Omega de buzunar sau de mana?

Aici vor fi postate toate cererile de identificare. Nu se fac evaluari.
Scrie răspuns
cata manea

Omega de buzunar sau de mana?

Mesaj de cata manea »

Va supun atentiei un ceas Omega de la inceputul secolului 20, cam de pe la 1905 dupa seria mecanismului. :2959941.
Intrebarea mea este- e o conversie a unui ceas de buzunar in ceas de mana , sau este una din primele forme de ceas de mana? De ce spun asta? Cadranul, care pare a fi cel original, are piciorusele de fixare corespunzatoare cu cele de pe mecanism, deci nu par a fi mutate in alta pozitie. Iar pozitia de fixare a cadranului corespunde cu ora 3 in dreptul remontorului. Carcasa nu stiu daca poate fi considerata originala, dar se potriveste foarte bine cu mecanismul, ca dimensiuni. Este din aliaj si mai are foarte putine urme ale unei placari cu aur. Capacul carcasei nu are marcaje pe nicuna din fete, doar doua semnaturi ale uneor servisari/ reparatii. Geamul este din plastic, nu sticla. Dupa cum se vede lipsesc limbile si un pinion central, iar axul central e rupt. Altfel , ceasul functioneaza, incarca lin si bate cu putere.
Cel mai probabil este o transplantare a mecanismului intr-o alta carcasa decat cea originala.
Dimensiunea mecanismului este de 36 mm.
Sub cadran. pe mecanism sunt marcate seria, crucea elvetiana cu numarul de patent 8760 [ legat de potrivirea orei fara ca limbile sa se miste la repunerea remontoarului in pozitia de armare], precum si logo-ul omega si inscrisul omega, itr-un cerculet. Pe fata opusa, ce dinspre capac, a mecanismului apare inscrisul OMEGA, cu majuscule.
Cele doua gauri de pe blocul de fixare a balansului provin de la sistemul de reglaj fin, de tip '"gat de lebada" / Reed's regulator, pe care sigur l-a avut in trecut.
Dimensiunile relativ mici [36 mm ], pozitia remontoarului la ora 3, relativ la gaurile de fixare a cadranului- astea ar fi in favoarea teoriei "ceas de mana". Pe de alta parte este o clona mai mica a cunoscutului mecanism de 19 linii pentru ceas de buzunar
Voi ce credeti?

Catalin

Imagine
Imagine
Imagine
cata manea

Re: Omega de buzunar sau de mana?

Mesaj de cata manea »

Am uitat sa spun ca devierea cadranului spre dreapta, vizibila in prima fotografie, se datoreaza strambarii picioruselor. Deasemenea, inutil de spus, remontorul este de data recenta.
cata manea

Mesaj de cata manea »

Cred ca am lamurit misterul. La o cautare mai amanuntita pe net am gasit calibrul 35.5 ST1, de buzunar, cu pozitionarea remontorului la ora 3, in loc de ora 12:
http://i.ebayimg.com/images/g/LUQAAOSw3 ... -l1600.jpg
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Simpla "coexistenta" a unui mecanism de la inceputul secolului cu o carcasa (anonima) si un cadran incadrabil stilistic in perioada 1945-1950 cred ca spune totul. Mecanismul provine dintr-un savonette de dama.
cata manea

Mesaj de cata manea »

Nelamurirea mea era legata nu atat de potrivirea sau nu a mecanismului cu carcasa si cadranul. E oarecum evidenta nepotrivirea lor. Ce ma intriga pe mine era faptul ca ... cadradul, original sau nu, are piciorusele situate astfel incat sa se potriveasca alinierii orei 3 cu remontorul. Deductia mea era ca si cadranul original ar fi trebuit sa aiba aceeasi pozitionare. La o cautare mai atenta am gasit genul acesta de pozitionare si la ceasuri de buzunar cu acelasi mecanism.
timetwister

Mesaj de timetwister »

Mecanismul este de ceas de buzunar si nu si-a inceput viata ca ceas de mana.
Primele ceasuri de mana Omega - produse in serie - au o alta forma si calibre de mici dimensiuni.
Diametrul mecanismului prezentat este gresit.
Aveti un calibru 17" provenit dintr-un ceas de buzunar barbatesc, in stare precara. Se intalnesc frecvent in carcase de aur.
Nu este o clona a calibrului 19".
Nu are legatura cu calibrul 35.5S.
Cadranul este rescris.
Repunerea in functiune este dificila din lipsa de piese. Va sfatuiesc sa evitati astfel de proiecte.
cata manea

