Instrument pt demontarea geamului la un ceas
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Instrument pt demontarea geamului la un ceas
Buna ziua,
Am avut o mica problema cu un ceas mai vechi (secundarul atingea cadranul) si am mers la ceasornicar.
Ma asteptam ca ceasornicarul sa demonteze mecanismul, si sa-l scoata din carcasa pt a ajunge la cadran.
Cind, surpriza! A desfacut direct geamul cu un instrument similar celui de mai jos:
http://www.ebay.co.uk/itm/Crystal-lift- ... 2c61515a8e
Mentionez ca ceasul meu are un geam de plastic.
Din cite vad eu, acest instrument actioneaza pe principiul urmator: se stringe ca o menghina in jurul geamului, fortind astfel micsorarea diametrului pina cind geamul se poate ridica.
Si acum intrebarea (sau confirmarea): imi imaginez ca se pot demonta NUMAI geamuri de plastic cu acest instrument, corect?
Spun asta pt ca ma gindesc ca daca este vorba de un geam mineral sau safir, nu are elasticitatea plasticului si ca atare s-ar sparge daca se foloseste acest instrument.
Si inca o intrebare va rog: un geam se cristal sau safir cum se poate demonta?
Multumesc frumos,
marius
Am avut o mica problema cu un ceas mai vechi (secundarul atingea cadranul) si am mers la ceasornicar.
Ma asteptam ca ceasornicarul sa demonteze mecanismul, si sa-l scoata din carcasa pt a ajunge la cadran.
Cind, surpriza! A desfacut direct geamul cu un instrument similar celui de mai jos:
http://www.ebay.co.uk/itm/Crystal-lift- ... 2c61515a8e
Mentionez ca ceasul meu are un geam de plastic.
Din cite vad eu, acest instrument actioneaza pe principiul urmator: se stringe ca o menghina in jurul geamului, fortind astfel micsorarea diametrului pina cind geamul se poate ridica.
Si acum intrebarea (sau confirmarea): imi imaginez ca se pot demonta NUMAI geamuri de plastic cu acest instrument, corect?
Spun asta pt ca ma gindesc ca daca este vorba de un geam mineral sau safir, nu are elasticitatea plasticului si ca atare s-ar sparge daca se foloseste acest instrument.
Multumesc frumos,
marius
Re: Instrument pt demontarea geamului la un ceas
Dl. Sicone, nu sint sigur ca am inteles corect raspunsul Dvs.: va referiti la geamurile de crystal sau safir, ca se pot demonta cu presa?
Iar in ceea ce priveste acel instrument de pe ebay, este numai pt geamurile din plastic?
Multumesc,
marius
Iar in ceea ce priveste acel instrument de pe ebay, este numai pt geamurile din plastic?
Multumesc,
marius
- gherghin nicolae
- Moderator
Numai geamuri de plexic/hesalit se pot demonta cu respectiva piesa. Logic , pentru ca geamurile din sticla sau cristal s-ar sparge/crapa .
Raspuns :
Depinde de sistemul de prindere . Unele au o rama , caz in care se demonteaza rama respectiva, altele nu au rama si trebuie scos mecanismul pentru ca sa fie demontat cristalul sau geamul .
Presa se utilizeaza pentru a fixa geamul sau rama cu tot cu geam .
Completari poate sa aduca Claudiu , insa depinde de fiecare rama/ceas in parte , ce fel de sistem foloseste .
Raspuns :
Depinde de sistemul de prindere . Unele au o rama , caz in care se demonteaza rama respectiva, altele nu au rama si trebuie scos mecanismul pentru ca sa fie demontat cristalul sau geamul .
Presa se utilizeaza pentru a fixa geamul sau rama cu tot cu geam .
Completari poate sa aduca Claudiu , insa depinde de fiecare rama/ceas in parte , ce fel de sistem foloseste .
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
Multumesc pt clarificare Dl. Nicolae!
Cristalele care sunt presate in garnitura,sunt mai greu de demontat.Se scoate mecanismul,se pune capacul inapoi pe carcasa,se incalzeste carcasa,iar apoi cu o pompa ,prin lacasul remontoarului,se baga brusc presiune in carcasa,iar geamul este de presupus sa sara afara din garnitura.
Cristalele lipite cu adeziv la UV trebuiesc incalzite bine,dupa care se depreseaza dinspre interior catre exterior cristalul.Aici exista riscul spargerii.
