Despre accesoriile ceasurilor.

Ceasuri de Buzunar

Moderator: Achraf

Scrie răspuns
AC NineFingers
Moderator

Despre accesoriile ceasurilor.

Mesaj de AC NineFingers »

Probabil dupa cum bine stiti toate ceasurile de buzunar au acea verigutza numita de englezi( sau de englezii americani) "bow" adica partea superioara a oricarui ceas de buzunar care avea rolul de veriga-legatura intre ceasul in sine si accesoriul necesar oricarui "domn" sau "doamne" Acest accesoriu confectionat din material pretios, semipretios sau comun de dimensiuni, greutati si modele variabile difera de la o zona geografica la alta , de la o epoca la alta sau este reprezentativ pentru clasa sociala din care posesorul ceasului facea parte si avea rolul atat estetic cat si utilitar de a nu fi pierdut sau .... " pierdut" ( furat :wink: ) chiar mai mult intr`o anumita perioada acest accesoriu pe care am sa`l numesc acum ¥¥ Lant Pentru ceasul de buzunar ¥¥ alaturi de ceas era un semn de implinire materiala: sa nu uitam ca inainte de toate ceasurile au fost si raman bijuterii de o reala valoare iar accesul la ele o buna bucata de vreme in ultimul secol si jumatate l`au avut cei cu o situatie financiara destul de buna ...

Vreau sa va prezint cateva poze cu un Albert pocket chain din argint a carui piese componente difera putin ca vechime intre ele ( + - 10 ani) de la inceputul sec xx britanic fara indoiala.Se remarca la acest tip de accesoriu forma gradula deosebita a verigilor , T-bar`ul de prins in butoniera vestutei , carabina clasica fixa si fob`ul( medalionul ) care de cele mai multe ori avea pe avers numele posesorului sau initialele unei institutii , socetati , grupari etc etc . Fiecare din aceste componente este marcata cu cate cel putin 2-3 poansoane specifice Birmingham alaturi de poansonul mesterului cat si cel al anului de fabricatie. Interesant la aceste piese Albert: sunt lucrate integral manual , nu ma intrebati cum :)
In general accesoriile de argint ale acestei perioade nu cantaresc mai mult de 40-50 grame si ma refer la modelul "single" pentru ca apartinand perioadei exista si modelul "double pocket chain " cu doua extremitati : una pentru ceas in buzunarul din stanga si alta pentru buzunarul din dreapta pe care era atasat tot intr`o carabina o alta bijuterie ( bricheta, amuleta, carcasa miniaturala pentru pastrarea unei monezi norocoase sau orice altceva ce ar fi considerat posesorul ca merita o atentie deosebita )
Aceesoriile de dimensiuni mari peste 70-80 grame au denumirea de "goliath pochet chain" sunt mai rare si foarte greu de gasit complete.
Accesoriul din pozele urmatoare este al 4 lea pe care l`am detinut in decursul anilor si cel din urma pe care l`am pastrat pentru a`l purta :wink:

Ejoi the pictures !

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
iEdi
Membru Special

Mesaj de iEdi »

Foarte interesanta lectia. Multumim !

Foarte frumos mi se pare si degrade-ul de marime al verigilor lantului ... interesanta constructie ...

La fel de interesant este si faptul ca verigile par sa aiba toate un anume marcaj pe ele ... este acelasi marcaj pe fiecare sau difera ? ce reprezinta ?
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...
AC NineFingers
Moderator

Da ai remarcat bine fiecare veriga e marcata cu cel putin un poanson(marcaj) ce reprezinta leul in miscare ( lion pasant ) Deci verigile mici de pe capete au cca 5-6mm diametru iar spirele din care sunt facute au cam 2,8 grosime si cresc in latime lungime si grosime pana 12-13mm ( spira are cam 3,1 grosime pe veriga centrala cea mai mare) Exceptand veriga centrala care are 3 stante reprezzentand 1) leul in miscare 2)Poansonul pentru an 3) poansonul de mester(fiecare mester respectiv atelier isi avea propriul poanson-semnatura.

Ca informatie generala acest accesoriu l`am cumparat tot de pe ebay cantareste mult peste 80 grame si am platit pe el 68 £ steriline in conditiile in care unele de greutatea asta se dau cu peste 100 Pounds
iar in stare exceptionala pe paginile britanice de antichitati ajung la fabuloasa suma in opinia mea de 200 Lire sterline cu conditia sa fie complete iar stantele de pe lant , carabina , t bar respectiv FOB-medalion sa scorespunda adica sa fie acelasi an , acelasi mester si aceiasi locatie lucru foarte rar intalnit pentru simplu motiv ca unele din aceste piese se mai uzau (carabina) medalioanele se schimbau preferential iar descompletarile erau frecvente.
Sper ca am reusit sa bucur pe cineva cu mica mea istorioara despre Accesoriul clasic Albert britanic pe care il am in posesie.

Linkuri : http://cgi.ebay.co.uk/SILVER-HALLMARKED ... dZViewItem

un double albert pocket chain care o sa se termine destul de sus peste 50pounds in condiitiile in care e incomplet cantareste doar 38 grame iar uzura verigilor este fff mare in opinia mea .

Pretul corect pentru o piesa de rezistenta este acesta in stare exceptionala de o greutate apreciabila rarisim , complet :

http://cgi.ebay.co.uk/QUALITY-ANTIQUE-S ... dZViewItem
iEdi
Membru Special

Mesaj de iEdi »

Dupa cum am mai zis foarte instructive informatii !

