Minunea numita Tourbillon!

Aici se pot posta poze, cataloage si videoclipuri ale ceasurilor detinute de pasionati!
Scrie răspuns
bonheur

Minunea numita Tourbillon!

Mesaj de bonheur »

1. Arata superb!
2. Trebuie sa fii un om la superlativ in cateva domenii sa faci unul!
Astea sunt principalele motive care m-au impins sa deschid un subiect pe aceasta tema (mai este unul - care e in paragina din 2007!).
Vreau ca asta sa fie mai documentat si mai populat.
Oricine e binevenit sa contribuie cu poze, info, etc.
As vrea sa mai stiu daca detine cineva de pe forum un ceas cu o asemenea masinarie?! Exclus China! :)

tourbillon = vartej (lb. fr.)

Mecanismul tourbillon este fara indoiala cea mai fascinanta inventie in domeniul orologeriei. Dovada care sustine aceasta afirmatie se afla atat in rezultatele caselor de licitatii cat si in tendintele pietei actuale. Cele mai bine vandute ceasuri din categoriile high-end si de lux sunt cele echipate cu mecanism tourbillon. Inventat in 1795 de catre Abraham-Louis Breguet si patentat la Paris in anul 1801, acest mecanism a fost creat pentru a elimina anumite probleme care limitau foarte mult acuratetea ceasurilor. Unul dintre principalele obstacole intalnite de catre maestrii ceasornicari este acela al preciziei diferite in functie de pozitia ceasului.

Orice ceas mecanic dotat cu un balansier este supus unei erori dictate de pozitie, daca e mentinut pe verticala, pentru ca centrul de gravitatie al spiralului este situat in afara axei sale de rotatie. Aceasta eroare poate fi corectata prin intemediul tourbillonului, cusca mobila care contine piesele regulatoare (roata balansier, arcul spiral, roata anker si furca anker), si care se roteste o data pe minut in jurul axei sale. Multumita acestui mecanism rotativ, centrul de gravitatie al spiralului se invarte si el o data pe minut in jurul axei balansierului, compensand astfel automatic eroarea de pozitie.

Exista diferite tipuri de mecanisme tourbillon, unele cu o rotatie la un minut, la 4 minute, la 6, etc. Potter a construit unul cu o rotatie la 5 secunde. Indiferent de timpul de rotatie, mecanismul tourbillon este parte integranta a trenului motor. Prin contrast, in mecanismul Karussel, un sistem analog inventat de Bonniksen, la 99 de ani dupa inventia lui Breguet, placa rotativa (echivalentul sasiului tourbillonului) nu este parte integranta a trenului motor, ci este actionata de un angrenaj de roti. Prin urmare nu transmite nici o forta catre nici o alta roata. In termeni practici, sistemul tourbillon functioneaza doar daca exista contact cu roata intermediara, iar sistemul Karussel continua sa functioneze chiar daca nu exista trasmisie catre placa rotativa.

O multitudine de sasiuri de forme diferite au fost create de maestri ceasornicari pentru tourbillon; unele au doua sau trei brate drepte sau echidistante, altele au forme care sunt mai putin geometrice, dar mult mai elaborate, insa sunt intotdeauna pozitionate asa incat sa balanseze, prin pozitia lor, greutatea sasiului. Unele dintre sasiuri au balansierele excentrice( poza stanga). Intradevar, spre deosebire de un ceas normal, pozitia sasiului nu este un factor determinant in ceea ce priveste precizia, in tourbillon fiind vital insa ca balanta dintre cusca mobila si sasiu sa fie absolut perfecta. O eroare de inertie poate transforma o opera de arta orologera intr-un simplu gadget. Multi maestrii ceasornicari si-au adus contributia la evolutia acestui mecanism ingenios, si intr-adevar putem spune ca a devenit un fel de "idee fixa".

