mesaj de Fantomas »

Cu tot respectul, in epoca netului, oricine poate vedea cateva mii de mecanisme diferite.
Scrie răspuns