model: EQW-M1000DB-1AER
filmul de prezentare:
http://www.youtube.com/watch?v=lc9uGUgJpuQ

ceasul ar fi un g-shock dar intr-o prezentare cu pretentii si ca sa fie un ceas complet ii lipseste compasul, barometrul, termometrul si altimetrul.
prezentare pe scurt:
* Neobrite - A luminous coating provides long-term illumination in the dark after only short exposure to light
* Daily Alarm - An accoustic signal goes off daily at a set time
* Water Resistant 100 Metres
* World Time - 29 time zones (48 cities) city code display daylight saving on/off
* Mineral Glass - Hard glass resists scratching
* Solar Power Rechargeable power cell
* Time Calibration Signals Frequency: 60.0 kHzStation name: DCF77 (Mainflingen Germany) Frequency: 77.5 kHzStation name: MSF (Anthorn in Cumbria England) Frequency: 40.0 kHz (Fukushima) / 60.0 kHz (Fukuoka/Saga) Station name: JJY (Fukushima Fukuoka/Saga Japan)Frequency: 68.5 kHzStation name: BPC (China)
* Tachymeter
* Full Auto Light Afterglow
* Time calibration signal reception -Auto receive up to six times a day (Remaining auto receives cancelled as soon as one is successful)
* Manual receive - Last time received display. Other: Transmitter selection
* Auto-calendar - Pre-programmed until year 2099
* Date display - The current date is shown on the display
* 1/20 Sec Stopwatch
* Power save function
* Battery type - Battery operating time: Approx. 5 months on rechargeable battery (operation period with normal use without exposure to light after charge)
* 12/24 hour format
* Accuracy: +/- 15 seconds per month
* Measuring modes - Elapsed time cumulative elapsed time lap time - Others: Selection distance input (Input range: 0.0 to 19.0); Selection average speed indication; fastest lap time indicator.Elapsed time split time 1st-2nd place times
* Low battery warning
* Regular timekeeping - Analogue: 3 hands (hour minutes (hand moves every 20 seconds) seconds). 3 Dials (timekeeping 24-hour stopwatch 1/20 second and 60 minute). Digital: date
* Measuring capacity 59' 59.99'
* Countdown Timer - Input range: 1 minute to 24 hours
* Other: Auto repeat
* Free Registered Delivery Within the UK
* Watch is Supplied With Official Manufacturer's Box & Guarantee
carcasa si detalii:
dimensiunea ceasului este una de casual/dress 40mm, lug 22mm, nu este greu, greutatea acestuia o da bratara altfel e usor cu toate ca este in otel, bezelul nu se invarte, are doar tahimetru pe el si pare facut in ceramica insa nu stiu sigur in ce material este facut, cert este ca nu e plastic si nici metal.
bezelul este de o nuanta violet foarte inspirat aleasa si se asorteaza cu cadranul care este tot de un mov-violet de catifea(partea unde este scris 'casio' si 'edifice')

cadranul este pe nivele, nu este plat, este 3D, in filmele de prezentare de la casio mai este si denumit '3D chronograph' si are si parti din cadran in fibra de carbon( in jurul datei).
limbile sunt foarte inspirat facute, scheletonizate, secundarul este rosu pentru a fi foarte lizibil si impreuna cu cadranul 3D da o impresie futuristica.
detaliile de executie sunt maxime dupa cum se vede in poze:

fiind un ceas cu limbi as fi preferat sa aiba cheitza dar nu ma deranjaza pentru ca din punctul de vedere al preciziei si reglarii ceasului...nu il voi mai atinge.
are patru butoane care dupa reglarea ceasului vor fi folosite pentru a accesa meniurile si a folosi cronometrul.

performanta:
aceasta este intr-adevar punctul forte al ceasului, ceasul face de toate, efectul vizual cu ceasul in diferite moduri este foarte interesant si atrage atentia, la ceasurile digitale este o banalitate deja dar sincer nu credeam ca pot fi indesate atatea functii intr-un ceas analog fie el si quartz.
nu stiu ce calibru foloseste insa datorita seriei g-shock casio a reusit sa se impuna ca lider de piata pe segment.
De fapt acest ceas are tot ce e mai bun de la casio, nu am avut sau nu am vazut pe viu un ceas oceanus insa cred ca nu este cu mult in urma seriei de top oceanus.
prezint mai pe scurt cele mai importante dintre functiile ceasului cu toate ca la inceput, mai sus, sunt destul de prezentate in engleza asa cum le-am luat si eu de pe internet:
-quartz solar: +/- 15sec/luna
-radio controlat
-perpetual calendar
-tahimetru
-cronometru: 1/20sec
-timer
-alarma
-power save
-world time, 29 orase
-home city/home meridian
-ora de vara/de iarna
-dual time
-am/pm
-100 wr
-low battery warning
recomand citirea cu atentie a manualului stufos dealtfel ca sa nu te pierzi in detalii si meniuri. de aceea setarea ceasului este un chin pentru cei mai comozi dintre noi, pentru cei carora le place un ceas complicat si cu multe setari este o delectare dar odata setat ceasul nici ca-l mai atingi.
fiecare cadran face cateva functii si este o placere sa vezi ceasul trecand de la un mod la altul, sa vezi si sa butonezi ceasul schimband functia este o placere, cronometrul lasa o impresie de genul 'waw' si poate fi folosit cu foarte mare precizie, de 1/20sec, se citeste de altfel foarte usor.
o alta functie care are un efect vizual de impact pentru ca mai rar se vede asa ceva este modul timer, cel care merge ca bomba: 9,8,7,...3,2,1 pentru ca secundarul o ia in sens invers; modul timer ca si cronometrul masoara de la, respectiv pana la 23h59m59s.
a se vedea filmul caci este elocvent, de altfel chiar acest film m-a determinat sa il cumpar.
radio control:
este capabil de a primi semnal practic de la toate statiile, in romania se updateaza de la statia din germania, de la mine de acasa se updateaza(prinde semnal radio control) dar doar de afara, adica de pe balcon sau de la fereastra.
updatarea se face in mod auto dar si manual, in plus exista posibilitatea de a verifica daca ceasul s-a updatat pe ziua respectiva si in acest sens secundarul se seteaza pe 'y' sau 'n' (adica 'yes' sau 'no')in functie daca a primit semnal sau nu iar in timp ce primeste semnal, este ca si la ceasurile citizen, secundarul se pozitioneaza pe 'r' adica ready apoi 'w' (work). la finele operatiunii in functie daca s-a updatat sau nu secundarul se pozitioneaza pe 'y' sau 'n' in functie de succesul operatiunii facute.
imi place in mod deosebit caci dupa cum am mai spus este un g-shock mai spalat adica in haine de gala si acum pe curea de piele parca merge purtat mai mult decat casual, poate chiar casual/dress.