Precizia a obsedat si fascinat generatii de ingineri si oameni de stiinta, care au dus arta preciziei spre culmi mult mai inalte, simplificand, studiind si adoptand deseori cele mai neobisnuite formule si/sau materiale, pentru a castiga macar o zecime de secunda pe zi, lucru ce a parut deseori un obstacol insurmontabil. Imaginati-va: un ceas cu o rata de eroare de 1 secunda pe zi are o eroare relativa mai mica de 0,0000116!

George Daniels, un geniu contemporan in domeniu, proiecteaza si executa propriul esapament - CoAxial, actualmente folosit in ceasurile Omega. Nu se opreste aici, manufactureaza tourbillon de 1minut cu CoAxial, si o varianta de 4 minute cu acelasi regulator. Un alt mecanism de exceptie este tourbillon esapament cu detenta, in cusca de doua brate- toate capodopere tehnice ce nu se regasesc la nici o manufactura de ceasuri.

Iata cateva mecanisme tourbillon de exceptie, despre care merita vorbit:

1 Acum patru ani, Fracois - Paul Journe a lansat Tourbillon Souverain, singurul ceas de mana tourbillon cu un mecanism de forta constanta. Un mecanism "invenit et fecit" de Journe, a facut posibile performante de ceasornicarie unice pentru acest tourbillon, care este cel mai precis de pe piata, in acest moment. Noua generatie de tourbillon este Tourbillon Souverain - a remontoir d'egalite avec seconde morte. Termenul frantuzesc de seconde morte - secunda moarta, deriva din faptul ca aratatorul ramane nemiscat ("mort") cat timp secunda nu a trecut, ceea ce inseamna ca aratatorul indica astfel secunda abia dupa ce aceasta a trecut. Aceasta secunda moarta a ceasului da senzatia ca timpul se opreste. Mecanismul misca aratatoarele secundare de la o secunda la alta cu o pauza de 9/10 dintr-o secunda; aratatorul miscandu-se cu gratie si precizie , asa incat creeaza iluzia ca timpul s-a oprit.
In cuvintele lui Osvaldo Patrizzi: "Reuseste sa tina pe loc timpul pentru un moment, apoi timpul reuseste sa evadeze, grabindu-se spre momentul urmator, apoi inceraca din nou sa opreasca cadenta suparatoare , si aproape reuseste, apoi evadeaza din nou si tot asa, minut dupa minut, ora dupa ora, pentru totdeauna. Aceasta actiune "stop si start" imi pare plina de mesaje filozofice ascunse".

2 Unul din cele mai frumoase mecanisme realizate vreodata, desi conceput in 1867, Tourbillonul cu Trei Punti de Aur de la Girard Perregaux a castigat atat de multe premii si distinctii incat intr-un final nu i-a mai fost permisa intrarea in competitii de gen. In varianta initiala de buzunar,mecanismul tourbillon cu cele trei punti era localizat in partea din spate a ceasului. La versiunea de mana, Girard Perregaux a inversat mecanismul. Acest lucru a dus la un aranjament neconventional al limbilor cu limba orara deasupra celei minutare.

3 La modelul 5002, Sky Moon Tourbillon produs de casa Patek Philippe, cusca tourbillon, balansierul si roata secundara sunt montate pe acelasi ax. Chiar daca e extrem de dificil de realizat, aceasta configuratie permite o mai buna exploatare a principiului tourbillonului. Tourbillon-ul 5002 este cu adevarat uimitor: realizat din inox, minusculul mecanism contine nu mai putin de 69 componente distincte ale caror greutate totala nu depaseste 0,3 grame. Aceasta performanta ne perminte sa ne imaginam dimensiunile extrem de reduse precum si delicatetea extraordinara a fiecarei componente. In plus, acest ceas reuneste o combinatie exceptionala de complicatii in volumul restrictiv al unui ceas de mana: calendar perpetuu cu indicator de data retrograda, repetitie la minut, tourbillon, indicator de ora siderala si reprezentarea boltii ceresti cu miscarea stelelor, miscare unghiulara a lunii si fazele lunii. SkyMoon Tourbillon este considerat cea mai complicata piesa de orologerie de la Patek Philippe si din cauza acestei complexitati extreme nu se pot manufactura mai mult de doua ceasuri pe an.

