Ceasornicar.ro

Totul despre ceasuri !
Acum este 19 Apr 2024, 02:32

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 28 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 07 Feb 2012, 19:45 
Neconectat

Membru din: 27 Sep 2009, 19:51
Mesaje: 2349
Localitate: Sibiu Transilvania
Un articol care mi s-a parut interesant.
Sursa : http://www.evz.ro/detalii/stiri/ceasul- ... 90334.html

ARADORA - Victoria de la Arad

De ceasul de mână produs în România nu s-a auzit până spre sfârşitul anilor '70. Dar, prin 1954, la Arad, avea loc un eveniment foarte important pentru orologeria românească. Ceasornicarii independenţi din perioada interbelică - "cu scule cu tot, de voie sau nevoie", după cum povesteşte cineva pe forumul ceasornicar.ro - erau duşi să lucreze la Cooperativa Precizia, cu misiunea de a produce ceasuri mecanice deşteptătoare şi de perete.

S-a muncit "patriotic", vorba regimului, iar primul ceas produs aici avea să fie omologat în 1956. Mulţi socotesc momentul drept cel de naştere al ceasului românesc. Într-un fel, sunt îndreptăţiţi. Era primul ceas construit de la A la Z de români, cu piese gândite de ingineri români, cu înfăţişare gândită în atelierele din Arad, nu împrumutată din marile ateliere ale lumii. Se muncea la mână şi se produceau maximum 100 de ceasuri pe lună.

La început, au fost 10-11 ceasornicari. Văzând că afacerea este promiţătoare, s-au cumpărat utilaje şi, imediat, s-a mărit producţia. În 1961, se înfiinţa "Fabrica de Ceasuri Victoria Arad", desprinsă total de Precizia. În 1976, a fost adusă o bandă de producţie din Elveţia. La Arad, în fiecare zi se făceau cam 1.000 de ceasuri, iar fabrica a ajuns loc de muncă pentru 1.000 de persoane. Aşa s-a născut o şcoală de ceasornicari şi o şcoală propriu-zisă. "Era o şcoală de meserii, profesională. În fiecare an, de aici ieşeau 100 de oameni foarte talentaţi. Acum nu mai e", îşi aminteşte Radu Dumitru.
Tot dânsul ştie că, la un moment dat, ceasurile de la Victoria au devenit cam proaste. Radu Dumitru a primit câteva la reparat şi poate spune că erau cel mult "aşa şi aşa". Victoria renunţa la calitate prin anii '80, de dragul de a trimite la Bucureşti rapoarte în care să anunţe producţia mare, cu cheltuieli reduse. S-a renunţat la rubine, la mecanismul iniţial şi chiar la mulţi dintre ceasornicarii de meserie.
"Stai, cred că avem unul pe aici", spune maestrul Dumitru, căutând cu privirea un ceas de la Victoria printr-o cameră din spatele atelierului. "Nu îl mai văd. Îl ţineam pentru un şurub, o piesă. Cred că l-am aruncat".

Ceasul de şah, măruntul supravieţuitor

Ceasurile Aradora "nu se mai produc de 2-3 ani", ne spune proprietarul de acum al privatizatei Victoria, Marcel Măinescu. "Comenzi ar fi fost, nu e vorba, aveam clienţi din Germania, Danemarca, Belgia, SUA, chiar şi Ucraina şi Rusia. Dar nu se rentează să modernizezi o linie de montaj, nu puteam suporta o investiţie de un milion, un milion şi ceva de euro", spune dânsul.

La Arad, ceasul nu a murit însă cu totul. La comandă, rareori, încă se mai produc ceasuri pentru şah. Probabil, aceste instrumente care măsoară timpul partidelor şi se opresc la cererea jucătorilor au rămas singurele ceasuri româneşti. Îl întrebăm pe domnul Măinescu dacă se vor mai produce ceasuri mecanice la Arad, ca pe vremuri. "Nu, nu cred. Sunt tânăr, înainte de '89 eram mic, dar ştiu că pe atunci produsul era subvenţionat, pentru că mergea la export. Acum, sunt afaceri mai rentabile".
Pe site-ul fabricii, ceasurile sunt încă trecute primele la lista de produse, chiar dacă nu mai sunt. Au fost primele obiecte produse aici şi sunt primele în memoria omului. Dacă le spui unor oameni mai în vârstă de Victoria Arad, cei mai mulţi îţi vor răspunde cu o frază în care îşi face loc cuvântul "ceas", chiar dacă acum fabrica face bani din accesorii de mobilier, mase plastice sau contoare.

