Ceasornicar.ro

Totul despre ceasuri !
Acum este 19 Apr 2024, 06:51

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Reguli forum


In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 51 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 16 Apr 2012, 19:53 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12141
Localitate: ARAD
Scriu aceste randuri din mai multe motive.

In primul rand pentru a incerca sa evidentiez complexitatea meseriei de ceasornicar,care in ultima perioada pare sa se fi demonetizat.Spun asta pentru ca am vazut destule persoane care au reusit sa demonteze si sa asambleze cateva mecanisme de ceas iar apoi s-au autodeclarat ceasornicari,unii cu pretentia de a fi chiar avansati.Sincer,nu fac apropo la nimeni,ci doar trag o concluzie.

In al doilea rand scriu aceste randuri pentru cei care doresc sa imbratiseze aceasta meserie,si care trebuie sa inteleaga ca timpul petrecut langa un ceasornicar nu este suficient pentru a intelege aceasta meserie,ci este nevoie si de multe cunostinte de specialitate,care pot fi acumulate doar prin studiu,si cel mai recomandat printr-o scolarizare de specialitate.

In al treilea,si nu in ultimul rand,scriu pentru ceasornicarii care au state vechi in meserie,pentru ai face poate sa inteleaga ca experienta nu este suficienta daca nu este complectata de o buna si temeinica cunoastere a implicatiilor tehnice a deciziilor pe care le iau in cadrul reparatiei unui ceas.

Stiinta ceasornicariei inseamna cunoasterea unor elemente de matematica,fizica,chimie,studiul materialelor,tehnologie etc,imbinate pentru a atinge un scop final:ceasul!

Arta ceasornicariei inseamna aplicarea acestor stiinte exacte si de necontestat in decursul reparatiei sau proiectarii unui ceas.
Vorbind despre stiinta ceasornicariei,mai sunt cateva elemente demne de luat in seama.

Am invatat sa nu pun la indoiala cercetarea sau sa incerc sa fiu mai “destept” decat unii care nu au facut altceva decat sa incerce sa dezvolte aceasta stiinta in folosul celor care o utilizeaza.Ca sa fiu mai specific,am sa dau un exemplu minor dar care subliniaza exact ceea ce vreau sa spun.Sa luam banalul cutit de desfacut capacul “snap-back” ale unui ceas.Am vazut ceasornicari care au la dispozitie acest cutit si totusi aleg sa foloseasca lama obisnuita a unui briceag,si care in fata mea au zgariat capacul ceasului.La intrebarea mea “de ce nu folositi cutitul special”raspunsul a fost ca lama briceagului este la fel cu acel cutit.Hmmm….nu este adevarat.Credeti ca cei care au dezvoltat acel cutit pentru capace au facut acest lucru din plictiseala?Nu,au facut-o pentru ca au studiat acest aspect,si au ajuns la concluzia ca forma lamei si profilui acesteia este exact ceea ce trebuie pentru ca un capac sa fie deschis in siguranta si cu sanse minime de a fi zgariat.Ce am uitat sa specific este ca acei ceasornicari nu stapaneau “stiinta”deschiderii unui capac snap-back! Nu radeti,da,exista si aici o stiinta si reguli stricte pentru desfacerea acestuia.Iar in acest caz dezacordul este evident,iar orice argumentatie legata de folosirea cutitului special este inutila.
Tot vorbind despre stiinta ceasornicariei,argumente de genul “asa fac de 30 de ani” sau ”asa a facut mesterul de la care am invatat” nu sunt argumente stiintifice.
Sa nu uitam ca ceasornicaria,mai ales la noi in tara s-a perpetuat mai mult decat s-a invatat.Scolile de specialitate au fost aproape inexistente,nivelul de predare a fost cel care a fost.Nu vreau sa pun scoala de ceasornicarie Romaneasca intr-o lumina proasta,dar nici nu pot sa ignor un fapt.Cu atat mai mult cu cat aceasta scoala in f.multe cazuri nici nu a fost urmata,ceasornicaria fiind o meserie pentru care primeai calificare la locul de munca.De unde si perpetuarea unor greseli care pana la urma s-au transformat in legi fara argumente.
Sa nu uitam deasemenea ca ceasornicaria s-a transformat mult in ultimele decenii,mestesugul imbinandu-se cu arta si stiinta,poderea stiintei crescand semnificativ.
Ca sa concluzionez,stiinta ceasornicariei este o stiinta exacta,care nu se invata din auzite ci se studiaza temeinic in scoli de specialitate.