Cristalele lipite cu adeziv la UV trebuiesc incalzite bine,dupa care se depreseaza dinspre interior catre exterior cristalul.Aici exista riscul spargerii.

Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Nu stiu daca e locul potrivit. . Am un cesuletz electric, marca Pierre Lannier, de dama la care s-a spart gemuletzul, era bombat si din sticla. Am scos mecanismul, si gemuletul spart, l-am reconstituit si am masurat diametrul , are 21,6 mm. Mai are o garnitura alba care intra cam fortat , are diametrul un pic mai mare dar cu bunavointa o pot inghesui la loc.
Am si eu cateva intrebari:
1. unde pot sa gasesc o sticla la dimensiunile respective, curbata preferabil daca nu, dreapta, nu este plastic. De taiat singur nu cred ca pot sa o tai si sa o slefuiesc astfel incat sa iasa perfect rotunda si dreapta in sectiune (am niste placute de sticla perfect plane groase de 1 mm de la cromatograme).
2. cum se face montarea? incalzesc carcasa? cum se incalzeste caracasa, pe un fier de calcat sau resou sau este suficient un feon?
Am si eu cateva intrebari:
1. unde pot sa gasesc o sticla la dimensiunile respective, curbata preferabil daca nu, dreapta, nu este plastic. De taiat singur nu cred ca pot sa o tai si sa o slefuiesc astfel incat sa iasa perfect rotunda si dreapta in sectiune (am niste placute de sticla perfect plane groase de 1 mm de la cromatograme).
2. cum se face montarea? incalzesc carcasa? cum se incalzeste caracasa, pe un fier de calcat sau resou sau este suficient un feon?
du-te la ceasornicar!
Nu stiam ca a trebuit sa-mi cumpar calculator, sa invat sa lucrez pe el, sa ma abonez la internet apoi sa intru pe un forum dedicat discutiilor despre ceasuri pt ca sa primesc un astfel de sfat.
minutul 1:50 si 2:04Taraxacus scrie:Nu stiam ca a trebuit sa-mi cumpar calculator, sa invat sa lucrez pe el, sa ma abonez la internet apoi sa intru pe un forum dedicat discutiilor despre ceasuri pt ca sa primesc un astfel de sfat.
watch crystal replacement
diy: how to change a watch glass
si mai sunt multe asemenea daca vei cauta in engleza pe google "replace watch crystal" sau alte cautari asemanatoare.
poate ti se pare usor sa schimbi sticla la un ceas. incearca mai intai pe un ceas cu sticla de plexic, scoate-o si apoi bag-o la loc. apoi, cauta un plexic nou pentru acelasi ceas si incearca sa-l montezi. daca ai reusit, cumpara doua-trei geamuri din sticla si incearca sa le montezi. din poze pare simplu, dar cel care face acest lucru a spart sau a stricat sute ca sa ajunga la performanta asta. chiar dupa mii de geamuri schimbate, tot se mai intampla sa distruga cate unul, si asta pentru ca dimensiunile nu sunt STAS (desi ar trebui) si exista mici diferente intre geamuri. lasa pe fiecare sa-si faca treaba pe care au invatat-o. le va iesi mai bine si mai repede decat cuiva care abia experimenteaza. dealtfel, poti incerca sa faci si sticla curbata. cred ca sunt filmulete care explica foarte exact temperatura la care se inmoaie sticla si se poate modela. trebuie doar un cuptor, ustensile si bani pentru combustibil, piatra diamantata pentru slefuit, solutie pentru lipit, lampa cu ultraviolete si timp, dar nu exista satisfactie mai mare ca atunci cand le arati prietenilor un ceas cu sticla stamba si le spui: "eu am facut-o. la inceput era plana!" iti urez succes! cu stima, eugen
Topicul general se cheama "Intreaba ceasornicarul" sau Ask the watchmaker asa ca am intrebat si ce am primit ca raspuns? simplu, daca ai o problema du-te la ceasornicar. Stiu ca nu este usor si ca exista meserii si meseriasi dar exista si amatori sau pasionati, oameni care au cate un hoby si vor sa afle mai multe sau care nu au nicio meserie dar au varsta la care ar vrea sa si-o aleaga in functie de aptitudini. Poate nu ar fi rau sa deschideti o rubrica si pt incepatori sau poate ar trebui sa avertizati ca acest forum este numai pt profesionisti. In rest numai bine !