bratara:
solid link, imbinari cu pini, este de calitate insa se simte ca totusi parca nu este punctul forte. se zgarie foarte usor, a mea este deja foarte zgariata cu toate ca ceasul a fost purtat relativ putin si a vazut doar tinute casual, nu se vede urat insa comparat cu bratata lui seiko monster care este nemenajat diferenta este mare in ceea ce priveste rezistanta la zagrieturi.
catarama este si ea de calitate inalta, este semnata edifice.

cateva poze de prezentare de pe internet:
fosforul:
nici aici nu este punctul forte, nu este un ceas diver sau survival deci nu trebuie prea mult fosfor, fosforul este aplicat prin vopsire, in noapte se vede ore bune insa luminozitatea este slabutza, cel mai bine acesta performeaza cand ceasul este purtat casual si te duci cu el in spatii cu luminozitate scazuta(bar, restaurant).
dupa mine mai bine nu avea deloc fosfor si in acest fel balanta ar fi inclinat mai mult inspre domeniul casual/dress.

rezistenta la apa, geamul si capacul:
wr 100m, mai mult decat necesar, fara pretentii de diver.
geamul este mineral, ar fi meritat safir la cum arata ceasul dar cred ca daca ar fi avut safir s-ar fi apropiat mult de seria oceanus si poate ca ar fi canibalizat din vanzarile acesteia din urma.
daca vrei safir si finisari cu adevarat de top atunci seria oceanus este ceea ce ne trebuie insa si pretul va fi pe masura.
capacul este prins in 4 suruburi si are scris in dreptul fiecarui buton functia acestuia pentru ca posesorul sa-si aminteasca sau sa se ghideze usor asupra functiei butoanelor:

pe mana vine bine, confortabil si usor:

concluzie:
ceasul nu are pretentii, este doar foarte bine facut, detaliile sunt maxime.
are si minusuri(bratara e de calitate dar se zgarie foarte usor, fosforul slab, geam mineral) dar si puncte forte(complicatii fara numar, atentie la detalii), per total pretul ceasului devine unul mic pentru ce ofera.
se preteaza foarte bine pentru cei care calatoresc mult dar vor sa aiba la mana un ceas cu mai multa prestanta.
la birou, la o iesite cu prietenii, in vacanta, in weekend, sunt nenumarate ocaziile in care acest ceas poate fi purtat, se mai adreseaza obsedatilor de precizie, celor care vor multe functii pe un ceas care cel putin teoretic este 'perpetual' fara batai de cap cu schimbatul bateriei, fara batai de cap cu precizia si fara batai de cap cu schimbatul datei.
fiind quartz si solar nu ma deranjaza ca il pot purta mai rar, nu are nevoie de intoarcere si nici de lumina chiar pentru luni si luni de zile dar cine dintre noi pasionatii ar tine un ceas in sertar la intuneric asa ca in zilele cand nu il port il asez pe raft cu fata spre geam.
stiu ca ma pot baza oricand pe acest ceas, precizia nici nu conteaza, este precis oricand si il pot folosi zi de zi pentru verificarea abaterilor ceasurilor automatice.
la prima vedere ceasul chiar impresioneaza prin design si multi m-au intrebat ce am la mana, cand le-am spus si au facut ochii mari, ceasul a placut tuturor.
este un ceas frumos care imi place in mod deosebit si il port mai rar atunci cand vreau sa mai schimb atmosfera si sa ma mai detasez sau sa ma calmez cu capul de febra mecanismelor mecanice in -house.
nu degeaba ceasul face parte din top 10 japoneze(un top mai mult sau mai putin oficial dar ceasul este acolo, este in carti):
http://www.askmen.com/top_10/entertainm ... hes_9.html
...iar pentru cine doreste mai mult, urmatorul pas logic daca va place acest design in locul clasicului g-shock ar fi modelul 'EQW-M1100DC-1A2JF' cu remarca ca este mai sporty si are cronometru de 1/1000sec dar si pretul mai mare, aproape dublu:
poze luate de la seiya( http://www.seiyajapan.com/c=JIYVGJ9C901 ... 1A2JF.html )