Arta ceasornicariei,care include si mestesugul,este o parte mai subiectiva a acestei meserii.Dovada acestui fapt sta in multitudinea de calibre de mecanisme care se afla pe piata,sau care au fost concepute de-a lungul timpului,care sunt diferite ca si aspect dar pana la urma respecta aceleasi regului ale caror scop final este CEASUL.Dezvoltarea tehnologiilor,a materialelor,a stiintei in general a dus la un progres major a rezultatului final,dar conceptul de baza a ramas acelasi de-a lungul ultimelor secole,dovada a rolului enorm al stiintei in dezvoltarea ceasornicariei.
Arta ceasornicariei in reparatia ceasului consta in solutiile tehnice aplicate pe parcursul reparatiei unui ceas,care trebuie pana la urma sa respecte acelasi scop final,functionarea corecta a ceasului si nealterarea formei si conceptului initial al mecanismului in lucru.Orice modificare a unei piese,altfel decat a proiectat-o producatorul inseamna o alterare a ceasului,si este inadmisibila in contextul reparatiei ceasului.
O regula de baza in repararea unui ceas este aceea ca decat sa modificam forma initiala a unei piese din ceas,mai bine nu-l reparam.Acest lucru este ilustrat f bine in multe ceasuri in care modificarea formei podului balans,prin indoirea acestuia in sus sau in jos pentru a adapta un ax balans neexecutat corespunzator sau neoriginal nu a facut altceva decat sa aduca ceasul in stare de “ticaiala”,nicidecum la scopul final de functionare corecta,mai mult acest lucru a facut ca aducerea ceasului la forma originala sa fie aproape o misiune imposibila,sau daca este totusi posibila,costurile aferente fiind mult mai mari.
Acesta este doar un exemplu,din pacate aceste exemple pot fi numeroase.Si totodata va pot asigura ca cei ce au facut aceste modificari,neacceptabile dealtfel-ca sa nu le numesc prostesti-au fost sau sunt f.mandri de realizarile lor,iar daca le spui ca au nenorocit un ceas vor fi f.suparati.

Principiul reversibilitatii in reparatia unui ceas este un concept de baza.Orice reparatie facuta intr-un ceas trebuie sa fie reversibila,in asa fel incat ceasul sa poata fi adus la starea initiala.De aici si arta in reparatia unui ceas,care fara mestesugul,stiinta si indemanarea necesara realizarii unor reparatii de calitate nu fac altceva decat sa ruineze un mecaism sau un ceas.

Ca sa inchei aceasta mica disertatie personala pe marginea ceasornicariei,am sa mai punctez un lucru,poate nu strict legat de tema,dar in contextul temei.Dezvoltarea internetului este un mare avantaj,datorita posibilitatii gasirrii de informatie.Totodata este si un dezavantaj,caci de multe ori aricole publicate de diferite persoane,care au titlu de opinie personala,sunt luate ca litera de lege si aplicate ca atare.Trebuie sa facem diferenta intre o lucrare sau articol cu titlu de opinie personala si o lucrare documentata stiintific sau istoric.

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 16 Apr 2012, 20:29 
Neconectat
Site Admin

Membru din: 28 Aug 2009, 10:29
Mesaje: 974
Localitate: Timisoara
1. Clar nu sunt ceasornicar chiar daca am ceva "idei" si ma maninca palma...
2. Cred ca o scoala de ceasornicarie Romaneasca nu ar fi o idee rea - chiar daca nu exista spatii , exista totusi inca oameni

Citez:
"Sa nu uitam ca ceasornicaria,mai ales la noi in tara s-a perpetuat mai mult decat s-a invatat.Scolile de specialitate au fost aproape inexistente,nivelul de predare a fost cel care a fost.Nu vreau sa pun scoala de ceasornicarie Romaneasca intr-o lumina proasta,dar nici nu pot sa ignor un fapt.Cu atat mai mult cu cat aceasta scoala in f.multe cazuri nici nu a fost urmata,ceasornicaria fiind o meserie pentru care primeai calificare la locul de munca.De unde si perpetuarea unor greseli care pana la urma s-au transformat in legi fara argumente.
Sa nu uitam deasemenea ca ceasornicaria s-a transformat mult in ultimele decenii,mestesugul imbinandu-se cu arta si stiinta,poderea stiintei crescand semnificativ.
Ca sa concluzionez,stiinta ceasornicariei este o stiinta exacta,care nu se invata din auzite ci se studiaza temeinic in scoli de specialitate."