4 In anul 2004, inginerii de la Franck Muller au proiectat un tourbillon pe trei axe aranjate in felul urmator: balansierul si esapanentul sunt in cusca A, cusca A se roteste in cusca B pe o alta axa iar cusca B este montata in cusca C, ce se invarte dupa o axa fixa in raport cu ceasul. Cele trei axe de rotatie ale custilor sunt perpendiculare intre ele si se rotesc cu viteze diferite. Acest sistem de custi face ceasul total independent fata de gravitatia pamantului, acuratetea este considerabil imbunatatita. In afara de pura ingeniozitate a inventiei, cunoscatorii vor aprecia maiestria care a facut posibila asamblarea atator obiecte intr-un spatiu atat de mic.
Aceste date si cifre impun respectul pentru acei oameni care incearca sa creeze un mecanism perfect, in concordanta deplina cu legile naturii, ale fizicii, ale chimiei si care iau in considerare si conditiile impuse de metalurgie, practicabilitate si estetica. Atunci cand privim dincolo de tehnologia care sta la baza acestei minunate inventii, care este tourbilonul, descoperim un maestru ceasornicar, un artist ale carui abilitati si simt estetic sunt capabile sa reduca erorile marginale pe care nici cele mai sofisticate masini nu sunt in stare sa le elimine.
Astfel poate fi explicata puterea unui tourbillon de a fascina. Acest mecanism minuscul, complex , care se invarte fara incetare sta drept gaj ca manufacturarea unei opere de arta orologera va fi mereu apreciata, chiar si intr-o lume electronica.

http://www.horologivm.ro/mecanismul-tou ... RATOR.html

Alta sursa:

Definitia generica a tourbillon-ului este: componenta a mecanismului mecanic/automatic, formata dintr-o caseta rotativa in care sunt pozitionate balansierul si esapamentul, care anuleaza efectele negative ale gravitatiei atunci cand mecanismul se afla intr-o anumita pozitie.
Tourbillon-ul a aparut atunci cand s-au observat diferentele de acuratete la ceasurile de buzunar, care prin natura lor, erau pozitionate vertical.

Cum functioneaza tourbillon-ul?
De fiecare data cand balansierul primeste un impuls, caseta efectueaza o scurta miscare de rotatie, impreuna cu toate componentele pe care le contine. Cat timp ceasul este nemiscat, oscilatorul isi schimba pozitia continuu. Doar atunci cand ceasul se afla in pozitie verticala, cand erorile reziduale ale echilibrului componentei cauzeaza perturbatii, aceasta rotatie constanta a oscilatorului compenseaza efectele fortei gravitationale. Miscarea de rotatie a casetei este data de catre sistemul de roti. Caseta unui tourbillon clasic efectueaza o rotatie completa in 60 de secunde (1 minut).

Acuratetea
Definitia tourbillon-ului afirma faptul ca acesta elimina efectele negative ale fortei gravitationale asupra ceasului, prin urmare, sporindu-i acuratetea. Important de evidentiat si mentionat in cazul unui ceas echipat cu complicatia tourbillon este amplitudinea, adica numarul de oscilatii pe ora. De exemplu, modelele echipate cu tourbillon din cadrul brand-ului Frederique Constant au o amplitudine de 28.800 de oscilatii pe ora (4 Hz), la fel si cele de la Perrelet. Prin comparatie, un tourbillon are o amplitutine mai mare decat un mecanism mecanic/automatic clasic - 18.000 v/h (2.5 Hz) sau 21.600 v/h (3 Hz) - acest lucru nu inseamna ca nu exista ceasuri mecanice care sa atinga amplitudinea de 28.800 - pentru ca exista.

