Ceasornicar.ro

Totul despre ceasuri !
Acum este 28 Mar 2024, 16:47

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 200 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Următorul
Autor Mesaj
MesajScris: 29 Dec 2008, 15:20 
Neconectat

Membru din: 08 Dec 2011, 11:17
Mesaje: 4458
Localitate: Balanesti,capital
Indraznesc sa abordez un subiect tabu .
Intrebarea a luat nastere in urma unor discutii explozive (unele chiar aici pe forum).
De ce colectionam o anumita gama de ceasuri?
Sa fiu putin mai direct :twisted: de ce colectionam ceasuri rusesti????
Am intalnit pasionati care le cumpara pt ca o lunga perioada si chiar si acum sunt majoritare la targurile de antichitati si care dupa ce au "capturat" un banal ceas elvetian si-au schimbat directia.
Altii sunt infocati colectionari dar din pacate argumentele pro sunt putine si slabute :evil:
Deci ,motivatia este legata de finante,disponibilitate?
Daca e sa facem un clasament avem ceasurile elvetiene .germane,japoneze,rusesti si pe ultima pozitie cele chinezesti.
De ce la noi sunt cautate ceasurile rusesti cunoscut fiind faptul ca sunt nu foarte frumoase ,e drept sunt rezistente/robuste dar si asta este un punct de vedere raspandit mai mult la noi fara dovezi reale,materialele si finisarea majoritatii acestor ceasuri lasa destul de mult de dorit,multe copiaza fara licenta mecanismele elvetiene(Zenith,Valjoux etc.) ori sunt licente(Lip,Hampden) dar mult sub nivelul de calitate atins de parinti.
In occident nu prea sunt colectionari de sovietice si chiar si respectivii putini colectionari scot in evidenta lipsurile acestor ceasuri.
Si acum cuvintele mele:
Cele scrise mai sus sunt opinii culese de mine de la diversi pasionati de la noi ori din exteriorul tarii si nu sunt un punct de vedere personal.
:oops: :D
Fara suparare(si eu am avut si am in colectie cateva sovietice)
:D Astept cu nerabdare comentariile voastre.
Multumesc


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Dec 2008, 15:25 
Neconectat

Membru din: 27 Oct 2007, 21:06
Mesaje: 944
Localitate: Iasi
La aceasta intrebare eu as mai adauga una care, in opinia mea, are foarte mare legatura cu prima.
De ce imensa majoritate (peste 99%) din colectionarii de ceasuri (dar nu numai) sunt barbati?

_________________
Fiecare dintre cei cu care te intalnesti in orice zi duce o lupta despre care tu nu stii nimic.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Dec 2008, 15:46 
Neconectat

Membru din: 08 Dec 2011, 11:17
Mesaje: 4458
Localitate: Balanesti,capital
Un argument pro :wink: http://russianwatches.altervista.org/index3.html


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Dec 2008, 15:55 
Neconectat

Membru din: 24 Dec 2008, 13:41
Mesaje: 267
Am si eu in colectie cateva ceasuri rusesti...in special cele vintage,care seamana mult ca aspect cu cele elvetiene...dar personal colectionez in special elvetiene ,am si germane...totusi marea majoritate sunt elvetiene...Primul meu ceas a fost o Pobeda,si l-am purtat cand eram prin clasa a 9-a la liceu(asta prin 1983-1984...)Tatal meu a fost pilot...si mai aducea ceasuri elvetiene de prin curse...si tatal meu este pasionat de ceasuri...insa lui ii place mai mult sa mestereasca la ele desi nu este ceasornicar...In general imi place sa strang antichitati,si in mod special ceasuri,busole,si alte mecanisme...precum si aparate de radio,monezi,am strans intr-un timp si timbre si stilouri...Nu refuz niciodata un obiect care imi place ,mai ales daca este vechi si am in acel moment banii pentru el...Sunt omul care nu se simte in apele lui fara ceas la mana!De purtat imi place sa port ceasuri moderne si numai cumparate din magazin de noi...am oroare de ceasuri zgariate ,lovite sau cu piese schimbate...aceleasi criterii insa,nu le aplic si la ceasurile vechi...acelea sunt vechi si asta e...dar ceasurile pe care le port sunt intotdeauna impecabile!(sunt dintre aceia care tin telecomanda de la Tv in tipla...)...


