Joi, 07 Noiembrie, 2024 11:55

NOUTATI




Ceasuri marca JAPY FRERES din colectia MUZEULUI CEASULUI NICOLAE SIMACHE

Miercuri, 12 August, 2020   /   875 accesari


Ceasuri marca JAPY FRERES din colectia MUZEULUI CEASULUI NICOLAE SIMACHE

De Carmen Banu

Nume de referinta in orologeria internationala marca JAPY reprezinta punctul de pornire a realizarii componentelor de ceasuri standardizate, dar si a primelor masini unelte performante folosite pentru realizarea acestora.

Fondatorul marcii, Frederic Japy, pionier al industriei orologiere franceze dar si al capitalismului industrial, s-a nascut la 22 mai 1749, la Beaucourt in teritoriul Belfort din nord estul Frantei.

Isi face studiile in Le Locle unde se initiaza in tehnica orologeriei. In anul 1777, la intoarcerea in orasul natal pune bazele unui atelier pentru componente de ceasuri, proiectand in acelasi timp si masinile unelte necesare producerii acestora. In 1799 va obtine brevete pentru 10 masini unelte care vor asigura monopolul tehnic de fabricare a componentelor de ceasuri (ebauches). Pentru a se putea dezvolta cumpara moara Badevel, construind prima fabrica din lume pentru componente de mecanisme ale pendulelor. Prin folosirea utilajelor pentru productia de masa va reduce costurile de fabricatie si va mari productia de piese de la 2400 in 1780 la 12700 in 1806.  Efectele  acestor schimbari majore vor fi resimtite in tara vecina, Elvetia, in regiunea Jura, unde vor fi inchise ateliere de ceasuri. Fabrica Japy va furniza Elvetiei 91.3% din productia proprie, devenind o concurenta puternica pentru manufacturile elvetiene.

In anul 1806 Frederic Japy decide sa renunte la rolul de conducator al afacerii sale, predand responsabilitatile celor trei fii ai sai Jean-Pierre, Fritz si Louis-Frederique, creandu-se astfel Societatea JAPY FRERES. Acestia vor decide sa diversifice activitatea prin crearea unei unitati de productie a suruburilor pentru lemn in La Fechotte, in anul 1811. Renumele orologeriei Japy devine international.

Fabrica Japy 1823

Fabrica Japy 1880

In anul 1825 JAPY FRERES introduce mecanismul cu alarma pentru ceasurile de calatorie.

Anul 1840 marcheaza deschiderea unei filiale la Paris, in Rue de Temple, nr.108.

Dupa anul 1855 produsele sunt comercializate sub numele JAPY FRERES ET COMPAGNI iar din 1865 compania va produce si carcase de bronz pentru ceasurile proprii. In anul 1860 compania avea peste 5000 de muncitori, asigurand in acelasi timp o dezvoltare economica rapida a regiunii si cresterea polpulatiei micului sat Beaucourt care numara initial 200 de locuitori. Vor  continua diversificarea activitatilor in domeniul lacatuseriei, a produselor de uz casnic din fier forjat realizate La Feschotte, in timp ce la Badevel din 1850 se vor realiza numai ceasuri complete, odata cu modernizarea procesului de productie.

Din anul 1880 a fost introdus ceasul de calatorie stil american cu alarma numit „reveil American”. Acest tip de ceas se va produce pana in anul 1907.

Recunoasterea calitatii ceasurilor marca JAPY s-a materializat atat prin comercializarea unui numar impresionant de ceasuri si componente cat si prin premiile, medaliile si diplomele nationale si internationale primite in perioada 1819-1880.

1819 Medalia de aur Louis XVIII
1823 Medalia de aur Louis XVIII
1827 Medalia de aur Charles X
1834 Medalia de aur Louis Philippe
1839 Medalia de aur Louis Philippe
1844 Medalia de aur Louis Philippe
1849 Medalia de aur Louis Philippe
1851 Marea Medalie Expozitia Universala Londra
1853 Medalia Prima Clasa Expozitia  Universala New York
1855 Marea Medalie de Onoare Expozitia Universala Paris
1867 Marea Medalie de Onoare Expozitia Universala Paris
1873 Marea Diploma de Merit Expozitia UniversalaViena
1879 Marele Premiu de Onoare Expozitia Universala Paris
1879 Marea Diploma de Onoare Expozitia  Regionala Besançon
1879 Marea Diploma de Onoare Expozitia  Speciala de Orologerie
1880 Marea Diploma de Onoare de la Chaux-de-Fond

Ceasul cu alarma, repetitie, calendar si „grande sonnerie” (marcarea acustica a sferturilor, jumatatilor si orelor intregi) va fi introdus incepand cu anul 1902.

In anii 1930-1935 Franta este atinsa de criza economica, care va afecta si productia de ceasuri Japy, ceea ce va conduce la inchiderea fabricii Badevel, fabricarea ceasurilor centralizandu-se la Beaucourt.

