Ceasornicar.ro

Totul despre ceasuri !
Acum este 18 Apr 2024, 09:52

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Omega Constellation: 60's vs 90's
MesajScris: 22 Feb 2014, 02:00 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 12 Feb 2012, 20:42
Mesaje: 384
1967 Omega "C-shape Connie" Constellation ref. 168.029

Este un model mai putin ravnit de colectionari, de unde si preturile de achizitie inca modice, dupa explozia "pie pan-urilor" care si-au dublat valoarea pe piata in ultimii doi ani... Model cu dimensiunile specifice perioadei, mic dupa standardele actuale, ramane in opinia mea un ceas elegant si cu ceva aparte. Combinatia cadran - inel zimtat il face foarte placut ochiului, chiar daca poate parea un pic prea incarcat la o prima impresie.

A fost produs intre anii 1967-1975, avand cateva caracteristici care il fac mai "special" in opinia mea:
- a gazduit ultimul calibru "in house" Omega pana la aparitia 8500-lui (si/sau 2500-le, depinde cu cine vorbesti);
- a fost printre ultimele modele care nu au avut bratara integrata (se incadreaza deci in a 2-a generatie conceptuala a Constellation-urilor);
- pastreaza liniile clasice ale anilor 60-70, imbina elegant materiale pretioase si un cadran superb ("silky guilloche"), afisaj cu zi a saptamanii si lupa pentru data.

Imagine

Imagine

Mecanism

Inceputul anilor '70 - Omega inceta sa dezvolte calibre proprii, revolutia quartz lovea piata elvetiana. Ultima familie de calibre produse dezvoltate "in-house" a fost 75X, cu trei reprezentanti: 750, 751 si 752 [1], [2]. Un material deosebit de interesant despre calibrul 751, adica cel regasit in Constellation-ul prezentat, poate fi gasit AICI (atentie este un PDF care va fi descarcat automat!).
Fara a va rapi din placerea citirii materialului amintit anterior, pot spune doar ca 751 este un mecanism robust, bazat pe seria anterioara de mare succes 500, cu ajustament in 5 pozitii si la temperatura, functionand initial in parametrii de cronometru. Dupa serialul prezent pe mecanismul ceasului pe care il am in posesie, pare a fi fost fabricat in 1967 (AICI gasiti tabelul cu corespondenta serial - an fabricatie. Exista si alele, dar toate par a fi derivate din cea a lui Maddox).

Dupa spusele fostului proprietar ceasul a fost servisat in 2010. Cred ca nu mintea, ceasul neinregistrand abateri semnificative pe 24 de ore (+/- 10-20 secunde). Pentru un ceas vechi de 47 de ani, cred ca este bine. Estetic nu arata grozav, iar rotorul are nitel joc, insa functioneaza bine. Pun o poza, nici ea foarte reusita... Nu dati cu pietre, ceasul tot imi place foarte mult!

Imagine

Imagine

Carcasa/cadran/geam/coronita

Modelul pe care il detin este construit din otel + aur alb (bezel si cadran). "Banutul" caracteristic ce se regaseste pe capacul carcasei este tot din otel, variantele cu aur galben avand si acest element din acelasi metal pretios. Capacul spate este infiletat, fiind usor de deschis cu cheia potrivita (personal prefer capacele infiletate deoarece pot sa arunc fara mare frica un ochi de profan asupra mecanismului).
Pentru ca am ajuns la acest insemn caracteristic pentru seria Constellation, acesta are o semnificatie aparte: seria Constellation a fost introdusa in 1952, cu ocazia castigarii celui de-al 8-lea premiu pentru cronometrie, locul de desfasurare fiind Observatorul din Geneva.
Carcasa are 35 mm fara coronita, iar distanta dintre anse este de 19 mm, fiind un ceas mic dupa standardele actuale dar foarte potrivit pentru costum in opinia mea.
Coronita este semnata cu logo-ul Omega, iar ceea ce este particular la acest model este setarea datei prin tragerea repetata a coronitei in pozitiile 1-2-1.
Cadranul este destul de incarcat din punct de vedere al inscrisurilor, ca la mai toate modelele Constellation certificate COSC ale vremii. Faptul ca mecanismul 751 afiseaza ziua si data nu ajuta nici el in acest aspect. Textura sa insa il face deosebit pentru mine, aspectul placandu-mi extrem de mult.
Geamul este marcat in centru cu logu-ul Omega si poseda lupa pentru data si zi.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Curea si catarama

Nu am avut ocazia sa ii procur o curea originala, insa am cautat sa reproduc pe cat posibil "aspectul" initial, achizitionand o curea din piele de soparla la un pret rezonabil din comertul on-line UK. Calitatea este excelenta, iar odata cu cureaua am comandat si o catarama originala semnata Omega, tot noua, design-ul placandu-mi mai mult decat cea corecta ca si perioada (modelul anilor 70 era cel cu logo-ul Omega in exterior). Am citat aici un PDF interesant cu modelele de curele si catarame comercializate in acea perioada. Optiuni sunt destule pe E-bay, iar preturile rezonabile, deci probabil ca voi mai achizitiona o catarama "corecta".

