Pentru ca cineva ma intreba despre uleiuri intr-un alt topic,am decis sa scriu o mica dizertatie legata de proprietatile si scopul uleiurilor.
Ungerea pivotilor sau a partilor care au frictiune intr-un ceas trebuie acceptata ca atare si nu cred ca intra in discutie.De aici s-ar trage concluzia ca nu sunt necesare alte discutii pe aceasta tema. Dar dezvoltarea uleiurilor si lubrifierea in general ,este de fapt o bransa de sine statatoare-Tribologia. La baza ungerii unui ceas sta idea ca ceasul este o “masinarie” total diferita de alte “masinarii”,si lucreaza in conditii cu totul deosebite.Facind o paralela,trebuie sa ne gindim ca in timp ce la majoritatea masinilor partile in miscare lucreaza in bai de ulei,sau cu ulei sub presiune adus la locul frecarii,sau in cel mai rau caz cu depozite f.mari de lubrifianti,la un ceas este imposibil acest lucru,cantitatea de ulei folosita este infima,iar depozitul de ulei minuscul,in conditiile in care acesta lucreaza 24 din 24 de ore,7 zile pe saptamana,365 de zile pe an,an de an,la parametri de precizie de 99,997%.
Obiectul lubrifierii este de a controla ,sau a diminua cit mai mult frecarea.
Praful-este cel mai mare inamic al ceasului.Particulele de praf,in combinatie cu uleiul,devine o pasta abraziva,care duce inevitabil la distrugerea lagarelor si a pivotilor-a partilor in miscare in general.Patrunderea prafului poate fi incetinita,adusa la minim,dar din pacate nu poate fi exclusa,atita timp cit un ceas “respira”,adica la cald se dilata iar la rece se contracta. Proprietatile uleiului-odata stabilit faptul ca pivotii si lagarele trebuiesc unse,urmatoarea problema este ce uleiuri folosim.In principiu pentru fiecare piesa in miscare trebuie folosit uleiul care este cel mai potrivit acelui tip de frecare.Intr-un ceas ,la o roata care se misca incet,si are aplicata o forta mai mare de rotatie, poate fi folosit un ulei mai gros,fata de o roata care se misca mai repede dar nu are forta motoare la fel mare.Citeva proprietati de care trebuie tinut seama la alegerea uleiului am sa le expun mai jos.
Viscozitate-Viscozitatea este o proprietate a unui fluid pe care generic o traducem prin “grosime” sau “subtirime”. Coeficientul de viscozitate este definit ca fiind forta necesara de a trage o placa plata prin acel fluid in conditii specifice.O alta metoda de masurare a viscozitatii este stabilirea timpului necesar unui fluid de a trece printr-o orificiu de o dimensiune prestabilita.Unitatea de masura a viscozitatii este “Centistoke”ul,prescurtat “cts”.Cu cit mai mica valoarea “cts” cu atit mai fluid este uleiul.Ex:
30 cts-foarte fluid 180 cts-viscozitate mare-ulei mai gros
Pe de alta parte cu cit este mai gros un ulei cu atit este mai mare rezistenta opusa de acesta la pornirea obiectelor in miscare.
Plaja de temperatura-Un alt element ce trebuie luat in considerare atunci cind ungem un ceas este plaja de temperature la care este expus acesta,avind in vedere faptul ca uleiurile isi schimba viscozitatea in functie de temperatura,devenind mai fluid la temperaturi ridicate si mai gros odata cu scaderea temperaturii.Si nu este un element de neglijat atita timp cit o trecere de la 20C la 30 C in general injumatateste viscozitatea uleiului.Pentru un ceas folosit in conditii normale,o plaja asiguratorie de temperature care trebuie luata in calcul este de la -10C la +40C.Pentru alte instrumente-ceasuri de bord de avion sau altele,o plaja asiguratorie ar fi de la -40Cla +80C,si trebuie luat in calcul inclusiv faptul ca aceste schimbari de temperature pot fi bruste.
Stabilitatea-Aceasta este proprietatea unui ulei de a-si mentine calitatile-viscozitatea-pe o perioada cit mai lunga de timp.Uleiurile cu continut mare de grasimi,tind sa se “gumeze” in timp,si in consecinta sa mareasca frecarea.Acest lucru se datoreaza oxidarii uleiului in timp,si care schimba compozitia acestuia.In f.multe ceasuri se va vedea la lagare o substanta negricioasa,greu de desprins de pe lagar.Acesta este un ulei oxidat.
Imprastierea,sau intinderea-cind uleiul este depus pe un lagar,este de presupus ca acesta sa ramina acolo.Din pacate acesta are tendinta de a se imprastia pe suprafetele inconjuratoare datorita “capilaritatii”-o proprietate a fluidelor.Acest lucru este impiedicat prin adaugarea de substante in continutul uleiului,cit si prin tratarea suprafetelor pe care acesta este depus cu o solutie Epilame.Deasemenea forma bucselor unde se depune uleiul ajuta la pastrarea acestuia in locul necesar. Cred ca fiecare a vazut un ceas care are imprastiat uleiul pe toate suprafetele,sau un spiral lipit de ulei.Acest lucru se datoreaza odata cantitatii prea mari de ulei depusa,cit si proastei calitati a uleiului folosit..
Tipuri de uleiuri:in principiu sunt 3 tipuri de uleiuri-mineral,vegetal si animal. Uleiul mineral este derivat din produse petroliere,si datorita slabelor calitati antiimprstiere,nu este foarte recomandat in ceasuri.S-a determinat ca uleiurile vegetale si animale poseda calitatile necesare folosirii lor in ceasuri. Dar nu am mentionat al patrulea tip de uleiuri,care din fericire la aceasta data sunt disponibile-Uleiurile sintetice,care sunt cele mai folosite in acest moment,si au compozitii adaptate fiecarui scop.
Ca o concluzie,cind alegem un ulei trebuie sa tinem seama de urmatoarele elemente:
-viscozitate -pastrarea in timp a calitatii uleiului -temperatura mica de solidificare -sa nu se intinda pe suprafetele adiacente -sa nu oxideze,sau sa-si schimbe proprietatile in contact cu suprafetele adiacente -sa nu creeze depozite daunatoare in combinatie cu solutiile de curatat ceasul
Un factor important al deteriorarii uleiului este prezenta rezidurilor substantelor de curatat ceasul.Benzinele,sau derivatele din petrol contin oleofine care se depoziteaza pe suprafetele curatate dupa uscare,si deterioreaza calitatea uleiului.Deci curatarea ceasului cu benzina usoara cu peria,si suflarea ceasului pentru uscare,duce la depunerea de substante reziduale,care trebuiesc indepartate.
Dupa acest scurt rezumat al ungerii,si al calitatilor ce trebuiesc indeplinite de un ulei intr-un anumit scop,ramane totusi intrebarea:Ce ulei folosim la ungerea ceasurilor????
Si raspunsul este simplu si banal:Uleiuri speciale pentru ceasuri!!!! Nicidecum ulei de arma,de masina de tuns,de masina de cusut sau alte asemenea absurditati. Aceste uleiuri sunt dedicate,sunt pe viscozitati,si trebuie atent alese in functie de tipul de frecare existent. Mai jos am sad au citeva viscozitati a citorva uleiuri:
941-105cts-sintetic 8000-280cts-mineral 9010-150cts-sintetic 9034-60cts-sintetic D1-32cts-mineral D3-193 cts-mineral D5-1200cts-mineral
Toate drepturile rezervate.
_________________ Ceasornicar,FBHI"Parerea mea" Before you judge me, make sure you're perfect. Stati sanatosi!
|