Aradora | Victoria Arad

Ceasuri Romanesti si pentru Romania
Scrie răspuns
mihaixp
Mesaje: 943
Membru din: 06 Dec 2008, 21:12
Localitate: Bucuresti

Aradora | Victoria Arad

Mesaj de mihaixp »

Am auzit ca a fost o fabrica la Arad (in perioada de dinainte de `89) in care s-au facut ceasuri (si de mana si de masa). Din cate imi aduc aminte brandul se numea Arador.
Stie cineva mai multe detalii?
Avatar utilizator
Claudiu
Forum Owner
Mesaje: 12187
Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Localitate: ARAD
Contact:

Re: Arador

Mesaj de Claudiu »

Initial fabrica a plecat de la Cooperativa Precizia,iar primele ceasuri purtau numele de "Precizia".Dupa aceea a devenit "Victoria" Arad,iar mai apoi "Aradora".Dar nu s-au fabricat ceasuri de mana.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
montana
Mesaje: 1712
Membru din: 08 Dec 2011, 11:17

Re: Arador

Mesaj de montana »

Articolul de mai jos a aparut de ceva vreme in Jurnalul National.
Este dupa mine un foarte bun inceput pentru o istorie a fabricii Victoria Arad.
Pun si link-ul pentru cine vrea sa-l parcurga la sursa!
PS: Daca si initiatorul este de acord rog un moderator sa schimbe titlul topicului in VICTORIA Arad! Multumesc!
- - - - - - - - - -
JURNALUL NATIONAL | 14.februarie.2009
"Victoria" industriei aradene de ceasuri
14.02.2009
de Andrei Ando

Aradul a fost unicul oras din tara care a avut o fabrica de ceasuri, infiintata in 1951. La inceput, aceasta purta nume comune precum "Cooperativa Metalul", "Precizia" si de-abia apoi "Victoria", avand ca intemeietori pe Iosif Berenz, Simolan si Hollosy. In anul 1951, in fabrica de ceasuri se produceau 300 de ceasuri in 12 luni, adica asamblarea unui mecanism dura o zi lucratoare.

Iosif Berenz (1930), nascut in Sanpetru German, a fost unul dintre intemeietorii fabricii de ceasuri si a condus-o timp de aproape 40 de ani.

In primul an, unitatea a functionat cu 50-60 de angajati, fabricandu-se la inceput roti dintate, iar din anul 1954 s-a trecut la productia de ceasuri desteptatoare, ochelari, umbrele. Activitatea de productie a fost supravegheata de prof. instructor Szabo Andrei, ing. Kiri Petre, ing. Friedrich Werner. Ceasurile se faceau sub marca "Precizia", apoi, dupa anii ’60, au purtat denumirea de "Victoria". Singurele piese de import pentru ceasuri erau arcul pentru mers, soneria si rubinele pentru furca si balans. Restul componentelor se fabricau la Arad. Tot aici se realizau ceasurile publice din Romania, care indicau ora exacta (desi de multe ori mai degraba inexacta…) in toate pietele publice din tara.

Industria ceasornicelor era atat de populara si de apreciata la Arad, incat s-a elaborat aici si un "Manual al ceasornicarului" in anii 1980.
"Nu pot sa nu-i amintesc pe oamenii datorita carora calitatea produselor "Victoria" a fost recunoscuta si ceruta atat pe plan intern, cat si extern: maistrul Nicolae Burlan, ing. chimist Irma Wolf, ing. Ravencu Florica, ing. Grubei Alexandru (decedat)" – spune Marcel Berenz, fiul primului director al societatii.
In 1989, cel mai productiv an din istoria societatii co­merciale, s-a ajuns la o productie de 1.000.000 de ceasuri anual, iar numarul angajatilor era de 1.300.

Piata de desfacere era vasta. "Victoria" era lider de piata in Romania, desi preturile practicate nu erau scazute. La export, fabrica organiza transporturi in 27 de tari de pe trei continente. Un ceas desteptator costa intre 15 si 35 de lei, dar in functie de model putea depasi 50-60 de lei, la ceasurile cu melodii. La Arad se produceau si celebrele ceasuri cu cuc, insa comercializarea lor in sistemul comunist se facea pe sub mana. Nu oricine isi putea permite luxul de a avea un astfel de dispozitiv, si nu oricui i se permitea sa aiba… Ceasurile "Victoria" s-au produs in diferite sortimente: ceasuri desteptatoare, ceasuri de perete cu pendul, ceasuri de perete cu meca­nisme cuart.