3. Un start modest (Romanesc) in acest sens , reprezinta un filmulet pe youtube cu o revizie de 2824-2 - din pacate cu o floare nu se face primavara...
4. Cineva spunea : Sunt ceasornicari buni si sunt ceasornicari batrani... - mare dreptate (voi pe ce maini v-ati da ceasul? - raspunsul din pacate este influentat in dese cazuri si de valoare ceas/manopera)

Conxluzie :
Poate "cineva" de pe aici ar trebui sa se gandeasca un pic la "reinvierea" scolii Romanesti de la Arad
:wink:

Ref. la autointitulatii "specialisti/ceasornicari" - fenomenul este larg raspandit si in alte domenii - pana la urma selectia tot clientul o face - la inceput cauta ieftin , ulterior unii cauta si bun -.

_________________
'If you wish to control others you must first control yourself'-Miyamoto Musashi


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 16 Apr 2012, 20:47 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 06 Sep 2011, 10:54
Mesaje: 4336
Localitate: BUCURESTI
In conditia in care astazi electricianul pune si faianta, timplarul este si electronist dar si croitor greu sa mai gasim un meserias adevarat si daca-l gasim cumva o zi face treaba buna, doua se imbata si ne lasa cu ochii in soare si tot asa . sistemul a contribuit si el la situatia actuala .Ce se mai poate face?, greu de anticipat,oricum[b] "Greu la deal cu boii mici"[/b] .

_________________
Caracterul fara inteligenta poate multe , insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 16 Apr 2012, 20:53 
Neconectat
Site Admin

Membru din: 28 Aug 2009, 10:29
Mesaje: 974
Localitate: Timisoara
Uitasem:
Incerc sa extind un pic ceea ce afirma Claudiu si in piata de vand -cumpar-schimb :
Cati dintre voi a intrebat in afara de pretul ceasului si de "starea lui de sanatate"? ; de un certificat emis de un ceasornicar privind "starea de sanatate" a unui ceas; avans/intarziere eroare bataie amplitudune etc.
Din cate am observat, se tranzactioneaza o multitudine de ceasuri care cica au o abatere de +/- x secunde pe zi si se considera precise ; "precizia" asta se poate obtine si din +/- "multe" secunde pe zi prin compensare - asta o spune un novice , poate pentru detalii ar trebui sa intrebati pe cine trebuie-.
Daca are marca, merge rezonabil, are pret bun , restu' ce mai conteaza? :cry:

_________________
'If you wish to control others you must first control yourself'-Miyamoto Musashi


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 16 Apr 2012, 21:11 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 06 Sep 2011, 10:54
Mesaje: 4336
Localitate: BUCURESTI
+1 !
Intrebarile sunt cat se poate de pertinente ,incearca totusi (eu am facut-o) vei fi surprins sa auzi : hai domnule te plictisesti,n-ai ce face sau ma iei la misto?. :wink:

_________________
Caracterul fara inteligenta poate multe , insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 16 Apr 2012, 22:48 
Neconectat

