36.000 bph aka 36k

Ceasuri Diverse
Scrie răspuns
cata manea

Re: 36.000 bph aka 36k

Mesaj de cata manea »

Iata si ceasul cu pricina! Din pacate , cu crapatura trebuie sa ma consolez. Cristalul era atat de zgariat incat cu greu se putea zari ecranul. Ar mai trebui lustruit un pic , dar nu vreau sa il desfac; freza cu disc de pasla pentru lustruit, pe ceasul nedesfacut, ar induce vibratiie in mecanism care nu i-ar face deloc bine.
Imagine
timetwister

Mesaj de timetwister »

Ma bucur sa vad atata disciplina si pasiune la un coleg cu 3 postari.

Felicitari!
cata manea

Mesaj de cata manea »

Mulțumesc!
CristiT

Mesaj de CristiT »

Cata, ar trebui scos mecanismul cu totul daca vrei sa slefuiesti carcasa.
cata manea

Mesaj de cata manea »

Absolut! Numai ca eu mă refeream la slefuirea cristalului. Cand l-am cumpărat avea cristalul matuit si cu zgarietuiri foarte adânci si foarte numeroase. Pur si simplu nu era lizibil cadranul. Slefuirea si lustruirea am facut-o manual, cu miscari lente, mai întâi pe un smirghel de 400, apoi pe unul de 1000, si apoi cu pasta de lustruit, pe o piele de vita. Smirghelul l-am fixat pe o suprafață perfect plana si am "tras" ceasul pe smirghel , nu invers. După cum se vede, a funcționat destul de bine.
Cu carcasa sunt multumit, nu o voi lustrui/ slefui. Nu mă deranjează aspectul. Se vede ca e trecut prin " viată". Pentru un ceas din 1969 e bine să își arate un pic vârsta, altfel ar arata ca o vedeta cu operatii estetice.
Zi buna!
cata manea

Mesaj de cata manea »

Încă ceva. Cred, nu sunt sigur, că tehnologia prin care fost pus cristalul in carcasă este cea de fretare. Adică s-a încălzit carcasa la o anumita temperatura, eventual si cristalul a fost răcit la o alta, apoi s-au îmbinat. Asa că, ar fi destul de greu de schimbat geamul. Mă înșel eu, sau asa este? Mă poate lamuri cineva?
cata manea

Mesaj de cata manea »

Rectificare la vârsta ceasului - este vorba de 1975-1976, nu 1969
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

E drept ca nu stiu ce tehnologie a fost folosita pentru a monta sticla. La multe ceasuri din anii 70`-80 sticla era incojurata de o garnitura de plastic care asigura etansarea pe carcasa si evita spargerea la presare.`
Cred ca mult mai simplu ar fi sa demontati sticla existenta. Cu ocazia asta puteti vedea daca a fost montata pe o garnitura sau nu. Dupa demontare o masurati si comandati una apropiata (diametrul si grosimea trebuie sa fie identice) pe Ebay.
http://www.ebay.de/sch/Gläser-/57715/i.html
Ii va lipsi marginea slefuita inclinat dar si asta se poate realiza la un atelier de optica.
In cazul in care nu exista garnitura sau aceasta a fost compromisa, se masoara diametrul interior al lunetei, se comanda sticla corespunzatoare si se fixeaza cu adeziv epoxidic sau cu polimerizare in UV.
Succes
cata manea

Mesaj de cata manea »

Problema e ca sticla este fisurata. Demontarea i-ar fi fatala. Daca demontez sticla , imi iau adio de la ea, fara sa stiu daca voi mai putea gasi un inlocuitor mai bun. Si ma invart in jurul cozii. E un cerc vicios. Chiar daca as avea succes cu demontarea, teama imi e ca tolerantele atat de mici si forma elipsoidala, vor face ca o sticla noua, cu exceptia uneia originale, sa nu mai asigure etanseitatea. Iar cu masurarea ar fi cam greu. Pe langa cele doua diametre, cred ca ar trebui sa fac ceva geometrie sau trigonometrie ca sa descriu exact forma elipsei, ca sa o pot comanda la distanta. Un tehnician optician ar putea lucra din aproape in aproape, cu potriviri repetate pe carcasa, pana sa gaseasca potrivirea aproximativa, dar ma indoiesc ca va fi si etansa. Iar adezivii isi modifica in timp transparenta si devin opaci sau sufera discoloratii si nu imi place ideea in sine.
Daca era rotund, era simplu!
De-aia zice romanul: "Mai binele este dusmanul binelui!" . Mai bine stau cuminte si poate am norocul sa gasesc alt ceas, un donator, chiar si defect, de la care sa iau carcasa cu sticla cu tot.
Ar fi ceasul domnului Achraf, identic, cu cadran gri petrol... Dar este de neinduplecat :( !
Eh, cine stie, poate s-o mai ivi unul!
Multumesc mult Alex pentru sfaturile date si interesul acordat !
Toate bune!

