Ultima achizitie

Aici se pot posta poze, cataloage si videoclipuri ale ceasurilor detinute de pasionati!
Scrie răspuns
Alfie

Re: Ultima achizitie

Mesaj de Alfie »

rubin scrie:Felicitari Grig ! :D :shock:
Iata un Ebel care imi place ! :wink:
Totusi daca esti incomodat de finisajul carcasei si tanjesti dupa un Seiko 5 atent finisat, fratele Zaitsuca te poate ajuta :oops: :wink: :wink:
Al meu este identic,poze au mai fost si am sa mai pun.
Rubin parca la iceput nu iti placea prea mult,ma bucur ca acum iti place.
Am sa revin si cu 1911 cu 134(El Primero)
Alfie

Mesaj de Alfie »

Foarte frumos Zodiac.
15 :shock:
Achraf
Moderator

Mesaj de Achraf »

Merci Lucian ... de fapt cred ca am ajuns la cifra 17!
Pe langa multe alte aspecte, la acest Zodica imi plac teribil indecsii orari, sub forma de mici cilindri. Am si eu cateva ceasuri in colectie :mrgreen: dar niciunul nu prezinta aceasta particularitate. In plus este f interesant modul de fixare al geamului: pt scoaterea/ fixarea geamului este nevoie de un crab/ gheara, apoi vine peste inelul de otel. Capacul spate este prin presare, dar este foarte "fest", aproape ca la un compresor.
Il y a d'enivrant [...] le plaisir aristocratique de déplaire! - Baudelaire
rubin

Mesaj de rubin »

Lucian Marcu scrie:
rubin scrie:Felicitari Grig ! :D :shock:
Iata un Ebel care imi place ! :wink:
Totusi daca esti incomodat de finisajul carcasei si tanjesti dupa un Seiko 5 atent finisat, fratele Zaitsuca te poate ajuta :oops: :wink: :wink:
Al meu este identic,poze au mai fost si am sa mai pun.
Rubin parca la iceput nu iti placea prea mult,ma bucur ca acum iti place.
Am sa revin si cu 1911 cu 134(El Primero)
Lucian, gusturile se mai schimba si bineinteles evolueaza !
Totusi - obiectiv sa fiu - puteau sa gaseasca o solutie mai interesanta pentru fereastra datei !
Sau bongiorno....
Iepurele de Martie

Mesaj de Iepurele de Martie »

Am achizitionat ieri un ceas Optima, de la targul de antichitati din Parcul Obor. Cel care mi l-a vandut mi-a spus ca dateaza din anii 1930 (a fost chiar foarte precis: 1937) si ca are un mecanism Universal Geneve. Ce parere au expertii: Claudiu, Edi, Achraf s.a., s.a.?!

http://www.flickr.com/photos/49825445@N ... 1/sizes/o/

http://www.flickr.com/photos/49825445@N ... 0/sizes/o/

http://www.flickr.com/photos/49825445@N ... 6/sizes/o/

P.S.: Pozele nu le-am facut eu, le-am incarcat, numai, de pe Okazii.ro pe Flickr, apoi pe forum, pentru ca ceasul este acelasi care, pana ieri, se vindea si la licitatie pe Okazii.ro. Atentie, nu vreau sa spun ca este unul identic, este chiar acelasi. Numai ca eu l-am cumparat de la targ, cu o reducere substantiala.
catralin

Mesaj de catralin »

sa incerc eu sa raspund inaintea celorlalti colegi, as remarca urmatoarele: cred ca are cadranul rescris ( argumente: cum este scris swiss made, care ar fi trebuit sa fie sub indecsi, nu deasupra lor, modalitatea de inscriptionare a subcadranului secundarului), limbile nu sunt ale lui, sau cel putin nu pereche, iar mecanismul cred ca este un AS, asemanator astuia http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... wk&AS_1077 sau astuia, http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... wk&AS_1028, carcasa a fost recromata.
cu privire la mecanism cred ca ar trebui sa fie marcat sub cadran. sper sa nu fi dezamagit.
savu21

