ETA vs Sellita

Discutii intre pasionati.
Scrie răspuns
hekermeker

ETA vs Sellita

Mesaj de hekermeker »

Un review excelent din thread-ul " ceasuri moderne" a unui Tag Heuer AquaRacer m-a facut sa deschid acest topic.

Mi-e greu sa critic alegerea unui coleg forumist (daca-mi permiteti) dar ma gandesc ca prin postarea unui review si-a asumat si parerile mai putin pozitive.Departe gandul de a-i cauza neplaceri.De aceea am preferat sa postez aici.

Tag Heuer este o marca de prestigiu, o istorie horologisitica bogata si indelungata.O marca dorita de orice pasionat.

Si eu mi-am propus sa cumpar acest ceas in 2011, din Franta.
Pretul era de 2325 eur (!!!!!!!!, recomandat de catre producator) , am obtinut o reducere substantiala pana la pretul de 1700 eur.Am batut palma, dealerul m-a convins sa cumpar ceasul cu reducerea oferita.
Spre norocul meu in Franta exista o lege care da dreptul cumparatorului sa se razgandeasca, daca bine stiu eu in 7 zile.Pentru ca in momentul in care am ajuns acasa, am citit manualul de utilizare si descrierea tehnica unde era marcat eta/sellita sw200.Va dati seama ca a doua zi eram din nou in magazin si-mi ceream banii inapoi.In acel moment m-am hotarat asupra unui Longines Hydroconquest care era la 1/3 din pret si cu un calibru ETA.
Din acel moment marcile Oris, Tag Heuer si Epos (aceasta marca chiar din 2010) nu mai exista pentru mine.

Din propria experienta ( si a colegului Saphire :oops: ) va spun ca daca ar trebui sa aleg intre un noname cu ETA si oris/tag/epos cu Sellita, aleg de 10 ori din 10 eta, indiferent daca calibrul ETA are 20 de ani si Sellita e nou.
Sa vinzi un ceas cu calibru Sellita la 2325 eur este HOTIE, JAF, BATAIE DE JOC. Poate sa fie decorat cu 100 de diamante sau sa fie din aur, calibrul ramane tot o replica IEFTINA.

Nu sunt ceasornicar, nu am cunostinte tehnice in a orologeriei, ma bazez pe parerea prietenilor ceasornicari din RO, HU, FR care 100% sunt impotriva acestei glume numita Sellita.
Sellita a copiat toate mecanismele ETA a caror patent a expirat.Si cand auzi de chinezi nu te gandesti la calitate ci la ceva ieftin.

Asa s-a intamplat cu un ceas Epos a carui mecanism Sellita SW200 a cedat la 10 zile de utilizare.Atunci am vazut ce poate Sellita, adica plastic.Am vazut plastic si in Oris.Nu stiu daca Tag isi permite, dar nu m-ar mira deloc.

Sper ca am deschis o discutie interesanta, am scris parerea mea, poate ma insel, fiind un profan in a technologiei.
georgio

Re: ETA vs Sellita

Mesaj de georgio »

Am aceiasi parere despre ceasuri. Cand aleg un ceas ordinea criteriilor dupa importanta lor sunt :
1. mecanism . Aici dau si eu dreptate ca prefer un ETA garantat fata de Sellita sau chinezisme sau mecanisme in-house care inca nu sunt testate de piata. Asa am un Uhren von UHR doar pentru ca are ETA 7753. Acelasi mecanism e folosit si de Panerai Luminor sau Tag Heur la un pret de minim 5 sau 10 mai mare !!!
2. calitatea ceasului: materiale speciale folosite la carcasa (de ex. SINN U series) , finish foarte bun , tratament special carcasa etc.
3. complicatii
4. starea ceasului (nou, vechi in stare buna, vechi in stare mai putin buna)
5. brand

Sunt si unii pentru care criteriile sunt aceleasi dar in ordine inversa :). Nu e cazul meu, daca ar fi, probabil as umbla cu un Rolex chinezesc :)
georgio

Mesaj de georgio »

Si apropo de plastic. Sa nu te mire nimic, am vazut plastic si in ceas de 5000EUR. Se pare ca si in lumea ceasurilor mai nou poti vinde orice gunoi daca pui pe el brand-ul potrivit :(.
nmbcatega

Mesaj de nmbcatega »

Sunt deacord cu opinia de a cumpara un eta in defavoarea unui selita vis avis de fiabilitate, dar nu sunt deacord cu motivatia utilizarii unor componente de plastic, eu zic sa mai cautati, sunt destule mecanisme care folosesc in componenta lor subansamble de plastic chiar si eta!
Este vorba de un plastic cu propietati superioare, propietati de autolubrifiere, etc.!
ROMANIA Traieste prin Noi, cei care locuiesc aceaste meleaguri de milenii!
http://www.youtube.com/watch?v=zLulTv-mk9A
Suport ceasuri: http://www.youtube.com/watch?v=FyHqL2vJcVc
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Nu e vorba de plastic sau de alte materiale. Lemania 5100 are piese de plastic si ramane unul din cele mai apreciate mecanisme de crono automatic construite vreodata.

