Ceas 1/1

Discutii intre pasionati.
Ahile

Ceas 1/1

Mesaj de Ahile »

Va supun atentiei un ceas 100 % unicat, 1 din 1 cum zice si titlul topicului.

Mai multe detalii mai incolo...

Enjoy!

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Alexvintage

Re: Ceas 1/1

Mesaj de Alexvintage »

Conceptia e interesanta, realizarea lasa insa loc unor solutii tehnice ceva mai inspirate.
Ideea de a folosi monede de colectie pe post de cadran este cunoscuta dar neutilizata (din cate stiu eu cel putin) in spatiul romanesc. Pacat ca din moneda a mai ramas doar o coaja, atentia fiind concentrata pe un mecanism care nu exceleaza prin nimic. In plus orificiul gandit ca "open heart" arata mai degraba ca un defect de fabricatie.
Poate ar fi fost mai interesant de mers pe un singur element de interes si anume moneda-cadran. Frezand circular zona centrala a monedei (si subtiind-o corespunzator)aceasta ar fi putut fi transformata intr-un cadran cat se poate de interesant iar fixarea mecanismului s-ar fi putut realiza prin 2 suruburi fixate in moneda.
Oricum ar fi ideea e interesanta si merita perseverat.
Succes
Clipper

Mesaj de Clipper »

Aduce putin cu un AP Millenary 8)
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

Interesant.
Moneda e 500 lei argint Mihai 1944

Imagine
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
heimdalg

Mesaj de heimdalg »

Ce mecanism ati folosit?
gherghin nicolae
Moderator

Pare Poljot 2408 cu unele modificari...

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... oljot_2408&

Imagine
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
heimdalg

Mesaj de heimdalg »

Si eu m-am dus cu gandul tot la el dar sunt cateva diferente notabile.
gherghin nicolae
Moderator

Evident ca sint diferente, ca doar se vad. Roata orara a trebuit sa fie prinsa de mecanism pentru ca altfel ar fi picat. Apoi poza pusa de mine are antishock la balans pe cind cea a lui Ahile nu are . Are doar rubin acoperitor.
Alte diferente nu sint.
-Abigail Van Buren
Ahile

Mesaj de Ahile »

Asa este dle. Gherghin

Povestea incepe cam asa: din primul moment am vrut sa-l fac open-heart (pe cat posibil). Am cautat mecanisme care sa permita un decupaj generos in placa de baza, insa majoritatea au puntea furcii montata spre exteriorul mecanismului, deci nu permite decupaj (majoritatea mecanismelor elvetiene au aceasta configuratie). Asa ca m-am orientat spre rusesti, pe cat posibil din primele generatii de mecanisme - stim cu totii ca au scazut calitatea de prin '70 incoace.
Am identificat doua mecanisme cu puntea furcii montata spre interior, care permiteau un decupaj generos: Wostok 2209 si Poljot 2408 (cunoscut ca si Poljot Kirovskie printre ceasornicari). Si am ales Poljot 2408 pentru ca are o constructie mai simpla, este ceva mai bine finisat si este relativ precis.

Cam asa a inceput aventura, cu multa atentie si unelte de pe langa casa...

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Inceputul a fost cu Wostok 2209.
Ce sa mai zic... nenumarate masuratori, incercari, frustrari, greseli, refaceri :D
Am reusit sa fac totul cu costuri minime: moneda o aveam si era cam ponosita (nu era un exemplar de colectie), carcasa m-a costat 5 lei - full inox!!, mecanismul ieftin, geamul 10 lei si lacul vreo 7. Indicatoarele sunt de la un quartz si le-am marit diametrul pentru a se potrivi pe pinioane.
Si binenteles multaaaa munca si rabdare.
heimdalg

Mesaj de heimdalg »

Felicitari pentru acest proiect realizat cu succes.
gherghin nicolae
Moderator

Fixarea rotii orare s-a realizat cu o punte care sustine furca anker a unui alt mecanism. Rubinul inutil se vede foarte putin intr-una din poze.
Inca nu am descifrat carui mecanism apartine insa probabil tot rusesc , asa-i ?
-Abigail Van Buren
mihaieros

Mesaj de mihaieros »

Felicitari Ahile. Ideea este geniala si mi-a placut ce a iesit.
Poate ca nu te-a ajutat prea mult carcasa si a trebuit sa vopsesti cu chestia aia albastra, dar sincer, ce conteaza...
A iesit un ceas pe care scrie Romania!
chapeau monsieur
Ceasoholic
Ahile

Mesaj de Ahile »

Multumesc heimdalg

@ gherghin nicolae: un ochi foarte bun :wink:. Este puntea furcii unui Raketa 2609 HA, decupata, subtiata si usor marita gaura in care vine surubul.

@ Clipper: M-am ispirat din Lange 1 - cadran/mecansim excentric. De AP Millenary nu stiam :D

@ mihaieros: Multumesc. (edit: cositorul se prinde foarte greu de inox). Asta era si ideea: ROMANIA.

Maine o sa fac poze si cu spatele, ca doar nu l-am neglijat. Surprize si acolo :wink:
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Felicitari pentru idee si rabdare.
Poate ar fi util ca pentru proiectele viitoare sa urmariti o singura tema, linie sau idee evitand astfel riscul de a-i da un aspect prea incarcat. De exemplu, pentru open heart ar fi fost util un decupaj mai generos care sa descopere mai mult din balans iar cadranul ar fi putut fi putut fi limitat la minimum (de ex un cadran vechi curatat si lustruit cu 4 sau mai multe puncte ca markeri orari ar fi ajuns).
Ce-ar fi sa acoperiti mecanismul cu un cadran blanc de acelasi diametru, cu decupaj ptr. open heart si cu cateva puncte albastre (ca repere orare) plasate pe inelul distantier?
Inca odata felicitari pentru initiativa.
In sfarsit ceva nou ceva ce se abate de la laitmotivul "ia vedeti ce ceasuri grozave am/vand eu" etc.
heimdalg

Mesaj de heimdalg »

Mie acest proiect mi-a trezit asa un dor dupa un ceas romanesc cu mecanism mecanic/automatic...
Cum sa nu apreciez un ceas pe care scrie Romania si pentru realizarea caruia sunt convins ca s-au depus multe eforturi.
Astept cu interes viitoarele proiecte.
Scrie răspuns