Eu am mai vorbit despre precizia ceasurilor.Aceasta este data de un complex de factori,de la temperatura ceasului in momentul respectiv pana la uzurile existente in ceas.Reglarea unui ceas in parametri pe care am vazut ca ii cer majoritatea posesorilor de ceas,adica cat mai aproape de 0,este posibila doar daca ceasul este aproape de mersul ideal.Si acest lucru se intampla doar cand ceasul este nou.In acel moment sti cu siguranta ca ceasul nu are uzuri,iar mersul lui este cam maximum ce poate acel ceas. Odata cu trecerea anilor,intervin uzuri si deprecieri ale materialelor ceasului,care inevitabil duc la o precizie mai scazuta,amplitudine mai redusa si un isochronism deasemenea defectuos.Intr-un cuvant,a cere unui ceas cu ceva vechime sa mearga asa cum a mers cand a fost nou este cam mult.Pentru ca un ceas cu vechime sa mai fie adus cat de cat in parametri,ar trebui ca cel putin cateva elemente sa fie schimbate.Si nume,arcul,roata ancora,furca si balansul.Acestea sunt elementele principale raspunzatoare de precizia ceasului.Bineinteles ca nici celelalte uzuri nu trebuiesc neglijate,dar factorii principali sunt cei enumerati mai sus.Din pacate aceste elemente nu sunt intotdeauna disponibile,sau daca sunt disponibile,costurile sunt de multe ori nejustificate. In principal,marea provocare este sa scoti dintr-un ceas cat de mult se poate cu elementele existente. Ceea ce indica aparatul poate da detalii despre "forma" ceasului,la o interpretare corecta.Poate spune unde sa te uiti dupa o uzura ascunsa,sau la ce ai putea umbla pentru un mers mai bun.Dar pntru asta trebuiesc cunostinetele necesare citirii si interpretarii acetor grafice si deasemenea cunoasterea principiilor ceasului.Din pacate toate aceste cunostinte,cateodata,nu te pot ajuta sa scoti mai mult dintr-un ceas decat poate acesta. Deasemenea un lucru care trebuie punctat,si care a fost mentionat sin linkul dat,este faptul ca aparatul spune cum merge ceasul in ACEL moment,nu cum se va comporta acesta pe mana.Reglarea ceasului se face in stransa colaborare cu posesorul si purtatorul acestuia,pe o perioada ceva mai lunga,pentru a aduce ceasul cat mai aproape de ceea ce doreste stapanul acestuia.
_________________ Ceasornicar,FBHI"Parerea mea" Before you judge me, make sure you're perfect. Stati sanatosi!
|