Buna seara,
Precizez ca nu tin neaparat sa castig, vreau doar sa fac o mica prezentare a user-ului Bogdan11 si a primului sau ceas vintage...
Pasiunea mea pentru ceasuri o am de mic. Verisorul meu, Dumnezeu sa-l ierte, era mare fan Doxa. Mi-a spus ca visul lui e sa aibe un anume Doxa (la acea vreme) si ca va pune bani deoparte lunar pentru el. Din pacate, nu a mai apucat sa isi indeplineasca visul. Apoi am "preluat" eu...Am inceput sa ma uit la ceasurile oamenilor, sa-i intreb ce marca sunt, cat au costat, unde le pot gasi, ca sa-mi fac o idee despre ele si cat de des sa merg la bunici, ca sa imi strang suficienti bani pentru un ceas...Datorita resurselor limitate ale familiei mele, singurul ceas pe care l-am avut, in jurul varstei de 12 ani, a fost un ceas cu calculator; nu-mi amintesc daca era Casio sau no-name.
In perioada adolescentei(liceu), erau la moda Fossil, Police, Diesel...daca aveai un Police de cateva "milioane", erai "cineva" . Nu am avut sansa de a face parte dintr-o comunitate/grup de persoane de la care sa invat despre ceasuri in general, de aceea pana relativ recent, nu am avut cunostinte referitoare la ceasuri mecanice-automatice si marci care produc ceasuri mai de calitate...
Am terminat facultatea si am reusit sa ma angajez. Din primele salarii mi-am cumparat cele necesare, dupa care, mi-am indreptat atentia asupra ceasurilor.
Cautand pe internet diverse tutoriale, am ajuns sa ma inscriu in comunitatea
www.ceasornicar.ro , unde am fost primit cu bratele deschise. Am inceput sa rasfoiesc forumul, sa pun intrebari stupide, sa-mi fac o idee despre ce sa imi cumpar..
Primul meu ceas "bun", a fost un Orient Mako 1 (cu cadran albastru), luat de pe ceasornicar.ro de la un coleg,caruia ii multumesc inca o data! L-am purtat efectiv zi si noapte. Am fost extrem de fericit si de mandru de el, incat imi suflecam maneca de la camasa, ca sa se vada si sa ma intrebe lumea de el si sa "imi creasca inima-n piept"

.
Apoi am dat intamplator de un subiect in care se discuta despre ceasurile rusesti vintage. Hopaa! "
Vintage" ! Stam ce inseamna cuvantul, dar nu stiam ce "inseamna" in materie de ceasuri. Am "vazut" pasiunea D-lui Heimdalg pentru aceste ceasuri si mi-am propus ca din salariul urmator, sa imi iau si eu unul, ca sa-l studiez mai bine.
Am primit banii si m-am apucat de cautat...Am gasit un domn Cristian in oras, care si-a pus de vanzare colectia de ceasuri vintage. L-am sunat si m-am intalnit cu dansul. Mi-a prezentat asa: 1 Poljot, 1 Prim, 2 Wostok, 2 Raketa si cateva Atlantic-uri.
Astfel, dupa ce m-am holbat vreo 5 minute la el, primul meu ceas vintage a fost un Poljot, cu mecanism 2614.2H 17 rubine si cu bratara elastica. Am mai luat atunci un Wostok cu mecanism 2209 si un Prim, deoarece nu mi-au ajuns banii pentru toate.
Ajung acasa,foarte fericit, armez ceasul, il fixez si il pun la mana. M-a captat complet simplitatea cadranului, cifrele romane, indicatoarele negre si casuta cu data, evident! Am fost placut surprins de conditia generala a ceasului, avand in vedere varsta si faptul ca a fost purtat.
Am inceput sa port ceasul, zilnic, fara retineri. Apoi am citit tot mai mult forumul si am gasit un comentariu in care se specifica servisarea si intretinerea ceasurilor. Am sunat vanzatorul si mi-a spus ca nu a fost servisat niciodata ceasul...spre mirarea mea deoarece avea abateri de +/- 20 secunde/24h ! Asa am ajuns sa-l pun in vitrina, unde sa astepte pana cand pot sa-l trimit la servisat. Intre timp mi-am mai luat alt ceasuri, vintage si noi si am hotarat ca toate ceasurile mele vintage, sa le pastrez in starea in care sunt acum, fara sa le modific in vreun fel.
Ma gandesc ca au fost luat de cineva acum zeci de ani, au fost iubite, ingrijite si si-au facut datoria! Doresc sa le conserv si sa le las mai departe copiiilor sau nepotilor, care sper sa le aprecieze macar pe jumate cat le apreciez eu.
Si atat pentru deocamdata...
povestea mea continua! Inca sunt la stadiul in care imi cumpar ceasuri bazandu-ma pe factorul estetic. Fiecare ceas din colectie m-a atras, are ceva ce m-a determinat sa-l iau. Nu am nici un ceas luat asa,ca a fost ieftin sau okazie... Mai tarziu, dupa ce ma voi coace mai tare, voi tine cont si de restul factorilor ce "fac" un ceas mai colectibil. Incerc sa imi cumpar ceasuri vintage intr-o stare cat mai buna, de aceea achizitiile sunt destul de rare.Plus ca si factorul financiar nu imi permite tot timpul...
Detalii despre mecanism:
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... ot_2614_2H&
Nu am citit prea multe despre istoria Poljot si despre mecanismele folosite, pana nu imi fac o baza. Adica sa stiu tot despre partile componenete, cum ar fi spirala, balans, rotor, supapa de heliu (unde e cazul), cronografe, cronometre, protectie soc...etc.
Sper sa mai citeasca si altii povestea mea...si sa isi cumpere macar un ceas vintage, pe care sa-l studieze, sa-l invete si sa-l aprecieze, la fel de bine pe cat o facem noi!
Multumesc din suflet D-le Claudiu Burlan, domnilor admini, domnilor moderatori si tuturor celor care posteaza constant pe forum, astfel am o sansa de a invata si de a-mi aprofunda cunostintele, atat cat mai am loc pe hdd. Mi-ar fi placut ca unul dintre bunici, sa-mi lase un ceas care sa-mi aminteasca mereu de el...dar nu a fost sa fie.
Multumesc!
Bogdan

- Mi-am bagat toti banii intr-un Rolex.
- De ce ai facut asta?
- Ca sa fie intr-un ceas bun.