Imagine

Imagine

Bratara

Inainte de era bratarilor integrate, Omega comercializa seria Constellation cu o larga varietate de bratari si intr-o multitudine de combinatii de materiale: otel, aur alb/galben-otel, gold-capped/filled - otel sau integral aur alb/galben, urmarind astfel combinatiile regasite in constructia carcaselor. O discutie extrem de elaborata despre optiunile vremii poate fi gasita AICI.
Din pacate, un pret initial de achizitie mic pentru ceas poate fi crescut semnificativ de adaugarea unei bratari "corecte" (si de aici o regula bine-cunoscuta si pe care de obicei o aplic cand achizitonez ceasurile, si anume sa cumpar varianta cu bratara, cureaua fiind intotdeauna mai ieftina dupa).
Astfel, am petrecut luni bune cautand o bratara la un pret rezonabil. Dupa ce am ratat mai multe licitatii interesante, gasit bratara pe care o cautam, si anume referinta 1040 (19 mm "Brickwork"). Din pacate nu a venit cu endlinks-urile potrivite, 518, ci cu unele pe 17 mm - ref. 131. Diferenta este insa insesizabila la purtarea normala (sau sunt inca entuziasmat, bratara ajungand la mine azi). Probabil ca in timp voi cumpara si endlink-urile "bune".

Pot spune ca este o bratara foarte comoda, nu foarte usoara dar nici grea, intregeste zic ceasul bine si are un design interesant. Scuzati pozele facute la repezeala, dar am realizat ca daca nu postez review-ul azi, sigur nu-l mai termin candva...

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Cam asta a fost prima mea tentativa de a face un "review" al unui ceas aflat in colectie.
Am inceput relativ recent (februarie 2012) sa "strang" ceasuri si sper sa va pot oferi cateva impresii si poze utile...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Acum varianta 90's...

1995(?) Omega Constellation 396.1080

In continuare va prezint doar niste poze cu un Constellation al anilor 90: referinta 396.1080 aur galben-otel.
Departe de a fi vreun ceas de referinta, nu voi insista mult cu comentariile.

Suficient sa spun doar ca este un exemplu relativ ieftin al unei incercari de a revitaliza colectia in era quartz-ului, design-ul carcasei si bratarii integrate dainuind pana in ziua de azi prin elementele comune (bezel-ul cu cifre romane, bratara integrata cu prima lamela de latimea carcasei).
Prea mic pentru a fi purtat de un barbat, la 32 mm se potriveste mai degraba la mana sotiei (includ un wrist-shot, de remarcat ca la 1.90 m inaltime am o incheietura de 17 cm :D). Este totusi un ceas care place unora, comod la purtare as putea spune, care poate fi potrivit in <<anumite>> situatii (nu-mi vine acum vreuna in minte).

Cam atat despre acest model. Chiar si Omega pare a nu-si fi dat foarte mult interesul pentru acest quartz (calibrul 1438, o varianta de ETA 255.461 cu 6 rubine, folosit de Omega intre 1987 si 1995), lasand capacul fara observatorul caracteristic, simbolul mandriei lor specific elvetiana...

Las pozele sa prezinte modelul, poate-poate v-o placea mai mult :)

Imagine

A se observa aspectul de tanc:

Imagine

Clasp-ul extensibil, specific mai multor bratari Omega:

Imagine

Dial-ul simplu, bezel-ul caracteristic si bratara integrata:

Imagine

Imagine

Pentru cei atenti la detalii, un firisor de plastic mi-a stricat oarecum majoritatea pozelor, agatandu-se intre barele transversale de pe bezel.