Povestea unei mărci-simbol: OREX

După cum spuneam mai sus, România nu a produs ceasuri de mână până în 1978. În acel an, la 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, Nicolae Ceauşescu făcea o vizită la Întreprinderea Mecanică Fină Bucureşti. Şi cum puţine lucruri sunt mai fine decât un ceas de mână, atunci s-a hotărât că România trebuie să producă şi astfel de accesorii. Primele 50.000 de ceasuri au fost livrate în 1985, în '86 s-au produs de patru ori mai multe, iar pentru 1990, planul era de un milion de ceasuri. Plan a rămas. Doar la Arad a fost îndeplinită norma de un milion de ceasuri pe an, în 1989.

"Ceasurile Orex?" - îşi ia timp pentru a-şi aminti Radu Dumitru - "Au fost bine făcute. Nu am primit multe la reparat, iar de cele care au trecut pe la atelierul meu pot spune că sunt mai bine făcute decât multe de astăzi, nu erau lucrate în batjocură". Ceasornicarul îşi aminteşte că "nu erau prea reuşite carcasele. Dacă făceau carcase din inox, dăinuiau mai mult".
De fapt, la început, carcasele au fost din inox. Primele ceasuri, vândute sub marca Optimef, au fost produse după ce la Bucureşti a ajuns o linie completă de fabricaţie din SUA şi carcase din inox elveţiene, se explică pe un forum al ceasornicarilor. Dar ceasul produs din atâtea piese de import (şi telescoapele erau elveţiene, cadranul era şi el străin) costa prea mult. Aşa că s-a trecut la carcase din alamă, cromate.
Marca Orex (numele vine de la ORa EXactă) s-a comercializat după 1979. Cele mai multe dintre piese erau româneşti, dar calibrul (piesă esenţială a mecanismului) a fost importat. Mai întîi din China, apoi din RDG, apoi din Rusia. Ultimul s-a dovedit a fi şi cel mai bun. Un articol din Scînteia, datat 6 decembrie 1979, aminteşte de primele ceasuri de mână româneşti. "Trecînd prin halele de strungărie sau calibre, prin atelierele de montaj sau orologie, în mod involuntar eşti îndemnat să îi compari pe oamenii muncii de la Întreprinderea de mecanică fină - Bucureşti cu nişte adevăraţi bijutieri. Un argument este şi acela că, numai cu cîteva zile înainte de Congresul al XII-lea al partidului, pe banda de montaj au ieşit primele ceasuri electronice de mînă fabricate în ţara noastră", scrie, în stilul gazetăresc al vremii şi locului, Ion Teodor.
Titlul: "O realizare de seamă a mecanicii noastre fine: "ORA EXACTĂ", indicată de ceasornicele electronice româneşti".

Un zvon. Nimic mai mult

Una peste alta, cu bune şi rele, "OREX a fost o mândrie naţională", crede Radu Dumitru. "Cam ca primele Dacii, din anii 60, produse după Renault".
Acum, la Mecanică Fină Bucureşti, la capătul firului nu mai sunt oamenii partidului, ci ai lui Sergio Mollo, administratorul de după privatizarea companiei. OREX-uri nu se mai produc din 1998-2000.
Răspunde o secretară: "Mecanică fină Bucureşti..." şi te lasă să spui ce vrei. Când îţi dă legătura spre biroul domnului Mollo, se aude o melodie care seamănă enorm cu cea a unui ceas pe care îl poţi vedea (şi auzi) la muzeul de profil din Ploieşti. Atât de mult seamănă, încât te face să crezi că italianul îţi va spune că, mâine, va reîncepe producţia de ceasuri româneşti. Dar nu răspunde, apelul se întoarce la secretară. O întrebăm pe ea. "Nu se mai fac, e decizia oricărui patron, atunci când preia o companie". "Era un zvon, acum câţiva ani - îi spunem - că Mecanică Fină va face din nou ceasuri". "Aţi spus bine - răspunde ea - un zvon, nimic mai mult".