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Dec 2008, 17:23 
Neconectat
Membru Special
Avatar utilizator

Membru din: 01 Apr 2008, 13:15
Mesaje: 1718
Localitate: Iasi
Din dorinta de a fi mai riguros voi raspunde pe rand la toate intrebarile puse de Lucian Marcu. De la inceput tin sa mentionez ca eu vorbesc de ceasuri vintage.
Eu strang ceasuri rusesti pentru ca ma atrage partea mecanica a unui ceas si apoi partea de istorie. Ceasurile rusesti - datorita pretului si multitudinii existente - mi-au facilitat indeplinirea acestei curiozitati de a vedea ce se afla sub capacul unui ceas si apoi cum interactioneaza piesele ce alcatuiesc un mecanism.
Eu cred ca ceasurile rusesti sunt cel putin la fel de colectibile ca ceasurile elvetiene, germane, englezesti, americane, japoneze si chiar chinezesti.
Desigur nu pot sa nu recunosc ca rusii nu au avut ceasuri care sa se poata incadra in nivelul "haute horologerie".
Dupa parerea mea cineva nu se poate numi colectionar de ceasuri rusesti decat atunci cand reuseste sa adune toate variatiile de carcasa/cadran/indicatoare/complicatii/familie de mecanisme de la un anumit brand fie el Raketa, Wostok, Pobeda, Slava. Incercati sa faceti acest exercitiu si veti vedea ca este cel putin la fel de greu cum este sa gasesti un anumit model de Omega, Juvenia, Enicar (exemple pur aleatorii).
Orice clasament este facut in baza unor criterii existente la un moment dat. Dar se pot face clasamente pe baza altor criterii in care ceasurile rusesti sa fie pe primul loc. Dar toate aceste clasamente la ce sunt bune? Colectionarea de ceasuri este o competitie intre colectionari? Care detine mai multe ceasuri de prima treapta (in cazul nostru elvetiene)? Care detine cele mai valoroase ceasuri?
Daca un ceas este frumos sau nu ramaine de vazut pentru cel care il va cumpara.
Cat despre robustete/rezistenta ceasurilor rusesti pot spune ca am avut ocazia sa curat cateva mecanisme rusesti de praf/rugina/pamant si sa am surpriza ca acestea sa mai functioneze. De asemenea au fost posturi pe forumuri dedicate in care se prezenta cat de rezistent este un ceas rusesc care a avut parte de teste precum inghetul, apoi topirea ghetii in apa clocotita, etc. - teste la care respectivul ceas a facut fata cu brio.
Materialele si finisajele sunt aceleasi ca si cele elvetiene - exista ceasuri rusesti cu carcase de aur, cu cote de geneve, cu black polish, cu indicatoare albastrite - blued steel.
Rusii nu au copiat de la nimeni. Poate s-au inspirat. In orice caz nu au facut nimic fara a avea licenta - cazul Valjoux 7734 17 rubine - dupa care Poljot 3133 23 rubine, cazul Zenit 135 19 rubine - Wostok 2809 22 rubine. De asemnea din ce am citit pe internet de la francezi - Lip - rusii au cumparat licenta si toata linia de productie, la fel de la americani, iar de la germani au confiscat linia de productie drept prada de razboi.


In concluzie toate aceste pareri conform carora ceasurile rusesti nu ar merita atentia unui colectionar nu sunt altceva decat cazuri grave de lipsa de informare. Si la urma urmei cui nu-i plac ceasurile rusesti poate sa nu le colectioneze. Parerea mea este ca toata lumea are loc sub soare.

ps: La fel si cu ceasurile chinezesti. Singura lor problema este ca se incearca sa fie vandute drept elvetiene. In rest sunt demni de tot respectul pentru ca au realizari importante in domeniul orologeriei de varf - tourbillon, double torubillon, etc.

