Ceasornicar.ro

Totul despre ceasuri !
Acum este 19 Mar 2024, 05:11

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 135 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 15 Sep 2018, 18:31 
Neconectat

Membru din: 20 Aug 2012, 20:57
Mesaje: 3132
Localitate: Dublin
Cum de curand a fost o discutie, cred ca pe "ce purtati astazi" despre mecanisme marcate Swiss Made bazate pe ebauche China, m-am gandit ca n-ar fi rau sa o continuam pe un topic separat - poate un moderator amabil muta aici si discutiile anterioare - asa....in incercarea de a lamuri macar putin putin lucrurile 8) Evident....toata lumea este invitata sa participe...si sa-si dea cu parerea....

Am sa incep prin a puncta ca....pentru mine cel putin....este evidenta nevoia unei a treia "puteri orologere"...care, nu-i asa?....intre elvetienii care domina toate capitolele si japonezii care.....s-au specializat din pacate aproape exclusiv pe productia de masa si sunt ca si inexistenti in segmentul peste 6 - 700 Euro....(de nemti nici macar nu am sa pomenesc, fiindca felia lor - desi robusta - e foarte mica)....ar putea echilibra oarecum lucrurile, chiar daca nu pe toata piata....si ar pune ceva presiune....cel putin pe preturile, daca nu si pe calitatea....consacratilor.

Asadar, despre ce vorbim aici? Rusii....nahhhh....aparent lipsiti de viziune sau resurse financiare....sau de amandoua...fac bine ceea ce fac insa nu reusesc sa conteze prea mult....poate ca si-au atins potentialul de piata maxim...poate ca pregatesc ceva spectaculos (sa speram!)....cert e ca raman un producator de nise...si cred ca asa ar trebui sa ramana....desi nu vad cum s-ar putea retehnologiza in conditiile date....

DA, vorbim de China! China, in care atata lume isi pune sperantele atunci cand vorbim de ceasuri...si care continua, cu obstinatie, sa ne dezamageasca, indiferent ca vorbim de mecanisme originale, clona sau....si mai rau...de ebauche-uri chinezesti marcate Swiss Made! Si...marturisesc...de multi ani ma intreb...pur si simplu....de ce se intampla asta? De ce nu reusesc chinezii sa ridice capul?
Cred ca raspunsul e unul foarte simplu - din pacate - industria orlogera chineza se sufoca cu propriul gunoi!
Atunci cand...de exemplu...Fossil Group (prin cel 8 branduri proprii si cele 13 sub licenta) iti arunca anual comenzi de 10-20-30 de milioane de ceasuri de foarte proasta calitate, destinate unui public "google" needucat si usor influentabil....si te apropii probabil de 100 de milioane productie totala anuala (80% din productia globala) - falsuri + clone + ceasuri care nu au nici macar un nume pe cadran....pur si simplu nu mai ai timp....DE ALTCEVA!

Multumesc daca ati citit!
In episodul 2, sper sa vorbim putin de Claro (Semag)....Valanvron...Techno Sablier sau, de ce nu?....de Swiss Made Fossil 8)

_________________
"If you wear what you love, you've made a good choice!"
"Cand am plecat, v-am lasat saraci si prosti! Cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
(C. Brancusi)


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 15 Sep 2018, 21:46 
Neconectat

Membru din: 16 Iul 2010, 22:32
Mesaje: 1855
Localitate: Tulcea
valentin1234 scrie:
Rusii....nahhhh.....poate ca pregatesc ceva spectaculos (sa speram!)...

Doar daca invadeaza Elvetia :D


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 16 Sep 2018, 08:46 
Neconectat

Membru din: 21 Feb 2009, 22:08
Mesaje: 1154
Localitate: Brasov
Multumim Valentin - astept cu nerabdare continuarea.

_________________
Ceasoholic


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 16 Sep 2018, 13:03 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12133
Localitate: ARAD
Acesta a fost raspunsul meu vis-a-vis de Claro.

mihaieros scrie:
valentin1234 scrie:
E un mecanism chinezesc finisat in Elvetia - Claro e specialist in asta - vezi superbul
fiasco Claro-Semag CL 888, folosit pentru scurt timp de Atlantic sau Rotary sau ESQ........si altii.....
Din fericire, intre timp, toata lumea s-a lamurit 8)

Spor!