_________________
Imagine


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 02 Aug 2013, 21:23 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 31 Iul 2011, 22:14
Mesaje: 98
Localitate: PLOIESTI
Despre OREX :P http://www.femeiastie.ro/lifestyle/ceasuri/ceasurile-orex-scurta-istorie câte ceva ştiut deja de multă lume !!! ;)
Dar şi despre ARADORA :P http://www.femeiastie.ro/lifestyle/ceasuri/ceasurile-romanesti-aradora unele amănunte de istorie !!! ;)

_________________
:D Un fel de colecţie de ceasuri: http://www.colectieceas.blogspot.com suveniruri adunate de mine din călătorii + cadourile prietenilor + câştiguri promoţii + ce-am mai avut eu şi uite ;) că s-au strâns câteva !!!


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 02 Aug 2013, 22:37 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 01 Apr 2011, 02:24
Mesaje: 102
Localitate: Brasov - Romania
RobertCodescu ...ce bine le ziceti domnule!
- - -
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

_________________
"Numele este cuman! Dar numai numele?" | Nicolae Iorga, 1927
Ceasuri pentru Romania (CptR) | www.ceasuripentruromania.ro


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 03 Aug 2013, 17:59 
Neconectat

Membru din: 17 Iun 2009, 12:37
Mesaje: 5812
Astia-s periculosi domnule!
Incep asa si in cativa ani te trezesti cu ei prim ministri :mrgreen: .


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 03 Aug 2013, 18:01 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12141
Localitate: ARAD
Frumos din partea D-lui Robert Codescu.....
Dar la noi se practica la modul serios plagiatul,pana la cele mai inalte nivele!

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 09 Aug 2013, 21:50 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 31 Iul 2011, 22:14
Mesaje: 98
Localitate: PLOIESTI
Alexvintage scrie:
Astia-s periculosi domnule!
Incep asa si in cativa ani te trezesti cu ei prim ministri :mrgreen: .

CIUDAT: pana la "UPDATE-ul din iunie 2013" !!! :shock: de pe http://www.ceasuripentruromania NIMENI nu a vazut nicio asemănare între cele două articole, iar acuzaţia apare EXACT când mă aflu în vacanţă !!! Oare DE CE ????? :P Revin după vacanţă cu Legea şi cu screenshooting-uri despre cu era "articolul" original !!! ;) Cât despe partea ministerială: "Să vă audă Dumnezeu!".

_________________
:D Un fel de colecţie de ceasuri: http://www.colectieceas.blogspot.com suveniruri adunate de mine din călătorii + cadourile prietenilor + câştiguri promoţii + ce-am mai avut eu şi uite ;) că s-au strâns câteva !!!


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 09 Aug 2013, 21:54 
Neconectat

Membru din: 20 Aug 2012, 20:57
Mesaje: 3135
Localitate: Dublin
Robert, iar nu ti-ai luat tratamentul!

Cu toate astea, si eu iti prevad un viitor stralucit. Tine-o tot asa! :lol: :evil: :lol: :lol:

_________________
"If you wear what you love, you've made a good choice!"
"Cand am plecat, v-am lasat saraci si prosti! Cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
(C. Brancusi)


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 15 Aug 2013, 19:19 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 31 Iul 2011, 22:14
Mesaje: 98
Localitate: PLOIESTI
valentin1234 scrie:
Robert, iar nu ti-ai luat tratamentul!

Cu toate astea, si eu iti prevad un viitor stralucit. Tine-o tot asa! :lol: :evil: :lol: :lol:

De ce "iar" ne ştim de vreun salon de specialitate şi eu nu ştiu asta !?! :roll:

_________________
:D Un fel de colecţie de ceasuri: http://www.colectieceas.blogspot.com suveniruri adunate de mine din călătorii + cadourile prietenilor + câştiguri promoţii + ce-am mai avut eu şi uite ;) că s-au strâns câteva !!!


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 15 Aug 2013, 19:25 
Neconectat

Membru din: 20 Aug 2012, 20:57
Mesaje: 3135
Localitate: Dublin
DA, nu-ti amintesti?

Eu eram psihologul si tu pacientul? Balaceanca? 2000? Te credeai Napoleon?

Remember? :)

_________________
"If you wear what you love, you've made a good choice!"
"Cand am plecat, v-am lasat saraci si prosti! Cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
(C. Brancusi)


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 20 Aug 2013, 17:46 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 31 Iul 2011, 22:14
Mesaje: 98
Localitate: PLOIESTI
valentin1234 scrie:
DA, nu-ti amintesti?