_________________
Imagine


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Dec 2008, 18:30 
Neconectat

Membru din: 08 Dec 2011, 11:17
Mesaje: 4458
Localitate: Balanesti,capital
Argumentat dar din nou motivele esentiale sunt pretul scazut si disponibilitatea pe piata,tocmai ce imi doresc eu sa infirm.
Tare subiectul de pe WU dar autorul afirma ca Okean-ul prezentat este mid 70,s ceea ce e fals ,mecanismul este marcat Russia in loc de SU.
Am avut ocazia live (cu bucurie ori nu ) sa vad ca piesele sunt intersanjabile(marea lor parte) la 7734 si 3133.Exista dovezi ca 3133 este o licenta? Eu am inteles ca au fost procese dupa 92 Poljot a platit ceva bani si a avut noroc deoarece patentul Valjoux expirase .
Am vazut si Felsa(elvetian) ori chiar si Eta foarte murdare dar inca cu tic tac in suflet,am vazut chiar si ceasuri mai vechi(Buren),argumentul robustetii nu este prea de sustinut din cate am inteles eu de la profesionisti.
Nu vreau sa fiu inteles gresit ,nu sunt impotriva ceasurilor rusesti dar imi doresc argumente reale si bine sustinute in sprijinul acestor ceasuri.Am trecut de vremurile in care credeam ca tancurile si autoturismele rusesti sunt bune,fiabile si cele mai robuste :cry: .
Ca sa nu mai vrobim despre haute cand facem comparatii haideti sa ne limitam la segmentul mediu elvetian care este superior si in cel mai fericit caz egal (Wostok/Wolna,Poljot/Wympel) cu gama superioara sovietica.
Superioritatea sovietica dpdv al numarului de reubine nu este un argument hotarator.
Am vazut Waltham(elvetian :lol: ) cu AS dotat cu peste 100 de rubine(peste 75 dintre ele inutile)
Sa vedem ce au adus in materia senzationalului/excelentei fostii nostrii vecini sovietici in materia orologeriei.
Poljot /Vympel a primit un premiu important la Leipzig dar din pacate a fost o expozitie inchisa in lagar :cry: Probabil daca acest mecanism ar fi avut acces in lumea civilizata situatia ar fi fost alta.Un astfel de mecanism poate fi un argument pro,sa renuntam deci la argumentele invechite(robustete,cosmos etc :D )
http://www.aviator-watch.com/html_gener ... istory.htm

Lada(cea mai buna masina sovietica) a fost licenta Fiat :D
Mig 15 avea motor inspiratie Rolls Royce Nene si inspirat dupa Focke Wulf TA -183(nazist).
IL 62 inspirat dupa VC 10 britanic

E clar si americanii au "furat " din greu si probabil mai mult.
Sa vedem insa ce a fost pur si revolutionar sovietic.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Dec 2008, 20:22 
Neconectat
Membru Special
Avatar utilizator

Membru din: 01 Apr 2008, 13:15
Mesaje: 1718
Localitate: Iasi
Din ce stiu eu rusii n-au avut contributii revolutionare la domeniul orologeriei, dar au invatat de la cei mai buni - firme precum H. Moser, Omega, Eterna, Pavel Buhre, Favre Jacot.
In linkul de pe WUS se vede clar si din poza ca ceasul Okeah este o versiune reeditata - un exemplu de poza aleasa in graba (mea culpa).
Dovezi scrise/stampilate/semnate - cum ar fi documente nu am ca sa le prezint.
Citat:
This movement is a modified, refined, and improved version of the Swiss Vajoux caliber 7734, which Poljot purchased in the early 1980's.
WUS
Citat:
I've owned a few Poljots and never had a problem. Timekeeping is so good out of the box I've never had to have one regulated. They are a licenced copy I believe, of the Valjoux 7734 chrono and is made on Swiss machinery.
TheWatchForum
Imbunatatiri aduse:
Citat:
I have a couple of hand wound ETA which feel quite ratchetty on winding, the Poljot is very smooth and quiet, almost a pleasure to wind up. The basic movement is quite reasonable to look at in the display back models. Based purely on personal experience, I think they are superb. One funny thing.......the booklet says power reserve is about 42 hours, but two of mine run for 60+ on one full wind??.
TheWatchForum

La Wostok 2809 nu doar numarul de rubine este mai mare, ci si secundarul. Cu siguranta un + pentru un cronometru.

Cine a zis ca ceasurile rusesti sunt cele mai tari?

