Elysee versus Orient

Sfaturi, intrebari, cu privire la viitoarele achizitii orologere.
catalin.v

Re: Elysee versus Orient

Mesaj de catalin.v »

Clipper, eu vad utilitatea functiei PR exact pe invers, la automatice si nu la cele cu intoarcere manuala. Sa ma explic: la ceasurile cu armare manuala este recomandat ca intoarcerea sa fie in jurul aceleiasi ore, dimineata cu precadere. Deci, odata ce in fiecare dimineata eu voi arma ceasul, fireste ca voi sti ca ceasul va functiona pana cel putin a doua zi chiar si in conditiile in care nu il voi pune la mana. Ceasul va avea energia de mers asigurata, pe cand la un ceas automatic, nu stiu exact cat este de incarcat daca il voi lasa pe masa fara sa il port. Concret, nu o data se intampla sa vad ca duminica seara ceasul automatic al sotiei mele era stat pentru ca ea nu il mai punea la mana de vineri, deci nu aveam cum sa stiu cand rezerva lui de mers este pe sfarsite. In cazul meu, acum port doua ceasuri automatice prin rotatie, unul cu indicator power reserve si celalat fara. In momentul in care vad la cel cu indicator ca mai are putine ore de functionare, atunci pe ala il pun la mana. Deci, nu pot intelege de ce zici ca nu ar fi utila complicatia asta la un automatic...cu-atat mai mult cu cat uun ceas mecanic este intors constant in cadrul aceleiasi ore ale fiecarei zile.
" Pai nu ti-am spus ca n-am? Ce sa-ti fac eu daca n-am? De unde sa dau? N-am!"
Clipper

Mesaj de Clipper »

catalin.v scrie:Deci, nu pot intelege de ce zici ca nu ar fi utila complicatia asta la un automatic...cu-atat mai mult cu cat uun ceas mecanic este intors constant in cadrul aceleiasi ore ale fiecarei zile.
Pentru ca probabil nu pui pret pe functia de baza a ceasului: indicarea cu cat mai mare precizie a timpului, ceasul fiind un instrument in primul rand si abia apoi alte lucruri pe care ni le dorim de la ceas in functie de aspect, calitatea finisarii, complicatii, statut social, rezistenta apa, bijuterie sau orice altceva conteaza pentru un om sau altul.

Ceasul nu are de unde sa stie daca este dimineata sau seara, el saracul este doar o insiruire de piese care nu relationeaza cu lumea in niciun fel. Ideea de a il arma zilnic si dimineata nu este un exemplu musai de urmat si in mod surprinzator ce scrii tu imi sustine ideea mea si nu ideea ta :lol:
Daca luam ca exemplu banal un ceas cu rezerva de putere de 2 zile, producatorul ceasului (si mai departe ceasornicarul, dupa ce ceasul iese din garantie si are nevoie de service) se confrunta cu marea problema legata de cum va folosi omul ceasul:
  • daca presupune ca il intoarce in fiecare zi atunci inseamna ca poate conta pe faptul ca ceasul va fi incarcat minim 50% tot timpul si isi poate permite un reglaj mai fin, orientat spre precizie si sa ramana in vigoare constrangerile uzuale (temperatura, pozitia in care este mentinut ceasul, activitatea/sedentarismul purtatorului, eventuale socuri peste limita)
  • daca presupune ca ceasul va fi intors la fiecare doua zile (pentru ca ce rost ar avea atunci o rezerva de putere mare daca nu profiti si de ea) atunci se complica situatia, deoarece daca cesul o ia inainte sa zicem cand este intors la maxim in primele ore, pe final de rezerva este posibil sa ramana in urma si fiind perioada mai mare de timp, este si mai greu de aproximat si corelat cu celelalte constrangeri enumerate la punctul precedent
Din aceste motive mie mi se pare extrem de nimerit sa iti cunosti ceasul in care parte a rezervei de putere mecanismul ofera cea mai buna performanta: cand este incarcat pana in 50%, cand este incarcat minim 50% spre 100% sau cand il lasam de la 100% sa scada la 1% ca apoi sa il ducem la 100%. Eu de exemplu am un ceas pe care daca il incarc la maxim unde are rezerva 3 zile, ca sa pic bine ca medie pe specificatiile producatorului il las pana aproape de 0% si abia apoi il mai incarc (trag linie, masor deviatia si impart la 3); daca vreau sa il mentin in parametri si mai stransi in prima zi il incarc doar pentru doua zile si il mai intorc cand ajunge spre 0, apoi mai adaug inca doua zile; daca vreau sa il tin pe deviatie 0 cu zilele il incarc zilnic doar pentru 24 de ore. Tot acest scenariu este in mod evident posibil prin prezenta indicatorului de putere.
Pe alt ceas cu 2 zile rezerva il intorc in fiecare zi, pe altul tot cu 2 zile il intorc la fiecare doua zile ca sa ating cea mai buna acurateze, fiecare are particularitatea sa.

Sunt convins ca legat de acest subiect Claudiu ne-ar putea oferi mult mai multe detalii, probabil ca un ceasornicar oarecare iti da ceasul reglat dupa cum crede si traiesti pe urma practic cu realitatea gandita de catre ceasornicar, insa un ceasornicar chiar bun m-as astepta sa discute cu clientul, ii intelege modul de utilizare al ceasului si stie si cum se muleaza (sau nu) acest stil pe considerente si limitari tehnice ale mcanismului.

