Joi, 07 Noiembrie, 2024 12:22

NOUTATI




Scriu aceste randuri din mai multe motive.

Luni, 10 August, 2020   /   1096 accesari


Scriu aceste randuri din mai multe motive.

În primul rand pentru a incerca sa evidentiez complexitatea meseriei de ceasornicar,care in ultima perioada pare sa se fi demonetizat.Spun asta pentru ca am vazut destule persoane care au reusit sa demonteze si sa asambleze cateva mecanisme de ceas iar apoi s-au autodeclarat ceasornicari,unii cu pretentia de a fi chiar avansati.Sincer,nu fac apropo la nimeni,ci doar trag o concluzie.

In al doilea rand scriu aceste randuri pentru cei care doresc sa imbratiseze aceasta meserie,si care trebuie sa inteleaga ca timpul petrecut langa un ceasornicar nu este suficient pentru a intelege aceasta meserie,ci este nevoie si de multe cunostinte de specialitate,care pot fi acumulate doar prin studiu,si cel mai recomandat printr-o scolarizare de specialitate.

In al treilea,si nu in ultimul rand,scriu pentru ceasornicarii care au state vechi in meserie,pentru ai face poate sa inteleaga ca experienta nu este suficienta daca nu este complectata de o buna si temeinica cunoastere a implicatiilor tehnice a deciziilor pe care le iau in cadrul reparatiei unui ceas.

Stiinta ceasornicariei inseamna cunoasterea unor elemente de matematica,fizica,chimie,studiul materialelor,tehnologie etc,imbinate pentru a atinge un scop final:ceasul!

Arta ceasornicariei inseamna aplicarea acestor stiinte exacte si de necontestat in decursul reparatiei sau proiectarii unui ceas.

Vorbind despre stiinta ceasornicariei,mai sunt cateva elemente demne de luat in seama.

Am invatat sa nu pun la indoiala cercetarea sau sa incerc sa fiu mai “destept” decat unii care nu au facut altceva decat sa incerce sa dezvolte aceasta stiinta in folosul celor care o utilizeaza.Ca sa fiu mai specific,am sa dau un exemplu minor dar care subliniaza exact ceea ce vreau sa spun.Sa luam banalul cutit de desfacut capacul “snap-back” ale unui ceas.Am vazut ceasornicari care au la dispozitie acest cutit si totusi aleg sa foloseasca lama obisnuita a unui briceag,si care in fata mea au zgariat capacul ceasului.La intrebarea mea “de ce nu folositi cutitul special”raspunsul a fost ca lama briceagului este la fel cu acel cutit.Hmmm….nu este adevarat.Credeti ca cei care au dezvoltat acel cutit pentru capace au facut acest lucru din plictiseala?Nu,au facut-o pentru ca au studiat acest aspect,si au ajuns la concluzia ca forma lamei si profilui acesteia este exact ceea ce trebuie pentru ca un capac sa fie deschis in siguranta si cu sanse minime de a fi zgariat.Ce am uitat sa specific este ca acei ceasornicari nu stapaneau “stiinta”deschiderii unui capac snap-back! Nu radeti,da,exista si aici  o stiinta si reguli stricte pentru desfacerea acestuia.Iar in acest caz dezacordul este evident,iar orice argumentatie legata de folosirea cutitului special este inutila.

Tot vorbind despre stiinta ceasornicariei,argumente de genul  “asa fac de 30 de ani”  sau  ”asa a facut mesterul de la care am invatat”  nu sunt argumente stiintifice.

Sa nu uitam ca ceasornicaria,mai ales la noi in tara s-a perpetuat mai mult decat s-a invatat.Scolile de specialitate au fost aproape inexistente,nivelul de predare a fost cel care a fost.Nu vreau sa pun scoala de ceasornicarie Romaneasca intr-o lumina proasta,dar nici nu pot sa ignor un fapt.Cu atat mai mult cu cat aceasta scoala in f.multe cazuri nici nu a fost urmata,ceasornicaria fiind o meserie pentru care primeai calificare la locul de munca.De unde si perpetuarea unor greseli care pana la urma s-au transformat in legi fara argumente.

Sa nu uitam deasemenea ca ceasornicaria s-a transformat mult in ultimele decenii,mestesugul imbinandu-se cu arta si stiinta,poderea stiintei crescand semnificativ.

Ca sa concluzionez,stiinta ceasornicariei este o stiinta exacta,care nu se invata din auzite ci se studiaza temeinic in scoli de specialitate.

Arta ceasornicariei,care include si mestesugul,este o parte mai subiectiva a acestei meserii.Dovada acestui fapt sta in multitudinea de calibre de mecanisme care se afla pe piata,sau care au fost concepute de-a lungul timpului,care sunt diferite ca si aspect dar pana la urma respecta aceleasi regului ale caror scop final este CEASUL.Dezvoltarea tehnologiilor,a materialelor,a stiintei in general a dus la un progres major a rezultatului final,dar conceptul de baza a ramas acelasi de-a lungul ultimelor secole,dovada a rolului enorm al stiintei in dezvoltarea ceasornicariei.

Arta ceasornicariei in reparatia ceasului consta in solutiile tehnice aplicate pe parcursul reparatiei unui ceas,care trebuie pana  la urma sa respecte acelasi scop final,functionarea corecta a ceasului si nealterarea formei si conceptului initial al mecanismului in lucru.Orice modificare a unei piese,altfel decat a proiectat-o producatorul inseamna o alterare a ceasului,si este inadmisibila in contextul reparatiei ceasului.

O regula de baza in repararea unui ceas este aceea ca decat sa modificam forma initiala a unei piese din ceas,mai bine nu-l reparam.Acest lucru este ilustrat f bine in multe ceasuri in care modificarea formei podului balans,prin indoirea acestuia in sus sau in jos pentru a adapta un ax balans neexecutat corespunzator sau neoriginal nu a facut altceva decat sa aduca ceasul in stare de “ticaiala”,nicidecum la scopul final de functionare corecta,mai mult acest lucru a facut ca aducerea ceasului la forma originala sa fie aproape o misiune imposibila,sau daca este totusi posibila,costurile aferente fiind mult mai mari.

Acesta este doar un exemplu,din pacate aceste exemple pot fi numeroase.Si totodata va pot asigura ca cei ce au facut aceste modificari,neacceptabile dealtfel-ca sa nu le numesc prostesti-au fost sau sunt f.mandri de realizarile lor,iar daca le spui ca au nenorocit un ceas vor fi f.suparati.

Principiul reversibilitatii in reparatia unui ceas este un concept de baza.Orice reparatie facuta intr-un ceas trebuie sa fie reversibila,in asa fel incat ceasul sa poata fi adus la starea initiala.De aici si arta in reparatia unui ceas,care fara mestesugul,stiinta si indemanarea necesara realizarii unor reparatii de calitate nu fac altceva decat sa ruineze un mecaism sau un ceas.

Ca sa inchei aceasta mica disertatie personala pe marginea ceasornicariei,am sa mai punctez un lucru,poate nu strict legat de tema,dar in contextul temei.Dezvoltarea internetului este un mare avantaj,datorita posibilitatii gasirrii de informatie.Totodata este si un dezavantaj,caci de multe ori aricole publicate de diferite persoane,care au titlu de opinie personala,sunt luate ca litera de lege si aplicate ca atare.Trebuie sa facem diferenta intre  o lucrare sau articol cu titlu de opinie personala  si o lucrare documentata stiintific sau istoric.





Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si dorim sa confirmi acordul tau.