Joi, 28 Septembrie, 2023 14:12

NOUTATI
Precizia ceasurilor

Miercuri, 12 August, 2020   /   2498 accesari


Precizia ceasurilor

Ca sa fiu bine inteles, trebuie sa stiti ca in acest articol ma refer la ceasurile mecanice – indiferent ca sunt cu armare manuala sau automata – nicidecum la cele cu Quartz sau controlate prin satelit.
Ca sa fac o comparatie, care poate va dezamagi pe citiva posesori de ceasuri scumpe, un ceas cu quartz ieftin – 5-6 sute de mii de lei – poate, sau mai bine zis este mai précis decit un ceas foarte complicat si scump, de ordinul miilor sau zecilor de mii de Euro, dar mecanic, cum ar fi Rolex, Omega, Maurice Lacroix, etc.
La ceasurile mecanice, exista doua categorii de precizie, ca sa zic asa: ceasurile Certificate Chronometer sau cele necertificate Chronometer.
Acest certificat “ Official Swiss Chronometer” este acordat de catre un institut Elvetian care este responsabil pentru certificarea mecanismelor si se numeste Controle Officiel Suisse des Chronometres, prescurtat COSC. Nici un ceas nu are dreptul sa poarte sigla “Chronometer” atita timp cit nu are acest certificat. Testele la care sunt supuse aceste ceasuri pentru a putea purta aceasta sigla sunt destul de multe, sapte la numar, pe care nu am sa le insir aici, Ceea ce este important de stiut, este ca standardul de precizie pentru ceasurile certificate COSC , este de -4/+6 sec/24 h.
La celelalte ceasuri moderne limitele maxime admise de producatori in general sunt de -15+20 sec/24h.
Asadar limitele rezonabile la care va puteti astepta de la ceasuri de calitate, dupa o reparatie corespunzatoare, sunt:

Rata eroare/tip ceas Acceptabil Bun Foarte bun
Ceasuri vechi -/+60 sec/24h -/+ 20 sec/24h -/+5 sec/24
Ceasuri moderne necertificate -15/+20 sec/24h -/+ 10 sec/24h -/+3 sec/24h
Ceasuri moderne certificate -4/+6 sec/24h -/+3 sec/24h -/+ 1 sec/24h

De la aceste date fac exceptie ceasurile Rusesti, pentru care pina si producatorul da erori de -45/+120 sec/24h/.
Datele din tabel sunt cu titlu informativ.
Daca ceasul se incadreaza in valorile din coloana “Acceptabil”, inseamna ca ceasul se incadreaza in limitele general acceptate de catre producatori si ceasul nu poate fi considerat defect.
Dupa reparatia unui ceas e bine sa solicitati ceasornicarului o printare a ratei de eroare in cel putin 2 pozitii ale ceasului, cu cadranul in sus, respectiv cu coroana in jos, majoritatea aparatelor de reglaj oferind aceasta posibilitate.


Galerie Foto

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si dorim sa confirmi acordul tau.