Formex FIELD, Lum-Tek Combat B62, Unimatic U4 CLASSIC – UC4

Sfaturi, intrebari, cu privire la viitoarele achizitii orologere.
Scrie răspuns
roarcon01

Formex FIELD, Lum-Tek Combat B62, Unimatic U4 CLASSIC – UC4

Mesaj de roarcon01 »

Îmi doresc un ceas workhorse, pe care să îl port zi de zi, și când am unele activități ușoare, cum ar fi alergatul, mersul la sală, mersul cu bicicleta, etc.
M-am oprit asupra a trei, pe care le voi pune în ordine crescătoare:
1. Unimatic U4 CLASSIC – UC4, cu mecanism NH35A, costă 450 de euro, fără taxe. WR 300 m.
2. Lum-Tek Combat B62, cu mecanism Miyota 9039, costă de 766 euro. WR 200 m.
3. Formex FIELD cu mecanism Sellita SW200-1 (Standard grade), costă de 975 euro, fără taxe, cu transport. WR 150 m.
Toate trei au carcase foarte solide, robuste și rezistente, se văd foarte bine indecșii și limbile noaptea. Toate trei îmi plac, consider că fiecare are farmecul lui.
La Lum-Tek mă îngrijorează mecanismul, care, deși am înțeles că este foarte precis și fiabil, este foarte subțire. Este rezistent, poate fi purtat zi de zi?
În ceea ce privește Formex-ul, caut o culoare de cadran care să pună în evidență cel mai bine indecșii și limbile. Am eliminat movul și roșul, au rămas verdele salvie (google translate), negrul cărbune, griul cenușiu și albastrul/griul petrol (tot google translate). Care credeți că dintre cele patru culori, pune în evidență cel mai bine indecșii și limbile, astfel încât acestea să se vadă cel mai bine?
Sincer, îmi doresc să le iau pe toate trei, dacă Myiota este ceea ce doresc eu. Nu deodată, ci pe rând. Pe primul loc ar fi Formex-ul.
Mulțumesc!
https://www.unimaticwatches.com/uc4/
https://lum-tec.com/products/combat-b62
https://formexwatch.com/collections/field-automatic/
Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱέ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησόν με τὸν ἁμαρτωλόν!
Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον Ημάς!
cnd

Re: Formex FIELD, Lum-Tek Combat B62, Unimatic U4 CLASSIC – UC4

Mesaj de cnd »

As alege Formex pentru design si mecanism, plus din review-uri finisajele par foarte bune.
roarcon01

Mesaj de roarcon01 »

Mulțumesc pentru răspuns. Da, pe locul 1 și pentru mine este Formex Field. Dar Miyota 9039 cum este, funcționează fără probleme într-un ceas purtat zi de zi? Fiind subțire, nu este sensibil? Îmi place foarte mult Lum-Tek, are un aer/aspect military tipe, plus că este robust, de aceea mă gândeam la el ca la o a doua opțiune, după ce îl iau pe Formex.
cnd

Mesaj de cnd »

Din cate stiu sunt bune mecanismele, doar ca se incarca unilateral si pot fi un pic zgomotoase.Nu cred ca o sa ai probleme cu niciunul din ele.
roarcon01

Mesaj de roarcon01 »

Dacă este vorba doar de zgomot, nu mă deranjează. Chiar îmi place seara, după o zi de muncă plină de probleme , să pun câte un ceas la ureche și să mă desfăt ascultându-i ticăitul minute în șir. Mă relaxează și mă umple de bucurie, mă gândesc la inventivitatea și la frumusețea spiritului creator al ființei umane, în ceea ce privește tehnologia, dar nu numai. Mulțumesc!
Clipper

Mesaj de Clipper »

roarcon01 scrie:
16 Noi 2024, 05:31
Toate trei au carcase foarte solide, robuste și rezistente
Da si nu in acelasi timp.

