Divere si ceasuri (oarecum) rezistente la apa ...
-
alin-stefan
Re: Divere si ceasuri (oarecum) rezistente la apa ...
ISO 6425, presupune teste riguroase, nu tot felul de teste copilaresti. S-a dezbatut mult aici pe forum iar concluzia e clara : La CEASORNICAR, nu carpaci de colt !
Eu imi mentin parerea: este normal ca in cazul testului cubului de ghiata sa apara un usor condens.
Urmariti filmul urmator https://www.youtube.com/watch?v=uQFuZL14Aaw&t=1144s, in special de la 16:50. Se poate vedea foarte clar ca un diver ISO 6425 nou nout se abureste, asa ca acest test este irelevant pentru a stabili gradul de etanseitate al unui ceas.
Urmariti filmul urmator https://www.youtube.com/watch?v=uQFuZL14Aaw&t=1144s, in special de la 16:50. Se poate vedea foarte clar ca un diver ISO 6425 nou nout se abureste, asa ca acest test este irelevant pentru a stabili gradul de etanseitate al unui ceas.
- calin gabi
Si eu am aceeasi parere, nu este relevant testul, l-am facut si eu cu Mako ceasul meu de vara nedesfacut pana acum care a vazut pe fiecare an 3 luni de balaceala si nu am avut probleme de acest gen. E prea mare diferenta de temperatura dintre ceas si cubul de gheata, incercati sa tineti ceasul afara la rece si dupa aceea aplicati cubul , nu se va condensa.
Nici un om nu este liber, dacă nu este propriul său stăpân
- gherghin nicolae
- Moderator
Acel condens de fapt sint picaturi de apa existente in microclimatul ceasului .
Ceea ce inseamna ca nu e bine.
Testul este relevant !
Ceea ce inseamna ca nu e bine.
Testul este relevant !
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
Ceasul nu are voie se abureasca daca se da diver.
-
alin-stefan
Diverele la care se aburesc geamul la astfel de teste (cub gheata) nu au trecut testul ISO 6425 sau au pierdut aceasta calitate pe parcurs.
Problema e ca am facut testul imediat dupa dezumidificare, cu acelasi rezultat. Iar gheata a stat doar pe sticla si am sters-o de vreo 3 ori de apa, cum se topea, sa fiu sigur ca nu se scurge spre imbinarea cu carcasa.
Jean Marcel OCEANUM Automatic [LE 300 / WR 500 m / Pret ~750 Euro]
https://www.jeanmarcel.com/de/uhr/332.60.65.42/
Mi se pare un ceas reusit, la un pret bun pentru un Swiss Made cu ETA 2824, Water resistant 500m.
Wanted!
https://www.jeanmarcel.com/de/uhr/332.60.65.42/
Mi se pare un ceas reusit, la un pret bun pentru un Swiss Made cu ETA 2824, Water resistant 500m.
Wanted!
Il y a d'enivrant [...] le plaisir aristocratique de déplaire! - Baudelaire
John Doe scrie:Problema e ca am facut testul imediat dupa dezumidificare, cu acelasi rezultat. Iar gheata a stat doar pe sticla si am sters-o de vreo 3 ori de apa, cum se topea, sa fiu sigur ca nu se scurge spre imbinarea cu carcasa.
Asa zisa dezumidificare nu a facut, de fapt, decit sa incalzeasca aerul. Daca va uitati la linkul acesta : http://www.qsstudy.com/physics/relative-humidity, o sa observati ca la aceiasi cantitate de apa in aer, umiditatea relativa creste odata cu scaderea temperaturii. Deci, in momentum in care temperatura scade, probabil ca se ajunge la o umiditate relativa mare, care, cuplata cu punctul de roua, duce la condens pe suprafata rece.
Dupa parerea mea, fenomenul se datoreaza in mare masura umiditatii relative a incintei unde ceasul ( ceasurile ) a fost asamblat. Bineinteles ca se poate ca ceasul sa nu fie etans, dar fenomenul aburirii se intimpla la prea multe ceasuri - parerea mea...
Toate cele bune
Nicu
[b]"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and beat you with experience"- Mark Twain[/b]
We all are born ignorant, but one has to work hard to remain stupid. Benjamin Franklin
We all are born ignorant, but one has to work hard to remain stupid. Benjamin Franklin
S-ar putea ca ceasul sa fie putin caldut, de la temperatura corpului.diver scrie:
Cu toate astea, mie nu mi s-a aburit niciodata niciun ceas cu wr>=100m la trecerea de la ger si zapada la caldura, dar toate au reactionat similar la cubul de gheata.
Zona unde se pune gheata devine foarte rece, si favorizeaza atingerea punctului de roua - temperatura la care apa din aer devine lichida ( asa o fi ? ).