Mesaj de savu21 »

Pana la ceasurile ,, serioase,, mai adaug un seiko la colectie: Seiko superior SRP003k1, calibru 4R16, cristal safir, rezerva 50 h, primul cu bratara metalica (numai bun pentru vara)
In 2 zile intarziere -4 sec!! Singurul neajuns ca nu se intoarce manual, dar in sezonul cald o sa-l port aproape zilnic.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Iepurele de Martie

Multumesc mult pentru raspuns, catralin. Nu sunt prea dezamagit, pentru ca de unele aspecte semnalate de tine mi-am dat seama si eu (de pilda, cadranul rescris, limbile, care nu-s originale sau, in orice caz, nu sunt pereche) si pentru ca n-am dat foarte mult pe ceas (100 de lei; e mult, e putin?).

In alta ordine de idei, mie imi plac ceasurile, dar sunt un novice desavarsit in materie, asa ca permite-mi doua intrebari pe masura:

1. Daca mecanismul este intr-adevar un AS, poate fi mecanismul original al ceasului sau nu?

2. Ceasul si mecanismul sunt intr-adevar din anii 1930, asa cum mi s-a spus?
Iepurele de Martie

Am gasit niste poze cu un Optima din anii 1950, pe al carui cadran, ca si la al meu, "swiss made" este scris deasupra marcajelor pentru minute, nu dedesubt. Stiu ca, oricum, cadranul ceasului meu a fost rescris, dar poate ca s-a respectat aspectul initial. Ce parere au, in aceasta privinta, forumistii care se pricep mai bine decat mine?

http://www.flickr.com/photos/49825445@N ... 2/sizes/o/

Si iata si o poza cu mecanismul aceluiasi ceas:

http://www.flickr.com/photos/49825445@N ... 0/sizes/o/
Achraf
Moderator

Mesaj de Achraf »

Ceasul Optima are cadranul rescris, asta a subliniat si Catralin.
Mecanismul nu cred ca este un derivat de AS 984 asa cum a sugerat Catralin, dar s-ar putea sa aflam mai multe daca reusim sa vedem si platoul de sub cadran.
Nu prea stiu multe despre aceasta firma. Datele mele nu spun decat atat:
"OPTIMA, FABRIQUE D'HORLOGERIE ALB.GROSSENBACHER", se pare ca a fost infiintata in 1923.

Eu am un ceas de buzunar marcat Optima, interesant prin faptul ca a apartinut Corpului Granicerilor, inscriptionat pe carcasa "1930", "Apartine granicerului xxx".
Nu este o marca foarte cunoscuta si cred ca daca ceasul nu are particularitati deosebite ( o istorie deosebita), atunci este un ceas vintage obisnuit, ca multe altele.
Succes!
Il y a d'enivrant [...] le plaisir aristocratique de déplaire! - Baudelaire
Iepurele de Martie

Multumesc mult pentru raspuns! In legatura cu mecanismul, Alex Clej a fost de parere ca este un Felsa.

Stiu ca marca nu este foarte cunoscuta si ca este un ceas vintage obisnuit, dar, daca dateaza intr-adevar din anii '30 si are mecanismul lui, original, eu sunt multumit.

Ce se poate spune, dupa cum arata, in aceste doua privinte (din ce epoca este si daca mecanismul este original)?
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Optima a fost o firma recunoscuta in epoca, in anii `40-`50 folosind cu predilectie calibre de la Felsa.
Posed si eu un Optima (cu secundar central) cu acelasi calibru de baza.
Inca o precizare; indiferent daca are cadranul refacut sau nu ceasul e din anii `50.
Iepurele de Martie

Cum poti fi asa de sigur?