Lum e cea mai slaba varianta, cu placare de tip PVD si nu DLC (cel mai rezistent standard). Discutia poate fi si mai complexa de atat, pot fi unele carcase care sa se comporte mai bine in timp, ca o analogie complet empirica, sa zic intr-un fel ca toate masinile au aer conditionat in ziua de azi si totusi in unele se raceste mai repede habitaclul ca in altele. Asa si la ceasuri, unele PVD pot fi mai rezistente ca altele, dar DLC sunt mult peste. DLC in principiu are sanse sa reziste la zgarieturi uzuale ce nu se incadreaza la o deformare plastica, deci pot rezista la frecat pe birou, la frecat de fermoar de metal la o geaca, dar nu inseamna ca pot incasa cazaturi de pe bicicleta sau motocicleta sa zic, unde afectezi si metalul in sine. De obicei la DLC primele urme de uzura le cauti acolo unde nu te uiti prea des - unde ai frecare metal pe metal constanta cum ar fi end link, za pe za sau za in deployant sau pe interiorul deployant-ului in sine unde pe masura ce porti ceasul se "mananca" metalul, e normal, la orice fel de ceas apar aceste uzuri.

Locul 2 la rezistenta fara dubii la Unimatic pentru simplul fapt ca e un otel chior ca oricare altul, deci nu e robust in niciun sens, ca e Unimatic, ca e Omega sau Rolex tot aia e, esti conditionat mai intai de socuri pe care le poate suporta mecanismul ceasului, abia dupa te poti gandi si la carcasa.

Formex e departe cea mai rezistenta carcasa. Iarasi, nu pe ideea de deformare plastica, ci pe faptul ca are suprafata intarita si sunt sanse mari sa porti acest ceas timp de ani de zile si sa nu aiba urme de folosire cata vreme nu il loveste de alte metale sau beton sau mai stiu eu ce.

Eu la Field am mers pe culoarea petrol, care in functie de cum privesti poate fi gri, albastru inchis sau verde. L-am combinat cu o curea verde FKM.

Poze cu al meu:

Imagine

Imagine

La Formex ai marele avantaj ca practic cumperi un ceas "la cheie", adica niste oameni foarte competenti se straduiesc din rasputeri sa iti livreze cel mai bine reglat mecanism montat intr-un ceas gata purtat, deci nu exista ideea sa stai ca la loterie de distributie Gauss si sa te rogi sa primesti ceva bun, pe ideea ca daca mergem sa cumparam 10 Seiko din magazin nu merge unul la fel cu altul.
roarcon01

Mesaj de roarcon01 »