Dupa parerea mea e vorba de raportul calitate/timp.
Mecanismele elvetiene sunt bune si au traditie. Toate si-au dovedit fiabilitatea in timp (de ex. Valjoux 7750 care se construieste fara intrerupere de peste 40 de ani). Nu se pot compara cu Sellita care exista de cativa ani. Ar trebui sa mai treaca vreo 15-20 de ani ca sa putem face o comparatie, ori in lipsa unei posibilitati de comparatie raman la ceea ce este cunoscut si confirmat adica ETA, Valjoux, etc.
cat.27

Mesaj de cat.27 »

Sellita exista din 1950. Innainte de a produce calibre proprii (2003) asamblau pentru firma ... ETA.

Sellita raspunde la o cerere a pietii avand in vedere ca ETA/SG livreaza calibre la cine/cind/cit vor....

Si in final fiecare cumpara ce vrea.
Va spun aici buna ziua in caz ca uit sa o spun in mesajele mele !
Razvee

Mesaj de Razvee »

1. Eu nu m-as hazarda sa dau cu piatra in Sellita. SW200 este o clona de 2824-2 cu un rubin in plus. Nu am auzit sa fi folosit materiale mai slabe calitativ – de exemplu piese din plastic acolo unde in ETA se aflau piese de metal. Poate Claudiu sa ne lamureasca in aceasta privinta, sunt curios.

2. Nu ar trebui sa ne mire ca Sellita este tot mai prezent. ETA incepe sa fie tot mai limitat la ceasuri din grupul Swatch, asa ca alte companii non-Swatch trebuie sa se reorienteze. Cum bugetele de cercetare si dezvoltare nu le permit sa isi creeze calibre in-house, Sellita poate fi o optiune viabila care sa ii tina in piata.

3. Sunt perfect de acord ca TAG au preturi exagerate de multe ori, la numeroase modele. Dar ca-n orice comert, prost nu e cine cere, e cine da.
Gabi1

Mesaj de Gabi1 »

Grea lupta cu Swatch sau Richmond ,dar cine stie....
Caracterul fara inteligenta poate multe , insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.
bogdan_iasi

Mesaj de bogdan_iasi »

Oare nu suntem prea setati pe ETA?
de ce ar fi SW200 mai prejos? Doar pt ca e o clona?
pe WUS nu am vazut lumea sa se agite atat de tare ca un TG ar fi echipat cu Selita, oare si-ar fi majit brandul cu un mecanism prost?
RudolfF

Mesaj de RudolfF »

Posed mecanisme si eta si sellita sw200 si pana acum nu am vazut nimic rau in functionarea sellita.
A cataloga sellita ca fiind o replica mi se pare o afirmatie putin hazardata, atata timp ambele mecanisme se produc in elvetia, de catre elvetieni si sub patent elvetian. Faptul ca sellita produce un mecanism copiat de la eta si imbunatatit, nu este singular, oare cate mecanisme elvetiene nu modifica calibre consacrate ? Nu dau nume, o sa las pe altii mult mai abilitati.
Gabi1

Mesaj de Gabi1 »

Se pare ca mai apare inca un concurent ! "Valanvron" (VAL.24) in Uhren Magazin 2012 (mecanisme) !
Caracterul fara inteligenta poate multe , insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.
RudolfF

Mesaj de RudolfF »

oare cate mecanisme elvetiene nu modifica calibre consacrate

erata : oare cate firme elvetiene nu.........
RudolfF

Mesaj de RudolfF »

mesaj de mai sus s-a dublat dintr-o eroare a forumului.... :roll:
Clipper

Mesaj de Clipper »

hekermeker scrie:Asa s-a intamplat cu un ceas Epos a carui mecanism Sellita SW200 a cedat la 10 zile de utilizare.
Tu esti mai perspicace de fel, de aici ai tras concluzia ca sunt proaste toate mecanismele Sellita :lol:
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

ETA vs Sellita......
Da,este un subiect "fierbinte",nu numai aici pe Forum,ci in multe alte comunitati.

Din punctul meu de vedere Sellita inca nu egaleaza ETA,dar daca vor incerca mai mult si vor investi,lucru care este f.posibil datorita cererii mari de Sellita in concordanta cu restrictiile ETA,vor reusi sa scoata un mecanism comparabil.
Sellita au lucrat pentru EAT,au preluat datorita legislatiei lor permisive toata documentatia tehnica,au facut mici modificari dimensionale si tehnologice,si l-au scos pe piata.In privinta constructiei mai diferente nu sunt.Difera putin cotele de inaltime,motiv pentru care piesele de la ETA nu se potrivesc la Sellita,mici modificari la stifturile de pozitionare a podurilor-Sellita are piciorusele de pozitionare a podurilor pe placa de baza,ETA le are pe podul rotilor,in rest sunt aproape identice,cel putin vizual,la o privire rapida se p[ot confunda usor.
Finisarile in schimb la Sellita nu se ridica la nivelul ETA-vezi roata ancora,furca,danturi.
Materialele folosite in ansamblul balans nu sunt la acelasi nivel,chiar daca sunt aproape.
Calitatea materialelor in rest cred eu ca nu se ridica la acelasi nivel cu al ETA.De ce spun asta......la ETA nu am gasit inca danturi rupte la nivelul rotilor la o purtare normala,Sellita in schimb am avut deja mai multe.Adica tratamentele termice nu sunt probabil la fel de strict controlate la Sellita precum la ETA.Este doar o parere personala,nu o pot documenta strict tehnic.
Dar,asa cum am spus la inceput,Sellita cu putine eforturi va putea sa se ridice la un moment dat la un nivel f.apropiat de ETA.
Cred ca diferenta este mai mult de experienta.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Scrie răspuns