Imagine

Dupa cum spuneam, capacul nu este decorat semnificativ:

Imagine

Parerea mea este ca acest design poate fi ori iubit, ori detestat, rar existand o cale de mijloc si loc de "mda, parca imi place". Astept pareri, eu unul nu spun in ce categorie ma regasesc ;)


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 22 Feb 2014, 14:40 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Mai 2008, 12:10
Mesaje: 8504
Localitate: Bucuresti
Pesronal nu imi place linia de design Constellation - modern (anii '90). Carcasa e urata si butucanoasa dupa gustul meu. Oricum d.p.m.d.v. toate modelele sunt ceasuri comune, inclusiv mecanismul - nu intra in aria mea de interes. Exista o singura exceptie deosebita tehnic, foarte rar si cu pret pe masura, cautat de pasionati/colectionari : Double Eagle Perpetual Calendar - cal. 1680 (ETA 252.511). Este un HEQ cu 10s./an. Acelasi mecanism, evident botezat altfel, se regaseste si la Longines - VHP.PC din aceeasi perioada.

Imagine

Imagine

Imagine

_________________
AR1070-56E


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 22 Feb 2014, 15:53 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 12 Feb 2012, 20:42
Mesaje: 384
Iata PDF-urile complete pentru ETA 252.511, in caz ca cineva doreste sa se documenteze mai departe referitor la cele spuse de Zar:

https://secure.eta.ch/CSP/DesktopDefaul ... 3&tabid=28
https://secure.eta.ch/CSP/DesktopModule ... DocType=DT
https://secure.eta.ch/CSP/DesktopModule ... DocType=DT

Cine are un Double Eagle (stiu sigur ca exista/existau cel putin doi useri pe forum) poate face o prezentare?

In alta ordine de idei, seria Constellation a mai avut si alte mecanisme quartz functionand in regim de cronometru, carcasele fiind insa inscrise in aceleasi linii de design.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 22 Feb 2014, 16:25 
Neconectat

Membru din: 20 Mar 2010, 02:05
Mesaje: 358
O sa îmi permit sa adaug si eu poze cu Omega "c-shape"-ul meu din 1967( datare după capac). Te-as întreba ceva ce m-a nedumerit la review-ul tau: de unde ai informatia ca acest tip de cadran este din aur alb?( întreb asta pentru ca si al meu pare identic cu al tau dar nu am găsit niciunde aceasta afirmatie).Mersi si sa te bucuri de el.

Imagine

Imagine

Imagine


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 22 Feb 2014, 17:13 
Neconectat

Membru din: 17 Iun 2009, 12:37
Mesaje: 5812
Acesta este cadranul din aur. Diferentele sunt vizibile.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 22 Feb 2014, 17:25 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 12 Feb 2012, 20:42
Mesaje: 384
Salut,

Cu cat mai multe, cu atat mai bine! Nu ezitati sa adaugati informatie sau fotografii personale aici!

Referitor la cadran, posibil sa se fi strecurat o greseala, sunt sigur doar ca "batoanele" care marcheaza ora sunt din aur alb. Referinta o gasesti AICI.
Este posibil sa fi avut si o informatie despre cadran de la cel care mi-a vandut ceasul; cel mai usor ar fi sa scot mecanismul de pe cadran si sa caut un marcaj, lucru care se va intampla cand ceasul merge la revizie. Este bineinteles posibil sa fie totusi din aluminiu, daca restul carcasei (mai putin bezel-ul) sunt din acest material (tot conform referintei citata anterior).

Al tau este diferit, in sensul ca este referinta 168.017 fiind echipat cu calibrul 564 si dateaza din 1968 conform listei lui Maddox (eu cred ca datarea corecta a ceasului se face dupa serial si nu dupa referinta de pe capac; modelul este posibil sa fi intrat in productie in 1967, insa este mai corect sa banuiesti ca mecanismul a fost produs in 1968 deci atunci a fost asamblat ceasul). Bineinteles, nu este o lista absoluta, dar este cea mai corecta din cate se spune.

Intre timp, as adauga si o referinta in ceea ce priveste evolutia medalioanelor de pe spatele seriei Constellation: http://users.tpg.com.au/mondodec//Const ... llions.pdf


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 22 Feb 2014, 19:28 
Neconectat

Membru din: 20 Mar 2010, 02:05
Mesaje: 358
Alexvintage scrie:
Acesta este cadranul din aur. Diferentele sunt vizibile.


