Diverse intrebari cu si despre ceasuri

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Scrie răspuns
rubin

Re: Diverse intrebari cu si despre ceasuri

Mesaj de rubin »

Eu port automatic 24 din 24 si nu are nimic deoarece caseta arcului are o piedica ce elbereaza arcul ceasului cand acesta se incarca la maxim. Poarta-l !
Sa ne spui cum sta cu precizia ! Un Seiko 5, fara probleme, nu trebuie sa aiba o abatere mai mare de 7 secunde plus minus !
Poate merge si la 2-3 sec + pe zi ! :wink:
Sau bongiorno....
Jacques Girier

Mesaj de Jacques Girier »

Fiind nou-venit pe acest forum, incep prin a spune, tuturor, buna ziua! As vrea sa pun urmatoarea intrebare: e adevarat ca nu e bine sa intorci pina la capat arcul unui ceas? Cineva mi-a spus ca trebuie sa intorci arcul pina la capat, memorind cite rotiri de remontor sint necesare, apoi, de fiecare data cind intorci arcul, sa executi cu o rotire mai putin, ca sa nu il intorci pina la capat. E adevarat? Oricum, mie mi se pare imposibil, pentru ca, de fiecare data cind numar rotirile, imi iese altceva, intrucit e foarte greu sa faci, permanent, rotiri egale. Uneori le faci mai lungi (rotesti remontorul mai mult) si ies mai putine, alta data le faci mai scurte (rotesti remontorul mai putin), si ies mai multe. In cazul in care intorci arcul pina la capat, acest lucru poate avea consecinte negative asupra bunei functionari a ceasului? Le multumesc anticipat tuturor celor care ma pot lamuri, in aceasta privinta.
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Buna ziua,si bine ai venit.

Arcul unui ceas mecanic trebuie intors pina la capat de fiecare data.Cu singura mentiune ca atunci cind ai ajuns la capat,sa nu fortezi peste.
In rest este mit! Arcul se rupe cind vrea el,din cauza stresului materialului,a microfisurilor aparute la nivelul materialului,sau a schimbarilor bruste de temperatura-ex.scot ceasul de pe mana si-l pun pe o suprafata rece.
In principal nici un producator nu da garantie la arc,chiar daca la ora actuala se folosesc asa zisele arcuri "unbreakable".
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Jacques Girier

Iti multumesc foarte mult, pentru raspuns!
iEdi
Membru Special

Mesaj de iEdi »

As vrea sa completez, daca imi e permis, cu un sfat.
La un ceas cu remontare manuala e recomandat dupa ce e intors sa se ivarta putin invers de remontor (in sens anti-orar) pentru a elimina tensiunile din mecanismul de intoarcere. Bineinteles la cele pentru stangaci (care se intorc in sens anti-orar, se va invarti in sens orar la sfarsit :) )

Poate e o mica prostioara ceea ce am spus, dar eu o tin de buna si cineva mi-a spus ca cei de la Lange chiar recomanda asta in manualele ceasurilor.
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...
xxscorp

Mesaj de xxscorp »

Nu e mit, e pe probate (acum) la mine, pe Tangente. Cel putin asa cred.
Daca il intorc pana la capat si fortez putin (adica cat sa simt ca e la capat), in loc de tic-tac face un tic-tic-tic-tic foarte-foarte rapid. Daca il intorc un pic inapoi (2-3 click-uri), merge din nou normal.
Jacques Girier

@ iEdi, xxscorp

Va multumesc pentru lamuriri!
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Corect Edi! :wink:
Imagine
Ceasornicar,FBHI
chivualex

Mesaj de chivualex »

Am si eu cateva intrebari,probabil e amuzant,dar chiar nu stiu si din ce-am cautat pe google nu m-am lamurit.

1.Ce inseamna vintage watch,genuine watch si pre-owned?
2.Exista vreo diferenta intre ele si ceasurile originale(finisari,fiabilitate)?
3.Daca un ceas mecanic e purtat putin in 2 ani sa zicem si in rest mecanismul sta oprit,revizia se face tot la perioade de 2-3 ani sau se poate sta mai mult cu el asa?