"Actionand sustinut in directia realizarii exemplare a indicatorilor de plan, colectivul de oameni ai muncii de la Intreprinderea de Ceasuri "Victoria" din Arad se preocupa temeinic si de innoirea si diversificarea nomenclatorului de fabricatie. Semnificativ in aceasta privinta este, intre altele, faptul ca in primele luni ale lui '89 au fost introduse in productie doua noi modele de ceasuri: un ceas de voiaj, cat si un ceas desteptator, pentru copii – realizat in doua variante constructive, aceste produse fiind caracterizate de parametri tehnico-functi­onali superiori, in concordanta cu cerintele benefici­a­rilor" – scria cotidianul local Flacara Rosie la inceputul anului 1989.

Trecut si "viitor"
In perioada anilor '70, la Centrala de Mecanica Fina Bucuresti s-a decis ca Romania sa isi diversifice productia de ceasuri si cu ceasuri de mana, care pana atunci nu se fabricau la noi. Initial s-a intentionat lar­girea fabricii de la Arad, dar, in urma unei directive de la Comitetul Central al Partidului, s-a hotarat ca fabrica sa fie in Capitala. A fost botezata OREX (de la ORa EXacta).

"Victoria" a produs si mecanisme pentru industrie si componente pentru mecanica fina. Un liceu din Arad a fost infiintat special pentru a furniza forta de munca fabricii in plina dezvoltare, care in ultimul an de comunism nu mai facea fata comenzilor, desi se muncea in trei ture.

La zece ani de la Revolutie, fabrica acumulase datorii de 30 de miliarde de lei, iar numarul angajatilor a scazut cu 1.000. A mai fost tinuta in viata, reprofilandu-se si diversificandu-si productia spre mecanisme pentru industria auto si petroliera si contoare de apa. Anul 2004 a fost primul an cu profit din istoria postdecembrista a fabricii, dar numarul de angajati era sub 100.

Zilele trecute, o parte din fabrica "Victoria" a fost vanduta la licitatie. Asta se intampla dupa ce, cu cativa ani in urma, o alta parte a uzinei a fost cumparata de un dezvoltator imobiliar, care a anuntat ca va construi acolo prima cladire-turn a Aradului, pentru birouri, locuit si agrement.
mihaixp
Mesaje: 943
Membru din: 06 Dec 2008, 21:12
Localitate: Bucuresti

Re: Arador

Mesaj de mihaixp »

Multumesc foarte mult pentru aceste date.
Din pacate, observ ca aceasta asa-zisa "democratie" a facut foarte mult rau industriei romanesti (pe care a distrus-o aproape in totalitate).
In legatura cu numele ar fi foarte bine sa fie modificat in "Victoria Arad".
Inca o data mersi mult Claudiu si montana pt. date.
montana
Mesaje: 1712
Membru din: 08 Dec 2011, 11:17

Re: Arador

Mesaj de montana »

Un ceas Victoria Arad - Aradora din colectia colegului ion66!
Poate mai aveti si alte poze!
- - - - - - - - - - - -
Imagine

Am rugamintea daca mai aveti si alte astfel de ceasuri (Victoria Arad) sa le adaugati in acest topic.
Deasemenea poate cei din zona (Arad, Timisoara, etc.) gasesc si vreo fotografie a fabricii dinainte de '89!
Multumiri anticipate!
montana
Mesaje: 1712
Membru din: 08 Dec 2011, 11:17

Re: Arador

Mesaj de montana »

Si intre cele mai interesante ceasuri produse la Arad, dupa cum spune Claudiu probabil in perioada de final a activitatii fabricii, sunt doua modele pentru cronometrarea timpului la jocul de sah.
O varianta in carcasa de plastic (negru, albastru, rosu, crem, alb) si o varianta de lux in carcasa de lemn.
Mecanice si apreciate, pare-se printre cunoscatori! Si ..."Made in Romania"!
Exista inca de vanzare in diverse locuri pe net!
- - - - - - - - - -
Imagine Imagine
ion66
Mesaje: 632
Membru din: 12 Aug 2008, 20:56
Localitate: Bucuresti

Re: Arador

Mesaj de ion66 »

Mai pun 3 poze cu ceasul desteptator Aradora. Vreau sa va spun ca il avem doar de 1 saptamana si ceva dar toti din casa am prins o simpatie speciala pentru el si il alintam cu un supranume: ''Longinesu'' .