Pana la jumatatea secolului al XX-lea, Uzinele Japy si-au diversificat activitatile realizand pompe hidraulice, masini agricole, motoare, corpuri de iluminat, masini de scris. Marca va fi cumparata in anul 1954 de Societatea Jazz si productia se opreste la Beaucourt, insa oficial activitatea companiei se incheie in anul 1979.

Astazi uzinele nu mai functioneaza dar numele JAPY ramane prezent in regiune prin Muzeul JAPY, creat in 1986 la initiativa autoritatilor locale chiar intr- una dintre fabricile dezafectate, prin gimnaziul, strada si restaurantul din Paris, care poarta numele celebrei marci.

Gimnaziul Japy                           Strada Japy                            Restaurantul Japy

Colectia Muzeului Ceasului cuprinde sapte ceasuri marca JAPY,  unul de pertete, unul de masa , trei de semineu si doua de voiaj, realizate in perioada 1823-1907. Acestea prezinta un registru decorativ foarte bogat si divesificat .

1.CEAS DE PERETE, 1855-1867

Ceasul de perete cartel, realizat din bronz aurit prezinta o decoratie bogata cu motive zoomorfe (capete de cerb, lup, caine de vanatoare, porc mistret) si vegetale (struguri, ghinde, frunze de vita –de-vie si stejar).Cadranul ceasului, emailat contine cifre arabe pentru ore si marcaj liniar pentru minute. Mecanismul prezinta sistem anker, regulator pendular ; sistem de sonorizare a jumatatilor de ora si al orelor intregi. Placa de baza a mecanismului contine stantata inscriptia: JAPY FRERES/GRD. MED. D’HONN./EXP. 1855.

2. CEAS DE MASA,1823-1849

Carcasa in stil Rococo, cu ornamente  florale aplicate din alama, portelan si turcoaze ; sub cadran un medalion din portelan pictat redand o scena de gen; suport din lemn, imbracat in catifea visinie, cu ornamente aplicate din alama , bronz aurit si camee. Mecanism sistem anker, regulator pendular; sistem de sonorizare al jumatatilor de ora si al orelor intregi; pe placa mecanismului inscriptia: Japy Freres/MEDAILLE D’OR

3. CEAS DE SEMINEU,1823-1849

Carcasa din bronz aurit si medalioane din portelan policrom  redand motive vegetale si o scena de gen. Cadran din portelan policrom, cu cifre romane inscrise in cartuse de culoare alba; central decor cu ghirlande de flori. Mecanism sistem anker, regulator pendular; sistem de sonorizare al jumatatilor de ora si al orelor intregi; pe placa mecanismului inscriptia: Japy Freres/MEDAILLE D’OR

4. CEAS DE SEMINEU, 1823-1849

Carcasa din alama si bronz cu baza trapezoidala; decoruri vegetale; picioruse stilizate; personaje feminine rugandu-se langa un edicul redandu-i pe Madona cu pruncul .Cadran emailat, de culoare alba cu cifre romane pentru ore si marcaj liniar pentru minute; mecanism sistem anker, regulator pendular; sistem de sonorizare al jumatatilor de ora si al orelor intregi; pe placa mecanismului inscriptia: Japy Feres/MEDAILLE D’OR

5. CEAS DE SEMINEU,1855-1867 – a apartinut  domnitorului Mihail Sturdza

Carcasa din bronz decorata cu motive vegetale (struguri, frunze de vita- de -vie) surmontata de un personaj mitologic (Bachus). Cadran emailat , de culoare alba, cu cifre romane pentru ore, de la I laXII si cifre arabe, marcate din 5 în 5, pentru minute. Mecanism sistem anker, regulator pendular, sistem de sonorizare al jumatatilor si orelor intregi; pe placa de baza a mecanismului inscriptia: JAPY FRERES/MED.D’HONN./EXP. 1855.

6. CEAS DE VOIAJ, 1880-1885

Carcasa metalica cu motive vegetale cizelate sustinuta de patru picioruse ornamentate. Cadran cu cifre romane dispuse pe cartuse emailate; central motiv vegetal stilizat. Mecanism sistem anker, regulator pendular, sistem de sonorizare al jumatatilor si orelor intregi; pe placa de baza a mecanismului este stantata sigla marcii:

 

7. CEAS DE VOIAJ , 1902-1907

Ceas de voiaj cu sonerie; carcasa din alama de forma rectangulara cu maner de sustinere; cadran emailat , de culoare alba, cu cifre romane pentru ore, de la I laXII si cifre arabe, marcate din 5 in 5, pentru minute. Mecanism sistem anker, regulator circular; pe placa de baza a mecanismului este stantata sigla marcii:

 

Bibliografie

G.H. Baillie, C. Clutton, C. A. Ilbert- Old clocks and watches and their makers

http://www.famille-japy.fr/pages/la-famille-japy.html

http://www.musees-des-techniques.org





Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si dorim sa confirmi acordul tau.