Senzational-Excelent

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Pur sovietic

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

_________________
Imagine


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Dec 2008, 20:33 
Neconectat

Membru din: 08 Dec 2011, 11:17
Mesaje: 4458
Localitate: Balanesti,capital
:D Asa da :D
Superba argumentatie User.
Multumesc mult
Astept mai multe informatii despre Poljot/Vympel.
Si imagini cu superbul Poljot De Luxe care contine acest mecanism.
Varianta acestuia in carcasa aur 18 kt este extrem de rara si exorbitant de frumoasa.
Astea sunt argumente si User da o lectie frumoasa.
"Cine a zis ca ceasurile rusesti sunt cele mai tari?" citez
Chronometrele de marina sunt acolo sus intre cele mai tari si o prezentare reusita a acestora se poate constitui intr-un alt argument teribil pro.
Rattrapante Slava poate fi cu adevarat un alt argument,exista si unul cu ceas ?
Avem deci trei argumente care trebuie dezvoltate .


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 29 Dec 2008, 21:22 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 04 Iul 2008, 17:47
Mesaje: 1939
Localitate: Baia Mare
Slava Rattrapante am avut, credeti-ma este foarte masiv. Daca nu este robust, cu siguranta asa arata. Sticla gorasa, frumos slefuita, capac massiiv, carcasa, tot. Este un cronometru cu personalitate.

_________________
Авиатор•Аврора•Адмиральские•Амфибия•Буран•Волна•Восток•Заря•Кировские•Командирские•Луч•Маяк•Молния•
Москва•Океан•Победа•Полёт•Ракета•Родина•Россия•Сатурн•Сигнал•Слава•Спортивные•Спутник
•Стрела•Хрусталь•Чайка•Штурманские


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 30 Dec 2008, 18:15 
Neconectat
Membru Special
Avatar utilizator

Membru din: 01 Apr 2008, 13:15
Mesaje: 1718
Localitate: Iasi
Inca un ceas

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Citat:
It is the legendary Poljot 2200. At 1.85 mm, it is the thinnest Soviet mechanical movement ever produced and one of the thinnest mechanical movements ever produced anywhere in the world. Made circa 1965 by the 1st Moscow Watch Factory and housed in a solid .583 (14K) gold case

_________________
Imagine


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 30 Dec 2008, 20:31 
Neconectat

Membru din: 08 Dec 2011, 11:17
Mesaje: 4458
Localitate: Balanesti,capital
:D Asta este dar am vazut modelul cu alta "versiune" a cadranului.
Absolut superb
Deci se poate :D
Asteptam in continuare
Daca se poate alaturi de imagini si mai multe cuvinte.
Daca si criticii au ceva de spus /comentat aici este locul si momentul.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 30 Dec 2008, 20:33 
Neconectat

Membru din: 08 Dec 2011, 11:17
Mesaje: 4458
Localitate: Balanesti,capital
Eu ,sincer, nu ma satur sa privesc aves mecanism.Absolut superb si cu siguranta "haute" si nu de nivel mediu.
Priviti puntea anker,fabulos.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 30 Dec 2008, 20:45 
Neconectat
Membru Special
Avatar utilizator

Membru din: 25 Ian 2007, 11:27
Mesaje: 3085
Localitate: Bucuresti
Nu pot sa nu remarc asemanarea Poljot 2200 cu AP 2003 ... ma rog, poate e doar mintea mea obosita la aceasta ora :twisted:

_________________
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 30 Dec 2008, 20:55 
Neconectat

Membru din: 08 Dec 2011, 11:17
Mesaje: 4458
Localitate: Balanesti,capital
Edi are dreptate seamana multisor
Puntile sunt diferite dar layout-ul este similar.
Argumentul acesta se pare ca va cadea
Rusii au copiat
Oricum ramane o realizare.campionii reverse au fost sovieticii :twisted:

Imagine
Imagine

Multumim Edi


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 30 Dec 2008, 20:59 
Neconectat

Membru din: 08 Dec 2011, 11:17
Mesaje: 4458
Localitate: Balanesti,capital
Asa un argument puternic pro se transforma in unul puternic contra.
Diferenta de executie /finisare este enorma :cry:
Se pare ca sovieticii au copiat dar de ce ... nu au mers pana la capat??? :cry:


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 200 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România