NOS - ce si cum ?
NOS - ce si cum ?
Am deschis acest topic in incercarea de a defini ce inseamna
NOS (new old stock) si ce implica asta.
As prefera ca aici sa fie aduse idei personale de genul :
- cum vad eu un ceas NOS ?
- am vre-unul ? Poze - dezbatere : este sau nu este NOS ?
- am vre-un exemplu elocvent din colectia altcuiva ?
- modalitati de depozitare a ceasurilor pentru a ajunge NOS peste zeci de ani
- criterii pe care sa le satisfaca un ceas NOS
Sper sa fie de bun augur ...
NOS (new old stock) si ce implica asta.
As prefera ca aici sa fie aduse idei personale de genul :
- cum vad eu un ceas NOS ?
- am vre-unul ? Poze - dezbatere : este sau nu este NOS ?
- am vre-un exemplu elocvent din colectia altcuiva ?
- modalitati de depozitare a ceasurilor pentru a ajunge NOS peste zeci de ani
- criterii pe care sa le satisfaca un ceas NOS
Sper sa fie de bun augur ...
the path of the true warrior is peace
Status : every sound is magic ... just listen ...
Re: NOS - ce si cum ?
Cum este Nos ori cum trebuie sa fie si aici sunt doua chestiuni cum credem noi ca trebuie sa fie ori cum trebuie sa fie ca regula general acceptata?
Eu inteleg asa :NOS = Ceas nevandut,depozitat (din lipsa cererii,uitat in depozit etc.),ceas nepurtat ca urmare a nevanzarii ori ceva de acest gen ,poate avea urme de depozitare datorate trecerii timpului ,multe ceasuri NOS sunt fara cutie ori acte acestea fiind deteriorate de trecerea timpului /disparute,sunt ceasuri NOS cu o vechime de peste 100 de ani marcate clar de trecerea timpului dar sunt exemple pastrate in conditii corespunzatoare fara semne ,pot fi incadrate in categoria NOS si ceasurile cumparate si "uitate" de catre proprietar in acest din urma caz dovada neutilizarii este dificila,la ceasurile "depozitate" dovada poate fi facuta cu mai multa usurinta prin localizarea/identificarea sursei.
Proba conditiei NOS este dificila si cu siguranta nu este limitata la proba vizuala,in aceeasi masura este dificila si contraproba(logic nu-i asa?)
Pot fi clamate ca NOS ceasuri pentru care exista cutia /actele si in fapt acestea sa nu fie de fapt in aceasta categorie.
Dificil..foarte dificil .
Buna intrebare Edi...
Dupa ce am scris aceste randuri e greu sa imi explic.
Eu inteleg asa :NOS = Ceas nevandut,depozitat (din lipsa cererii,uitat in depozit etc.),ceas nepurtat ca urmare a nevanzarii ori ceva de acest gen ,poate avea urme de depozitare datorate trecerii timpului ,multe ceasuri NOS sunt fara cutie ori acte acestea fiind deteriorate de trecerea timpului /disparute,sunt ceasuri NOS cu o vechime de peste 100 de ani marcate clar de trecerea timpului dar sunt exemple pastrate in conditii corespunzatoare fara semne ,pot fi incadrate in categoria NOS si ceasurile cumparate si "uitate" de catre proprietar in acest din urma caz dovada neutilizarii este dificila,la ceasurile "depozitate" dovada poate fi facuta cu mai multa usurinta prin localizarea/identificarea sursei.
Proba conditiei NOS este dificila si cu siguranta nu este limitata la proba vizuala,in aceeasi masura este dificila si contraproba(logic nu-i asa?)
Pot fi clamate ca NOS ceasuri pentru care exista cutia /actele si in fapt acestea sa nu fie de fapt in aceasta categorie.
Dificil..foarte dificil .
Buna intrebare Edi...
Dupa ce am scris aceste randuri e greu sa imi explic.