Tourbillon-ul este o componenta cu o complexitate sporita. Se estimeaza ca de la inventarea sa in 1795 si pana in zilele noastre au fost inregistrati doar 250 de ceasornicari care au reusit sa execute aceasta opera de arta, ceea ce doveste nivelul inalt de maiestrie necesar unui profesionist pentru a finaliza un tourbillon. Caseta unui tourbillon poate fi formata, de la caz la caz din 80 - de componente, de dimensiuni extrem de mici, care pot fi realizate doar cu ajutorul unor echipamente speciale.
Intrucat aceasta componenta si functionalitatea ei sunt strans legate de sporirea acuratetei mecanismului prin controlarea fortelor care actioneaza asupra sa, au primit o atentie deosebita materialele din care sunt confectionate componentele. Discutand aici de componente mobile, trebuie luate in considerare coeficientul de frecare si greutatea. Astfel, s-a optat pentru materiale precum siliciul sau titanul, al caror pret mai ridicat decat al altor metale utilizate in mod obisnuit in orologerie este justificat de bunele proprietati fizice, mecanice si chimice.

Luand in considerare cele mentionate mai sus, putem trage concluzia ca realizarea unui tourbillon necesita o durata extinsa de timp, resurse atat materiale, cat si financiare, precum si un know-how extraordinar. De onorat sunt maestrii orologeriei, care au atat cunostintele, cat si talentul si rabdarea de a petrece foarte mult timp in atelier pentru a crea o complicatie de asemenea anvergura.
Un ceas echipat cu tourbillon este o piesa exclusiva, rodul inventivitatii unui om absolut genial, care este acum realizat de cei mai buni din bransa, iar pe acestia ii gasim la marile companii orologere: Perrelet, Paul Picot, Frederique Constant, si asta ca sa numim doar cateva.

Tourbillon-ul inseamna frumusete, inseamna tehnologie avansata, inseamna pasiune. Tourbillon-ul inseamna prestigiu.

http://www.bbcollection.ro/Bine_de_stiu ... l_-17.html

Interesant:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tourbillon

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Imi pare rau ca asezarea fotografiilor e cam inestetica dar nu am gasit dimensiuni asemanatoare la toate.
Unele fotografii sunt foarte relevante, altele mai putin dar toate arata lucruri foarte frumoase. Insist asupra faptului de a interveni cu poze (preferabil de calitate foarte buna) si informatii.

Si mai e ceva, cred ca e valabil pentru majoritatea membrilor: cand te gandesti ce masinarie poti sa ai intr-o cutie asa mica precum carcasa unui ceas, fie ca e un FHF sau un Patek in-house - nu ai cum sa nu simti o emotie ca o mica parte din intelepciunea maestrilor ceasornicari se afla si in posesia ta! Nu pot decat sa imi imaginez care ar fi senzatia la un tourbillon.

Enjoy!
bonheur

Re: Minunea numita Tourbillon!

Mesaj de bonheur »

Mai postez linkurile unor poze...sunt foarte mari si greu de vazut pe forum. Cine vrea sa le vada, da click.

Rog un moderator sa imi stearga ultimele doua poze din primul post, sunt foarte mari si eu nu am mai putut sa modific anuntul cand am vazut cum s-au "incadrat".

Multumesc anticipat!

http://gentlemensguide.files.wordpress. ... atent1.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-WlaJyoJP92A/T ... 5TWTGB.jpg
http://www.photos-de-montres.com/galeri ... llon-a.jpg
link sters - website virusat
http://www.watchonista.com/sites/defaul ... billon.jpg
http://pete.langezone.com/pics/rd/double-oblique.jpg
http://pete.langezone.com/timezone/gf20 ... n-1920.jpg
Achraf
Moderator

Mesaj de Achraf »

Super prezentarea si topicul!
Felicitari!
Il y a d'enivrant [...] le plaisir aristocratique de déplaire! - Baudelaire
Razvee

Mesaj de Razvee »

Foarte bine şi documentat scris, o plăcere, mulţumesc!

