Cunosc cele scrise atit aici cit si in alte parti , bloguri sau forumuri.Raul Bordas scrie:Un topic legat de Volna care zice multe. Voi ce parere aveti?
http://forums.watchuseek.com/f10/two-vo ... 33380.html
Si ca sa spulberam un mit sau o posibila greseala sau interpretare a unei traduceri, de unde cred ca s-a perpetuat acest mit cu mecanismele placate ... De fapt era vorba despre mecanismele aurii. De la auriu pina la placat cu aur , eu cred ca e o mare diferenta.
Asadar am cautat printre rusestile mele (evit sa spun colectie pentru ca nu se poate numi asa ) un mecanism auriu.
Am avut mai multe, dar nu stiu ce am facut cu ele...nu le gasesc asa la repezeala.
Insa am gasit doua poduri ale unui asemenea mecanism.
Unul este pod balans complet iar altul este podul unde este stantata seria.
Luam acel pod, si in prima faza merg cu el la un bijutier, care are asa numita Apa Regala, cu care ei testeaza bijuteriile din aur. Are mai multe concentratii ale respectivei solutii, probabil in functie de caratele continute de bijuteria respectiva. Deci incearca pentru aur de 9 K , apoi de 14 K si de 18 K. Nu stiu sa dezvolt detalii insa cea mai concentrata este solutia de 18 karate.
Daca ar fi fost cel mai subtire placaj, bijutierul m-a asigurat ca solutia ar fi trebuit sa nu-si schimbe culoarea.
Am incercat si urma lasata pe pietrele bijutierilor.
Poze :

Se observa podul cu seria (sa nu spuneti ca-i altul, urmariti seria vizibila pe tot parcursul testului )
Podul e curat ,inscriptiile vizibile.

Aici testul pe piatra bijutierului. Se freaca putin pe piatra respectiva , piatra abraziva, apoi pe urma galbena lasata de pod se aplica o picatura de solutie Apa Regala, de fapt un acid. Daca este aur sau placaj cu aur ramine urma galbena. Daca nu este nu ramine nimic, acidul respectiv ataca si corodeaza orice alt metal (Probabil platia nu, insa nu stiu...)
Dupa cum se vede , nu a ramas nimic in afara de picatura vizibila.

Aici vedeti urme de aur pe piatra respectiva :

Apoi am pus picatura direct pe pod:

Se observa actiunea coroziva si culoarea verzuie care dupa spusele bijutierului e caracteristica unui aliaj de bronz. Existau acei gipsy care vindeau asa-zisele bijuterii care nu erau din aur, la care reactia era similara, mi-a spus bijutierul.
Urma ramasa pe pod, dupa ce am sters acel acid:

Cadranul cu inscriptia Vostok Precision:

Poduri diverse (inclusiv cel galben) ale unor mecanisme similare, inclusiv Almaz-ul cu 18 rubine (cel fara microregulator)

Mecanisme similare :

Cadranul distrus de timp...

Apoi am polizat podul supus testului :

Se vede seria, e aceeasi :

Din pacate nu am posibilitatea de a polisha podul astfel polizat incit sa-i dau luciu de oglinda, sa vedeti ca aspectul poate fi identic cu finisarea originala, dar zilele astea voi incerca aici pe plan local, eventual tot la bijuterie.
Tot pentru a lamuri pina la capat din ce aliaj anume este exact acest pod, voi apela la un Institut de Cercetare renumit din tara, practic unic, prezent la toate exploziile si accidentele care se petrec in Romania. Este vorba de INSEMEX :
http://www.insemex.ro/
http://www.mesagerulhunedorean.ro/incd- ... -economiei

Unde am ceva prieteni si in laboratoarele lor sper sa-mi dezvaluie exact aliajul din care a fost fabricat mecanismul.
Apoi am apelat la o profesoara de engleza pentru a-mi formula corect din toate punctele de vedere intrebarea adresata direct pe forumul rusesc unde aseara mi-am facut cont :

De asemenea, am citit aici, adica pe forumul rusesc, mult mai multe raspunsuri as obtine daca respectiva intrebare ar fi pusa direct in limba rusa, pentru ca sint mai putini cei care vorbesc/citesc forumul in engleza.
In concluzie , am apelat la niste studenti basarabeni, unul din Tiraspol, care se afla aici la Facultate la studii.
Asa ca in cel mai scurt timp voi avea un raspuns si de acolo, raspuns pe care desigur il voi posta aici.
Din nou, culoarea auriu, nu poate fi tradusa prin placare sau suflare cu aur , ma rog cum doriti dvs.
Multumesc pentru atentie.