Eu vad asa : NOS (new old stock)
- un ceas care a fost nou, bun de vanzare la un momentdat intr-un magazin
- care nu a avut alt proprietar decat acel magazin (sau mai multe magazine)
- care a fost pastrat pana in zilele noastre fara a fi purtat
- care se vinde in zilele noastre de catre un magazin sau de catre un anume personaj
in conditia in care el se gaseste, fara ca aceasta sa fie inbunatatita in vreun fel
- care poate fi insotit de acte si toate accesoriile veritabile
In zilele noastre NOS se asimileaza cu "absolut neatins, in conditia initiala". Se pot gasi ceasuri in aceasta stare, dar foarte rar. In general ceasurile NOS sunt ceasuri care au ramas nevandute, de cele mai multe ori pastrate in conditii improprii si care pot avea semne de imbatranire, care nu functioneaza corect decat dupa o revizie si care arata nepurtate. Dupa parerea mea un NOS absolut neatins de oameni si de trecerea timpului nu e la fel de fermecator ca un NOS pe care s-a intiparit patina (sub orice forma ar fi ea). O patina frumoasa si uniforma e ceea ce numai timpul poate face. Nimeni altcineva. Asta e magia NOS dupa parerea mea.
- un ceas care a fost nou, bun de vanzare la un momentdat intr-un magazin
- care nu a avut alt proprietar decat acel magazin (sau mai multe magazine)
- care a fost pastrat pana in zilele noastre fara a fi purtat
- care se vinde in zilele noastre de catre un magazin sau de catre un anume personaj
in conditia in care el se gaseste, fara ca aceasta sa fie inbunatatita in vreun fel
- care poate fi insotit de acte si toate accesoriile veritabile
In zilele noastre NOS se asimileaza cu "absolut neatins, in conditia initiala". Se pot gasi ceasuri in aceasta stare, dar foarte rar. In general ceasurile NOS sunt ceasuri care au ramas nevandute, de cele mai multe ori pastrate in conditii improprii si care pot avea semne de imbatranire, care nu functioneaza corect decat dupa o revizie si care arata nepurtate. Dupa parerea mea un NOS absolut neatins de oameni si de trecerea timpului nu e la fel de fermecator ca un NOS pe care s-a intiparit patina (sub orice forma ar fi ea). O patina frumoasa si uniforma e ceea ce numai timpul poate face. Nimeni altcineva. Asta e magia NOS dupa parerea mea.
Pentru mine NOS poate avea 2 intelesuri:
1. un ceas care nu a fost niciodata vandut, pastrat din diferite motive in magazin sau depozit. Acestea dupa parerea mea nici macar nu trebuie sa fie in conditie buna pentru a se incadra in aceasta categorie.
2. un ceas circulat dar care se afla intr-o conditie exceptionala, avand toate elementele originale si in stare minima de uzura (inclusiv cureaua si catarama), sa aiba acte si cutie (nu e o conditie obligatorie). Aici se incadreaza ceasurile pastrate in colectii care fie sunt nepurtate fier purtate foarte rar.
In orice caz doresc sa subliniez ca NOS NU INSEAMNA NOU. Este si absurd sa pretinzi ca un ceas care a fost fabricat acum zeci de ani, sa nu aiba absolut nici o urma.
1. un ceas care nu a fost niciodata vandut, pastrat din diferite motive in magazin sau depozit. Acestea dupa parerea mea nici macar nu trebuie sa fie in conditie buna pentru a se incadra in aceasta categorie.
2. un ceas circulat dar care se afla intr-o conditie exceptionala, avand toate elementele originale si in stare minima de uzura (inclusiv cureaua si catarama), sa aiba acte si cutie (nu e o conditie obligatorie). Aici se incadreaza ceasurile pastrate in colectii care fie sunt nepurtate fier purtate foarte rar.
In orice caz doresc sa subliniez ca NOS NU INSEAMNA NOU. Este si absurd sa pretinzi ca un ceas care a fost fabricat acum zeci de ani, sa nu aiba absolut nici o urma.
NOS = new old stock..deci NOU. Daca a fost purtat iese din discutie, oricat de bine ar arata.
cateva definii ale starii NOS gasite pe net:
What are NOS watches? Those are watches that are basically brand new but have not been sold for an usual long time for several reasons. The model might not have met the customer's taste at the time it was released but it might very collectible today. Or the shop had just bought overstock and could not sell them and then kept them in the inventory.