Cât despre tourbillon - deşi îi recunosc minunăţia tehnică şi înţeleg de ce este fascinant - nu pot totuşi să nu mă întreb, în zilele noastre - Cui prodest?
bonheur

Mesaj de bonheur »

Raspunsul la intrebarea asta cred ca e relativ, ca toate dealtfel. Eu cred ca beneficiaza cei care isi permit...iar de dorit - oricine apreciaza arta, maiestria etc...e la fel ca un tablou Picasso - nu te ajuta cu prea mult sa il ai tu dar starea pe care ti-o da probabil e direct proportionala cu pretul...sau mai mare.
Revenind la vartejuri cu niste giganti: Blancpain, Greubel & Forsey si Franck Muller.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Razvee

Mesaj de Razvee »

Cred că din topicul ăsta nu poate lipsi GP tourbillon cu ale lui trei poduri de aur. Acela chiar e un model icon. Ar merita mai mult de o singură poză (strecurată printre altele, în prima postare). Voi căuta prin cataloagele GP de acasă paginile dedicate modelului şi încerc să le scanez.
bonheur

Mesaj de bonheur »

Da asa e, e fabulos - eu, sincer, nu stiam de el pana nu am citit articolul din horologivm.
Mai adaug:
ImagineImagineImagineImagineImagine
ImagineImagine
ImagineImagine
Imagine

Dureaza foarte mult asezarea pozelor in pagina, e un tetris. :)
bonheur

Mesaj de bonheur »

ImagineImagine
ImagineImagineImagineImagine
Imagine
Imagine
ImagineImagine

Aici gasiti un material foarte bine structurat despre GP:
http://www.petercde.com/GP2010/pw/pw.html
Preview:
Imagine

N-ai cum sa nu te indragostesti!
Daca poate cineva sa il gaseasca PDF, i-as fi recunoscator!
bonheur

Mesaj de bonheur »

Cam acum o ora am ajuns acasa de la munca si dupa un dus fierbinte m-am asezat la masina de scris sa vad ce mai e "prin cartier", am dat play la FLAC-urile mele clasice, incepand cu Liszt si Desbussy - acum ascult Nishizaki si Jablokov - Concertul lui Bach pe 2 viori in D Minor. Te relaxeaza intr-un mod...contribuie si noaptea! Revenind, mi-am amintit ca am deschis aici un subiect si ca trebuie sa il continui cu info, poze and more...atat cat se poate.

Jaeger-LeCoultre Duomètre à Sphérotourbillon
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Mai multe despre acest Spherotourbillon aveti aici:
http://www.monochrome.nl/jaeger-lecoult ... explained/

Imagine

Piaget Emperador Coussin Tourbillon Automatic Ultra-Thin

The new Piaget Emperador Coussin Tourbillon Automatic Ultra-Thin is entirely in line with the brand’s DNA and sets a new record for the world’s thinnest self-winding tourbillon watch measuring a mere 10.4 mm.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Imagine

Inchei acest post cu niste clipuri:

Breguet - Tourbillon with Fusee Chain Transmission
http://www.youtube.com/watch?v=5mdrsjcL04Y

Patek Philippe Ref. 5101P 10-days Tourbillon
http://www.youtube.com/watch?v=UDIlVAUs ... ults_video

Greubel Forsey - Quadruple Tourbillon
http://www.youtube.com/watch?v=OYAATExcFII

Piaget Ultra-Thin Automatic Tourbillon Watch - 1270P
http://www.youtube.com/watch?v=ctag9NhoBZc

Glashutte Original Flying Tourbillon
http://www.youtube.com/watch?v=ILYy4iRfRfU

Last but not least:

RAREST!!JULES JURGENSEN TOURBILLON AND GIRARD PERREGAUX 3 BRIDGES!!
http://www.youtube.com/watch?v=6qE0KsII1R8

Hmmm, lucky guy!
adim

Mesaj de adim »

Bravo pentru tot efortul depus!
A $20 plastic quartz watch keeps better time than most fine mechanical watches, but anyone comparing the two is missing the point entirely.
Imagine
bonheur

Mesaj de bonheur »

Multumesc frumos! Repet: oricine poate contribui la imbogatirea acestui topic! Feel free!
bonheur

Mesaj de bonheur »

Ceva interesant ce include Girard Perregaux si Guinand:

ImagineImagineImagine
ImagineImagine
Imagine
Imagine

Sursa detaliata:
http://indepth.watchprosite.com/show-nb ... ti-352077/
bonheur

Mesaj de bonheur »

Pentru ca se apropie sfarsitul acestui an, am gasit potrivit sa postez un top facut de un blog francez cu cele mai frumoase vartejuri pe 2012.

