Diverse intrebari cu si despre ceasuri

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Scrie răspuns
Marius tic-tac

Re: Diverse intrebari cu si despre ceasuri

Mesaj de Marius tic-tac »

Undan, acuma inteleg exact ce s-a intamplat cu ceasul tau, ti-a rupt capacul la demontare si neavand altul a pus un geam/plexic potrivit/ajustat , lipindu-l cu adeziv specific sau chiar silicon. Practic te-a rezolvat ca pe neica-nimeni, putea sa-ti spuna de la inceput, ca datorita tipului de capac (efectiv este de unica folosinta- inteleg ca presupune un capac plastic/sticla incastrat intr-un inel filetat, partea metalica fiind complet in interior.) sunt mai multe sanse sa-l rupa, si nu are altul. Iar din moment ce-l rupsese, fie trebuia sa-ti comande sau sa potriveasca altul metalic ori mixt, pe care il avea la indemana, dar asta numai daca tu erai de acord.
Acuma esti in tema: Swatch = unica folosinta, mai mult sau mai putin.
undan

Mesaj de undan »

Da...am inteles asta, mi s-a mai explicat si pe privat, ca datorita vechimii acestui ceas capacul din spate s-a crapat. Ok, dar de ce sa ascunzi asta de client ?! Trebuia sa-mi spuna clar in fata care sunt riscurile si daca s-a crapat sa-mi spuna ce solutii exista. A procedat total diferit si pentru asta am si reactionat asa.

Acest ceas a fost si primul meu ceas (dupa cele de plastic ieftine), cumparat din primul salar pe vremea aia, deci are valoare sentimentala.

Va multumesc tuturor pentru interventie si lamuriri.
bonheur

Mesaj de bonheur »

Guys, o intrebare:

Unde pot gasi in Romania o astfel de curea:
Imagine

?
calin gabi

Mesaj de calin gabi »

Buna seara stimabili colegi !

Am o pendula Jantar made in Rusia primita cadou de nunta de la bunicul meu in urma cu 21 de ani care pana ieri a functionat corect aproape +1min.la 7 zile fiind revizuita constant(ultima data in urma cu 2 ani) .Pana cand la intoarcerea saptamanala la arcul din partea dreapta cel cu bataia dintr-o data clicketul care blocheaza arcul a sarit (cheia era sa-mi rupa degetele).Cred ca lamela elastica care tie blocat clichetul s-a distrus si nu mai asigura.Acum intrebarea mea este unde pot gasi aceasta lamela otelita,sau din ce ma sfatuiti sa confectionez una.Are cineva aceasta piesa contracost sau care este solutia de rezolvare.Stiu ca nu este o pendula de mare calibru,dar valoarea ei sentimentala este reprezentativa pentru mine.Va rog daca se poate sa ma sfatuiti ce sa fac,pe plan local nu cred ca pot rezolva mult,daca are cineva vreun mecanism petru piese sau un sfat,o poza ceva care sa ma ajute sa rezolv problema.

Va multumesc !
Nici un om nu este liber, dacă nu este propriul său stăpân
bonheur

Mesaj de bonheur »

Revin si eu cu o intrebare: am cumparat o curea din piele naturala de vitel care e destul de lunga - 20 cm fara catarama.
As vrea sa o scurtez pentru ca ma incomodeaza la purtat si vreau sa stiu cum pot face asta. Eu ma gandeam sa o tai cu o lama sau cu un cutit si sa o las asa, cel mult sa dau cu marker permanent peste partea taiata :D . Unde se va taia nu se va vedea pentru ca vine pe dedesubt datorita tipului de deployant. Va intreb cum e mai bine sa procedez pentru ca, cureaua desi medie ca grosime e destul de moale si asta imi place dar ma intreb daca nu va afecta calitatea sa (sa iasa material pe la taietura, sa stric ata de pe margini etc) . Repet, dpdv estetic nu prea conteaza fiindca nu se va vedea. Dar vreau sa ii dau totusi un finish rezonabil.

Ceva sfaturi?

Mersi!
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

calin gabi scrie:Buna seara stimabili colegi !

Am o pendula Jantar made in Rusia primita cadou de nunta de la bunicul meu in urma cu 21 de ani care pana ieri a functionat corect aproape +1min.la 7 zile fiind revizuita constant(ultima data in urma cu 2 ani) .Pana cand la intoarcerea saptamanala la arcul din partea dreapta cel cu bataia dintr-o data clicketul care blocheaza arcul a sarit (cheia era sa-mi rupa degetele).Cred ca lamela elastica care tie blocat clichetul s-a distrus si nu mai asigura.Acum intrebarea mea este unde pot gasi aceasta lamela otelita,sau din ce ma sfatuiti sa confectionez una.Are cineva aceasta piesa contracost sau care este solutia de rezolvare.Stiu ca nu este o pendula de mare calibru,dar valoarea ei sentimentala este reprezentativa pentru mine.Va rog daca se poate sa ma sfatuiti ce sa fac,pe plan local nu cred ca pot rezolva mult,daca are cineva vreun mecanism petru piese sau un sfat,o poza ceva care sa ma ajute sa rezolv problema.