NOS = new old stock - never worn or sold from 1974 and only 2400 were made for worldwide in blue dial - THEY ARE NOT MADE ANY MORE.
Nu zice nimic de eventuale zgarieturi, din pacate.
Iar daca ne uita la majoritatea ceasilor NOS de pe ebay, amazon, bidfun, pmw forum, etc acestea nu au nicio urma de depozitare/folosire/purtare, etc.
Desigur ca orice urma ce apare pe ceas ii ia titulatura de NOS, sau macar se face mentiunea ca are urme de la depozitare/stergere/etc. Daca ceasul a fost depozitat inseamna ca a stat intr-un loc nu a avut cum sa apara zgarieturi. Nu stiu cati vanzatori au stocuri de ceasuri scumpe si le pastreaza in conditii inproprii. POATE o fi posibil acest lucru dar cred ca e o intamplare.
Apoi, pretul la care este pus la vanzare NU este o referinta in calatogarea starii ceasului.
[iEdi - partea off stearsa; stiu sunt un nenorocit
]
cateva definii ale starii NOS gasite pe net:
What are NOS watches? Those are watches that are basically brand new but have not been sold for an usual long time for several reasons. The model might not have met the customer's taste at the time it was released but it might very collectible today. Or the shop had just bought overstock and could not sell them and then kept them in the inventory.
NOS = new old stock - never worn or sold from 1974 and only 2400 were made for worldwide in blue dial - THEY ARE NOT MADE ANY MORE.
Nu zice nimic de eventuale zgarieturi, din pacate.
Iar daca ne uita la majoritatea ceasilor NOS de pe ebay, amazon, bidfun, pmw forum, etc acestea nu au nicio urma de depozitare/folosire/purtare, etc.
Desigur ca orice urma ce apare pe ceas ii ia titulatura de NOS, sau macar se face mentiunea ca are urme de la depozitare/stergere/etc. Daca ceasul a fost depozitat inseamna ca a stat intr-un loc nu a avut cum sa apara zgarieturi. Nu stiu cati vanzatori au stocuri de ceasuri scumpe si le pastreaza in conditii inproprii. POATE o fi posibil acest lucru dar cred ca e o intamplare.
Apoi, pretul la care este pus la vanzare NU este o referinta in calatogarea starii ceasului.
[iEdi - partea off stearsa; stiu sunt un nenorocit
Spuma asta-nveninata, asta plebe, ast gunoi,
S-ajunga-a fi stapana si pe tara si pe noi.
Ideea de Dumnezeu este o noţiune fundamentală fără de care ştiinţa cade în absurd.
N. Paulescu

S-ajunga-a fi stapana si pe tara si pe noi.
Ideea de Dumnezeu este o noţiune fundamentală fără de care ştiinţa cade în absurd.
N. Paulescu

Eu cred ca un NOS reprezinta un ceas care a ramas pe stoc, in depozitul unui magazin, el nefiind vandut. Sau la fel de bine consider un NOS, daca ceasul a fost cumparat de cineva si nu a fost folosit, a ramas in cutia lui. Daca un ceas are 50 de ani, poate fi NOS. Cand te referi la un ceas este nou, nu inseamna ca este tocmai scos din fabrica, ceasul poate fi nou si de acum 50 de ani. Eu prezint un ceas NOS: Raketa Multicalendar

Este fabricat in 1997, in St. Petersburg

Este fabricat in 1997, in St. Petersburg
5 tics per second
If only I had known, I should have become a watchmaker." Albert Einstein
"It's a fugazi, forget about it"
If only I had known, I should have become a watchmaker." Albert Einstein
"It's a fugazi, forget about it"
-
pepex
User are dreptate, minutarul trebuia sa fie perfect drept. In mod sigur acesta provine de la un alt ceas, insa nu imi dau seama daca este vopsit sau original are aceasta culoare. Ma intreb in context daca ceasul mai poate fi considerat NOS.