Eu continuu sa cred ca e din anii '30. Nu pentru ca asa imi place mie, ci din urmatoarele motive:

1. Claudiu a fost de parere ca ceasul dateaza, intr-adevar, din anii '30;

2. Mecanismele AS la care m-a trimis Catralin (cu care mecanismul ceasului meu seamana izbitor, chiar daca nu este AS) sunt de pe la 1940;

3. Telescoapele nu au arcuri (chiar daca in pozele postate nu se vede acest lucru) si, chiar daca ansele sunt perforate la capetele telescoapelor, m-ar mira ca acestea din urma sa fi putut fi scoase vreodata, caci capetele lor sunt vizibil mai late fata de grosimea axului (cu alte cuvinte, sunt fixe; de altfel, i s-a si pus o curea cu capse, pentru telescoape fixe);

4. Poate ca din poze nu transpare, dar calibrul mi se pare putin (doar putin) cam mare pentru un ceas din anii '50. Pot sa spun asta pentru ca, deocamdata, tin ceasul intr-un sertar, alaturi de unele ceasuri din anii '50-'60, si, de cate ori ma uit la ele, constat fara sa vreau usoara diferenta de marime dintre ele (Optima este, cum spuneam, putin, dar vizibil mai mare);

5. In sfarsit, intregul aspect al cadranului pare din anii '30. Iar eu sunt de parere ca, desi cadranul a fost rescris, s-a repectat aspectul initial. Hai sa zic ca secundarul din josul cadranului aparea si la ceasurile din anii '50 (desi, la cele mai multe, chiar daca nu la toate, marcajele secundarului nu mai aveau si cifre, ci exclusiv linii), dar marcajele pentru minute (cu patratele albe si negre) sunt absolut tipice pentru anii '30.

Astea sunt motivele mele. Tu pe ce te bazezi?

P.S.: In cu totul alta ordine de idei, vreau sa-i multumesc lui Mihai P. pentru incurajari. Am apreciat!
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Datarea in anii `50 o fac in baza experientei acumulate. Dupa ce vezi cateva mii de ceasuri vintage
ajungi sa poti distinge anumite paternuri temporale fara o marje prea mare de eroare.
PS.
V-ati pus vreodata intrebarea cat sunt de mari sansele de a gasi un ceas de mana din anii `30 inca functional ?
Iepurele de Martie

Alex Clej scrie: Datarea in anii `50 o fac in baza experientei acumulate. Dupa ce vezi cateva mii de ceasuri vintage
ajungi sa poti distinge anumite paternuri temporale fara o marje prea mare de eroare.
PS.
V-ati pus vreodata intrebarea cat sunt de mari sansele de a gasi un ceas de mana din anii `30 inca functional ?
Cu tot respectul pentru experienta altora, pana la argumente mai solide, raman la parerea mea, tocmai pentru ca mie, cu toata obiectivitatea, paternul chiar mi se pare din anii '30-'40. Marcajele pentru minute, marcajele secundarului, telescoapele fixe, mecanismul - toate par din anii '30-'40.

Iar in ce priveste functionalitatea, a fost prezentat la un moment dat, pe forum, un Stowa de prin 1938, functional. Si-apoi, am gasit atatea ceasuri de buzunar, MAI VECHI, inca functionale. De ce n-as gasi si unul de mana? Cu atat mai mult cu cat ceasul pare reconditionat. Nu foarte profesionist, dar reconditionat. Tocmai de aceea i-a fost gasita o limba mica (fie ea si diferita de cea mare) si i-a fost repictat cadranul. De ce nu s-ar incadra, in aceasta reconditionare, si revizuirea mecanismului?

Nu pretind ca sunt infailibil, cum li se pare unora, in mod fals :lol: , nici nu exclud posibilitatea de-a ma insela, dar, deocamdata, n-am primit nici un argument contra serios. Astept in continuare asemenea argumente. Iar Claudiu a fost de parerea mea: "In ansamblu [mecanismul] pare original-vezi prinderea picioruselor cadranului. Cadranul este rescris. Si este din perioada mentionata [de mine]. Ca este AS sau FHF se poate vedea mai usor daca are vreun marcaj pe mecanism".

Cu stima!
Scrie răspuns