Membru din: 30 Ian 2010, 01:38
Mesaje: 228
Localitate: Bacau
Indraznesc sa scriu si eu, pentru a sustine cele prezentate de Claudiu.
In toata perioada regimului comunist in Romania, profesia de ceasornicar a fost clasificata ca mestesug, iar practicarea ei a fost posibila doar in cooperatiile mestesugaresti sau in ateliere proprii. Iar scoala profesionala care a functionat pe langa Intreprinderea "Victoria" - Arad, asigura minimum de cunostinte necesare pentru calificarea ulterioara pe langa un ceasornicar cu experienta. In prezent situatia este si mai precara. Majoritatea ceasornicarilor - care au rezistat in ateliere proprii, s-au descalificat in timp, prin orientarea catre aspectul pur financiar al activitatii lor. Am incercat de mai multe ori sa discut cu ceasornicari vechi despre diverse aspecte tehnice si am constatat ca nu am cu cine; pana intr-o zi, cand o doamna chiar mi-a spus limpede: "lasa-ma, eu nu-mi bat capul!"
Dar am observat aparitia unei noi categorii, pasionatii "hooby-isti". Din randurile lor - si sunt multi, cativa reusesc sa se evidentieze ca auto-didacti. Unii incearca sa repare, altii sunt buni cunoscatori prin studiu, a unei marci sau categorii de ceasornice. Desi nu avem scoala sau cursuri specializate, prin pasiune si studiu intens, cine vrea, poate. Dar, cum a afirmat pe buna dreptate Claudiu, ceasornicaria este si stiinta si arta. Sa ne amintim ca inca din 1939, Ioan Ratziu si-a intitulat lucrarea sa fundamentala: "Tehnica si arta ceasornicarilor ..." . Azi ceasornicaria nu mai este un mestesug, este stiinta. Arta, este inca si va fi. Daca pentru stiinta trebuie pasiune, pentru arta trebuie talent.
E adevarat, nu oricine isi poate permite sa urmeze cursurile de haute-horlogerie din Elvetia. Insa necesitatea unei noi generatii de profesionisti este necesara. Sa speram ca vom avea intr-o zi si la noi in tara o scoala serioasa de ceasornicarie!
S-auzim de bine!


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 16 Apr 2012, 22:50 
Neconectat
Site Admin

Membru din: 28 Aug 2009, 10:29
Mesaje: 974
Localitate: Timisoara
Ceasornicaria,stiinta si arta - in final cred ca titlul era suficient - are puritate analitica prin cele doua componente
1.Arta - fara mana artistului nu se poate - aici apare raritatea
2.Stiinta - fara cunostinte specifice (scoala) si tehnologie (echipamente) iar nu se poate

Sa presupunem ca punctul 2 il rezolvam toti (avem resursele intelectuale si materiale necesare) - ramane in continuare de rezolvat punctul 1 - aici apare "Ceasornicarul"... :wink:

_________________
'If you wish to control others you must first control yourself'-Miyamoto Musashi


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 16 Apr 2012, 22:51 
Neconectat
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: 08 Ian 2009, 21:55
Mesaje: 6393
Localitate: petrosani
Greu sa aduc completari la ceea ce s-a scris mai sus .
Nici nu doresc asta , insa in fiecare ceas exista un mister . Misterul care face toate rotitele sa se invirta . Si poate (unii dintre noi ) daca nu reusesc macar sa vada acest lucru , totul este...cum sa va spun , lipsit de magie , lipsit de fond . Ca o forma fara fond. Ciudat sau nu , pe mine (si poate si pe altii ) tocmai acest lucru mi-a trezit interesul pentru ceasuri . Si mai ales fascinatia rotitelor si a preciziei cu care se misca. Daca nu le-as vedea , sau daca nu as intra pe acest forum , sa-i simt pulsul , sa-i aud ticaitul , zilnic , parca nu as exista.
Sigur ca sint constient ca nu voi putea vreodata sa ma numesc ceasornicar . Nici nu este telul meu in viata . Doar cochetez cu ideea ca pot sa demontez si sa montez la loc un mecanism . Imi dau seama ca cele mai complexe dintre mecanisme sint dificil de demontat , pentru acest lucru , am cumparat carti sau am citit pe net despre mecanismul respectiv , am desfacut capacul ceasului si cu riscul de a-l distruge am incercat . Si asta s-a intimplat o data , de doua ori ...de mai multe ori . Sigur acest lucru nu ajunge si poate nu duce la nici un rezultat . Desi poate ca si astfel , am ajuns sa apreciez altfel o anumita solutie constructiva. Daca as fi avut de la cine sa invat , as fi invatat nu obligat de cineva , ci pentru ca-mi place . Si ca orice lucru facut cu pasiune se poate ajunge la performanta , cei care intr-adevar doresc asta , la un moment dat se simt plafonati . Nu au scule performante , si chiar daca le-ar putea obtine (cumpara ) tot le lipseste mentorul , sau cel de la care sa invete. Poti fi autodidact insa pina la un anumit punct. Chiar daca stai toata ziua si privesti cum opereaza un medic chirurg , niciodata daca vei purta un halat doar , nu vei putea fi medic chirurg . Si asta-i valabil cam la orice meserie . Desi sint de acord ca multe dintre meseriile mai vechi si care nu necesita studii inalte, vorba celor mai in virsta , se ,,fura "(zidar , dulgher , fierar sau mai stiu eu care...) .
Am stat si eu zile intregi pe la atelierele de ceasornicarie de la mine din oras , i-am zapacit pe ceasornicarii de la mine de aici (cu care de altfel am devenit prieteni ), cu tot felul de intrebari , stateam si priveam ce si cum repara , chiar daca uneori mie imi venea sa le spun ca as face altfel . Dupa ce repara ceasul respectiv , chiar intrebam de ce nu a procedat cum am gindit eu . Si , in loc sa ma repeada , imi explica. Insa nici el si nici eu nu am timpul necesar ...
Ar fi excelent daca ar exista macar cursuri sa zicem la un nivel minim. Evident cu bani , pentru ca este necesar material didactic , timp pierdut al celui care preda . Insa cred ca sansele sa se materializeze asa ceva intr-un viitor apropiat este putin probabil.
Si oare ar avea sens ?
Ginditi-va la globalizare , si la multitudinea de ceasuri de duzina existente pe piata . Ceasuri incepind cu 10 lei (cu baterie evident ) pina la ceasuri de 2-3000 lei (tot cu baterie ) . La care mecanismele nu prea mai necesita revizii, si unde ceasornicarul doar schimba bateria , cureaua , telescopul si eventual geamul.
Cit la suta din populatia oraselor unde locuiti fiecare dintre dvs , stiu sa faca diferenta dintre o Pobeda si un Omega ?
Oare sint multi ?
La mine in oras sint putini...foarte putini...Majoritatea apreciaza un ceas de mare dimensiune , cu un nume sonor...insa din alt domeniu ...Burbery( pentru ca tot citisem azi...sau Police sau Bulgari sau cine stie ce marci dar nu de ceasuri ). Cam greu deci sa fii ceasornicar in ziua de azi . Si mai ales sa fii unul renumit in tara.
De asemenea nu pot fi de acord cu clasificarea ceasornicarilor , pe care am citit-o mai sus , sint ceasornicari buni si sunt ceasornicari batrani .
Fiecare ceasornicar bun o sa ajunga (fie ca vrea sau nu ) batrin . Este legea firii .
Toate cele bune va doresc !!!

_________________
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 16 Apr 2012, 23:54 
Neconectat

Membru din: 10 Feb 2012, 00:25
Mesaje: 143
Foarte frumos spus dl. Claudiu. Ma bucur sa vad ca mai exista inca ceasornicari in Romania, asa numarati pe degete. Sustin si eu idea ca din pacate a decazut mult de tot meseria de ceasornicar in Romania si imi pare rau pentru asta. Nu avem nici macar un producator de ceasuri autohtone si asta spune mult la cat de jos si deprofesionalizat a ajuns domeniul. Nu mai suntem in stare sa carpim ce fac altii :(. Nu am pretentia sa producem mecanisme, dar nici macar ceasuri bazate pe ETA sau mecanisme rusesti nu e cineva in stare sa integreze in Romania?
Ma uit cu placere la zecile de producatori independenti (in masura in care poti fi independent de mecanismele ETA) din Germania si la minunatele ceasuri produse de ei (SINN, UHR, Damasko, Archimede favoritele mele). Din cauza acestor manufacturi (un pic peste 100), care nu au mai mult de cateva zeci de angajati fiecare, calitatea ceasornicariei in Germania e la ani lumina de Romania, toate aceste firme de cateva zeci de angajati fiind adevarate scoli de ceasornicarie raspandite pe tot teritoriul Germaniei. Chiar as vrea sa vad si in Romania asa ceva si poate nu o sa mai fiu nevoit sa imi trimit ceasurile in Germania la revizii :(


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 17 Apr 2012, 00:54 
Neconectat

