Ajutor

Sfaturi, intrebari, cu privire la viitoarele achizitii orologere.
Scrie răspuns
mariuscj

Ajutor

Mesaj de mariuscj »

CIAOOOO la toata lumea sunt Marius din Cj si doresc sa imi cumpar un ceas cu barometru busola termometru(vreu sa ma apuc de facut trasee montane mers la pescuit...)..... si am ajuns la un SUUNTO Vector (ce parere aveti despre el pretul lui 500 purtat de cateva ori) ....dar mi-ar place si un casio prg 80 sau ceva cu baterie solara ..... stiu ca este mai scump dar o data il cumperi ..... astept si parerile voastre (cei cu experienta) ... ofertele voastre..... si daca mai puteti da imi spuneti niste forumuri fegate de ciasuri..... va multumesc.
Mariuscj
Razvee

Re: Ajutor

Mesaj de Razvee »

Draga Marius,

In primul rand bun venit pe forum.

Eu am un Suunto Vector si il folosesc in aceleasi scopuri pentru care iti doresti si tu unul - drumetii montane. Il am de aproape 4 ani, si a trecut prin multe. La vremea respectiva a costat nou 800 de lei, nu stiu pe unde se mai afla preturile acum.

Pot sa-ti spun cateva impresii din experienta mea directa.

- Materialele sunt intru totul plastice, dar de buna calitate, bine asamblate. M-au prins furtuni pe munte cu el la mana, l-am stropit accidental, a avut parte si de mici ciocniri si lovituri, dar s-a incapatanat mereu sa reziste admirabil. Desi nu lasa aceasta impresie, este robust.

- Functiile pe care le are:
Busola - merge excelent, in orice conditii. Folosesc si alte busole (normale, nu gadgeturi electronice) si niciodata ce a indicat ceasul nu a diferit de indicatiile busolelor clasice.
Altimetrul - e relativ imprecis, dar cred ca orice altimetru "entry-level" nu este chiar impecabil. Functioneaza din 5 in 5 metri si este bine sa fie reglat ori de cate ori se ajunge pe un varf a carui cota este bine cunoscuta si sigura. Ca idee, pentru un drum cu diferenta de nivel de aproximativ 1000 de metri, altimetrul are o abatere de +-30m. Nu e stralucit, dar macar in permanenta o sa ai idee cam pe unde te afli, cat ai urcat, si cam la ce inaltime erau anumite repere pe care vrei sa le retii de pe traseu.
Barometrul - functioneaza bine. Ceasul are de asemenea o functie de estimare a evolutiei vremii pe urmatoarele 6 ore - iti va indica daca se strica vremea, sau se face frumoasa. Aceasta functie isi pierde insa cu totul utilitatea cand se parcurge un traseu cu diferente mari de nivel. Urcand sau coborand, apar diferente destul de mari presiune pe care ceasul le interpreteaza ca schimbari ale vremii. Pe scurt, asta se traduce prin faptul ca intotdeauna cand vei urca iti va spune va vremea devine groaznica (desi poate ca soarele e de trei suliti pe cer), iar coborand iti va indica mereu ca vremea se imbunatateste (desi poate ca ploua cu galeata). Functia este utila mai ales cand se sta pe langa tabara o zi sa spunem, ori undeva la baza, ori pe creasta.
Mai exista o functie de indicare a vitezei pe verticala - utila pentru estimari de timp intermediari in traseu.
In rest, ceasul indica ore minute secunde, aer calendar, alarma, poate memora diferite lucruri - toate aceste functii merg ireprosabil.

Ca idee, durata bateriei este buna (exista si indicator pentru bateria ramasa). Desi l-am exploatat destul de intens si are patru ani aproape, nu i-am schimbat vreodata pana acum bateria.

In concluzie un ceas usor, rezistent, cu o vizibilitate excelenta (am uitat sa-ti spun ca exista si iluminare temporara a cadranului, pentru noapte) si care are cam toate functiile importante pentru drumetii montane. Singurul minus pe care-l vad este relativa imprecizie a altimetrului.

Succes in cautari.
mariuscj

Mesaj de mariuscj »

Metrsii mult de raspuns Razvee.
mariuscj

Mesaj de mariuscj »

mariuscj scrie:Mersii mult de raspuns Razvee.
Scrie răspuns