Stiu ca sunt a macelar

, dar urmariti-ma, va rog, pana la capat.
Am cumparat mai demult un ceas militar rusesc de bord, NOS, neatins. Numai ca nu pleca sau daca pleca, se oprea in cateva secunde. Am dat cu putin WD40 direct pe mecanism, in zona balansului (unde am presupus ca s-a strans mizerie, si ceasul a mers. Cat de precis? Nu conteaza. Avand in vedere calitatea ceasului, obiectivul nu era sa arate ora, ci numai sa ticaie.
Mai recent, am cumparat cateva ceasuri de buzunar (de la inceputul lui 1900), mecanisme de baza, intr-o stare estetica deplorabila. Mi-am dat seama ca WD40 nu este cea mai buna solutie, mai ales ca ramane si "balteste" pe mecanism. Asa ca am dat cu spray auto de curatat contactele. Nu stiu cum se cheama, insa realitatea este ca solutia se evapora total, nu inainte de a dizolva mizeria de pe mecanism sau cadran. Cat de bine? Cat sa faca ceasul sa ticaie din nou. Pentru un ceas banal din 1900 nu se justifica efortul de a-l da unui ceasornicar sa-l curete, iar eu daca il desfac - praf il fac.
Si intrebarea mea este: nu exista un astfel de solutie miraculoasa pe care sa o pulverizezi pe mecanism, sa-l curete si sa asigure o oarecare lubrificare?