nimeni nu a spus ca este un forum pentru profesionisti. este un forum facut de un profesionist si care incearca (ajutat si de alti cunoscatori), sa dea raspunsuri celor ca noi, amatorii. dar, una este sa spui ca un ceas are mecanismul x si alta sa inveti pe cel care intreaba cum se schimba sticla de cristal la un ceas care are wr100. teoretic este simplu, pui sticla la locul ei si apesi . acest lucru l-ai aflat. aici ne izbim de practica, cu bune si cu rele in spate, practica datorita careia unii sunt profesionisti si altii doar amatori. nu stiu ce varsta ai si vrei sa inveti o meserie sau este doar un hobby. vorba "Meseria se fura", s-a cam invechit. acum ai nevoie si de cineva care sa te invete, poate doar sa-ti explice ca in masina de curatat cu ultrasunete se pune cantitatea x de solutie, timpul t, temperatura t1, si o mana de piese care odata erau un cronometru in cutii separate. si carcasa fara geam. sa lasam profesionistii sa-si faca treaba, lucrurile au evoluat si policalificarea are din ce in ce mai putini adepti. cu stima, eugen
ps: de obicei ne bagam sa facem lucruri pe care nu le stim din considerente economice sau care tin de timp: schimb o priza stricata pentru ca dureaza pana vine electricianul, si economisesc macar 30 de lei (drumul, manopera, timpul...). dar s-ar putea sa ma curentez, mor, inmormantarea e scumpa, familia ramane fara mine etc... atunci care-i economia? pentru 10-15 lei nu merita sa spargi sticla de ceas pe care ai cumparat-o cu tot atatia bani. si poate raman cioburi in ceas, intra in mecanism, atunci vei fi nevoit sa-l duci la ceasornicar sa ti-l desfaca si sa ti-l curete. si te va costa 45 lei si vei adauga si banii pentru sticla si manopera. si vei ajunge la concluzia ca mai pui ceva si cumperi un ceas nou. si uite asa merge economia inainte. pentru ca 0,001% din pretul ceasului va ajunge in buzunarul muncitorului chinez, care-si va lua trei boabe de orez si va mai lucra o zi. pe cand daca te duci din prima la ceasornicarul roman, 60% intra in buzunarul lui si cumpara jumatate de kg de carne cu care face mancare pentru doua zile, pentru toata familia. si vine si a doua zi la serviciu, si mai repara cateva ceasuri. si sotia are putere sa stea acasa si sa faca si curatenie si mancare. si copilul merge la scoala si se pregateste sa invete o meserie de viitor, in care sa nu stea cu lupa pe ochi o viata ci sa stea cu ochii in monitor. si profesorul vine si el la scoala pentru ca are pe cine sa invete. si statul este fericit pentru ca ia de la ceasornicar 40%, de la vanzatorul de carne inca 40% si de la profesor alti 40%. astfel cu cei 10 lei ai tai, faci economia sa mearga, si-i oferi statului 12 lei.
concluzia: China este o putere economica pentru ca lumea cumpara lucruri noi, facute de chinezi mici si multi. Romania este in colaps pentru ca nu investim in statul roman care, cf demonstratiei face ca randamentul sa fie de 120%, ceea ce este imposibil.
ps: de obicei ne bagam sa facem lucruri pe care nu le stim din considerente economice sau care tin de timp: schimb o priza stricata pentru ca dureaza pana vine electricianul, si economisesc macar 30 de lei (drumul, manopera, timpul...). dar s-ar putea sa ma curentez, mor, inmormantarea e scumpa, familia ramane fara mine etc... atunci care-i economia? pentru 10-15 lei nu merita sa spargi sticla de ceas pe care ai cumparat-o cu tot atatia bani. si poate raman cioburi in ceas, intra in mecanism, atunci vei fi nevoit sa-l duci la ceasornicar sa ti-l desfaca si sa ti-l curete. si te va costa 45 lei si vei adauga si banii pentru sticla si manopera. si vei ajunge la concluzia ca mai pui ceva si cumperi un ceas nou. si uite asa merge economia inainte. pentru ca 0,001% din pretul ceasului va ajunge in buzunarul muncitorului chinez, care-si va lua trei boabe de orez si va mai lucra o zi. pe cand daca te duci din prima la ceasornicarul roman, 60% intra in buzunarul lui si cumpara jumatate de kg de carne cu care face mancare pentru doua zile, pentru toata familia. si vine si a doua zi la serviciu, si mai repara cateva ceasuri. si sotia are putere sa stea acasa si sa faca si curatenie si mancare. si copilul merge la scoala si se pregateste sa invete o meserie de viitor, in care sa nu stea cu lupa pe ochi o viata ci sa stea cu ochii in monitor. si profesorul vine si el la scoala pentru ca are pe cine sa invete. si statul este fericit pentru ca ia de la ceasornicar 40%, de la vanzatorul de carne inca 40% si de la profesor alti 40%. astfel cu cei 10 lei ai tai, faci economia sa mearga, si-i oferi statului 12 lei.