Toate cele bune
Nicu
[b]"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and beat you with experience"- Mark Twain[/b]
Din cite am citit ( nu am desfacut nici un ceasdiver scrie: Atentie la cele cu coronita infiletabila, daca este desfacuta chiar si 1/2 de tura este posibil sa intre apa la dus, spalat pe maini, etc. Nu ma intrebati de unde stiu
- cu o garnitura care se monteaza intre axul ( stanga ) de la remontoire si tubul axului - la Seiko SKX, Monster, probabil Sumo etc - vedeti aici https://www.thewatchsite.com/files/Casi ... 0Guide.pdf , pe undeva pe la mijlocul documentului
- cu o garnitura care se monteaza intre exteriorul tubului de la remontoire si interiorul coronitei - la Seiko tuna - aveti aici un desen https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... mrc&uact=8
- cu o garnitura in coronita - ca la Vostok
- combinatii intre cele de mai sus - triploc la Rolex, Certina parca mai face ceva etc
Polologhia de mai sus este pentru ca, daca coronita e desfiletata, in principiu apa nu ar trebui sa patrunda in ceas pentru variantele 1, 2 si 4 ( numai daca coronita e miscata lateral si comprima garnitura ).
Toate cele bune
Nicu
Nicu,
Pui problema un pic simplist.
Teoretic este poate valabil,dar realitatea bate teoria de cele mai multe ori.
Tot simplist pot spune asa..
daca coronita nu este infiletata pana la capat,teoretic etanseitatea este compromisa.
Nici un producator nu va spune ca ceasul este rezistent la 20 ATM chiar daca coronita este desfacuta....
Pui problema un pic simplist.
Teoretic este poate valabil,dar realitatea bate teoria de cele mai multe ori.
Tot simplist pot spune asa..
daca coronita nu este infiletata pana la capat,teoretic etanseitatea este compromisa.
Nici un producator nu va spune ca ceasul este rezistent la 20 ATM chiar daca coronita este desfacuta....

Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Salut Claudiu,
Stiu ca pun problema simplist, dar, in principiu, cred ca am dreptate. Daca garnitura este pe stanga, exista vreo diferenta atunci cind coronita e infiletata sau desfiletata , atita timp cit nu exista miscare a stangii ( lateral sau axial ) ? Inca o data, nu am desfacut vreun ceas pina acum
Ce spun producatorii....
Pe de alta parte, sint ceasuri fara coronita pe filet, care au WR = 100m , si chiar 200m.
Toate cele bune
Nicu
Stiu ca pun problema simplist, dar, in principiu, cred ca am dreptate. Daca garnitura este pe stanga, exista vreo diferenta atunci cind coronita e infiletata sau desfiletata , atita timp cit nu exista miscare a stangii ( lateral sau axial ) ? Inca o data, nu am desfacut vreun ceas pina acum
Ce spun producatorii....
Pe de alta parte, sint ceasuri fara coronita pe filet, care au WR = 100m , si chiar 200m.
Toate cele bune
Nicu
-
Alexvintage
De aici si stilul abordarii.Nicu scrie:... Inca o data, nu am desfacut vreun ceas pina acum![]()
Exista multiple sisteme de etansare, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Ca sa etanseze corect o garnitura trebuie sa fie presata intre doua suprafete de consistenta crescuta. Din acest motiv unii producatori au conceput sisteme care sa garanteze ca ceasul va fi purtat doar cu coroana stransa (vezi protectia coroanei de la Panerai sau modele tip Laco Atacama, ZRC etc.
http://www.martinpulli.com/watches/zrc- ... nds-diver/
https://www.youtube.com/watch?v=Jh6XQq-ZYQ0
La divere cu coroana fara filet exista fie 2 garnituri aflate in niste scobituri ale tijei de armare (ca sa nu se deplaseze aiurea) iar tija este introdusa FORTAT in carcasa presand astfel garniturile (ceasurile Luminox), fie coroana este de tip compressor garnitura presand pe exterior tubul carcasei.
Coroanele cu filet au (depinzand de model) intre 2 si 3 garnituri, cea de pe tija de armare nefiind presata. Rolul ei e de a asigura o etansare usoara echivalenta a 5-6atm. Astfel, cu coroana desfiletata se poate face eventual dus dar nici asta nu se recomanda. Etansarea la parametrii garantati de producator se realizeaza NUMAI prin actiunea coordonata a tuturor garniturilor.
Nicu,
Daca te gandesti la sistemul de la Seiko Monster,tot nu corect..Alex a spus bine,actiunea coordonata a 3 suprfete de etansare garanteaza etanseitatea.Daca una din ele este compromisa,sansele sa intre apa se maresc instantaneu.
Daca te gandesti la sistemul de la Seiko Monster,tot nu corect..Alex a spus bine,actiunea coordonata a 3 suprfete de etansare garanteaza etanseitatea.Daca una din ele este compromisa,sansele sa intre apa se maresc instantaneu.

Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people