Va multumesc !
Se poate confectiona dintr-o lamela de arc, sau din material din lera. Dar trebuie decalita, data forma, recalita si revenita. Nu este greu, cu putina rabdare se face.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

bonheur scrie:Revin si eu cu o intrebare: am cumparat o curea din piele naturala de vitel care e destul de lunga - 20 cm fara catarama.
As vrea sa o scurtez pentru ca ma incomodeaza la purtat si vreau sa stiu cum pot face asta. Eu ma gandeam sa o tai cu o lama sau cu un cutit si sa o las asa, cel mult sa dau cu marker permanent peste partea taiata :D . Unde se va taia nu se va vedea pentru ca vine pe dedesubt datorita tipului de deployant. Va intreb cum e mai bine sa procedez pentru ca, cureaua desi medie ca grosime e destul de moale si asta imi place dar ma intreb daca nu va afecta calitatea sa (sa iasa material pe la taietura, sa stric ata de pe margini etc) . Repet, dpdv estetic nu prea conteaza fiindca nu se va vedea. Dar vreau sa ii dau totusi un finish rezonabil.

Ceva sfaturi?

Mersi!
Cred ca sfaturile cele mai bune le vei primi de la colegii care se ocupa de confectionarea de curele! :wink:
Imagine
Ceasornicar,FBHI
calin gabi

Mesaj de calin gabi »

Multumesc Claudiu !

Am gasit un mecanism donator la stimabilul coleg Dorin 69,intrebarea este ,se schimba greu aceste lamele?
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Deloc. Daca si ai lamela donatoare, este simplu. Dai jos cadranul, iar lamela este la vedere, prinsa cu un surub.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
calin gabi

Mesaj de calin gabi »

Claudiu scrie:Deloc. Daca si ai lamela donatoare, este simplu. Dai jos cadranul, iar lamela este la vedere, prinsa cu un surub.

Astazi,am spalat mecanismul,l-am uns ,am montat lamela de blocare si pendula a revenit la viata,merge frumos ,bate cristalin si tata este tare bucuros.

Multumesc lui Dorin 69 pentru piese si lui Claudiu pentru suportul tehnic.

Mai am o singura intrebare Claudiu : Cand se intoarce la 7 zile trebuie oprit pendulul din oscilatie sau nu ?
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Nu, nu trebuie oprit. Trebuie doar sa nu misti pendula pe perete.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Achraf
Moderator

Re: Reparatii

Mesaj de Achraf »

Salutare Claudiu si ceilalti priceputi!

Un coleg de-al meu are o pendula care s-a defectat. Se pare ca s-a rupt ceva, asa cum apare in imaginile de mai jos.

Astept comentarii/ pareri/ sfaturi. Colegul vrea sa o repare ... daca nu costa o avere!
Multumiri anticipate!

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Il y a d'enivrant [...] le plaisir aristocratique de déplaire! - Baudelaire
abarth_mcm

Mesaj de abarth_mcm »

nu costa o avere reparatul, cam 20-60 lei, depinde cum ai noroc :lol: daca pendula are doar acest defect, merita sa o repare, chiar daca e ruseasca

sincer, orice ceasornicar ar trebui sa aiba materiale pt acea lamuta, care se inlocuieste. cea veche nu ai cum sa o repari pt ca pur si simplu s-a rupt

unii am vazut ca o fabrica si din lama de ras, dar parca nu merge la fel de bine....eu nu recomand desi am vazut "n" pendule care merg asa.....ma rog poate incerca sa o fabrice asa in lipsa de altceva.. Ideea e ca acea lamuta trebuie sa fie suficient de elastica si sa revina la forma initiala imediat (sa nu ramana indoita cand se misca pendulul)...dar nici sa opuna o rezistenta extrem de mare..
calin gabi

Mesaj de calin gabi »

Lama de ras este o solutie buna pentru ca este usor de modelat cu o foarfeca si are elasticitatea necesara nu este prea agresiva fiind subtire.Functioneaza perfect cu acest artificiu,numai sa fie respectata lungimea celei rupte,incaz ca este mai scurta grabeste oscilatia.
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Lama nu este buna. Este mai groasa si mai rigida decat trebuie, iar ceasul nu va avea amplitudine. Deasemenea improvizatii din film foto sau alte materiale de acest gen sunt de evitat.
Se poate confectiona arcul lamelar, sau se poate pune unul nou gata facut.
Daca se doreste confectionarea, se face din lamela de otel de 0.05 sau 0.06 mm, care se prinde intre placute de alama nituite intre ele. Deasemenea multe arculete sunt cu decupare interioara, care trebuie si ea respectata deasemenea.
Adi, da-mi dimensiunile arculetului,si am sa ma uit sa vad daca nu cumva am eu pe stoc.

In alta ordine de idei, am o mare rugaminte.....nu mai recomandati solutii tehnice pe care nu le stapaniti si care sunt improvizatii. Chiar daca functioneaza cateodata, ideea de reparatie a unui ceas nu este sa-l umplem de improvizatii in ideea ca ticaie, ci ideea este de a-l aduce cat mai aproape de original. Aceasta este o regula sfanta dupa care trebuie sa ne ghidam in repararea unui ceas. Inlocuirea unui nit cu superglue, a unui pendifeder cu lama de ras, a unui cristal cu un plastic, sau alte chestii de genul acesta nu fac altceva decat sa ruineze calitatea unui ceas, indiferent despre ce ceas este vorba.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Scrie răspuns