Multumesc Valentin1234 pentru informatii. E Claro ( :D ) ca ar trebui sa avem un topic pe acest subiect "mecanisme chinezesti finisate in elvetia"
Uite ce am gasit pe WUS despre CL888:

"... Este un mecanism chinezesc cu 18 rubine destul de precis, care a fost inițial un design elvețian. Este adus in Elvetia, dezasamblat, complet curatat si reprocesat folosind piese elvetiene, probabil balansierul, arcul balansier Nivarox, un escapement mai bun etc. Mecanismul finisat este de buna calitate, dar un pic zgomotos la armare. (...)

Acum patru ani, CLARO Watch SA a fost însărcinată să furnizeze în Elveția un nou mecanism automatic elvețian, cu costuri reduse. În acel moment, singurii producători de mărci disponibile care se ocupau de această piață erau ETA în Grenchen și Sellita SA din La Chaux de Fauds.

CLARO Watch SA operează în Hong Kong și China mai mare de peste o jumătate de secol și a dezvoltat o rețea solidă de relații în regiune. Având în vedere acest lucru, CLARO a luat o decizie strategică de a reface un calibru existent, care era ușor accesibil de pe piață. După ce a evaluat cu atenție o serie de opțiuni, CLARO a selectat un calibru tradițional, stabilit de mult din Orientul Îndepărtat, care a fost inițial dezvoltat de un grup elvețian.

Pornind de la piesele brute, CLARO Watch SA reface complet, curăță, măsoară, seteaza și testează fiecare parte înainte de a adăuga marcajul elvețian. Mecanismul complet este finalizat, testat și calibrat în fabrica deținută de CLARO în Bellinzona, Elveția unde este controlata fiecare fază a procesului, asigurând livrarea unui produs de calitate superioară.

CL-888 este în prezent utilizat de douăzeci de mărci elvețiene și internaționale diferite. În 2008, au fost produse și vândute peste 100.000 de bucăți. Mecanismul este făcut în proporție de 100% de elvețieni în condițiile legii federale elvețiene."

Internetul/unele forumuri abunda de impresii pro si contra... dar revin; cred ca merita un subiect nou pe aceasta tema.
Ar fi interesant sa vedem ce alte firme au folosit mecanisme asemanatoare (chino-elvetiene sau elvetiano-chinezesti)... probabil cele in gama low/mid range.



Mihai,

De scris se pot scrie multe si ricine poate scrie si ce doreste.
Chiar ieri discutam cu un cadru medical,cat de bolnav este acest internet.Orice nene poate scrie foarte frumos,dar numai prostii despre un lucru,iar acel lucru poate ajunge " de referinta",din simplul motiv ca foloseste foarte multe cuvinte cheie,iar la o cautare rapida,nenea Goagal il trece primul pe lista.Si astfel se ajunge la situatii in care adevarul este complet denaturat,iar cei care doresc si incearca sa combat o aberatie nu au nici o sansa in fata unui trend defa creeat.

Asa este si cu acest Claro,care este un fiasco.Intr-adevar au incercatsa intre pe piata,chiar au reusit in cateva branduri,dar cei care au tinut la numele lor au renuntat la folosirea acestuia.cred ca cel mai concludent exemplu este Atlantic,care au avut si ei un an negru,in care au folosit Claro in mecanime.Si in ziua de azi regreta acest lucru.Si Atlantic nu este cine stie ce brand.dar si-au revenit repede si l-au scos din productie,iar ceasurile revenite in service-ul lor au fost inlocuite.

In concluzie,orice ar scrie oarscine despre Claro cum ca ar fi un mecanism bun,eu nu sunt deacord.Si pot sustine acest lucru la o analiza pur tehnica oricand.

Mihai,nu trebuie sa crezi orice.Trebuie sa te uiti si cine scrie,si DE Ce scrie. Multe articole de acest gen sunt "sponsorizate" chiar de producatori.
In fine,discutia e lunga,dar concluzia este aceeasi.Claro nu poate fi numit Elvetia,si nici bun. :wink:

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 16 Sep 2018, 13:08 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12133
Localitate: ARAD
Subiectul este interesant,si cu potential.

cred ca China are puterea financiara de a produce ceasuri,sau mecanisme de calitate.Cred ca le lipseste interesul si personalul calificat in acest sens,dar cel mai mult cred ca nu sunt interesati,atata timp cat au o felie enorma din productia orologera,ieftina si de slaba calitate.