Eu eram psihologul si tu pacientul? Balaceanca? 2000? Te credeai Napoleon?

Remember? :)

Să înţeleg că acum nu mai eşti !?!? :lol: te-au trecut şi pe tine sub tratament cu barbiuretice şi antidepresive !? :mrgreen:


P.S. Cu părere de rău nu ştiu nici măcar în ce judeţ este Bălăceanca !!!

_________________
:D Un fel de colecţie de ceasuri: http://www.colectieceas.blogspot.com suveniruri adunate de mine din călătorii + cadourile prietenilor + câştiguri promoţii + ce-am mai avut eu şi uite ;) că s-au strâns câteva !!!


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 20 Aug 2013, 17:57 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 06 Sep 2011, 10:54
Mesaje: 4336
Localitate: BUCURESTI
RobertCodescu scrie:
valentin1234 scrie:
DA, nu-ti amintesti?

Eu eram psihologul si tu pacientul? Balaceanca? 2000? Te credeai Napoleon?

Remember? :)

Să înţeleg că acum nu mai eşti !?!? :lol: te-au trecut şi pe tine sub tratament cu barbiuretice şi antidepresive !? :mrgreen:


P.S. Cu părere de rău nu ştiu nici măcar în ce judeţ este Bălăceanca !!!

Barbiturice !! :lol: Sau te-ai gandit la vezica :roll: :lol: :lol:

_________________
Caracterul fara inteligenta poate multe , insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 20 Aug 2013, 19:50 
Neconectat

Membru din: 20 Aug 2012, 20:57
Mesaje: 3135
Localitate: Dublin
Citat:
P.S. Cu părere de rău nu ştiu nici măcar în ce judeţ este Bălăceanca !!!


Vezi, Robert, daca esti corect motivat poti si tu sa aduci o contributie reala la
forum. Ultimele doua raspunsuri date de tine o dovedesc!

Curaj deci si, cum spuneam, tratamentul.....mereu in primul rand....tratamentul!

Cu stima si blandete te salut! :D

_________________
"If you wear what you love, you've made a good choice!"
"Cand am plecat, v-am lasat saraci si prosti! Cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
(C. Brancusi)


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 20 Aug 2013, 20:47 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 31 Iul 2011, 22:14
Mesaje: 98
Localitate: PLOIESTI
[/quote] Barbiturice !! :lol: Sau te-ai gandit la vezica :roll: :lol: :lol:[/quote]

Barbiureticele nu au de-a face cu diureticile, alea-s pentru alte generaţii !!! :lol:

_________________
:D Un fel de colecţie de ceasuri: http://www.colectieceas.blogspot.com suveniruri adunate de mine din călătorii + cadourile prietenilor + câştiguri promoţii + ce-am mai avut eu şi uite ;) că s-au strâns câteva !!!


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 20 Aug 2013, 20:48 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 31 Iul 2011, 22:14
Mesaje: 98
Localitate: PLOIESTI
valentin1234 scrie:
Citat:
P.S. Cu părere de rău nu ştiu nici măcar în ce judeţ este Bălăceanca !!!


Vezi, Robert, daca esti corect motivat poti si tu sa aduci o contributie reala la
forum. Ultimele doua raspunsuri date de tine o dovedesc!

Curaj deci si, cum spuneam, tratamentul.....mereu in primul rand....tratamentul!

Cu stima si blandete te salut! :D

Să nutrim speranţa că nu vor fi chiar "ULTIMELE DOUĂ" !!! :mrgreen:

_________________
:D Un fel de colecţie de ceasuri: http://www.colectieceas.blogspot.com suveniruri adunate de mine din călătorii + cadourile prietenilor + câştiguri promoţii + ce-am mai avut eu şi uite ;) că s-au strâns câteva !!!


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Istorie Aradora / Orex
MesajScris: 20 Aug 2013, 20:52 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 06 Sep 2011, 10:54
Mesaje: 4336
Localitate: BUCURESTI
RobertCodescu scrie:
Barbiturice !! :lol: Sau te-ai gandit la vezica :roll: :lol: :lol:[/quote]

Barbiureticele nu au de-a face cu diureticile, alea-s pentru alte generaţii !!! :lol:[/quote]
Tradu-mi si mie cuvantul bolduit daca esti amabil, te rog....

_________________
Caracterul fara inteligenta poate multe , insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 28 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România