Sunt incepator.Aveti mila! :oops:
iEdi
Membru Special

Mesaj de iEdi »

Imi voi permite sa raspund la primele 2 intrebari, iar la a treia asteptam o parere mai avizata.

1.Ce inseamna vintage watch,genuine watch si pre-owned?

Vintage watch tradus inseamna cam "ceas de epoca", dar sensul acestei expresii a fost, este si va fi supus multor analize. Pentru mine si pentru multi altii "vintage watch" este un ceas mai vechi, care nu se mai fabrica in acea varianta.

Genuine watch se traduce indeobste prin ceas "original" (bineinteles nu in sensul strict al cuvantului, care inseamna inovator), ci in sensul impamantenit al cuvantului, acela de "veritabil".

Pre-owned se traduce prin "pre-detinut", "pre-avut in posesie" si se asimileaza oricarui ceas care a avut un posesor (altul inafara de fabrica ce l-a produs si magazinul ce l-a vandut prima data). La noi se mai spune si "second hand", dar denumirea mi se pare prea barbara referitor la un ceas.

2.Exista vreo diferenta intre ele si ceasurile originale(finisari,fiabilitate)?

Faptul ca un ceas este vintage sau pre-owned nu se refera la originalitatea lui (in sensul de veritabilitate) ci mai degraba la o plasare a lui in timp si spatiu.
Genuine watch inseamna ceas original (veritabil).

Fiabilitate ? La acest subiect e asa de mult de scris incat ma dor mainile doar cand ma gandesc :twisted:

Era mai grea intrebarea "Ce inseamna NOS?", dar la aceasta intrebare avem o dezbatere aici

Atat m-am priceput :)
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...
chivualex

Mesaj de chivualex »

Am inteles.Iti multumesc
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Iar la a 3-a intrebare iti raspund eu.
Un ceas care este purtat rar,in mod normal are nevoie de revizie in mod aproape normal,si asta pentru simplul motiv ca uleiul din el se degradeaza exact la fel ca si daca ar functiona.Uleiul oxideaza indiferent ca ceasul merge sau nu.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
mihainet

Buna ziua

Mesaj de mihainet »

Buna ziua,

Doresc sa achizitionez un SEIKO 5,sau un SEIKO 5 DESERT STORM.
Acum nu stiu sigur ce sa fac.Unii spun ca este un ceas bun,care isi face treaba bine,altii nu sunt prea multumiti de el.
Eu sunt un "impatimit " al ceasurilor.....dar mai ales de automatice.
Imi place de Seiko 5 deoarece este un "clasic" din punctul meu de vedere.
Se merita acest ceas?
Am vazut ca pe internet este mai ieftin decat din magazin...Nu stiu daca este voie aici sa se posteze,dar daca da,va rog sa postati site-uri de unde pot comanda acest model.

VA multumesc anticipat...o zi buna!!
mihaixp

Mesaj de mihaixp »

Eu am un Seiko 5, dar si un Seiko Monster (tot cu 7S26 inauntru). Ambele functioneaza excelent si sunt si foarte bine finisate pentru gama lor de pret. Cristalul este aproape imposibil de zgariat, chiar daca nu este safir.
In opinia mea, Seiko 5 are cel mai bun raport pret-calitate dintre toate ceasurile actuale.

Toate cele bune,
Mihai
mihainet

Scimbare data si zi SEIKO 5

Mesaj de mihainet »

Buna ziua,

In curand voi primi noul meu ceas,un seiko 5 aviator.
Toate bune si frumoase(sper)...Insa ,azi, am vorbit cu un coleg care poarta un ceas seiko 5 clasic,si mi-a aratat ca nu poate schimba corect ziua si data si nu i-a dat de cap pana acum.
Sa inteleg ca si eu ma voi lovi de acesta problema in curand,modelul fiind acelasi 7S26B rev B.
Am inteles ca revB,sunt ceva mai bune.
Acum va rog sa ma ajutati cu data si ziua. Am gasit ceva pe google dar in engleza,nu prea ma descurc cu engleza tehnica.

Va multumesc anticipat tuturor!!
Scrie răspuns