Daca ar fi dupa mine as lua pentru tot forumul cate un Lange 31 cu "patented constant-force escapement", dar momentan nu pot lua unul nici macar pentru mine :D
Clipper

Mesaj de Clipper »

Si inca ceva: de ceva vreme exista un trend de a scoate pe piata ceasuri cu rezerva cat mai mare de putere, insa poate ca nu e resimtit de multa lume deoarece este vorba despre o nisa, un mecanism de acest gen probabil ca este si in house si daca mai e montat si intr-o carcasa cu un cadran cu nume sonor atunci are o piata de desfacere foarte mica. Ce vreau sa arat este ca a devenit un soi de caracteristica de marketing, un numar mai mare trebuie sa fie sigur mai bun ca unul mai mic, aceasta este psihologia, insa degeaba are ceasul rezerva de putere 5,6,7,8 zile sau cate o avea daca deviatia la masurarea timpului este atat de mare incat trebuie sa il reglezi din nou dupa o pauza in care l-ai tinut nepurtat, practic tot ce ai facut e sa nu mai fie nevoie de a ajusta data, cam acesta e singurul punct bun pe care il vad. Aceasta rezerva mai mare de putere trebuie dublata si de o tehnologie de a livra acea putere cat mai cursiv, ca sa fie o realizare remarcabila.
Ultima oară modificat 29 Oct 2019, 15:08 de către Clipper, modificat 1 dată în total.
Zar

Mesaj de Zar »

Pt. mine PR este o functie foarte utila, indiferent de tip mecanism. Personal vreau sa stiu in orice moment cum stau cu energia ...
AR1070-56E
controller

Mesaj de controller »

Clipper scrie: Daca ar fi dupa mine as lua pentru tot forumul cate un Lange 31 cu "patented constant-force escapement", dar momentan nu pot lua unul nici macar pentru mine :D

Noi vom reține totuși intenția, iar dacă vreodată ți se va oferi ocazia...te rog să nu ne uiți. :D
If time is money, I'll spend my money on time.
Emil68

Mesaj de Emil68 »

E suficienta si cate o “pendulă” pentru a urmari izocronismul...
catalin.v

Mesaj de catalin.v »

Inteleg si ce spui tu, Clipper. Adica argumentele punctului tau de vedere. Dar punctul meu de vedere difera, mai concret: nu sunt incantat de extinderea rezervei de mers (cu-atat mai mult cand are de suferit precizia) pentru ca sunt din generatia crescuta cu ideea intoarcerii ceasului zilnic. Asa, la mai multe zile s-ar putea sa uit, intelegi? Adica odata ce nu este o obisnuinta zilnica, mai mult ca sigur uit uneori daca ieri am intors ceasul sau nu... De altfel, am unitas 6497 care are rezerva de mers de 48 ore, dar eu prefer sa il armez zilnic. Aaa, plus ca intervine si placerea/tabietul ''relatiei inter-personale'' de fetisism data de intoarcerea zilnica :lol: .
De ce se vorbeste de intoarcerea dimineata? asa cum spui tu, ceasul nu stie ca e dimineata sau noapte, dar noi alegem sa-l intoarcem dimineata pentru ca dupa asta ceasul va fi in activitate cu noi, nu il lasam in aceeasi pozitie pe noptiera, asta este justificarea intorsului dimineata, tine de activitatea noastra in raport cu pozitiile in care se va afla ceasul purtandu-l.
Oricum, cred ca parerea lui Claudiu in privinta utilitatii indicatorului de rezerva la ceasurile doar mecanice sau cele automatice este extrem de bine venita!
" Pai nu ti-am spus ca n-am? Ce sa-ti fac eu daca n-am? De unde sa dau? N-am!"
anutian

Mesaj de anutian »

Da , foarte elegant si distins acest Orient. L-am vazut si probat intr-un magazin , ceva vibratii pozitive dar nu m-a convins.
Pina la urma tot de la Orient am ales un model cu power reserve
https://www.bb-shop.ro/ceas-de-mana-ori ... 34646.html

Si findca tot ne-am cantonat pe Orient , si modelul de mai jos este interesant. Dimensiunile sint ceva cam maricele pt gustul meu , in special grosimea supradimensionata banuiesc pentru a incapea complicatiile .
https://www.bb-shop.ro/ceas-de-mana-ori ... 51445.html
anutian

Mesaj de anutian »

Si acest clasic Doxa este frumos si interesant ; pretul pare destul de piperat chiar si la reducere , si nu imi dau seama daca chiar face banii
https://www.bb-shop.ro/ceasuri-de-mana- ... ic_f7.html
anutian

Mesaj de anutian »

Va propun si acest superb Citizen cu PR
https://www.bombastic.ro/8-ceasuri-barb ... nda&page=2
In privinta mecanismului , este mai fiabil si reusit decit cele care echipeaza Orient-urile din postarile anterioare?
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Legat de rezerva de putere extinsa la ceasurile cu armare manuala,si argumentele aduse de Clipper,sunt deacord cu ele tehnic,insa am de adaugat anumite lucruri.
Ceasurile cu rezerva mare de putere,sunt gandita ca si cele cu rezerva normala,cu un grafic de descarcare asemanator doar ca pe o perioada mai mare de timp.In plus,majoritatea ceasurilor cu indicator,au o portiune de alerta pe indicator-de obicei de alta culoare-care ne ajuta sa ne dac seama ca ceasul este in portiunea de arc in care isocronismul este afectat,si ca ar trebui sa-l tragem,pentru a avea precizia data de producator.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Scrie răspuns