4 ceasuri si o surpriza

Aici vor fi postate toate cererile de identificare. Nu se fac evaluari.
Scrie răspuns
omoshiroi

4 ceasuri si o surpriza

Mesaj de omoshiroi »

Revin cu alte modele. Imaginile sunt cam nefocalizate dar nu mai am rabdare sa le focalizez manual.
Mi-ar placea sa aflu cu aproximatie anul in care au fost fabricate, tara, daca sunt serii speciale sau nu, daca sunt reparabile si eventual o valoare estimativa desi ca de obicei nu vreau sa le vand. Eventual daca se mai aduna le dau la schimb pe scule ca sa ma apuc de demontat si observat ce e in inima ceasurilor :)

Chaika mecanism
Chaika cadran
- curea in stare acceptabila. Probabil de fabricatie ruseasca.

Poljot mecanism
Poljot cadran
- geamul nu prea sta pe cadran
- aparent este placat cu aur de 20 carate

Secundar mecanism
Secundar cadran
- are si geam dar se scotea usor si nu l-am pastrat in imagine pentru ca nu reflecta lumina. Geamul insa sta sa moara. E crapat tot.
- nu ma hazardez sa spun ce marca ar fi
- mecanismul nu se vede bine. Mai ca imi vine sa fac alta poza dar e ca in bancul cu hitleristii si fantana.

Doxa mecanism
Doxa cadran
Doxa capac
- aparent placat cu aur (20 microni m-ar face sa cred ca pe Poljot acei 20 or fi tot microni nu carate :) )
- cadranul iese prost in imagine datorita materialului sidefat dar cu ochiul liber se vede foarte bine
- mecanismul se vede impecabil cu ochiul liber. Luceste ca nou.
- curea in perfecta stare

Surpriza editiei
- sunt curios daca a fost ceas si cumva l-a transformat in aparat de masura sau chiar asa se fabricau. Nu de alta dar firul acela iese cam disgratios din sufletul aparatului.
- are si 2 picioruse dar m-a mancat spinarea sa le desfac si evident ca nu mai merg puse la loc. Saiba in care se tineau a fugit prin interior :)
meter

Re: 4 ceasuri si o surpriza

Mesaj de meter »

Surpriza este un voltmetru. Cele doua picioruse corespund fiecare la una din cele doua scale. Am si eu unu aproximativ la fel, complet si perfect functional, mostenit de la un unchi mecanic auto, si provine din perioada premergatoare celui de al II-lea razboi mondial. Am vazut asemenea instumente la electricienii auto-moto batrani. Erau toate pentru curent continuu. Al meu are 2 scale 0-24v, si 0-120v
omoshiroi

Mesaj de omoshiroi »

Si cum mai pot prinde piciorusele la loc? Probabil prin interior daca desfac capacul nu?

Cum imi pot da seama daca este pentru curent continuu sau alternativ si in speta daca merge?
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

Cel mai bine -intreaba un electrician. Altfel , singur , este periculos .
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
omoshiroi

Mesaj de omoshiroi »

Nu stie nimeni din ce an sunt ceasurile sau alte detalii?
La voltmetru am stabilit ca nu umblu. Nu sunt prieten cu curentul.
eugenbt

Mesaj de eugenbt »

Faptul ca nu au antishoc pe mecanism ma face sa estimez ca ceasurile rusesti sunt din perioada 1950-1960. Doxa este mai recent, probabil anii `80. Este posibil sa gresesc, orice corectura este binevenita.
malcic

Mesaj de malcic »

omoshiroi scrie:
Surpriza editiei
- sunt curios daca a fost ceas si cumva l-a transformat in aparat de masura sau chiar asa se fabricau. Nu de alta dar firul acela iese cam disgratios din sufletul aparatului.
- are si 2 picioruse dar m-a mancat spinarea sa le desfac si evident ca nu mai merg puse la loc. Saiba in care se tineau a fugit prin interior :)
Voltmetrul respectiv este de pe vremea aparatelor de radio cu lampi,portabile,avea doua domenii de masura,filament si anodica(de asta si cele 2 picioruse pe carcasa) si firul cu banana era comun.Nu trebuie sa fii prieten cu(,)curentul ca sa-l aduci in starea initiala.Trebuie avut grija doar ca acele 2 picioruse se monteaza izolat fata de carcasa,deci la interior o sa gasesti ceva saiba din textolit sau ebonita(putin probabil plastic),pe langa saibele metalice si piulita aferenta...chiar daca nu este performant pe langa cele din ziua de azi,are totusi valoare de colectie(mai ales pt pasionati).
Scrie răspuns