concluzia: China este o putere economica pentru ca lumea cumpara lucruri noi, facute de chinezi mici si multi. Romania este in colaps pentru ca nu investim in statul roman care, cf demonstratiei face ca randamentul sa fie de 120%, ceea ce este imposibil.
Buna ziua,
Domnule Eugenbt, imi cer scuze daca intervin ca musca-n lapte...
NU-l cunosc pe userul Taraxacus, dar cred ca raspunsul Dvs. a divagat putin de la cel mai important lucru.
Eu sint convins ca Taraxacus stie perfect ca poate sa strice ceasul, sa sparga sticla, ca nu se merita, ca este posibil sa cheltuiasca mult mai mult ca sa repare ce-a stricat cu mina lui etc etc.
Dar comparatia cu schimbatul prizei nu este cea mai indicata in cazul de fata (acolo chiar exista pericolul curentarii care nu este deloc de neglijat).
Aici este vorba de o PASIUNE (acesta este cel mai important lucru de care vorbeam mai sus...)
Si eu tot incepator sint. Si am stricat ceasuri, si din pacate cred ca voi mai strica in continuare.
Conform logicii Dvs. n-ar fi trebuit sa demontez niciodata un ceas pentru ca exista riscul (la inceput este de fapt aproape certitudine) ca-l stric? Daca le-as duce la ceasornicar, inseamna ca nu as avea aceasta pasiune.
Dar imi plac ceasurile si ca multi altii dintre Dvs. sper ca la un moment dat sa ajungem si noi (astia mai nepriceputi si mai amariti in ale ceasornicariei) sa cunoastem macar citeva lucruri elementare despre ceasuri astfel incit sa ne bucuram de privilegiul de a mesteri un ceas fara sa mai fim nevoiti sa punem intrebari care pot parea puerile sau agasante.
Numai bine si sper ca sa nu va fi deranjat prea mult cu cele de mai sus,
marius
Domnule Eugenbt, imi cer scuze daca intervin ca musca-n lapte...
NU-l cunosc pe userul Taraxacus, dar cred ca raspunsul Dvs. a divagat putin de la cel mai important lucru.
Eu sint convins ca Taraxacus stie perfect ca poate sa strice ceasul, sa sparga sticla, ca nu se merita, ca este posibil sa cheltuiasca mult mai mult ca sa repare ce-a stricat cu mina lui etc etc.
Dar comparatia cu schimbatul prizei nu este cea mai indicata in cazul de fata (acolo chiar exista pericolul curentarii care nu este deloc de neglijat).
Aici este vorba de o PASIUNE (acesta este cel mai important lucru de care vorbeam mai sus...)
Si eu tot incepator sint. Si am stricat ceasuri, si din pacate cred ca voi mai strica in continuare.
Conform logicii Dvs. n-ar fi trebuit sa demontez niciodata un ceas pentru ca exista riscul (la inceput este de fapt aproape certitudine) ca-l stric? Daca le-as duce la ceasornicar, inseamna ca nu as avea aceasta pasiune.
Dar imi plac ceasurile si ca multi altii dintre Dvs. sper ca la un moment dat sa ajungem si noi (astia mai nepriceputi si mai amariti in ale ceasornicariei) sa cunoastem macar citeva lucruri elementare despre ceasuri astfel incit sa ne bucuram de privilegiul de a mesteri un ceas fara sa mai fim nevoiti sa punem intrebari care pot parea puerile sau agasante.
Numai bine si sper ca sa nu va fi deranjat prea mult cu cele de mai sus,
marius