Mulțumesc pentru răspuns. Deosebit de utilă informația despre carcasă, nu știam și nu m-aș fi gândit niciodată să privesc astfel un ceas. Și pentru mine în ceea ce privește Formex Field prima variantă este cadranul albastru petrol, mi se pare că pune cel mai bine în valoare atât indecșii cât și limbile.
Credeți că există vreo diferență între capacul carcasei din metal și cel din cristal safir?
Formex Field rămâne următoarea nouă achiziție alături de un Vaer A12 Dirty Dozen (de 36 mm sau de 40 de mm, nu știu pe care variantă să o aleg), asta dacă nu mă hotărăsc să aștept până la vară pentru ca în loc de Vaer să iau un Smiths W.W.W.-PRS-59. Smiths-ul mi se pare deosebit de bine făcut.
Aștept să vină săptămâna viitoare un Zeno Pilot cu mecanism AS 1130 din Japonia (tipul de mecanism despre care am citit că este foarte simplu dar foarte fiabil) și să comand tot un Zeno Pilot, cel cu mecanism UT 6428.
Revenind la o discuție anterioară, mi-ați recomandat Sinn sau Stowa. Eu am zis că îmi place și Laco.
Sunt dintr-o altă ligă, la care încep să mă gândesc să acced.
La Sinn m-am oprit la ceasurile din categoria 556. Îmi plac cel mai mult 556 A și 556 I, pentru că mi se par mai simple doar cu alb și negru; 556 AR și 556 IR au secundarul central roșu; mai este și 556 IB, care este fără dată (pentru mine un plus), dar cadranul albastru îmi place mai puțin.
Mecanismul este Sellita SW200-1, un mecanism de calitate, din ce am citit pe diferite forumuri. WR 200m, aspect foarte frumos, aspect robust, finisaje deosebite.
La Stowa m-am oprit la:
- Prodiver Vintage 95 Limited. Mecanismul este automatic Sellita SW 200. Finisajele sunt deosebite, aspectul este foarte frumos.
- Bauahaus. Aici mi-au plăcut două modele: Anthea Klassik KS și Anthea 1919. Primul are mecanism Peseux 7001, fără dată, cu încărcare manuală și secundar mic (trei plusuri, după părerea mea, mai ales ultimul). Al doilea are mecanism automatic Sellita SW 200 (3 variante), fără dată. Finisajele sunt deosebite, aspectul este foarte frumos.
- Marine. Mi-au plăcut 5 modele: Marine Original arabic (mecanism UT 6498-1, cu încărcare manuală, secundar mic), Marine Classic KS 36 arabic (mecanism Peseux 7001, cu încărcare manuală, secundar mic), Marine Classic 36 arabic (mecanism automatic Sellita SW 200), Marine Classic 40 arabic (mecanism automatic Sellita SW 200), Marine Classic Sport arabic (mecanism automatic Sellita SW 200). Ultimul este WR 200m, celelalte 50m. Finisajele sunt deosebite, aspectul este foarte frumos. Le prefer pe primele 2.
- Pilot. Mi-au plăcut mai multe variante: Flieger Classic 6498 (mecanism UT 6498-1, cu încărcare manuală, secundar mic), Flieger Verus 40 Baumuster B (mecanism automatic Sellita SW 200), Flieger Classic Sport Baumuster B (mecanism automatic Sellita SW 200), Flieger Classic Sport (mecanism automatic Sellita SW 200), Flieger Classic 36 (mecanism automatic Sellita SW 200), Flieger Verus 36 (mecanism automatic Sellita SW 200), Flieger Classic 40 (mecanism automatic Sellita SW 200), Flieger Verus 40 (mecanism automatic Sellita SW 200), Flieger Classic 40 Baumuster B (mecanism automatic Sellita SW 200), Flieger Verus 42 (mecanism automatic Sellita SW 200). Dintre toate, îl prefer pe cel cu UT 6498.
Toate cele din clasa pilot pot avea și mecanism Sellita SW200 cu încărcare manuală. Cele sport sunt WR 200m, restul 50m. Finisajele sunt deosebite, aspectul este foarte frumos.
roarcon01

Mesaj de roarcon01 »

La Laco mi-au plăcut:
- Navy Watches. Bremerhaven 39 și Bremerhaven 39 (secundar mic, mecanism Sellita 261, quality level elaboré, stop-second function), Bremerhaven 42,5 și Bremerhaven 42,5 (secundar mic, mecanism ETA 6498.2, quality level top, no stop-second function). Toate sunt cu încărcare manuală. Le prefer pe cele cu ETA.
- Sport, mai multe variante, două dimensiuni, 39 și 42 mm, mecanism Sellita SW 200 , 26 jewels, cu dată, 300m WR.
- Pilot Watches Special Models. Ulm 42.5 (mecanism ETA 6498.2), Würzburg 42.5 (mecanism ETA 6498.2), Würzburg 39 (mecanism Sellita SW261), Ulm 39 (mecanism Sellita SW261). Le prefer pe primele 2.
- Pilot Watches Basic. Augsburg 42, Aachen 42, Altenburg 42, Bielefeld 42. Toate automatice, cu mecanism Miyota 82S0; Augsburg 39, Aachen 39, Altenburg 39, Bielefeld 39. Toate automatice, cu mecanism Miyota 82S0.
- Pilot Watch Original. Speyer, Heidelberg, (39 mm basic movement Sellita SW 200), Kempten, Mülheim an der Ruhr (39 mm basic movement Sellita SW 210), Memmingen, Leipzig (42 mm basic movement Sellita SW 210), Münster, Paderborn (basic movement Sellita SW 200). WR 100m
- DIN 8330 watches Hamburg, basic movement Sellita SW200 (Top), WR 200m.
- Flieger PRO Stuttgart și Karlsruhe ambele cu mecanism Sellita SW 200/210-1/215-1, WR 200m.
roarcon01

