Ceasornicar.ro

Totul despre ceasuri !
Acum este 25 Apr 2024, 22:46

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ce face un mecanism sa fie unic?
MesajScris: 07 Aug 2019, 10:40 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Iun 2012, 00:32
Mesaje: 1967
Localitate: Bucuresti
De cand am inceput sa cunosc mai bine lumea ceasurilor si, implicit, a mecanismelor lor, am devenit interesat de complexitatea lor, diversitatea si inovatia adusa.
Astfel incat in mintea mea s-au nascut doua intrebari:

1. Cat de diferite pot fi doua calibre care arata ora si timpul, au aceeasi performanta in termeni de precizie dar arata total diferit? Ma refer la mecanisme similare, sa zicem doar timpul, fara data, crono sau alte complicatii.

2. Cat de mare este gradul de modificare adus de unii producatori asupra unor mecanisme de baza, astfel incat sa adauge o nota proprie?

Detaliez. La prima intrebare sunt curios sa aflu unde sunt si in ce consta diferentiatorii dintre doua mecanisme care livreaza aceiasi parametri.

De exemplu, luam Peseux 7001 si FP 21: sunt constient ca arhitectura este total diferita si ca 7001 are si subsecundar dar as fi interesat sa aflu daca angrenajul rotilor este diferit, daca esapamentul este diferit la FP21 fata de Peseux 7001, materialele folosite etc. Altfel, pe langa afinitate si diversitate, care e inovatia adusa de un mecanism considerat superior?

Acelasi caz cu ETA7750, L5100 si FP 11.85 - de acord ca toate fac acelasi lucru, cu toate astea, care sunt diferentele care nu se vad cu ochiul liber dintre ele ? FP are flyback, care e o aditie dar este si o alta inovatie in acest mecanism, fata de ETA sau Lemania sau e vorba doar de o arhitectura mai frumoasa si materiale diferite in constructie?

Aceeasi intrebare poate fi extinsa la mecanisme inhouse dinainte de era quartz: cat de diferit e un calibru manual Certina de unul Tissot, de exemplu?

Sunt constient ca pentru a face un ceas cap coada, trebuie sa ai cunostinte din mai multe domenii (mecanica fina, design, fizica, chimie etc) si in acest topic vreau sa descoperim cat de diferite sunt mecanismele in realitate la nivel de functionare si cat de mult au reinventat principiile de functionare ale unui ceas, principii folosite de toata lumea, daca e cazul.
Nici nu vreau sa ne raportam la exemple de nisa (HYT, Urwerk etc) care nu sunt relevante atunci cand vorbim de principii aplicate de peste 90% din producatorii de ceasuri mecanice.

A doua intrebare e ceva mai simpla: vad multe ceasuri care au ETA7750 si au big date - modificare adusa de producator. Sau 2892 sau 2824 sau alt mecanism cunoscut. Eu am avut un ceas cu asemenea complicatie, si ma intrebam oare cat de complexa si cat influenteaza intregul angrenaj aceasta modificare.
Nu ma refer la cazuri cu module adaugate gen DD si cu atat mai putin la ceasuri la care producatorul nu a facut nimic in afara de a redenumi un calibru cunoscut (exemplu Longines L678.2 pentru Valjoux 7751).


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 07 Aug 2019, 16:46 
Neconectat

Membru din: 17 Iun 2009, 12:37
Mesaje: 5812
bonheur scrie:
... in ce consta diferentiatorii dintre doua mecanisme...

N-as sti sa spun intrucat nu am inteles intrebarea.
Daca e insa vorba de diferente atunci sunt din belsug.
La un mecanism de ceas conteaza: dimensiunea, materialele, conceptia si gradul de executie / finisare.
- Mecanismele mari au un raport al pieselor (de ex. diametrul rotii balansului vs diametrul axului balansului) MULT mai avantajos. Din acest motiv mecanismele mari tind sa mearga mai precis respectiv sunt mai usor de reglat.
- In ceea ce priveste calitatea materialelor e suficient sa ne gandim la "calitatea" chinezeasca. Aici se mai adaoga si executia slaba.
- Privitor la conceptiile diferite reiterez diferenta dintre 775x si mecanismele automatice de la Lemania (1340 respectiv varianta low budget 5100). Daca un Lemania in ciuda faptului ca e mai complicat conceput, are un mecanism ca de tractor (robust, fiabil, precis etc) 775x-ul e mult mai "sensibil", predispus la uzuri si defectiuni. Din pacate insa strategia de marketing supracompenseaza latura tehnica.
Nu mai insist asupra faptului ca viteza de lucru crescuta avantajeaza precizia dar scade durata de viata.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 07 Aug 2019, 18:44 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12144
Localitate: ARAD
Bonheur,

Toata discutia poate incepe doar daca stabilesti un prag de pornire.
In sensul in care,daca ma duc la origini,ceasurile sunt la fel.
Toate au un arc motor-surdsa de energie,un tren de roti,un esapament si un sistem de afisare a orei si minutului
Pornind de la aceasta baza,incep diferentele....
De la tipul de danturi folosit,la layout,mateiale etc.
De aici ipoate incepe discutia,in functie de modificarile la care te referi.

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 07 Aug 2019, 19:34 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Iun 2012, 00:32
Mesaje: 1967
Localitate: Bucuresti
Da, asa e, exact la abordarea asta ma refeream, chiar daca nu am formulat in asa fel.
Inteleg ca diferentele pot fi minime sau majore, dar la nivel de angrenaje, de logica folosita in constructia mecanismului sunt modificari majore sau toate pleaca de la aceeasi baza?
Exemplele pe care le-ai dat ma ajuta sa inteleg mai bine, dar mi-ar placea sa stiu daca intre doua mecanisme simple, de ora, minute si secunde, sa zicem Unitas si ETA sunt diferente specifice producatorului, sau doar arhitectura difera? Daca sunt particularitati specifice, care ar fi?
Adica daca nu ai vedea stema sub balans, ai face abstractie de forma puntilor, ai putea sa zici care e Unitas si care e ETA?


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 10 Aug 2019, 13:39 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12144
Localitate: ARAD
Intre un Unitas 6498 si un ETA 6498? Doar daca Unitasul este de la inceputuri,difera ,in afara de materiale, putin finisajele.
Dar ar fi foarte greu de facut diferenta la aceleasi finisaje.

Dar,daca te referi la un AS si un Peseux,da,se face diferenta,prin designul podurilor,si cateodata prin abordarea diferita a modului de lucru al mecanismului. In sensul ca sunt mai multe abordari a functiei de secundar central,sau a transmiterii miscarii catre subcadran,catre sistemul de afisare a orei si minutului.

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România