Mesaj de cata manea »

Cred ca m-am exprimat gresit. Am dat exemplul cu mecanismul 35.5 S1 pe care l-am gasit pe un ceas de pe e-bay [ a se vedea linkul] pentru a evidentia o pozitionare a cadranului in functie de remontor, respectiv cu ora 3 in dreptul acestuia. Asta ma nedumerea pe mine la ceasul meu. Faptul ca e un mecanism de ceas de buzunar imi era relativ clar.
Cadranul, desi asa cum a spus si Alex, are un design ce il tradeaza ca fiind de o data mai recenta, nu este rescris . L-am examinat sub microscop. La rescriere apar mici tremuraturi ale mainii, poate imperceptibile cu ochiul liber, dar vizibile de la o posta la microscop. Este ciufulit el dar nu rescris. Cifrele sunt aurite , nu date cu vopsea.
Poate o sa pun o poza si fara bezel si geam. Imaginea iese deformata si datorita reflexiilor si zgarieturilor de pe geam.
In alta ordine de idei, piese lipsa sau defecte sunt f putine.
In legatura cu asemanarea cu cel de 19'' - e gresita. Seamana doar la prima vedere. Am un Paul Garnier cu un mecanism pre-Omega de 19'' si le-am gasit foarte asemanatoare la prima vedere, comparand cu ce aveam in memeorie.. Dar le-am comparat unul langa altul si acum nu mi se mai par asa de asemanatoare.
Atasez foto cu cel de 19:

Imagine
cata manea

Mesaj de cata manea »

Si un detaliu cu ora ''12" a cadranului [ de la cel "de mana" ]
imi pare rau ca nu am adaptor pentru ap. foto pe microscop. Fotografia e luata din mana, nu e cea mai buna, dar relevanta , zic eu, pentru faptul ca nu e rescris cadranul.

Imagine
cata manea

Mesaj de cata manea »

Am uitat sa spun ca e o marire 40x [ ocular 10x cu obiectiv 4x ]. Trebuie luat in considerare faptul ca la aceasta marire orice detaliu este mult exagerat. Dupa cum se vede, nu sunt urme de scurgeri de vopsea, neregularitati. Zonele mai negre sunt de fapt zone mai putin iluminate sau cu auritura exfoliata.
La marirea aceasta, de exemplu, o lama de cutit se vede ca un fierastrau.
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

Nu cifrele sint rescrise...asta se vedea si fara microscop.
Acu multi ani , existau cadrane cu cifre sau fara cifre , in general cadrane generice, fara sa existe vreo marca scrisa pe cadran. Marca era rescrisa ulterior (evident uneori exista un sablon) iar scrisul putea fi Omega, Doxa sau alte tipuri de ceasuri care au circulat pe la noi sau prin tarile unde populatia a fost saracita de regimurile comuniste...Carcasa cu siguranta a plecat spre confectionerul de bijuterii , posibil tot bijutierul sa fi realizat mariajul prezentat de dvs.
Frumoase rubinele chatonate...
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
nicola56

Mesaj de nicola56 »

Nic, urmărind discuția despre cadranele simple ( nescrise ) pot să pun o intrebare,
despre aceste cadrane este vorba? este placat cu sidef albu și cred că nu a fost scris niciodată,
mă gîndesc, că poate lămuri la explcația ta despre cadrane simple ( nescrise )
Stimă.

Imagine
Imagine
calin gabi

Mesaj de calin gabi »

Cadranul in cauza a fost sters, curatat, nu emite nimeni acest tip de cadran.
Nici un om nu este liber, dacă nu este propriul său stăpân
cata manea

Mesaj de cata manea »

Despre cadran - tot ce e posibil. Omul cat traieste invata! Daca e scris de o alta mana decat a celor de la Omega, a fost o mana priceputa, oricum.
Multumesc celor care m-au ajutat cu informatii!
In alta ordine de idei: stie cineva vreun maestru care sa poata fabrica o carcasa custom-made din inox? Vreau sa pun un mecanism Recta de buzunar intr-o carcasa pentru mana. Am vazut cateva chestii pe youtube, unele m-au imbolnavit, de-a dreptul.
cata manea

Mesaj de cata manea »

Multumesc, Alex!
Scrie răspuns