P.S. Ce stiti despre lubrefiantii folositi pentru mecanismele 36k. Sunt de gasit? Nu ca m-as apuca eu de mecanism. La mai mult de chestii cosmetice nu ma bag, dar atelierele de ceasornicarie i-or avea? Asta pentru o servisare la care ma gandesc in viitorul apropiat.
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Cristalul este montat fie in garnitura de plastic,prin presare,fie este cu lipitura la ultraviolete.Mai poate fi montat cu rama de presare.Daca cristalul este plan si rotund,nu cred ca inlocuirea lui ar fi o problema.
cat despre lubrifiantii pentru mecanismele 36k,am mai spus-o,sunt doar vreo 2 lucrri in plus fata de unul normal.Si anume tratarea rubinelor furcii cu Fix-o-drop si folosirea pe palete a vaselinei 9514 in loc de clasicul ulei 951.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
cata manea

Mesaj de cata manea »

Buna ziua,

Multumesc mult pentru lămuriri!
La ceasul despre care fac vorbire (Citizen 36000 bph, 28 jewels, mecanism 7230) cristalul este oval, cu diametrul mare pe axul dintre ora 3 si ora 9 si este fatetat, in trei planuri.
O sa încerc sa găsesc codul exact pentru acest tip de cristal.

Toate bune!
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Daca suprafata inferioara a cristalului e plana se poate incerca o reproducere artizanala la un atelier de optica. Conturul ovalar si stuctura fatetata nu ar trebui sa reprezinte impedimente. Avand in vedere varsta ceasului sansa de a mai gasi sticle de schimb originale e practic zero.
Achraf
Moderator

Mesaj de Achraf »

... si ultimele achizitii la capitolul 36000 BpH ...

Un Ernest Borel Ultraspeed inedit
(se vede ca facea parte din familia Synchron; aceeasi carcasa si design il intalnim la Cyma & Doxa):

Imagine

Un Favre-Leuba SeaRaider II 36000

Imagine

Doua Cyma Ultraspeed NOS ...
- unul cu carcasa All SS

Imagine

celalalt cu carcasa GP

Imagine

Si un Lucien Piccard echipat cu ETA 2832

Imagine
Il y a d'enivrant [...] le plaisir aristocratique de déplaire! - Baudelaire
calin gabi

Mesaj de calin gabi »

Felicitari Adi ! Deosebite piese, adevarate raritati !
Nici un om nu este liber, dacă nu este propriul său stăpân
Achraf
Moderator

Mesaj de Achraf »

Merci Calin!

Borel-ul Ultraspeed este chiar o raritate. Este al 4-lea Borel 36K din colectie, dar celelalte sunt model Double-Speed (Zodiac 86 si Zodiac 88).

Lucien Piccard este al ... 6-lea din colectia 36K (cu o distributie echilibrata: 3 x ETA 2832 si 3 x AS 1920).

Despre cele 2 Cyma NOS ce sa zic ... vor inlocui alte 2 (sau mai multe!) ceasuri Cyma, acelasi model, din colectia mea! Colectia Cyma 36K a ajuns la 9 exemplare! Calibrele folosite sunt ETA 2826, ETA 2832 si Zodiac 86 (botezate Cyma 73, Cyma 77, Cyma 78, Synchron 77, Synchron 78), dar eu am convingerea ca trebuie sa fie si un Zodiac 88 pe undeva ... rabdare si tutun sa fie!

Favre-Leuba Sea Raider II (cal. FL 1164) este o piesa pe care o asteptam de mult. Am si coronita potrivita pentru el ... si cred ca si o curea de crocodil, semnata Favre-Leuba, NOS! Dupa o vizita la Claudiu si un polish ceasul va arata :shock: :o :wink: !
Colectia Favre-Leuba 36K a ajuns la 4 exemplare cu acest Sea Raider (celelalte sunt Harpoon II si un Harpoon 99)
Il y a d'enivrant [...] le plaisir aristocratique de déplaire! - Baudelaire
Scrie răspuns