Care cadran si care diferente? La ce te referi?

pt. nihilx:
Am sa atasez in continuare o poza de unde m-am inspirat pentru datarea ceasului conform capacului. Singura asemanare intre cele doua, la care faceam referire, era cadranul cu textura. Oricum nu cred ca avem de-a face cu un cadran de aur ci poate "batoanele" asa cum le numesti tu.Pentru omega constellation prefer sa c
itesc : http://omega-constellation-collectors.blogspot.ro/


Imagine


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 22 Feb 2014, 19:45 
Neconectat

Membru din: 17 Iun 2009, 12:37
Mesaje: 5812
Sorry pierdusem link-ul:
http://www.ebay.de/itm/OMEGA-CONSTELLAT ... 5404612caa


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 22 Feb 2014, 19:52 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 12 Feb 2012, 20:42
Mesaje: 384
Salut,

Da, anul 1967 este dupa cum am spus anul cand a inceput sa fie produsa seria (asa cum reiese din tabelul pus si de tine, 1967). Anul cand a fost produs efectiv ceasul (sau mecanismul, pana la urma), este 1968, conform tabelelor corespunzatoare.

http://omega-constellation-collectors.blogspot.ro/2008/12/constellation-c-shape-omegas-child-of.html este link-ul pe care l-am prezentat si eu mai sus, unde regasesti referinta privitoare la "batoane" care au acelasi material cu bezel-ul, dar si o referire la cadran (destul de lacunara - ca ar urmari materialul carcasei).
Blog-ul lui Desmond este intr-adevar poate cea mai completa sursa de referinte in ceea ce priveste Constellation-urile pre-70's, iar majoritatea PDF-urilor pe care le-am citat anterior provin de acolo, asa cum am mentionat si in deschidere.

Pana la urma nu conteaza materialul, textura deosebita il face extraordinar in opinia mea.

@Alex: Corect, acela este un cadran 100% din aur, care la fel de sigur provine dintr-un Constellation C-Shape integral din aur galben. Cum ceasurile noastre au carcase de inox, este posibil ca doar bezel-ul si batoanele orare sa fie din aur (corespondenta se pare ca este bezel-marcaje si cadran-restul carcasei in ceea ce priveste materialele)... Problema ramane deschisa :D


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 22 Feb 2014, 20:02 
Neconectat

Membru din: 20 Mar 2010, 02:05
Mesaje: 358
[quote="nihilx"]

Pana la urma nu conteaza materialul, textura deosebita il face extraordinar in opinia mea.

Subscriu. Textura e incredibil de frumoasa.Eu cand mi l-am achizitionat nu am avut parte de poze decente si a fost o mica loterie. A fost un noroc sa arate si sa functioneze asa bine.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 10 Aug 2015, 19:39 
Neconectat

Membru din: 22 Apr 2014, 14:09
Mesaje: 1337
Un omega constelation cal.561 ref-168.004, nu este intro stare prea buna dar cred
ca merita pus aici iar daca nu rog sa se stearga si eu ami cer scuze.


Imagine
Imagine
Imagine
Imagine


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 10 Aug 2015, 21:12 
Neconectat

Membru din: 03 Iul 2012, 10:03
Mesaje: 924
Nihilix multumesc pr review.pacat ca nu e un pic mai mare ceasul.
O mica adaugire legat de quickset data.acesta se face identic si la seria de.mecanisme 5xx si 6xx.
Aici http://www.omegawatches.com/planet-omeg ... s-database gasiti o lista destul de completa cu referinte omega.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 10 Aug 2015, 21:17 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 02 Mar 2008, 09:17
Mesaje: 1296
Localitate: Rahova Inc
Si varianta moderna Omega Constellation Double Eagle Co-axial 2500 - 1503.30.00.


Imagine
Imagine
Imagine

_________________
SBLA047


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 10 Aug 2015, 21:33 
Neconectat

Membru din: 27 Aug 2011, 21:45
Mesaje: 459
Localitate: Bucuresti
Zar scrie:
Pesronal nu imi place linia de design Constellation - modern (anii '90). Carcasa e urata si butucanoasa dupa gustul meu. Oricum d.p.m.d.v. toate modelele sunt ceasuri comune, inclusiv mecanismul - nu intra in aria mea de interes. Exista o singura exceptie deosebita tehnic, foarte rar si cu pret pe masura, cautat de pasionati/colectionari : Double Eagle Perpetual Calendar - cal. 1680 (ETA 252.511). Este un HEQ cu 10s./an. Acelasi mecanism, evident botezat altfel, se regaseste si la Longines - VHP.PC din aceeasi perioada.



Si un 1252.30 cu acelasi HEQ cal. 1680 (ETA 252.511)

Imagine


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 10 Aug 2015, 23:24 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 24 Apr 2010, 16:33
Mesaje: 201
Localitate: alba
Imagine

_________________
Imagine


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România