mai muncitor, daca n-ai si un pic de noroc....degeaba"
Cam asta a fost si istoria Longines in ultimii 20 de ani, pana cand....a aparut Co-Axialul, inovatia in sine permitand
Omega, iata, in anul de gratie 2014 si cu intreaga colectie - mai putin MoonWatch-ul - upgradata - sa atace la baioneta
suprematia Rolex...cu ce rezultate...ramane de vazut...
Cum tot Swatch Group-ul a pus umarul la ridicarea Omega, locul ramas liber trebuia ocupat de cineva! Spre bucuria iubitorilor
brandului, se pare ca a fost ales Longines, care are o istorie remarcabila, un raport calitate/pret aproape imbatabil pe segmentul sau si vinde si foarte bine majoritatea colectiilor.
Desigur, trebuia sa urmeze pentru Longines si un mecanism exclusivist, nu l-as numi chiar in-house dar faptul ca poate fi gasit doar
in modelele brandului face, cu siguranta o diferenta pentru pasionati. Asa s-a nascut chronograful column-wheel dezvoltat de Eta in 2009 special pentru Longines si care face subiectul prezentarii de mai jos.
Traseul mecanismului arata asa: Valjoux 7750 - Eta A08.231 - L 788.3 si variantele sale, iar ceasul face parte din colectia Heritage.
O prezentare in amanunt a mecanismului, in varianta cu trei registre, aici:
http://raulhorology.com/2013/03/the-eta ... re-l688-2/
Si o prezentare a ceasului, cu poze mult mai frumoase decat ale mele, inclusiv a modelului original, folosit ca sursa de inspiratie, aici:
http://raulhorology.com/2013/03/the-eta ... re-l688-2/
Acuma....si cateva opinii personale, de vreme ce m-am apucat de scris:
Ceasul e gros, da gros taica, peste 14mm cred. In dreptul orei 10 se poate observa pusherul pentru schimbarea rapida a datei:

Calitatea fabricatiei e impecabila, totul este acoperit de safir, evident, iar cadranul pare - ma indoiesc ca si este - emailat. Limbile sunt albastrite termic iar ansele - citeste balamalele - mi se par geniale si in tot cazul contribuie decisiv la aspectul credibil - vintage al ceasului!

Bineinteles s-a optat pentru o curea de crocodil, captusita cu un material impermeabil, subiectiv ceva mai prietenos decat la Zenith.
Mecanismul este superb decorat, roata-coloana e si ea albastrita termic, doua mari plusuri ar fi: antisocul deosebit si rotorul care aminteste de cele specifice anilor 70....

Ce vedem asadar este un chronograf monopusher (butonul este integrat in coronita), in doua registre, extrem de prietenos pentru utilizator, la cere s-a urmarit pana la obsesie tema vintage, cu rezultate spun eu - spectaculoase, la un pret fara concurenta. Un minunat mod pentru Longines de a-si sarbatori 180 de ani de existenta!!