persoanl trebuie sa recunosc ca prin NOS inteleg un cea care nu a fost purtat. Si fac precizarea ca patina vremii este diferita de urmele de purtare. Cred ca aici se face diferenta. daca a fost depozitat fara a fi vandut, nu poate avea urme de purtare, indiferent ca ele sunt zgarieturi, lovituri, etc. poate insa sa aibe cadranul ingalbenit sau sa nu functioneze in parametri, deoarece nu a fost desfacut/servisat niciodata.
persoanl trebuie sa recunosc ca prin NOS inteleg un cea care nu a fost purtat. Si fac precizarea ca patina vremii este diferita de urmele de purtare. Cred ca aici se face diferenta. daca a fost depozitat fara a fi vandut, nu poate avea urme de purtare, indiferent ca ele sunt zgarieturi, lovituri, etc. poate insa sa aibe cadranul ingalbenit sau sa nu functioneze in parametri, deoarece nu a fost desfacut/servisat niciodata.
-
bazeuss
Frumoasa Raketa !!! Minutarul este de la o Raketa ce are dimensiunea normala a cadranului !
exista modelul acesta de ceas cu ambele tipuri de minutar/orar. dar intotdeauna orarul si minutarul au acelasi stil.
din poza pare ca ambele ace au aceeasi nuanta.
Chiar si in cazul unor ceasuri cu nume au existat astfel de neconformitati. Se spunea pe aici de existenta unor mecanisme de 17 rubine cu cadran de 25 rubine in cazul unor producatori cu prestanta mult superioara. Nu vad de ce nu ar fi o neconformitate din fabricatie si in cazul acestui ceas.user scrie:exista modelul acesta de ceas cu ambele tipuri de minutar/orar. dar intotdeauna orarul si minutarul au acelasi stil.
Am inteles parerea generala despre ce ar insemna NOS pt. colectionari. INSA cat de "old" trebuie sa fie ceasul pentru a intra in aceasta categorie? Am vazut ca multa lume atasaza acest cuvand ce pune in valoare ceasul, chiar si daca ceasul este fabricat in 2000, cu modele ce s-au fabricat pana in 2003-2005. Parerea mea: pentru a putea fi considerat un ceas NOS, pe langa aspectul impecabil ceasul ar trebui aiva cel putin 25 ani vechime.
Авиатор•Аврора•Адмиральские•Амфибия•Буран•Волна•Восток•Заря•Кировские•Командирские•Луч•Маяк•Молния•
Москва•Океан•Победа•Полёт•Ракета•Родина•Россия•Сатурн•Сигнал•Слава•Спортивные•Спутник
•Стрела•Хрусталь•Чайка•Штурманские
Москва•Океан•Победа•Полёт•Ракета•Родина•Россия•Сатурн•Сигнал•Слава•Спортивные•Спутник
daca tie iti place sa crezi ca din fabrica ceasurile au plecat asa, e ok. eu personal nu cred asa ceva.
User, nici mie nu-mi place, chiar evit sa cumpar ceasuri care prezinta indoieli. Daca in cazul monedelor aceste mici "particularitati" ridica in valoare moneda respectiva, in cazul ceasurilor consider ca scade valoarea, existand mari sanse sa fie considerat franken.user scrie:daca tie iti place sa crezi ca din fabrica ceasurile au plecat asa, e ok. eu personal nu cred asa ceva.
Авиатор•Аврора•Адмиральские•Амфибия•Буран•Волна•Восток•Заря•Кировские•Командирские•Луч•Маяк•Молния•
Deci, cat de vechi trebuie sa fie un ceas situat in conditiile stipulate mai sus pentru a intra in categoria ceasurilor NOS?
Acest lucru nu a fost elucidat / stabilit, cum nu a fost elucidata nici problema cuvantului "vintage" referitor la ceasuri.razvyy scrie:Deci, cat de vechi trebuie sa fie un ceas situat in conditiile stipulate mai sus pentru a intra in categoria ceasurilor NOS?
Teoretic si un ceas din 1990 poate fi NOS ... eu ma limitez si la vintage si la NOS la ceasuri mai vechi de 20 ani.
Voi ?