Acum ar fi frumos sa ne arati si ceasul pe care il vei atasa sau caruia ii vei atasa frumosul accesoriu 8)
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...
AC NineFingers
Moderator

Este nesemnificativ ce ceas poate fi atasat , cam orice ceas poate fi atasat . Eu unul am o atractie deosebota pentru americanul Waltham(il puteti vedea in celalt post al meu) ( potrivire improprie) Ideal ar fi un cilindru pe keie de secol 19 poate elvetian sau britanic. Oricum cea ce`mi doresc eu pentru anul care vine e sa pun mana pe un Hebdomas 8 days.
"Setea"pentru ceasuri mi`am stinso oarecum in decursul anilor aducand "acasa" cateva Waltham`uri silver si cateva Elginuri ( 2 din aur masiv fabuloase ) pe care le`am vandut la suprapret unor iubitori de orologie de la noi din tara. Posibilitatile de a cumpara de pe ebay sunt deschise acum si romanilor si credeti`ma ca cu putina rabdare si talent de speculat se pot face achizitii exceptionale cu preturi care bat orice concurenta.

Cunostintele mele despre accesorii sunt extrem de bogate pentru ca mi`am dorit mult o piesa "grea" un Albert si am stat in expectativa pana sa reusesc cateva achizitii luni de zile . Daca pot ajuta pe cineva cu detalii despre lanturile ceasurilor sau cu posibilitatea de a achizitiona de pe ebay ceasuri sau accesorii o sa o fac cu cea mai mare placere.
constantin14

Mesaj de constantin14 »

Deosebit de frumos!
Se pare ca l-ai gasit in sfarsit pe cel mult visat! Sau se va vinde si asta?
Cam redusa activitatea in ultima vreme. Astpt ceva interesant de la tine.
Daca nu este cu suparare am sa vin si eu cu cateva poze de lanturi pe acest post, dar mai dureaza!
AC NineFingers
Moderator

... Cu stima Nea`Costica ! Orice lucru are un pret in lumea asta... Deokamdata nu e de vanzare... iar la banii dumitale te ajut cu cea mai mare placere sa te transformi intr`un vanator de piese exceptionale de acasa : ebay + pay`pal + rabdare + ceva abilitati si o sa ai cel mai frumos accesoriu la o suma sa nu zicem derizorie dar mult mai permisiva ... :wink:
constantin14

Mesaj de constantin14 »

Merci Cristian
Deja sunt si pe eBay si la PayPal dar sunt multe probleme si obstacole, plus ca parca e mai placut sa mai discuti, sa mai negociezi cu "mioriticii" nostrii, sa vezi obiectele, etc.
Iar cu personaje oneste, calificate, informate si exigente devine o adevarata placere de care nu ma pot lipsi decat din lipsa timpului.
Iar de bani...nu-mi prisosesc cum poate parea, dar nu rezist!
AC NineFingers
Moderator

... nici un avantaj nu ai acasa! Asta doar daca nu cunosti persoana in cauza . Pe ebay probabilitatea sa iei tzeapa e mai mica decat sa iei matale toate cele 6/49 la extragerea de azi. Gleemsc, la cele vreo 60-70 de afaceri pe care le`am incheiat acolo mi`am luat o singura tzeapa si aia de 2 Lire si 10 penny :) Mai repede te arzi cu "mioriticii" Ca sa prinzi incredere in sistemul anglo-american tre sa cumperi la inceput "item" uri de o valoare modesta spre mica max 30 usd sau 20 Lire Vei fi surprins de exactitatea ddescrierilor, migala cu care un american sau britanic inpacheteaza ceva . E o placere sa lucrezi cu ei .Singuru dezavantaj real e distanta si timpii in care produsul ajunge .
AC NineFingers
Moderator

Vorbeam mai sus de medalioanele lanturilor Iata un exemplu avers/revers care se afla in posesia mea:

Imagine

Imagine
constantin14

Mesaj de constantin14 »

Salutare Cristian
Am venit sa-ti tin de urat pe topicul asta, mai ales ca am si eu cateva obiecte modeste.
Scuze pt calitatea nu prea grozava a pozelor si neinspirata alegere a fundalului, dar se facuse 3 noaptea si nu mai rezistam!
Astept noutati din partea ta.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
AC NineFingers
Moderator

Foarte fain gradualu`( de udne l`ai facut rost ?) defapt toate is faine.Modelul ala mai ciudat e specific pentru perioada interbelica si din cate vad deasemnea marcat pe fiecare veriga. Cele cu carabine pe amble capete ( sau carabina la un capat si buton la celalt ) par a fi americane. Ei foloseau in loc de T-Bar ori buton ( nasture chiar si de metal pretios sau semi) sau aveau pe interiorul vestutei cusut o agatatoare asemnea celor de tip cuier de care se prindea a doua carabina.Specific pentru o perioada ceva mai tarzie dupa 1930 sunt si acele carabine mari rotunde pe care sincer nu am reusit sa aflu de care obiect d e vestimentatie sau unde anume se prindeau . Fobul mi`e mai mult decat cunoscut - mai plang si acum dupa el o piesa etraordinara - nici ca am mai intalnit de greutatea asta si in forma de sild lucrat in argint + aur .
Noutati nu am nea Costica m`am lasat pe tanjala :) sper ca la anu sa incerc sa revin in forta si trag speranta sa posed un Hebdomas ( 8 zile ) sau o pendula simpatica cu vechime apreciabila ... dar inainte de toate sa ne dea Domnu sanatate si virtute ca restu le scoatem noi la capat . ...
constantin14

Mesaj de constantin14 »

Up ... da ce?
Nu mai apare nimic frumos si rezonabil.
AC NineFingers
Moderator

Sa poata gasi mai iute d`l cu Hebdomasu si Longinesu topicu !
Scrie răspuns