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 16 Sep 2018, 13:56 
Neconectat

Membru din: 20 Aug 2012, 20:57
Mesaje: 3132
Localitate: Dublin
Cred ca inainte de a intra efectiv in....subiect.....ar fi bine sa ne amintim putin istoria...si contextul care a dus la aceasta situatie - un fel de episod 1 BIS :)

Asadar....in 2002 deja, Swatch Group anunta decizia de a limita accesul partenerilor externi la mecanismele sau componentele produse de ETA, in special la atat de raspanditul/iubitul/uratul......2824 - 2.....Evident, reactia beneficiarilor a fost aceea de a da in judecata SG!

Cu toate acestea, in 2010 - desi toata lumea incepuse sa transpire tare din cauza subiectului, 80% din ceasurile mecanice produse in Elvetia inca se bazau pe mecanisme ETA. Desigur, unele nume cunoscute (Movado, Oris, Frederique Constant.....)trecusera deja aproape exclusiv la Sellita SW200 si derivatele acestuia, iar cine-si permitea, chiar la excelentul Soprod A10 (Perrelet, Stowa, Ball.....)

In 2013, hotararea judecatoreasca.....care.....consfintea dreptul ETA de a nu mai vinde catre "third party" ramanea definitiva - dand practic unda verde SG de a-si alege ce, cui si cat vinde. Intre timp, brandurile proprii SG infloreau - mai putin Rado, care beneficiaza de o politica de marketing dezastruoasa aplicata unor ceasuri foarte bune.

Acuma.....undeva prin 2005 incepea presiunea chinezeasca asupra industriei elvetiene. In China se produceau demult - absolut legal - clone de 2824 si 2892. Mai ramanea gasita doar chichita legala prin care acestea sa fie finisate in Elvetia si marcate Swiss Made 8) ceea ce s-a....rezolvat foarte repede.....aducand in opinia mea, grave prejudicii de imagine/prestigiu industriei orlogere.....chiar daca aceste SWISSCHI au fost folosite aproape exclusiv fie de branduri ciupercuta gen Swiss Legend, Stuhrling.....fie de disperati aflati la ananghie - Atlantic, Rotary, Esquire, Hanova.....
Din pacate lista...oricum deranjant de lunga....nu ar fi oarecum completa fara doua nume mari...Zodiac (acum in propietatea Fossil Group) si Roamer - cu un consiliu de administratie..cu litere mici...compus aproape exclusiv din chinezi :roll:

Spor si o Duminica placuta!

_________________
"If you wear what you love, you've made a good choice!"
"Cand am plecat, v-am lasat saraci si prosti! Cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
(C. Brancusi)


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 16 Sep 2018, 19:05 
Neconectat

Membru din: 12 Iun 2008, 15:48
Mesaje: 720
Super topic. Chiar trebuia inceputa o discutie despre ceasurile swiss made in China :)
Din cate am vazut exista ingrijorari pe diverse forumuri si numeroase discutii cu privire la acest fenomen. Problema este ca 90% dintre marcile de ceasuri, fie din SG, fie din afara , folosesc aceleasi mecanisme dezvoltate in urma cu 50-60 de ani de Eterna, Valjoux, Unitas, etc. Insa atunci cand marketing-ul este puternic, ce sa-i faci....


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 17 Sep 2018, 09:46 
Neconectat

Membru din: 12 Iun 2008, 15:48
Mesaje: 720
Iata mai jos niste discutii despre componenete facute in China pentru ceasuri elvetiene, unele chiar din Swatch Group. Probabil ca trebuie sa reduca din costuri si sa faca si profit , iar asta este singura solutie, anume sa fabrice componente in China iar apoi sa le exporte in Elvetia:

https://www.lug2lug.eu/do-you-believe-in-swiss-made/

https://forums.watchuseek.com/f71/mido- ... 376?page=1

https://www.reuters.com/article/us-swis ... SKBN1E01YT

https://www.bloomberg.com/news/articles ... st-watches
http://hkmb.hktdc.com/en/1X001DHG/hktdc ... -Hong-Kong ("Actively working in cases and assembly, China Haidian has developed a very large distribution network in mainland China since 2009, through four distinct labels totalling 2500 points of sale. This network consists essentially of the mid-range with, besides its own brands, a number of Swiss brands such as Longines, Titoni, Baume & Mercier and Tissot.")


