Nu sunt sigur pentru ce tip de utilizare a fost destinat: unii spun ca a fost pentru avioane, altii ca pentru tancuri, iar altii ca erau ceasuri de comandament (am vazut ieri unul la Alis, dar era din otel si intr-o montura de lemn)
Salutare Constantin!
Junghans 30D este cel mai folosit mecanism pentru ceasurile pe care armata germana le-a avut pentru diverse utilizari ca si ceas de masa/birou dar si de perete acolo unde era necesar."Comunication center clock" sunt catalogate in cartea lui Konrad KNIRIM. S-ar parea ca au existat cateva mii de astfel de centre! Toate cele cu utilizare militara au avut in diverse variante (carcasa, cadran, coroana) marcaje militare si in special acel numar din clasificarile/specificatiile armatei gemane de tipul: Fl xxxxx ! Daca intentionezi sa fi riguros in a colecta ceasuri militare este important sa urmaresti ca aceste marcaje sa existe. Nu am gasit pana acum referinte ca J30D sa fi fost folosit ca si ceas de bord de avion desi a exista o specificatie (Fl. 22600) in care ceasul era prins 'direct' prin cele 3 gauri din rama carcasei, de bord. Junghans chiar a avut un astfel de ceas "8 zile"(cum e si asta) marcat insa "militar" pe cadran. Despre tancuri nu stiu! La fel de bine poate fi un ceas de bord de camion dar iarasi cred ca ar fi avut si ceva marcaje suplimentare.
Dar toata acesta rigurozitate pana la urma poate ca e absurda! Tot un ceas frumos si dupa cadran de tip militar ramane! Felicitari! Eu, de al meu sunt foarte incantat!
Multumesc montana.
Stii ca eu nu intentionez sa fac o colectie de militare (si de altfel in nici o directie, exagerat de riguroasa!) in adevaratul sens al cuvantului (de asta va invidiez oarecum pe cei ce sunteti atat de dedicati, ambitiosi si persevernti in a urmari un "fir director").
Eu sunt fericit sa gasesc un ceas frumos in cat mai buna stare!
Am sa ma uit ce scrie exact pe carcasa ceasului. Dar indiferent pt ce a fost facut este un ceas frumos si imi place!
buna ziua domnilor.
desi topicul este de anul trecut poate cineva (ca mine) il mai citeste. Ceasul din poza echipa avioanele (nu stiu modelul) de lupta germane. Eu am unul de la un unchi care a fost aviator in al doilea razboi. De remarcat ca ceasul din poza are schimbate limbile si s-a incercat vopsirea lui in alb. De mult ma uit sa vad daca mai sunt si altii care sa aibe un asemenea ceas dar acum este pentru prima oara cand il si vad. Ceasul merge cam o saptamana incarcat la maxim si al meu are o abatere de +5 minute pe zi ... ceea ce nu ma deranjaza pentru ca eu il tin pentru frumusetea lui si mai ales pentru istoria pe care o are in spate.
Un ceas asemanator am si eu, reconditionat de Claudiu. Numai ca al meu este plasat intr-o carcasa de lemn . Este un ceas de comunicatie Luftwaffe. In jur de anul 1940.
5 tics per second If only I had known, I should have become a watchmaker." Albert Einstein "It's a fugazi, forget about it"
Ma bucura reluarea acestui topic prin aparitia altor ceasuri similare.
Abia astept imaginile si, neaparat, povestile din spatele ceasurilor!
Mai ales informatiile lui amolea despre faptul ca ar fi echipat avioane. Am mai auzit parerea asta dar nu am gasit informatii precise (nici nu le-am cautat prea tare!)
Ceasul in cauza este orice altceva numai de avion nu.
Dupa cum corect a specificat Montana in comentariul sau, este un ceas de birou/perete ptr. centrele de comanda operatiuni ale armatei germane din WW ll, modelul fiind aproape comun ptr. toate armele (Wehrmacht, Luftwaffe, marina). Aspectul cadranului sugereaza o fabricatie dupa vara lui `43. Lipsa marcajelor specifice armei il face insa greu de atribuit.
Cu ceasurile de bord nu are nimic in comun. Insusi mecanismul cu autonomie de 8 zile este superfluu intr-un avion chiar cu raza lunga in schimb ii lipsesc alte functiuni de gen cronograf, bezel rotativ etc.
Legendele "precum ca ar fi fost....." sunt frumoase dar realitatea e uneori ceva mai banala.
Oricum ceasul e frumos si apreciat de colectionari.
Dupa ani si ani...
Cer scuze pentru reluarea topicului, dar un prieten mi-a adus un ceas pe care sa il vand.
Nu ma pasioneaza ceasurile de bord/comunicatie militare, dar am zis sa-l prezint.
Este un Junghans J30d, nu stiu anul de fabricatie, probabil un 42-44. Arata bine per total, dar trebuie servisat.