Mesaj de roarcon01 »

Mi-au atras atenția și ceasurile Archimede:
- OutDoor 41 și 39, automatic movement SW 200-1.
- Flieger 200, automatic movement SW 200.
- Pilot: Pilot 39, Pilot 36, fără data, automatic movement Eta 2824-2; Pilot 42B hand-wound movement SW 215; ; Pilot 42 HW hand-wound movement ETA 6498; Pilot 42 H automatic movement Eta 2824-2;
Dar și cele de la Dekla:
- Deckwatch 40 și 42 mm Arabic mecanism UT 6498
- Tactical Turbulenz 4 variante, de 40 și 42 mm cu mecanism ETA 2824 / Sellita SW200-1/ETA 2892-A2, WR 200m.
- Pilot Sport 42mm mecanism ETA 2824-2, Type A și B, de 40 și 42 mm, cu mecanism ETA 2824 / Sellita SW200-1/ETA 2892-A2, WR 200m.
Clipper

Mesaj de Clipper »

Eu am flieger și de la stowa și de la dekla, primul cu eta manual al 2 leader cu unitas.

Dacă ai vreo nelămurire și nu te gândești poate pot adresa diverse probleme în limita priceperii mele.
roarcon01

Mesaj de roarcon01 »

Da, mulțumesc foarte mult! Acum am văzut și eu, uitându-mă la detalii, așa cum mi-ați spus dumneavoastră, că este o diferență calitativă între un ceas până în 500 de euro, între un ceas între 500 euro și 1500-2000 de euro și un ceas peste această valoare. Nu mai vorbim de ceasurile de câteva zeci de mii de euro, ale unor mărci consacrate.
Nu m-am gândit că este aceeași situație ca la mașini. Este o diferență între o Skoda/un Seat, un VW, un Audi, un BMW, un Mercedes, chiar dacă sunt, ca să folosesc o figură de stil, mașini cu același tip de caracteristici tehnice generale, dar nu sunt în aceeași clasă. Și nu este vorba numai de confort și de anumite dotări de fițe.
Ca să ne întoarcem la ceasuri, este vorba de calitatea oțelurilor, de calitatea mecanismului, de calitatea carcasei/a cadranului/a geamului/a limbilor, a materialelor din care sunt făcute, de calitatea finisajelor.
Sincer, m-am temut să mă gândesc la ceasuri mai scumpe de 500 de euro, și pentru că nu mă pricep, și ziceam că dacă iau ceva care nu este bun nu este o pierdere foarte mare, și pentru că aveam prejudecăți, ziceam că ceasurile scumpe sunt de fițe și nu sunt diferite de celelalte, de masă, decât în ceea ce privește faptul că au anumite complicații și numele brandurilor.
Dar cel mai important este faptul că mie îmi plac ceasurile vintage, făcute până în anii 70, și aici pentru un necunoscător șansele să fie păcălit, cum îmi spunea cineva ca un răspuns la o postare a mea, sunt de 99%.
De aceea nu mă arunc, sunt foarte prudent și încet în a lua o decizie.
Plus prejudecățile și mentalitatea comunistă, care, iată, are reminiscențe încă la 34 de ani de la prăbușirea sistemului.
Scrie răspuns