Simpozionul „Timpul si Omul” Muzeul Ceasului

Am avut placerea ca in acest an sa fiu invitat la Simpozionul “Timpul si Omul” gazduit de Muzeul Ceasului din Ploiesti.

Am acceptat aceasta invitatie dintr-o oarecare curiozitate,pentru a  incerca sa ma lamuresc  asupra activitatii unei institutii bugetare legate de orologerie si  interesul lor legat de acest domeniu.

Spre surprinderea  mea,am intalnit acolo un colectiv entuziast,cu o reala pasiune in domeniul istoriei orologere Romanesti.In ciuda dificultatilor birocratice,cu care orice institutie bugetara Romaneasca se confrunta,acest colectiv a reusit sa organizeze pe parcursul celor doua zile o intalnire cu un program interesant,care a cuprins atat prezentari de specialitate cat si vizitarea Manastirii Sinaia si a Casei Memoriale George Enescu.Mare parte a  acestui  Simpozion a fost finantat din sponzorizari obtinute prin efortul colectivului Muzeului Ceasului.

Participarea la acest simpozion a fost destul de eclectica,de la colectionari de ceasuri si cutii muzicale,la istorici si muzeografi,de la persoane cu legaturi in domeniul orologeriei pana la persoane pentru care timpul este  doar un concept filosofic,lucru reflectat in prezentarile sustinute.Dar tocmai aceasta mixtura de personalitati a dat savoare acestui Simpozion.

Am apreciat in mod deosebit deschiderea acestui coleciv,care ca si formatie profesionala nu au pregatire in domeniul orologer,catre acumularea de informatii tehnice si de specialitate,dorinta acestora de a invata cat mai multe despre partea tehnica a orologeriei.Din pacate lipsa de interes a tehnicienilor-ceasornicarilor-in domeniul istoric si muzeal isi spune cuvantul si se reflecta in dificultatea personalului Muzeului de a avea acces la informatie corecta,coerenta si la timp pentru a-si desfasura activitatea in mod eficient. .Dar tocmai acesta este dorinta colectivului Muzeului,de a incerca sa remedieze aceste mici lacune,iar acest lucru cred ca este posibil cu ajutorul nostru dezinteresat ,al pasionatilor de ceasuri,al colectionarilor si tehnicinielor in domeniu.

De aceea ,personal,m-am oferit sa incerc sa ajut acest colectiv,lucru pe care va invit si pe Dumneavoastra sa-l faceti,in incercarea de a pastra o clipa de istorie prin ceasurile existente in patrimoniul Muzeului Ceasului.

In cele ce urmeaza am sa prezint cateva lucrari prezentate la acest Simpozion,pe care le gasiti in sectiunea de “Articole” a acestei pagini.