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 21 Sep 2018, 11:14 
Neconectat

Membru din: 20 Aug 2012, 20:57
Mesaje: 3132
Localitate: Dublin
Citat:
Problema este ca 90% dintre marcile de ceasuri, fie din SG, fie din afara , folosesc aceleasi mecanisme dezvoltate in urma cu 50-60 de ani de Eterna, Valjoux, Unitas, etc.


Nu stiu daca asta e cu adevarat o problema....vechi nu inseamna neaparat depasit tehnologic - de altfel toate numele enumerate de tine sunt inca pe piata dintr-un motiv foarte clar - si-au demonstrat fara drept de apel calitatile si.....eu unul....ma pot gandi in 20 de secunde la o lista de cel putin 20 de mecanisme exceptionale concepute in anii 50 - 60 - 70 pe care le-as dori din nou in productie...lucru care evident nu o sa se intample niciodata.......din motive lesne de inteles.....

Pe de alta parte, se trece....cred eu....prea repede - de exemplu - peste relativ noul mecanism Powermatic produs de ETA care....OK....este derivat din 2824.....insa vine cu tot felul de noutati si cu o mica revolutie...care ar merita un topic separat - o precizie incredibila la acest palier de pret! Deci.....eforturi de innoire/progres.....se fac.....

Legat de - ca sa revenim la tema initiala:

Citat:
https://www.lug2lug.eu/do-you-believe-in-swiss-made/

https://forums.watchuseek.com/f71/mido- ... 376?page=1

https://www.reuters.com/article/us-swis ... SKBN1E01YT


1. Am avut acel model de Davosa...iar carcasa...este de foarte buna calitate...desi recunosc...si eu cred ca e facuta in China...probabil la standarde Swiss Made.
2. Topicul de pe WUS: initiatorul nu ne ofera nici macar o poza cu carcasa respectiva - eu ma indoiesc tare tare ca am putea gasi marcaje China, Hong Kong.....s.a.m.d. pe carcase Swatch Group! Colegii....daca aveti....puneti...va rog...poze!
3. Foarte buna analiza, intr-adevar. Nu este exclus ca tot felul de componente care nu au neaparat un rol in "miscare" sa fie produse in China, la....standarde Swiss Made.

Ce am inteles din aceste 3 link-uri de mai sus? Pe de o parte, asa cum spunea si Claudiu, cat de volatila si uneori eronata/neconfirmata e informatia oferita de internet si pe de alta parte ca....atunci cand vrem sa aflam adevarul....acest lucru e aproape imposibil din cauza lipsei de transparenta a producatorilor.

Spor!

_________________
"If you wear what you love, you've made a good choice!"
"Cand am plecat, v-am lasat saraci si prosti! Cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
(C. Brancusi)


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 21 Sep 2018, 17:32 
Neconectat

Membru din: 12 Iun 2008, 15:48
Mesaje: 720
Powermatic 80 este intr-adevar revolutionar prin precizia sa, insa mecanismul nu are aceleasi finisaje ca un 2824 sau 2892 nemodificat. Senzatia mea este de mecanism ieftin, fara finisaje deosebite, cam asa ceva. Sincer, nu stiu daca marcile mai mari din Swatch Group (Longines, Omega) il vor folosi vreodata, mai ales ca exista alternative la el. Eu am, de exemplu, un Longines cu L888-2 (ETA A31.l01) , cu 25500 de batai pe ora si rezerva de mers 64 de ore. Precizia este fantastica; se spune ca are -2/+5 sec/zi. Nu stiu asta, n-am verificat, insa intr-adevar este foarte precis pentru un ceas automatic. N-am mai vazut o astfel de precizie la alte mecanisme ETA...