Imagine

10. L’Histoire de Tourbillon 3 - Harry Winston
Imagine

9. La Duomètre à Sphérotourbillon de Jaeger-LeCoultre
Imagine

8. La Grande Cosmopolite Tourbillon de Glashütte Original
Imagine

7. La Laureato Tourbillon Sous Trois Ponts de Girard-Perregaux
Imagine

6. La Luminor 1950 GMT Tourbillon Ceramica d’Officine Panerai
Imagine

5. La Master Ultra Thin Tourbillon de Jaeger-LeCoultre
Imagine

4. La MikrotourbillonS de TAG Heuer
Imagine

3. La Quadruple Tourbillon secret de Greubel Forsey
Imagine

2. La Slimline Tourbillon Manufacture de Frédérique Constant
Imagine

1. La X-Trem-1 de Christophe Claret
Imagine

Sursa:
http://www.leblogdesmontres.fr/2012/10/ ... nnee-2012/

Sarbatori Fericite Prieteni!
bonheur

Mesaj de bonheur »

Azi avem Omega! :)

The De Ville Central Tourbillon
This OMEGA De Ville Central Tourbillon is a sublime expression of the art of watchmaking. Handcrafted in OMEGA’s Cellule Haut de Gamme in Bienne by a select group of horologists, it is the only central tourbillon wristwatch in the world.
The tourbillon cage rotates completely once every minute, offsetting the effect of gravity on the performance of the watch. Tourbillon technology dazzling design OMEGA’s De Ville Central Tourbillon combines state-of-the-industry tourbillon technology with dazzling design elements. Its outstanding chronometric performance is delivered by the exclusive OMEGA Co-Axial calibre 2636, enhanced by the state-of-the-industry escapement which has defined the future of mechanical watch movements.

More than 500 hours of craftsmanship
With the extraordinary skeletonized version of the Central Tourbillon, the watchmaker has sawn away all non-essential material from the plates and bridges, then bevelled their edges. It is the work of one watchmaker who has spent more than 500 hours on its creation.

A watchmaker’s masterpiece
Each watchmaker engraves his or her personal initial on the main tourbillon plate. When a Central Tourbillon is returned to OMEGA for servicing, it will be placed in the hands of the watchmaker who created it. The OMEGA De Ville Central Tourbillon is the exquisite creation of a legendary watch brand working at the peak of its powers.

http://www.omegawatches.com/gents/produ ... tourbillon

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
bonheur

Mesaj de bonheur »

Azi postez niste fotografii cu celebrul QUADRUPLE TOURBILLON À DIFFÉRENTIEL SPHÉRIQUE!
Un ceas putin neconventional la forma carcasei pentru gusturile mele dar care compenseaza prin cadran si mai ales mecanism.

Four asynchronous tourbillons independently contribute to its high precision. The spherical differential acts like a car's differential in distributing torque between two wheels while allowing them to rotate at different speeds.

The asymmetrical format of the two double tourbillons provides clear visibility to all carriages on the dial side, enables an additional lateral view through the side-window and eliminates the necessity for a larger movement diameter - all in a highly distinctive elegant case.

The ultimate in refinement, the Quadruple Tourbillon Secret evokes to the passionate enthusiast the promise of an exceptional movement in which a magical mechanical ballet plays out on a hidden stage visible only through the display back. The dial side redefines the expression of telling the time with its harmonious arrangement of multiple dials.

The Quadruple Tourbillon Secret redetermines the expression of time which plays out its many paradoxes. A play of seduction in which fantastic mechanisms are subtly revealed by indications imperturbably bearing witness to their existence; a play in which a contemporary dynamic is created by overlapping curves within curves, in which symmetry gives way to asymmetry.

The Quadruple Tourbillon Secret comes in a unique edition of eight pieces in 5N red gold and eight pieces in platinum.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine