O piramida interesanta

Discutii intre pasionati.
alin-stefan

Re: O piramida interesanta

Mesaj de alin-stefan »

Daca Swatch Group nu se infiinta in anii 80',marci ca Tissot,Certina,Mido etc,ajungeau pe mina unora care terfeleau imaginea lor astazi, sau poate mai rau nu mai auzeam deloc de ele acum. Adevarat este ca la nivel de mecanisme nu prea au ce arata in afara de prea cunoscutul si fiabilul ETA, insa astazi ele exista ca ''swiss made'' si nu ca made in china. Salvarea lor a fost din punct de vedere financiar si nu ca marci care au fost odata ''independente'',anii 70',80' au fost ani care au distrus financiar aceste marci, falimentindu-le.Consortiul SWATCH a fost salvarea financiara a acestor marci,nimic mai mult!
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

Salvare ?
De ce vi se pare voua salvare ?
Mai degraba aplatizare ...acelasi mecanism/mecanisme de baza , folosite cam de toti cei inglobati in Swatch Group .
Si atunci in definitiv ce platim ? Numele ?
Prefer mecanismele vechi , in house. Mi se par mai cinstite . Adica un Tissot este Tissot nu doar pe cadran , Longines-ul la fel .
Acum ...toate-s ETA ...fie ele rebotezate (cum este cazul Longines sau altii ...)
Pina la urma tot o forma de fals o consider oarecum...Deoarece se bazeaza pe numele cunoscut si recunoscut de-a lungul timpului , iar in interior avem acelasi ETA .
Ceva de genul pozelor de mai jos...

Imagine

Imagine

Sau ...cumperi o conserva si in interior te astepti sa fie peshte ...cind colo e :

Imagine
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
valentin1234

Mesaj de valentin1234 »

Nic, ai perfecta dreptate, din pacate....
Asa cum vrei tu, si de fapt cum am vrea noi, nu se mai poate...

A trecut vremea aia! Fara platforme - mecanisme comune - Swatch Group - nu
ar rezista nici 10 minute. De altfel, daca nu-si schimba politica actuala, eu
mai mult de 10 ani nu le dau!
"If you wear what you love, you've made a good choice!"
"Cand am plecat, v-am lasat saraci si prosti! Cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
(C. Brancusi)
gherghin nicolae
Moderator

Daca nu diversifica mecanismele regasite in ceasurile construite ...ii paste autodistrugerea , precum sarpele din poza de mai sus !!!
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
bonheur

Mesaj de bonheur »

Eu chiar vroiam sa intreb mai demult: de ce atatea case au renuntat la mecanismele pe care le aveau in anii 50-70. Bun, la cele care sunt in SG inteleg (desi si aici e discutabil: Certina sau Tissot de ce nu pot folosi in paralel cu ETA si ceea ce au facut ei inainte, calibrele lor in house dezvoltate in anii 50-60 - ce atata monopol?), dar la cele care nu sunt? Unele au disparut, e adevarat, dar cele care sunt si in ziua de azi?

De ce toti se cramponeaza pe 5 mecanisme? De ce toate cronografele au Valjoux? De ce firme ca Doxa de exemplu nu mai echipeaza ceasuri cu FHF cum a facut-o cu atatea mii de ceasuri? Nu zic ca e foarte bun FHF dar e diversitate. Sunt o multitudine de mecanisme si calibre care au fost bune si acum nu le mai vrea nimeni in ceasurile noi, trebuie sa iei vintage pentru asa ceva. Ce faci daca vrei un Longines Evidenza nou cu cal 490 (mecanic)? Franken.

Inca ceva: de ce alte firme nu folosesc mecanisme dezvoltate de altii: gen Cyma, Marvin, Record etc in ceasurile lor? Ma refer la mecanismele care erau acum 50 de ani ale lor. E ceva care tine de patent, drepturi de autor, chestii de genul?

P.S.: O vizita pe la subforumul de vintage o sa va puna pe ganduri - pe cei care nu citit pe acolo.
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

bonheur scrie:Eu chiar vroiam sa intreb mai demult: de ce atatea case au renuntat la mecanismele pe care le aveau in anii 50-70.
Raspunsul poate fi inteles doar privind lucrurile in context.
Inceput anilor `70, prin aparitia quarz-urilor ieftine, a reprezentat colapsul horologeriei elvetiene. Multe firme cu traditie au falimentat, altele au intrat "in coma". Hajek a reusit sa reanimeze ceva "pe ici pe colo" aducand pe linia de plutire unele din aceste firme. Pretul platit a fost uniformizarea. (Ca exemplu declinul suferit de Longines mi se pare enorm, de la mecanisme proprii de un rafinament deosebit au ajuns la exasperantul ETA).
Alte firme au sucombat ajungand, dupa decenii, sa fie reactivate doar pentru nume (Zodiac, Roamer).
Odata cu falimentul/preluarea s-a renuntat la liniile tehnologice +/- patente si chiar daca nu s-ar fi renuntat nu putem trece peste faptul ca tate mecanismele vintage (oricat de mult ne-ar place noua :wink: ) sunt depasite d.p.d.v. tehnologic.
Scoupi

Mesaj de Scoupi »

De acord cu Alex Clej. Mecanismele de acum 50 de ani pentru a fi viabile ar trebui sa fie modernizate si regandite. Asta nu s-a facut pentru ca nu a existat vointa in cadrul Swatch. Gandirea a fost de a impune un plafon si tot ce cade sub acel plafon sa fie diferentiat doar prin prisma conotatie istorice a marcii, a designului si finisajelor astfel reducandu-se costurile si maximizandu-se profitul. Astfel practic tot ce este sub Omega este tehnic la fel.
Dar se poate revitaliza un mecanism fara prea mari eforturi, Chronoswiss au facut asta, Glashutte Original, chiar si cehii de la Prim produc in-house bazat pe un vechi mecanism. Deci se poate.

http://people.timezone.com/library/tmac ... achine0001
http://www.thepurists.com/brandjpg/go/c ... cal39.html

Daca in cazul Glashutte Original a existat vointa Swatch pentru ca se tintea un segment de pret superior, firme ca Tissot sau Certina au fost lasa-te unde sunt aducand destui bani din pricina numelui istoric si fiabilitatii Eta.

Mai trebuie inteles un lucru. Swatch este un conglomerat urias care nu este reprezentat doar de firmele de ceasuri enumerate in toate listele. Swatch a cumparat practic toti producatorii de ebauches, Swatch fabrica cadrane, uleiuri, rubine, arcuri, balansiere, scule, etc. si nu doar pentru productia proprie de mecanisme. Deci vointa Swatch a fost impusa si celor mai multi producatori mai mici pentru ca, neavand putere financiara mare pentru a se dezvolta singuri, pur si simplu nu aveau de ales. Acum insa cu inflorirea popularitatii ceasului mecanic si aparitia a doi noi importanti jucatori, LMHV si Richemont, si dezvoltarea producatorilor independeti Hayek a hotarat consolidarea bazei Swatch bazandu-se pe incredere populara in mecanisme ETA si in acelasi timp slabirea competitie din acest sector.
Scoupi

Mesaj de Scoupi »

bonheur scrie:e ce toti se cramponeaza pe 5 mecanisme? De ce toate cronografele au Valjoux? De ce firme ca Doxa de exemplu nu mai echipeaza ceasuri cu FHF cum a facut-o cu atatea mii de ceasuri? Nu zic ca e foarte bun FHF dar e diversitate. Sunt o multitudine de mecanisme si calibre care au fost bune si acum nu le mai vrea nimeni in ceasurile noi, trebuie sa iei vintage pentru asa ceva. Ce faci daca vrei un Longines Evidenza nou cu cal 490 (mecanic)? Franken.
Pentru ca FHF a fost inglobata in Swatch, la fel ca AS, PUW, Lanco, Felsa, Peseux, Unitas, Oris, Durowe, Cortebert, GUB. Care alte cronografe? Landeron, Venus, Lemania sunt Swatch si nu mai produc iar ceilalti au disparut, Movado, Angelus, Minerva, Excelsior, Universal etc.
Ce alte ebaucherie cu traditie mai exista in Elvetia in afara de ETA?
bonheur

Mesaj de bonheur »

Multumesc pentru raspunsuri.

Scoupi, de asta intrebam, daca toate acele mecanisme au fost inglobate in Swatch - de ce nu se pun in ceasuri? Swatch-ul le-a luat ca sa nu ii faca nimeni concurenta cu ele dar nici ei nu le folosesc? Asta e scopul? Si daca da, de ce?
alin-stefan

Mesaj de alin-stefan »

Muuuulta apa va mai trece pe Dunare pina ii va lua locul fiabilului si decentului ETA un alt mecanism care sa-l depaseasaca dpdv calitativ si cel putin la fel de fiabil.
gherghin nicolae
Moderator

bonheur scrie:Multumesc pentru raspunsuri.

Scoupi, de asta intrebam, daca toate acele mecanisme au fost inglobate in Swatch - de ce nu se pun in ceasuri? Swatch-ul le-a luat ca sa nu ii faca nimeni concurenta cu ele dar nici ei nu le folosesc? Asta e scopul? Si daca da, de ce?

Scopul ?
Divide et Impera ! Asta era scopul . Disparitia concurentei prin inglobare/asimilare ...Cica ajutorare . Oare nu suna cunoscut si pentru alte domenii ?
-Abigail Van Buren
ate14

Mesaj de ate14 »

Nu prea apreciez eu folosirea englezismelor, dar unele suna tare bine: keep an open mind!
Tot vad discutii inversunate bazate, din pacate, pe idei preconcepute. A mai fost una legata de masini, unde se faceau afirmatii legate de masini, in special japoneze, care m-au amuzat teribil.
Blamati ceasurile quartz? Pai, asa cum zicea Alex Clej, dupa criza quartz am fi avut numai baterii in ceasuri sau ar fi disparut si mai multe marci daca cu ar fi existat ETA sa dea mecanisme. Lucrurile nu au fost chiar asa de simple! A fost o criza colosala, iar salvarea industriei ceasurilor a venit de la Swatch, chiar daca asta a insemnat o uniformizare a mecanismelor. Cererea pentru ceasurile quartz a cunoscut o crestere imensa, in timp ce evident cea pentru cele mecanice a fost in cadere libera. Ce puteau face producatorii? Sa se adapteze sau sa moara! Cine nu s-a adaptat, a murit! Si, din pacate, cimitirul numelor mari din orologerie e plin! Daca nu ai cerere, cui sa vinzi? Cum sa sustii o linie de productie fara sa ai vanzari? Cum sa iti produci in continuare un mecansim daca vinzi 10 bucati pe luna din el? Aici a suplinit ETA. Daca pe mine ca producator ma costa infinit mai putin sa cumpar de la ETA, decat sa imi produc in continuare mecanismul meu, ce fac? Prima varianta ar fi sa cresc pretul si sa-mi vand produsul cu un pret de x ori mai mare decat vindeam acum 3 ani, cand exista cerere. Acum 3 ani ceasul meu era cumparat la 150 de dolari, sa spunem, dar azi cand nu mai exista cerere, cine sa mi-l cumpere la de x ori pretul? Deci, pica! Atunci, gasesc o alta solutie, ca am auzit eu ca-s unii care sunt dispusi sa imi vanda ebauche, ca ei avand productie mare, au costuri mici si asa traim toti frumos si voios. Si asa, ca fapt divers, imi vand un mecanism frumos si fiabil, care mai e si precis. Hai ca nu e chiar asa de rau, am sanse sa scap! Si cand ne-o merge mai bine, poate ajungem din nou la productie proprie si la inovatie. Dar, decat sa murim, mai bine sa traim...zic!
Swatch a reusit sa mentina atatea firme frumoase. Si uite ca prin eforturi sustinute si mult marketing au reusit sa mentina in viata, sau chiar sa reinvie ceasul mecanic. cati ar fi murit daca nu puteau sa puna un 7750 sau un 2824? Multi, foarte multi!
Blamati Tissot, Longines, Omega? Era mai bine sa ramana la muzeu? Sa nu mai existe azi? Asta e, au avut o perioada de decadere, dar decaderea a insemnat supravietuire! Da, Omega si Longines au avut o perioada in care nu au stiut decat 2824, 2892, 7750 etc Datorita acestor cifre seci, au ramas cu noi! Iar acum dupa atatia ani, renasc! Omega a urcat si are mecanisme deosebite astazi, este din nou in-house. Longines urca si el in locul lasat de Omega si prezinta Chronograph Column Wheel la un pret de neegalat, sau Master Collection 6 Retrograde, care chiar daca se bazeaza pe un Valgranjez aduce modificari si complicatii fara egal pe acelasi nivel de pret.

Swatch Group a omorat? Poate, dar cat a salvat!

Breguet, Blancpain, Glashütte Original, Jaquet Droz, Léon Hatot, Omega, Tiffany & Co., Longines, Rado, Union Glashütte, Tissot, ck watch & jewelry, Balmain, Certina, Mido, Hamilton, Swatch, Flik Flak, Endura and Tourbillon.

ETA, Nivarox-FAR, François Golay, Comadur, Rubattel et Weyermann, MOM Le Prélet, Universo, Manufacture Ruedin, Simon Et Membrez, Lascor, Novi, Swatch Group Assembly, DYB, EM Microelectronic, Renata, Micro Crystal, Oscilloquartz and Swiss Timing.

Uneori e nevoie de sacrificii ca sa supravietuiesti. Uneori e nevoie sa devii mai modest, sau mai cumpatat ca sa fii din nou mare. Inadaptabilitatea inseamna moarte, de cand e lumea!

Stiu, am luat-o usor pe ulei, dar lucrurile nu sunt atat de negre cum par uneori.

"Think outside the box"
Time is on my side!
Born an original, don`t die a copy!
GEO

Mesaj de GEO »

Am zis ca nu ma mai bag, dar n-am ce face! Trebuie.
"ate14" suntem pe aceeasi frecventa. Poate nu m-am exprimat eu bine in ce am scris mai devreme dar realitatea este cea descrisa de dumneavoastra mai sus. Hyek a luat decizia asta tocmai pentru ca nu mai aveau timp sa dezvolte si altceva. SG trebuia sa produca de fapt pentru altii in cantitati enorme! Pai atunci cand gatesti pentru o armata toata ziua (de la 8 la 22:00) si cazi frant seara, mai ai timp sa mananci ci tu ceva?
Punctul pe "i" insa, a fost pus mai sus, de Alex Clej: ""mecanismele vintage (oricat de mult ne-ar place noua :wink: ) sunt depasite d.p.d.v. tehnologic"". Pai in conditiile astea cum sa le mai produci? Poate ca se putea acest lucru imbunatatind materialele, piesele. Probabil ca SG a facut o selectie a lor si apoi a stabilit ce sa produca, nu stiu. De ce nu au renunta totusi la Peseux, Unitas, Valjoux etc.?
Chiar ei spuneau intr-un interviu ca Peseux 7001 (ETA 7001) are costuri cam mari de productie si se mai gandesc daca-l vor mai produce. De ce? Pentru ca nu este folosit decat de putine firme care-l modifica. La fel si Unitas, este folosit ca mecanism de baza care apoi este modificat.
M-as bucura enorm sa existe o concurenta serioasa pentru ETA, sa existe mici manufacturi care sa-si produca singure calibrele, firm care sa faca ETA sa tremure, dar din pacate nu exista.
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

ate14 scrie: .....""mecanismele vintage (oricat de mult ne-ar place noua ) sunt depasite d.p.d.v. tehnologic"".....
:lol: Am vrut sa spun ca sunt in general depasite. Evident ca exista si exceptii; mecanisme vintage net superioare celor actuale (Lemania 1340,1341,5100 etc) dar la care marele inconvenient l-a reprezentat pretul mare de fabricatie :( .
GEO

Mesaj de GEO »

Aveti idee unde as putea sa gasesc un ceas cu calibrul 2950 sau 2142 (Tissot-Omega). Cred ca sunt destul de rare. Aceste calibre ar trebui relansate pe piata europeana! Ar fi incredibil.

Mersi!
Scrie răspuns