Miercuri, 12 August, 2020 / 5721 accesari
Majoritatea ceasurilor prezinta un marcaj pe carcasa sau cadran, privind rezistenta la apa. Acest marcaj poate fi exprimat in metri (m.), atmosfere (atm) sau bari (bar). Astfel:
30m = 3atm sau bar
50m = 5atm sau bar
100m =10 atm sau bar
200m =20atm sau bar
ETC…
Ceasurile marcate “Diving” sunt special construite pentru scufundari.
In unele cazuri nu este scris “Water resistant”, ci apar numai initialele W.R.
Din punct de vedere al producatorilor, marcajele de pe ceasuri se “traduc” astfel:
– fara marcaj……Udati ceasul pe riscul propriu
– water resistant(fara alta indicatie in metri)…nu este recomandat a fi udat
– water resistant 30m…..ceasul rezista la stropiri intimplatoare, ploaie, spalat pe maini
– water resistant 50m….ceasul rezista la baie, dus, inot de suprafata
– water resistant 100m…ceasul rezista la sarituri in apa si sporturi acvatice
– water resistant 200m…ceasul rezista la scufundari
Acum sa facem o scurta analiza in baza careia aceste marcaje sunt inscriptionate pe ceasuri.
In fabrica, dupa ce ceasurile au fost montate in carcase, acestea sunt introduse in camere speciale si sunt supuse la presiunile corespunzatoare inscriptionarilor. Nu detaliez acest proces, important este sa stiti ca aceste verificari se fac la presiuni statice si o temperatura constanta.
Acum haideti sa vedem ce se intimpla in realitate;
– Punctul cel mai vulnerabil al unui ceas este coroana-cheita in termeni populari.
– In decursul purtarii ceasului, pe linga presiunile statice, pot aparea si presiuni dinamice – o chestiune destul de controversata, dar adevarata – care chiar daca nu sunt mari la un moment dat pot influenta rezistenta la apa a ceasului.
– Deasemenea, atunci cind va spalati pe maini, sapunul se depune in jurul coroanei, ajunge pe garniturile de etansare si fiind compus din granule f.mici, poate creea drum apei spre interiorul ceasului.
– Un ceas umezit, chiar daca nu a-ti folosit sapun, va retine praful foarte usor. Si unde se depune cel mai usor? La aceeasi coroana, efectul in timp fiind uzarea garniturilor.
– Folosind ceasul in apa, datorita miscarii mainii, coroana poate fi rotita involuntar, ceea ce afecteaza deasemenea rezistenta la apa a acestuia.
– Schimbarile bruste de temperaturi sunt foarte daunatoare ceasului. Stati frumos la plaja cu ceasul pe mina, va bate soarele, ceasul se incalzeste, si dupa aceea, sa va racoriti, trageti o baia in apa rece. Ce se intimpla? Componentele ceasului au coeficienti de dilatare si contractare diferiti, la schimbarea brusca de temperatura apa isi face drum spre interiorul ceasului.
Acum combinati aceste citeva elemente – care nu sunt toate – si poate veti intelege de ce eu personal nu sunt total de acord cu purtarea si folosirea ceasurilor in apa.
Trebuie sa spun ca unii producatori, pe garantiile lor specifica ”Do not push the watch to the limit” ceea ce se traduce cam asa: “Nu duceti ceasul la limitele sale”, lucru cu care eu sunt deacord, deoarece atrage atentia asupra felului in care folositi ceasul.
Ceasurile pe care eu le consider potrivite pentru folosirea lor curenta in activitati acvatice sunt ceasurile care au asa numita “Screw-on Crown”,
adica coroana lor este prevazuta cu filet si ea nu poate fi actionata decit daca se defileteaza.
Ca un sfat pentru posesorii de ceasuri care au diverse marcaje, atunci cind mergeti la un ceasornicar, chiar si pentru o schimbare de baterie, solicitati dupa schimbare si un test la presiune, chiar daca costa in plus. Acesta se face in fata Dvs.cu un aparat special – disponibil in atelierul meu – si nu dureaza foarte mult. Acest test va demonstra ca ceasul a fost corect inchis si totodata va absolvi ceasornicarul de viitoarele reclamatii privind intrarea apei in ceas.
Si ca sa concluzionez, va sfatuiesc sa nu folositi ceasurile in apa, mai ales timp indelungat, si trebuie sa fiti constienti ca puteti strica ceasul si ca riscul va apartine.
Aceasta este opinia mea si nu cer nimanui sa fie intrutotul deacord cu ea. Este o opinie desprinsa din experienta.