Legat de topicul initial, exista pe unul dintre forumuri/bloguri niste poze cu un Tissot sau un Certina care are marcat pe spatele capacului "cased in Hong Kong" (scris cu negru) , insa nu mai stiu exact pe ce forum am vazut. Daca-l gasesc o sa-l adaug aici. Desigur ca ar putea fi trucate acele poze, insa nu stim. Insa chiar presedintele Longines spunea recent intr-un interviu ca bratarile sunt facute in China si apoi finisate in Tailanda si ca da, anumite componente sunt facute in China si el nu vede ceva rau in asta. Cred ca este o problema mentala mai mult. Oamenii asociaza "swiss made" obligatoriu cu Elvetia, traditia orologera, calitatea elvetiana, precizia si ceasornicari musai elvetieni care asambleaza ceasuri piesa cu piesa, obligatoriu manual! si nu concep ca macar o piesa a ceasului sa fie facuta in China. :) Science Fiction, ceasurile nu se mai fac demult asa. Insa China nu inseamna neaparat calitate proasta. Daca bratara sau carcasa Longines-ului meu a fost facuta in China, inseamna ca sunt foarte tari chinezii deoarece finisarile sunt de top. Cineva spunea ca orice ceas mecanic care costa sub 2000 EURO are piese facute in China. Intr-adevar, al meu a fost 1100 si nu ma asteptam ca un Longines mecanic sa coste atata, insa...daca am fost pacalit am fost, asta e.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 21 Sep 2018, 19:22 
Neconectat

Membru din: 20 Aug 2012, 20:57
Mesaje: 3132
Localitate: Dublin
Citat:
mecanismul nu are aceleasi finisaje ca un 2824 sau 2892 nemodificat


In Certina si Tissot - cere primesc varianta paupera Powermatic, cu doar 23 de rubine si esapament din material compozit - mecanismul are exact finisajele lui 2824 din Certina si Tissot - adica e chior, intr-adevar......in Mido si Hamilton, care beneficiaza de 25 de rubine, e sau simplu sau foarte frumos finisat. Exemplu:

Hamilton Khaki automatic (si o comparatie haioasa cu Seiko), cu un pret de lista de cam 550 E:
https://yeomanseiko.com/2017/06/26/seik ... h70555533/

Hamilton Pan Europ, cu un pret de lista de peste 1000 E, uite ce frumusel e:
https://wornandwound.com/hamilton-2014-preview/

Eta A31.L01 este varianta lui 2892....Powermatic si e intr-adevar de asteptat sa-l gasim in ceasuri mai scumpe, care altfel ar fi fost dotate cu 2892. Pacalit tu cu acel Longines nu ai fost, stai linistit 8)

Spor!

_________________
"If you wear what you love, you've made a good choice!"
"Cand am plecat, v-am lasat saraci si prosti! Cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
(C. Brancusi)


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 21 Sep 2018, 21:23 
Neconectat

Membru din: 12 Iun 2008, 15:48
Mesaje: 720
Longines-ul meu Conquest are finisaje excelente si o precizie de invidiat. Fara sa exagerez, cred ca L888-2 este comparabil cu Rolex.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 21 Sep 2018, 21:44 
Neconectat

Membru din: 03 Iul 2012, 10:03
Mesaje: 924
Atata timp cat nu exista transparenta din partea producătorilor cu privire la sursa diverselor componente sau mai rau minciuna prin omisiune , da este o problema cu acel swiss made.care observ ca acum 50 ani însemna altceva.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 21 Sep 2018, 22:28 
Neconectat

Membru din: 12 Iun 2008, 15:48
Mesaje: 720
Bon, din cate am citit si din cate am inteles doar anumite marci "colaboreaza" cu China, marci precum Invicta, Roamer, etc. Marcile mici din Swatch Group probabil ca fac doar bratarile si carcasele prin Tailanda/China. Si Seiko are fabrici prin Indonezia, asa ca....


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: SWISS (MADE) IN CHINA :))
MesajScris: 23 Sep 2018, 13:06 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12133
Localitate: ARAD
Nu stiu ce parere aveti voi de powermatic,dar eu sunt foarte dezamagit,si in curand cred ca si ETA se va sesiza si va face ceva in privinta lui.Cu toate ca este un mecanism nou,deja am avut in ultima perioada cel putin 4 Hamiltonuri cu aceeasi problema-la cca 2 ani nu mai are amplitudine,se duce undeva la doar 180 de grade. Cred ca modificarile aduse arcului si trenului de roti sunt la limita functionarii corecte,si orice mic factor disturbator le face sa piarda din amplitudine,spre deosebire de mecanismele '' conventionale''.
Da,sistemul de reglaj de pe balans este ok,si destul de sigur si constant.
Dar cred ca mai trebuie inca ajustat mecanismul,lucru pe care probabil ca-l fac deja.
Este doar parerea mea,bazata pe ce vine la atelier.

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 135 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România