Imagine
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
galaxy
Moderator
Mesaje: 1208
Membru din: 23 Dec 2006, 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Arador

Mesaj de galaxy »

Foarte frumos ca s-a deschis un topic si pentru ceasurile Aradora. O recunoastere pentru ceea ce a existat candva.
Corect ar fi sa se schimbe numele topicului din Arador in Aradora.
La ce volum de ceasuri s-a produs, cred aproape in fiecare locuinta exista un Aradora, la fel cum "un clasic" a fost si desteptatorul Slava - 11 jewels.
Poze... cat de curand.
Dus cu CEASUL!
T-man
Mesaje: 267
Membru din: 24 Dec 2008, 13:41

Re: Arador

Mesaj de T-man »

Un ceas desteptator SLAVA m-a slujit si pe mine multi ani cu credinta..dar am si ARADORA...asa din nostalgie...mai existau si desteptatoarele chinezesti cu diverse animalute aflate pe cadranul ceasului care dadeau din ochii/cap/mana,etc...
mihac

Re: Arador

Mesaj de mihac »

Salut, am vazut discutia voastra aici , eu am gasit la bunica mea un ceas Precizia arad foarte vechi si ma intreb ce valoare ar avea un astfel de ceas , cred ca e din prima generatie de ceasuri facute la Arad .
Am mai gasit de asemenea si un Aradora vechi, cred ca ambele ceasuri inca functioneaza sau cel putin daca intorc cheile vad ca suna, cu siguranta trebuiesc reconditionate
Am incercat sa pun poze dar nu merge, am modificat si dimensiunea crezand ca sunt prea mari dat tot nu merge.
mihac

Re: Arador

Mesaj de mihac »

mihac scrie:Salut, am vazut discutia voastra aici , eu am gasit la bunica mea un ceas Precizia arad foarte vechi si ma intreb ce valoare ar avea un astfel de ceas , cred ca e din prima generatie de ceasuri facute la Arad .
Am mai gasit de asemenea si un Aradora vechi, cred ca ambele ceasuri inca functioneaza sau cel putin daca intorc cheile vad ca suna, cu siguranta trebuiesc reconditionate
Am incercat sa pun poze dar nu merge, am modificat si dimensiunea crezand ca sunt prea mari dat tot nu merge.
gata am reusit

Imagine
Imagine
meter
Mesaje: 60
Membru din: 24 Iun 2009, 18:20
Localitate: Arad

Re: Arador

Mesaj de meter »

Din pacate fabrica nu a functionat atat de bine cum este prezentat azi, iar calitatea produselor era incomparabila cu a a ceasurilor sovietice sau chinezesti din acea perioada. Cred ca mestesugarii independenti buni din perioada interbelica nu puteau produce intr-o structura economica anormala.
Eu am avut trei ceasuri desteptatoare produse la Arad.
1. cumparat de tata prin 1965, a mers relativ bine cam un an dupa care functiona doar pe <burta> (cadran) inca 2-3 ani dupa care nicicum
2. unul relativ mare al sotiei, cumplit de zgomotos, folosit bine cam 10 ani dupa care l-am daruit unui unchi care era cam surd si nu era dejanjat de zgomot
3. din perioada Aradora, un ceas frumos primit cadou (prin 1988). A mers cam o zi, dupa care l-am dus la un prieten ceasornicar care a pus un diagnostic realist: este un ceas care are doar aspect, piesele sunt din tabla de cutie de conserva, arcul nu e arc.... cumparati un Slava cu care vii la mine odata la 10 ani
Spre comparatie in 1970 am cumparat un ceas Slava ( 132 lei, comparativ cu 81 la Victoria ) care functioneaza si azi cu +2 min/sapt, si a fost la ceasornicar de 2 ori in aceasta perioada. De la bunicul sotiei am mostenit un Junghans (gen CFR)
care a functionat aproape 60 ani
Avatar utilizator
Claudiu
Forum Owner
Mesaje: 12187
Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Localitate: ARAD
Contact:

Re: Aradora | Victoria Arad

Mesaj de Claudiu »

Acel Precizia este din prima generatie de ceasuri produse in Arad,inainte de infiintarea Fabricii Victoria.
Am o rugaminte..Mihac daca desfaci capacul spate si te uiti pe suportul ceasului ai sa vezi batut un numar.daca din "greseala "este 46 atunci acel ceas a fost facut de tatal meu! :mrgreen: Nu cred ca am acest noroc,dar mi-ar place sa te uiti!
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
mihac

Re: Aradora | Victoria Arad

Mesaj de mihac »

Claudiu scrie:Acel Precizia este din prima generatie de ceasuri produse in Arad,inainte de infiintarea Fabricii Victoria.
Am o rugaminte..Mihac daca desfaci capacul spate si te uiti pe suportul ceasului ai sa vezi batut un numar.daca din "greseala "este 46 atunci acel ceas a fost facut de tatal meu! :mrgreen: Nu cred ca am acest noroc,dar mi-ar place sa te uiti!
Am desfacut ceasul si ti-am facut o poza
Imagine
Avatar utilizator
Claudiu
Forum Owner
Mesaje: 12187
Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Localitate: ARAD
Contact:

Re: Aradora | Victoria Arad

Mesaj de Claudiu »

Multumesc.Vad ca este batut 16 sau 18.Din pacate nu este apartinator tatalui meu acest numar! :cry:
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Scrie răspuns