Membru din: 15 Dec 2011, 22:41
Mesaje: 404
Localitate: Bistriţa
Mi-a facut o mare placere sa parcurg aceste randuri incepand cu Claudiu si terminand cu Nic. Opiniile pline de adevar ale fiecaruia dintre voi ma determinat sa subscriu si sa fiu de acord totusi cu ce spunea Claudiu despre practicarea meseriei de ceasornicar. Ca in orice meserie unde se impune mult respect fata de clienti si in practicarea ceasornicariei, mai mult de atat, se impune a avea o scoala de profil.Poti sa fii autodidact, sa fii foarte bun, in opinia ta, intr-un anume domeniu, dar scoala are secretele ei pe care nu le poti afla decat de la cei care sunt foarte bine pregatiti teoretic si practic. Ca si hobby putem sa facem ceasornicarie oricare dintre noi insa numai intre noi, sa reparam ceasuri unul pentru celalalt sau fiecare pentru el, dar asta nu ne legitimeaza sa pretindem ca facem prin stiinta repararii ceasurilor, o arta, cum de altfel vedem ce face Claudiu. Sunt sceptic in infiintarea unei scoli specifice in Romania (asta nu inseamna ca nu mi-asi dori), dar daca asta se va intampla trebui clonat Claudiu ca "dascal" de cel putin 20 de ori. Te rog sa nu fii flatat Claudiu dar cum am spus mai sus, vorbindu-se despre adevaruri am incercat sa raman si eu in aceeasi nota. Sunt si ceasornicari in Romania care sunt foarte buni, insa am observat la majoritatea ca ceea ce fac o fac din rutina si nu mai vor sa piarda timp cu detaliile.In acest sens dau un exemplu si cu asta inchei. Daca duci un ceas la curatat, ceasornicarul se multumeste sa tl-l toaleteze pe interior dar exteriorul il neglijeaza in totalitate. Acest lucru eu consider ca trebui facut fara sa-ti ceara clientul. Sa auzim numai de bine!


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 17 Apr 2012, 20:03 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12141
Localitate: ARAD
Eu va multumesc ca ati urmarit randurile scrise de mine.
Aceste randuri nu sunt de fapt altceva decat un mare oftat public de dezamagire fata de conditia in care a ajuns meseria de ceasornicar,si nu numai.Pana la urma constat cu aceeasi dezamagire ca mai toate meseriile ,micile meserii,sunt dezavuate,sunt reduse la conditia de "optional" nici macar de hobby.


Ganduri pot spune destul de intime impartasite unor oameni care le pot intelege..... :wink:

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 18 Apr 2012, 17:50 
Neconectat

Membru din: 15 Apr 2010, 19:10
Mesaje: 410
nu am inteles despre cine e vorba ,despre oamenii care sunt pasionati de ceasuri si se incumeta sa isi curete singuri ceasurile,care pana la urma sunt obiecte personale si pot face ce vor cu ele sau de ceasornicari care in loc sa iti repare mai mult strica,probabil ca cei care isi curata ceasurile au avut experiente neplacute cu ceasornicari care chiar erau ceasornicari de meserie, nu amatori ca mine de ex.eu am decis sa imi stric\repar singur ceasurile ,parca nu doare asa tare cand le strici singur,plus ca nu e asa greu si nici nu necesita cunostinte complexe ,ma refer la curatat ,dupa ce exersezi o sa iti dai seama de ce nu merge ceva la un ceas fara scoli prin elvetia


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 18 Apr 2012, 18:05 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 06 Sep 2011, 10:54
Mesaje: 4336
Localitate: BUCURESTI
Nostalgie , premonitie...? :wink:

_________________
Caracterul fara inteligenta poate multe , insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 18 Apr 2012, 21:18 
Neconectat

Membru din: 15 Apr 2010, 19:10
Mesaje: 410
:roll: :roll: :roll:


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ceasornicaria,stiinta si arta
MesajScris: 18 Apr 2012, 21:21 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12141
Localitate: ARAD
Sicone,
Ai citit acele randuri?
Daca nu,citeste-le.Daca da,reia primele 3 paragrafe.
Daca tot nu ai inteles.ce mai pot eu sa explic?? :wink:

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 51 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România